Първоосновата на всичко – българската жена

* Тя, българската жена, е големият мъченик за българското име

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

ПРЕДИ ДА ПОКАЖЕМ
чудесата в българската история, е редно да разкажем за първоосновата на всичко това – българската жена. Майката на героите на България изживява живота си, отдадена на възпитанието и отглеждането на децата. В мирно време то означава непрекъснат труд, след който се събират не повече от четири-пет часа сън на денонощие. В усилните сезони тя е до мъжа си и му помага във всички полски работи, през останалото време нейна е задачата да върти цялата домакинска работа – да пере, да приготви храна, да чисти и всичко останало за домакинството. Отделно на плещите й е женската работа – трябва да владее всички занаяти, необходими да се набавят дрехите на семейството, да се обзаведе къщата с килими, черги, перденца и т. н. И във всички тези задачи тя се е справяла забележително добре.

Българка
ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ на нея се пада и цялата мъжка работа – да оре, да жъне, да вършее, да се докарат дърва, да се гледат животните, да се поддържат постройките,  и т. н., и т. н. Българската жена е била непреклонна защитница на вярата - например кръстела се е по над 20 пъти на ден, при ставане от сън, преди и след закуска, преди и след обед, преди и след вечеря, преди лягане (пред иконостаса), когато се чуе камбаната за вечерня. Раждала е по пет-шест деца, а и повече. Изпраща синовете си на борба с поробителя или на фронта с твърдата заръка да изгонят или да не допускат врага в българската свещена земя.

ТЯ, БЪЛГАРСКАТА ЖЕНА, е големият мъченик за българското име. Когато понесли огромни загуби от нейните синове, врагове нахлуват в българския дом и изкарват яростта си имено на невъоръжената майка и жена на българския войник. Героите умират на бойното поле и отиват в добрия свят, а майките им, жените им остават с мъката в сърцето и продължават да се грижат за другите деца и близки. Вдовиците, останали сами, продължават до края на живота си да говорят за мъжете си в сегашно време, сякаш са живи, без да се интересуват от плътски изживявания, защото каквото Бог е събрал, човек да не разделя.

ВЕЧЕН ПОКЛОН пред пазителката на българското огнище, създателката на българския род!

Христо Калистерски,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

6 коментара:

Анонимен каза...

Новина от последния час за всички троянци: Станимир Беломъжев стана световен студентски шамшион.Браво!

Анонимен каза...

Номер 1, авторът по много красив начин е разказал за Българката-майка, съпруга, сестра, любима през време на войните , които е водил българският народ. А ти ни занимаваш са разни глупости !

Анонимен каза...

Номер 2, ти си авторът, така ли ?

Анонимен каза...

"Раждала е по пет-шест деца, а и повече. Изпраща синовете си на борба с поробителя или на фронта с твърдата заръка да изгонят или да не допускат врага в българската свещена земя." - Голям подвиг, честно казано. Мерси!

Христо Калистерски каза...

Благодаря на втори!Господа винаги пиша с името си и не бих си позволил да се хваля анонимно, който ме познава го знае много добре. Иначе за Станимир си заслужава да се говори непрекъснато, както и за останалите троянски спортисти.

Анонимен каза...

Четвърти, кажи някой по-голям подвиг. Благодаря.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |