Изпреварил епохата си с векове

* „Нека никой не мисли, че свобода се добива без кръв и без скъпоценна жертва! Нека никой не чака от другиго да го освободи! Нашата свобода от нас зависи!”

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

НЕ МОЖЕМ да минем в началото на нашата рубрика без името на Георги Раковски. Патриарх на българската държавност, той е първият идеолог, стратег и организатор на българското освобождение.

Георги С. Раковски
„СТАВАЙТЕ, братя, на оръжие, мало и голямо, за нашата мила свобода и независимост! Нека никой не мисли, че свобода се добива без кръв и без скъпоценна жертва! Нека никой не чака от другиго да го освободи! Нашата свобода от нас зависи!“, с тези думи Раковски очертава пътя на българската свобода. Тя трябва да бъде постигната чрез народните сили, без чужда помощ.

РАКОВСКИ е, можем да кажем, първият ни голям държавник и дипломат след повече от 400 години. Макар и нарочно изтикван в ъгъла заради конюнктурни политически причини, цялата история на България от времето на неговата деятелност до днешни дни се развива според неговите разбирания. Или да обобщим - когато идеите на Раковски вземат превес, България печели, когато недалновидни хора се отдалечат от неговите завети, веднага следват катастрофи. Нека не забравяме, че самият Васил Левски е най-успешният и последователен ученик на Раковски, и имено той доразвива идеите му.

ТОЙ е основният темел в съвременната българска държавност. Човек, изпреварил епохата си с векове. Ще дам само един пример, който не е свързан с България, но който дава достатъчно представа за неговата личност. Българинът Георги Раковски е първият човек, призовал света за независимост на Индия. А това е време, когато англичаните не смятат индийците за хора, имат ги за примитиви, стоящи далеч, далеч под човека.

МОЖЕМ да завършим с думите, че Георги Раковски е бащата на Третата българска държава и тази държава няма да намери своето благополучие, докато забравя неговите завети.

Христо Калистерски,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

3 коментара:

Анонимен каза...

Той имаше и едни текстове с които олисва Русия ама те до скоро се криеха от обществото

Анонимен каза...

Сакън, първи ! Нито дума за това, че Раковски е бил върл противник на Русия, защото нали знаеш кой управлява Троян ...? Мигар забрави коя е втората родина на всички комунисти !

Анонимен каза...

Браво! Най-великият, космополитна личност познаваща добре Просвещенските идеи, идеологът на българските борби за независимост. Без него нямаше да има Левски и Ботев.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |