Поредна световна титла за Станимир Беломъжев

* Троянецът спечели историческо злато в първия старт на първото Световно студентско първенство по ски ориентиране в Тула, Русия
Ски ориентиране
Станимир Беломъжев с първото злато от първото Световно студентско първенство, 11.02.2016 г.
ГОЛЯМАТА българска звезда в зимните спортове и №1 в ски ориентирането у нас за всички времена – троянецът Станимир (Тачо) Беломъжев, продължава да трупа титли от най-големите състезания на планетата в своя спорт. Днес, 11 февруари, летящият троянец стана първият световен шампион в първото Световно студентско първенство по ски ориентиране, провеждащо се в Тула, Русия. С което Тачо спази и една прекрасна своя традиция – да си прави подобни ценни спортни подаръци за рождения ден (след броени дни, на 16 февруари, шампионът става на 28). Съгражданинът ни в момента завършва втората си магистратура - във ВА „Георги С. Раковски”, преди това завърши НСА. 

На почетната стълбица
В ПЪРВАТА индивидуална дисциплина – спринта (3300 м., 13 контролни точки), в свирепата конкуренция на скандинавци и руснаци, Тачо финишира първи, изпреварвайки с 10 сек. белорусина Юри Язиков и с 20 сек. третия, финландеца Туомас Котро. Световната студентска титла на Беломъжев не е най-значимото постижение в кариерата му, но има допълнителна стойност, тъй като е първата по рода си в историята на ски ориентирането. В следващите дни шампионът има възможност да дозатвърди историческия си успех с още злато в преследването (12 февруари) и средната дистанция (15 февруари).

ДА ПРИПОМНИМ и другите титли на Тачо от Световни и Европейски първенства. През 2008 г. 20-годишният тогава Станимир Беломъжев спечели две титли, в дългата и средната дистанция, на СП за младежи в Доспат, България и проби десетилетната хегемония на скандинавци и руснаци в този спорт (в Доспат увековечиха титлите на троянеца с паметна плоча пред сградата на кметството – бел. Т21). През 2013 г., навръх рождения си ден, Станимир спечели злато в спринта на ЕП в Латвия. Шампионът спечели още две европейски титли в следващите две години – в дългата дистанция на ЕП в Русия (2014 г.) и в спринта на ЕП в Швейцария (2015 г.). И наред със златото – бронз от СП в Казахстан (2013 г.), сребро и бронз от ЕП в Швейцария (2015 г.), два сребърни медала от СП в Норвегия (2015 г.) сребро и бронз от Световното военно първенство в Швеция (2015 г.).

ДАВАЙ, Шампионе! Искаме още!

Т21

 Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Много е корав, браво. Пише история на този спорт. Дано има последователи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |