Отзвуци от 24 май

* На площада: пет важни думи, носещи дълбокия смисъл на 24 май - „слово”, „език”, „букви”, „знание”, „народ” * Мащабна съпътстваща „екстра” – юбилейният концерт по случай 100-годишнината на гимназиалното образование в Троян
Върви, народе възродени
Едната от петте важни думички, украсили троянския площад на 24 май
Манифестират най-малките
И ТОЗИ троянски 24 май бе с обичайната си тържественост и станалата вече традиционна манифестация, завършваща на централния троянски площад (подобно шествие във възхвала на просветителите св. св. Кирил и Методий в Троян е имало и преди 1944 г., после в соцвремената манифестацията добива официозен и задължителен характер, след 1989 г. бе преустановена, а през 2011 г. по идея на ръководството на НУ „Св. св. Кирил и Методий” бе възродена, като отпред задължително бе носена иконата на светите братя първоучители и просветители Кирил и Методий – бел. ред.).

Г-жа Русенова получава наградата за заслуги в образованието
С ВРЪЧВАНЕТО на учредените преди няколко години персонални награди за заслуги в образованието и културата; сегашните носители бяха Розалина Русенова - директорката на СОУ „Васил Левски”, за издигане на авторитета на ръководеното от нея училище, и поетът Харалан Недев, за утвърждаване на патриотичните ценности чрез творчеството си. С хубавото време (сякаш свише ни осигуриха няколко слънчеви и недъждовни часа), много настроение и празничност. С многото гости отблизо и далеч и великия просветителски химн „Върви, народе възродени”. За отбелязване е и по-мащабната празнична украса, като най впечатли една новост – „инсталираните” на възлови места по площада пет важни думи, носещи дълбокия смисъл на 24 май: „слово”, „език”, „букви”, „знание”, „народ”.  

Момент от юбилейния концерт за 100-годишнината на гимназиалното образование в Троян
Поздравления от зам.-председателя на НС Янаки Стоилов
Плакет за дарителя Иван Радев
ПРАЗНИКЪТ ще се помни и с една мащабна съпътстваща „екстра” – юбилейният концерт по случай 100-годишнината на гимназиалното образование в Троян, състоял се в навечерието на 24 май и организиран от СОУ „Васил Левски”, наследникът на прочутата Троянска гимназия, и последвалият го Бал на медалистите през годините, на който се събраха около 300 души. На концерта за пръв път бе излъчен създаденият специално за гимназиалния юбилей документален филм, спонсориран (10 хил. лв.) от първенеца на Випуск 1978 г. на Троянската гимназия Иван Радев. Посрещнати бяха важни гости – сред тях бе и зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов; чуха се и десетки поздравителни адреси, включително от парламентарния председател Цецка Цачева. Директорката г-жа Русенова от своя страна връчи плакети на заслужили дейци за троянската просвета – бивши директори на СОУ „Васил Левски”, дарители, институции. За отбелязване, че този запомнящ се юбилеен концерт, състоял се в големия читалищен салон, бе излъчван на живо по интернет благодарение на преподавателя по информатика Свилен Димитров – пионерско начинание за събитие от подобен мащаб.

Т21 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |