Ботевите четници от Троянския край

* Важното е да запомним тези герои и тяхното дело, защото свободата трудно се извоюва, но лесно се предава! * Най-известният е Димитър Икономов-Димитриката, негова е идеята за превземането на „Радецки”

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

ЧЕТАТА на великия поет и бунтовник Христо Ботев е от 205 млади патриоти, тръгнали с оръжие в ръка да помагат на въстаналите за свобода българи по време на Априлското въстание през 1876 г. Сред тези герои има и няколко мъже от нашия край.

Димитър Икономов-Димитриката
НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ е Димитър Попхристов Икономов-Димитриката. Роденият през 1839 г. троянец е участник във Втората българска легия в Сърбия (1867-68 г.). Негова е идеята за превземането на парахода „Радецки”, която е осъществена блестящо. Член е на щаба на четата. На 27 май 1876 г. той и още около двадесет четници са обградени от черкези и башибозук в една воденица при с. Литаково, Ботевградско. Пленен е и откаран в Орхание (Ботевград), а оттам – в Софийския затвор. Осъден е на смърт чрез обесване, но по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор в окови на о. Родос. Освободен по силата на Санстефанския мирен договор, той се завръща в Троян. Бил е народен представител в Първото Велико народно събрание и член на административното управление в Троян. По-късно е околийски началник в Дряново и в Курт бунар (Тервел), народен представител в IV обикновено Народно събрание и член на Окръжния съвет във Варна. Умира във Варна на 29 март 1896 г., където е и погребан.

ОТ ТРОЯН сред Ботевите четници са още Васил Стоянов, убит в землището на с. Осеновлак, Софийско, Георги (Гийо) Серяков, загинал на Милин камък, както и Петко Мачев. Също и Христо Гадевски, който е заловен около с. Литаково. Престоява в софийския затвор до август 1876 г. След амнистията заминава за Румъния и там се включва в Българското опълчение и участва в Руско-турската освободителна война от 1877-78 г. Зачислен е в 4-та дружина, 3-та рота на 6 май 1877 г. Служи до 2 юли 1878 г. Бил е към щаба на опълчението „да носи кавалерийска служба”, а по-късно е включен в състава на конната сотня. Умира  в Троян през 1888 г. Васил Георгиев-Троенчето е друг участник в Ботевата чета, той е от с. Орешак. Знае се, че е убит в Етрополския Балкан. От същото село е и Христо Йосков, убит на Милин камък. Четникът Пенчо Ралински е от с. Бели Осъм, той също загива на Милин камък.

Поклонение на лобното място на Никола Войновски, с. Чифлик
ЗА ИСТОРИЯТА трябва да споменем и няколкото Ботеви четници, предадени, заловени или убити в Троянския Балкан след разбиването на четата. Това са Стоян Господински от с. Българене, Никола Обретенов, Сава Пенев и Димитър Тодоров. Четиримата са предадени от двамата братя Пенчо и Петър Багоша. Обградени са в един изоставен хан до с. Бели Осъм и при турската заплаха да запалят хана Стоян Господински се самоубива, за да не попадне в ръцете на турците жив. Останалите трима са хванати и доведени в троянския кауш. Осъдени са на смърт, но по-късно са помилвани. В местността Каш кара край с. Чифлик е убит Никола Войновски - военният командир на Ботевата чета. За неговото лобно място още се водят спорове дали е в землището на с. Чифлик, където всяка година Съюза на запасното войнство организира възпоменателно честване или в района на Тетевенския Балкан. Но не това е важното. Важното е да запомним тези герои и тяхното дело, защото свободата трудно се извоюва, но лесно се предава!

Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

Още в „10-те реда на "Традиция”:

5 коментара:

Анонимен каза...

А оня смешен паметник на завоя под ореха в Лъгът - нищо не казвате?!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

На входа на Калейца, също има паметник на Ботев.А на центъра на селото е паметникът на Ралчо Хайдутин, който е част от местната история.

Христо Калистерски каза...

До 4-ти! На 16 юли от 11 часа ще направим жива картина за Ралчо Хайдутин, съвместно с читалището в Калейца...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |