Ема Гатева бие камбаната за хижа „Амбарица”!

* „И когато мина най-трудното, когато отново се заговори за „Амбарица”, БТС иска от нас да върнем старото положение. Да спрем развитието и да издържаме финансово местното туристическо дружество…”
Сблъсъци
Ема Гатева бие камбаната, хижа "Амбарица"
ЗА ТРИ ГОДИНИ едно троянско момиче – Ема Гатева, възроди буквално от нищото запуснатата и забравена и от хората, и от Бога хижа „Амбарица”, перлата на Троянския Балкан, хижата емблема, история, самочувствие, дух. Хижата, която е повече от хижа. Но която така бе „стопанисвана” от троянското туристическо дружество, че туристите от цяла България я заобикаляха, като прокажена.

СЕГА „АМБАРИЦА” - благодарение на Ема, на невероятния й дух, ентусиазма, многото съмишленици, многото приятели, работливостта, пълната отдаденост на каузата – е нещо съвсем различно. Обичана, посещавана, присъстваща в разговорите и плановете на туристите от цяла България, спечелила неслучайно „среброто” в класацията за най-добра хижа в България за 2015 г.

И СЕГА?! Едно от троянските туристически дружества, претентиращо, че е най-легитимното, се опитва да се добере до възродената перла на Троянския Балкан. Причината е ясна – за да взема кинти от наемателя и да се пъчи със „своята” „Амбарица”. А за евентуалния резултат е лесно да се досетим – повторна разруха. Затова трябва да подкрепим Ема и нейната/нашата хижа „Амбарица”! А чиновниците от БТС – да внимават!*

ПО-ДОЛУ ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ пропитото с горчивина, но и с решителност съобщение на Ема, публикувано в понеделник, 14 март, във фейсбук страницата на хижа „Амбарица”.
Т21

* Едно уточнение - хижите в България, повечето, включително „Амбарица”, строени с ентусиазма, силите и средствата на местните общности, са одържавени по времето на соца и това положение се е запазило до днес, като с тях се разпорежда Българският туристически съюз (БТС).


ГОРЧИВА годишнина... Вече три години съм на хижа „Амбарица”. Три години, през които с помощта на десетки приятели и стотици туристи променихме мястото. Работихме много, правихме ремонти, организирахме събития. И когато мина най-трудното, когато отново се заговори за „Амбарица”, БТС иска от нас да върнем старото положение. Да спрем развитието и да издържаме финансово местното туристическо дружество. Да издържаме хора, които дълги години гледаха апатично как всичко се руши - хижите, клубовете, дейностите...

КАК да стане?! Как БТС си представя, че ще вдигнем ръце и ще оставим всичко отново да рухне, как ще забравим усилията, положени тук, доверието и помощта на толкова хора, как ще се откажем от идеите и плановете за толкова много хубави неща, които предстои да се случат.

Ема Гатева и нейната хижа "Амбарица", първи Фестивал на боровинките, 2014 г.
НЕ ОЧАКВАМ от БТС признание за това, което направих, не чаках и помощ от тях, но и не мога да се съглася с тяхното късогледство и безхаберие. Сега имам нужда от вашата подкрепа, дори и само като окуражителни думи, за да знам, че си заслужават следващите усилия.

14 март 2016 г., хижа „Амбарица”

Емилия Гатева



Още по темата:

36 коментара:

Анонимен каза...

Жената възроди хижата , като феникс от пепелта ...Долу ръцете от хижата, другари комунисти !

Анонимен каза...

Пак ще я дадат на някой-наш човек,тип Дончо пияницата за да си вкарва коня по етажите.А туристите минали от там,с погнуса ще отвръщат очи от хижата,само спомняйки си добрите стари уредени години.
Жалко!
Хубава работа,ама българска.

Анонимен каза...

Кое е това троянско дружество, защото те са май 2-3? Генадий, не спестявай информация и имена! Говори с факти за подмолщината, която се гласи. Нека всички знаят кои точно троянски ТОРисти искат да вземат и сасипят направеното от Емилия през последните години. Всички троянски дружества са смешници, които само гледат за някакъв келипир. Живеят още по бай тошово време, излизат до Карцовия бук, или х.Тъжа, викнат ойларипи и си мислят, че всичко им се полага като едно време. Смешници!
Тааа, Гена, кажи точно имената на тези "герои" и от кое дружество са. Публична тайна е, че въпросните смешни организации имат апетити не само към Амбарица, а и към туристическият дом "Къпинчо" и още много обекти. Да, ама този път няма как да стане, УВАЖАЕМИ! Стига толкова крадене! Оставете Емилия да си гледа работата. Оставете една от малкото възродени хижи в нашия балкан да продъкжи да съществува! Засрамете се!!!!

Анонимен каза...

Някой от тук пишещите явно не са запознати с договора на Емилия и се явяват като нейни защитници.Договора тя самата си го издейства и под писа а сега като опря да си плаща задължението и голяма гирултия...Само да попитам някой от вас спал ли е на хижата без да си плати 2

,Илия Савчев каза...

,Господата от БТС си живеят още в тошовото време въпреки новият председател А. Стоев - що годе млад и образован човек . По места са си същите дърти турестунгели , които само си мечтаят за старото време и пречат на по-младите и амбициозни хора да развиват туризма . Подкрепям Ема като турист и пещерняк в борбата с турестунгелите . Ема-ако не знаеш - А. Стоев също е пещерняк от много отдавна и предполагам , че ще те разбере и помогне . С поздрав и подкрепа от председателя на СК "Пълдин" И. Савчев и целият клуб .

Анонимен каза...

Казвам се Захари Захариев и живея в Монтана. От много време големият ми син говори за хижа Амбарица, и тази година решихме със съпругата ми ,той и двама негови приятели да посрещнем Нова година там. Пристигнахме късно вечерта на 30 декември и бяхме очаровани от посрещането ни,настаняването и от уюта,който тази жена е създала. Прекарахме три незабравими вечери. Парното работеше,храната беше винаги топла и добре приготвена от Ема и помошниците й. Ние сме обиколили доста хижи и съм виждал какви ли не неща - и мърсотий и развалена или не добре приготвена храна и какво ли не,но тук всичко беше на ниво. За това и мислим пак да я посетим през пролетта. Разбирам ги господа "другарите",но те така са свикнали -всичко да получават на готово и да се пъчат,защото друго и не са могли през живота си.Абе господа"величия",не ви ли е неудобно,че една сама жена е възродила нещо ,което вие сте съсипали. От край време човек,който за нищо не става при комунизма го правеха началник,така че,ви разбирам,но защо не оставите жената,доказала се ,че може -да работи.И ви се чудя как ходите по малка нужда,защото вие,до каквото се докоснете -то СЪХНЕ. А Ема Гатева -МОЖЕ !!!!

Анонимен каза...

Отдавна не съм бил на "Амбарица".Вярвам ви обаче, че нещата там са значително подобрени. Не разбирам обаче какво общо имат с проблема комунизмът и комунистите, че дори и бай Тошо споменавате. Може ли в днешно време да се реши нещо без да се обвиняват хора и партия, които от 27години нямат нищо общо със случващото се. Все пак онази партия построи всички днешни хижи в българските планини. Кажете ми през последния четвърт век къде в страната ни е построена хижа? А иначе за стореното от Ема поздравления. Пикнята, която тук изливате не и помага. Вината не е в гроба на комунизма и Т. Живков.

Анонимен каза...

Чужденеца: Бях на "Фестифала на боровинките" това лято,участвах във веселбите на множестото,почувствах гостоприемството на Ема,лъчезарното присъствие на пом.хижаря Цанко и се убедих,че тези хора създават Продукт,Нова емблема на нашата "Амбарица". Да им помногнем по всякакъв начин в тяхното начинание. С теб сме Ема!

Анонимен каза...

Хижите са строени с народни средства и труд, но към настоящия момент повечето туристически дружества са си извадили нотариални актове за тях по давностно владение.

Анонимен каза...

Троянското дружество,което иска да заграби хижа Амбарица се нарича ТД"Амбарица-1912"гр.Троян Оригиналът с председател Цецо Миховски.

Анонимен каза...

Аха! Гледам им Facebook страницата. Виждам много знайни и незнайни туристунгели. Диана Добрева, Весела Кунова и още много звезди(отворете страницата и ще ги видите 'убавците) . Търсете "Амбарица-1912- оригиналът" в социалната мрежа. И така, а ся тея от дружеството, които не са си мръднали пръста за тая хижа(всички до един) да кажат какъв им е точно проблема! Айде, Миховски, Добрева, Гуевски, Балевски, Кунова, Кукенска, Бодовска, Николов и още много, КАКВО ТОЧНО искате от човекът възвърнал реномето на Амбарица, след нейният погром след слизането от хижата на леля Дана и чичо Гечо (лека му пръст). Отговаряйте, айларипевци! Обяснете на троянци! Слушаме....

Анонимен каза...

Бай Гечоо, бай Гечоо, погледни от небето и виж теА които си ранил и поил цял живот на ижата кво искат да направят с нея. Пак да я о...та, както когато беше при ДончА пияницата,който изгони сички хора от там.....

Анонимен каза...

Като гледам огромната вълна от няколко хиляди души, която се надига във Фейсбук против горното решение, съм спокойна. Този път нямя да минат комунистическите номера на БТС и в частност на "оригиналът".
Лошото е, че се запитвам: Защо, Господи, защо...защо все ни наказваш и допускаш винаги съдбата и живота на младите в тая държава да се решава от 65+ годишните. Нямат ли свършване номенклатурните им номера! Защо не оставят всичко на младите и не си гледат старините? Докога ще правят така, че станахме за посмешище в цял свят. И с политици и с бетесари и с лапачи. ЗАЩО?!

Unknown каза...

Ние искаме от главна прокуратура да ни каже-как БТС са се сдобили със огромната собственост,къде са парите на Българските туристи и т.н. включете де и пишете ....degal@abv.bg

Анонимен каза...

А по какъв начин влезе в хижа "Амбарица" Ема Гатева преди 4 години и кога ще си плати наем на имуществото което ползва в хижата което се води в активите на друго дружество и беше заграбено с помощта на полицията.Кога ще си плати данък сгради и такса смет на хижата за последните 4 години е около 3000лв плюс лихвите

Анонимен каза...

Ми тя добре, че "влезе" щото досега хижата щеше да е прост овчарник сборище на бракониери, нещастнико!

Анонимен каза...

Казвам веднага, къде - Карловския Балкан. Хижа Балкански този беше бутната и построена наново. На х. Васил Левски се пристроиха бани, вътрешни тоалетни и стая, на х. Хубавец се направиха вътрешни тоалетни, на х. Равнец се направи топла вте ъзка между 1 и 2 етаж. И всичко това без никаква държавна помощ. НО и 5-те хижи (вкл. Свежен) са си наши на Карловското туристическо дружество - с нотариални актове.

Анонимен каза...

Къде отидоха 100 000 лв които щяха да вложат в хижата както обещаваха преди 4 години.Какво се оплаква сега че ще трябва да дава наем на БТС.Не е едно и също да обещаеш и да го изпълниш

Unknown каза...

Успех, Ема!

Анонимен каза...

Спокойно, Ема, ще се борим с теб.
Аман от чиновници и тунеядци!

Анонимен каза...

Номер 7, смешно е, когато дърти комуняги изкарват, че без комунизма едва ли не България нямало да я има. За сведение - старата сграда на хижа Амбарица е строена преди Черния за България девети септември. А най-големият цинизъм на Номер 7 е , че казва : "хора и партия, които от 27години нямат нищо общо със случващото се." Ти луд ли си бе, другарю. Че на това дередже сме блафодарение мна това, че тази (иначе обявена за престъпна партия) продължава да управлява. Другите държави били под комунистическо иго отдавна се оправиха, а ние още избираме комунистите във властта. Мигар синът един горски бандит и терорист не е евродепутат избран от същата тази партия, която още под различни имена и форми дърпа конците в България ! Нагли комунисти, ей !

Анонимен каза...

21-ви. Нито съм дърт, нито съм комунист. Знам обаче народната мъдрост:" На мек х-й все вълната му пречи" Та на тебе и на такива като тебе все комунистите виновни.

Анонимен каза...

Намирисва ми на цензура.

Генади.

Къде изчезнаха коментарите,които бяха по темата?


Отказвам да пиша повече в Т21 защото те нарушават ,основния си принцип.Свобода на словото.

Анонимен каза...

Уважаеми троянци,не мога да взема страна в дискусията,понеже не съм от Троян,но мога да споделя впечатлението си от хижата и въпросната госпожица Ема ,което изобщо не е в нейна полза...
Миналото лято,аз и сина ми,след преход от х.Дерменка пристигнахме на х.Амбарица към 17.оо часа и ето фактите:
-посрещна ни една нелюбезна, много намръщена жена и доста троснато ни попита дали точно сега искаме настаняване...
-последва мигновено вземане по 13лева на човек(без документ,без записване,всъщност не знам как трябва да бъде),подаване на ключове и безмълвно обръщане на гръб...
-в сравнение с другите две хижи,които посетихме-Дерменка и Добрила,тази беше най-запусната и с неугледни стаи,дори и по един чаршаф за нощуване не получихме (срещу 13 лв.?!)-лукс изобщо не търсим,но това на споменатите две хижи го имаше...
-следва най-възмутителното: след като хапнахме в трапезарията на партера, със сина се качихме в салона на горния етаж с намерение да погледаме телевизия или да получим новини по интернет,каквито "екстри"в туристическите справочници пише че има,но само пишеше...Но в случая не става въпрос за това. В салона заварихме госпожица Ема да вечеря със свои помощнички, а след десетина минути(още не бе станало 20 часа)безцеремонно ни заяви,че трябва да напуснем,тъй като тук ще нощуват мои гости...На забележката ми,че това е салон за забавления,а при положение,че хижата е празна, не е редно някой да си ляга тук в 8 часа вечерта,а ние да си ходим по стаите,отговора и бе направо скандален:"докато съм АЗ на тази хижа,тук ще става каквото АЗ кажа!!!"
С това приключи тази история,не направих скандал заради сина ми,но сега съжалявам-явно в нашата мила страна с простаците трябва да се отнасяме просташки...
Уважаеми троянци,виждам,че повечето от вас подкрепят тази жена, затова няма да правя допълнителен коментар,но все пак ще попитам-хижа Амбарица лична собственост на Ема Гатева ли е или как...и ако мислите,че с написаното само разлайвам кучетата, не е така...
Хайде, останете със здраве,троянци-уважавам Ви,обичам Троян!!!
Привети от Варна - С. Илиев

Анонимен каза...

Добре,че беше С.Илиев да разберем какъв простак е Ема :):):)повече няма да ходя на тази хижа и да вземат да им е вземат вече!!!

Анонимен каза...

Къде изчезват коментарите,къде изчезват най коментираните теми с по 200 коментара за мафията троенска,какво става Генчо с НЕКА НЕ УБИВАМЕ СВОБОДАТА,ПЪЛНАТА СВОБОДА НА МНЕНИЯТА!?!?
Май и при тебе е вече порно БГ отвред!!!!

Анонимен каза...

Тази да започва да си плаща наема.....не да вий като вълк тук....Гроза картина.

Анонимен каза...

Истинска история - сам си я измислих....при това без да ходя на хижата....

Анонимен каза...

българска работа

Анонимен каза...

http://btsbg.org/novini/976-otgovor-na-sdrujenie-bts-vuv-vruzka-s-hija-ambaritza.html

Анонимен каза...

ПУБЛИКУВАМЕ ОТГОВОРА НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ ЧЕТВЪРТЪК, 17 МАРТ 2016
Никое от твърденията на г-ца Емилия Гатева не отговаря на обективните факти.
Настоящото ново регистрирано единствено легитимно дружество „Амбарица – 1912"няма нищо общо със старото ТД „Амбарица", ръководено от Д. Енкин и Ив. Ненов.Туристическо дружество „Амбарица" е изключено от Сдружение „БТС".То е заличено от Централния регистър на Министерство на правосъдието с окончателно решение от 04.03.2014 г. на Върховният административен съд без право на обжалване.

И за да се предотврати разрухата и разграбването на хижата, ръководството на БТС сключи през 2013г. договор за НАЕМ с фирма „Соло", представлявана от Г-ца Гатева. БТС положи неимоверни усилия за въвеждането й във владението на хижата в качеството й на наемател, включително със съдействието и на полицията. Наемният договор включваше много изгодни за наемателят клаузи, в това число и едногодишен гратисен период и минимални, но все пак наложителни инвестиции, предложени от самата Г-жа Гатева.

В началото на м. април 2014 г. е сключен нов договор за НАЕМ със „Сдружение Планинска школа Амбарица", представлявано също от г-ца Гатева. Съгласно този договор гратисният период е до края на декември 2015 г. Така на г-ца Гатева е дадена възможността от 01.05.2013 г. по стария договор до 31. 12.2015г. по настоящия договор тя да не дължи НАЕМНИ ВНОСКИ.

Г-ца Гатева неколкократно подвежда обществеността: никога и в никакъв документ не става дума за издръжка на който е да е, а за НАЕМНИ ОТНОШЕНИЯ.
През 2013г. УС на БТС сключва с легитимното ТД „Амбарица – 1912" договор за стопанисване и управление на х. Амбарица. Това право му е вменено съгласно чл. 48, ал. 6 от Устава на БТС, приет през м. април 2012 г.
Некоректно е изявлението на г-ца Гатева, че не очаква признания от БТС, за това което е направила.Предвид усилията които положи БТС, за да я въведе в хижата и изгодните условия по двата наемни договора, тя не дължи наемни вноски за 2 г. и 8 месеца. Ако БТС не й беше гласувал пълното си доверие сега тя нямаше да е на хижата.
От страна на БТС обаче, остават висящи няколко въпроса към нея.

1. В БТС не са предоставени отчети за изпълнение на инвестиционна програма по договора от 2013 г. в размер на 15 хил. лв. за периода от април 2013 до април 2014 г., а за договора от 2014 г. в размер на 10 хил. лв.

2. Не са предоставени отчети за хижната дейност, съгласно чл. 20 от двата договора за периода от м. май 2013 към настоящия момент.

3. Съгласно чл. 7 от договора от 2014, г-ца Гатева дължи наемни вноски, посочени в него от 01.01.2016 г. А съгласно чл. 26.2 при закъснение с повече от два месеца са предввидени тежки санкции за неизправната страна.

Искаме да припомним, че х. Амбарица е строена от туристите на гр.Троян за задоволяване на техните потребности за отдих и общуване с природата. И ако се предвиждат приходи в туристическото дружество от наеми, дарения, спонсорства или други източници, съгласно чл. 47 от Устава на БТС, те се ползват за осигуряване дейността, за поддържане и изграждане на материалната база и за развитието на туризма в съответния регион и особено сред подрастващите и учащите се. Това задължение е вменено от Устава на БТС и се изпълнява от туристическите дружества в цялата страна.

Нека приятелите и обществеността подкрепят г-ца Гатева в нейните благородни начинания, но трябва също така да се знае, че освен правата и свободата на действие, които са и дадени, тя има й определени задължения под които е поставила собственоръчно подписа си.

Български туристически съюз
Изпълнителен секратар:
/В.Удев/

Анонимен каза...

много ЩЕ...,ЩЕ....,ЩЕ..... беййй
а какво от това е изпълнила "великата" хижарка или по точно казано - НАЕМАТЕЛКА

Анонимен каза...

Според наемодателят,наемателката не е представила отчети за инвестиционната програма и хижната дейност.
И от 2016 година трябва да започне да си плаща наема.
За какво е спора в същност?

Анонимен каза...

Да за какво е спора,че и аз не разбирам! Няма платен данък смет, няма плащания наем а има такса за нощувки и 10 лв. за спален чувал от вън пред хижата.Ами тогава имаме контра предложение за Ема тя като голяма любителка няма да ни взема такси и всичко ще бъде точно по комунистически , ще се отлащаме с труд . И така хем ние ще си имаме база за нощувка а героинята Ема ще си има хижа. Преполагам че на такова предложение и Троянското дружество няма да има никакви претенции. А относно БТС не разбирам защо го бъркате в случая след като базата си е на Троян и наемите ще си отиват там. А това че Ема не пожела да спомене че благодарение на БТС я има хижата, има хора които го знаем. Доста и погнаха на времето..... жалко че има такава тежка амнезия.

Анонимен каза...

Нека бъдем обективни. В момента, освен че хижата е по-посещавана отпреди, друга разлика няма. Но искам да отбележа, че откакто хижата е с новите стопани няма баня. Банята е винаги в ремонт, всеки път, когато въпросната госпожа залепи една плочка, в рамките на ремонта, се снима и публикува снимката. Но банята не е най- важното. Дървата обаче, от които зависи една хижа, това вече е проблем. За тези няколко години, през които са там новите стопани,това нещо не беше осъзнато от тях. Тези хора откровено нямат капацитет да заредят хижата с достатъчно дърва да стоплят себе си, да не говорим за посетителите. Искам да им кажа, че на хижа се ходи и зимата и есента и пролетта, когато е хладно, а топлината в хижата е най- важното нещо. Подозирам, че и затова няма и баня, защото трябва да се стопли с дърва, а също и печката за готвене в кухнята не функционира, пак дърва трябват. Иначе за мизерията няма да говоря, при дъртия хижар преди това беше аптека в сравнение със сега. Може ли да махнат леглата и да сложат някви донапрени по земята и да ме слагат да спя на земята. По отношение на подредба и хигиена хижата е катун. Влизам с стаята на хижарите и някво момиче със зимно яке прегърнало малка тлееща печича, незнайно кой кого топли... това е нелепо, долу в столовата мраз, къде е староро огромно кюмбе, дето правеше 35 градуса вътре....

Анонимен каза...

Откакто е тази жена горе,много хора не посещават хижата, само приказките й бяха много, иначе такава лицица, че нямам думи.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |