Лиценз за родители – да или не?

* Опозицията срещу Правителството в демонстрационен дебат пред публика, участниците – 12-класници от клуб „Дебати”
 към СОУ „Св. Климент Охридски”
Дебати
Публиката не бе разочарована, напротив
НАСТРОЕНИЕ, подготвеност, ораторски дар, самочувствие, хъс. Всичко това се усещаше у участниците в демонстрационния дебат пред публика на 12-класниците от троянското СОУ „Св. Климент Охридски”, представители на училищния клуб „Дебати”, който е асоцииран член на „Асоциация Дебати”, София. Събитието бе част от традиционните Климентови дни, свързани с патронния празник на училището.

СПОРЕД регламента дебатиращите (спорещите) бяха разделени на два отбора, условно наречени „Правителство” и „Опозиция”. Като Правителството трябваше да защитава зададената тема, а Опозицията – да се опита да я обори и докаже несъстоятелността й. А темата бе твърде необичайна, дори провокативна: „Това Правителство ще изисква лиценз за родителство”. Залата (чудесната многофункционална зала в новия троянски Информационно-културен център) бе препълнена – със съученици, приятели, родители, учители, сред публиката личаха и представители на местната власт, включително избраният същия ден, 19 ноември, председател на Общинския съвет Николай Тодоров.

Както си му е редът - поздравления от директора на училището Иванка Цекова
Треньорът Нели Генкова даде началото на сблъсъка между Правителството и Опозицията
ДА КАЖЕМ и имената на дебатиращите от двата отбора: Правителството – Памела Монева, Габриела Ангелова и Виктор Пейковски; Опозицията – Любомир Кирилов, Кристиян Стефанов и Пламена Радевска. Редно е да споменем и тяхната ръководителка (в дебатьорските среди терминът бил като спортния – треньор) – Нели Генкова, преподавателка по български език и литература в училището.

Памела Монева от Правителството
ЕДВА ЛИ е възможно да предадем цялостно аргументацията на двата тима, но и в двете посоки – „за” и „против”, се чуха интересни, находчиви, а на моменти и доста смели/провокативни неща. Най-общо: Опозицията смяташе, че подобен лиценз, издаден след изкаран курс, няма да е нищо повече от ограничаване на свободата на хората/родителите и пръскане на ненужни държавни средства без гарантиран положителен ефект; Правителството пък изтъкна факта, че в момента страната ни е в челото на класацията за детска смъртност и детска престъпност в Европа и до голяма степен това се дължи и на безотговорни родители, което може да се коригира с въпросния лиценз за родителство.

Пламена Радевска от Опозицията
КОЙ СПЕЧЕЛИ? Трудно е да се каже, мисля, че справедливата оценка е „наравно”. Лично аз бих откроил две от младите дами – Памела Монева, която направи много силно финално обръщение от името на Правителството, и Пламена Радевска, развила чудесно тезата си като трети говорител на Опозицията. Ще цитирам и възторжената оценка на общинския председател г-н Тодоров: „Имаме изключително умни деца, впечатлен съм, от тях можем да научим много!”.

7 коментара:

Анонимен каза...

Краят ми харесва. Децата са ни изключително умни, за разлика от Председателя.

Анонимен каза...

Незнам кой измисли прякора на Н. Тодоров, но определено не мисля че е правилен. Поне доколкото съм контактувал с него. Като всеки човек си има и кусури, но ми се иска някой от отворковците да си сложи ръката на сърцето и да каже че е съвършен...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Това е престъпление, а не само ужасно вредно, тоалетни без врати, неизползваеми от малките ученици. Защо си мълчите и какво Ви правят децата там?Тоалетните в училище трябва да са не само със заключващи се врати, но и с дежурен учител през междучасятае, за да са спокойни децата.

Ст. Борджуков каза...

Искам да знам ЗАЩО КОМЕНТАР 3 Е НАПИСАН НА ЛАТИНИЦА?!

Очевидно е - ЗА ДА ГО ИЗТРИЯ и да се плюе по май адрес. И по адрес на училището ни. АМАН от политически провокации!

АМИ НАПИШЕТЕ СИ ОПЛАКВАНЕ ДО КМЕТА, ДО СОФИЯ, до ПАПАТА. А не тук на латиница (сиреч да го изтрия) и неясно за кое училище става дума.

Ст. Борджуков каза...

Изтривам коментар 3 и призовавам анонимния да си го напише ПАК, както е прието!

Анонимен каза...

Извиних се за написаното на латиница мнение по един въпрос, който от доста време притеснява и родителите, а и самите деца/което е по-трагично/. Родителите не реагират по знайни за всички вас, отговорни хора от училище, или детската градина причини. Оплакването ще остане там, където е направено, родителите може да бъдат "направени на нищо", а към детето да се отнесат "сърдито". Наредбите са си наредби и дори за един такъв сериозен проблем няма как да се направи нещо, защото парите не стигат, за персонал, който да изведе децата на пързалките и люлките, а не да стоят на голите тротоарни плочки, или да се придружат до тоалетната за едната, или другата нужда. Какво ме накара да повдигна този въпрос, и може би на неподходящото място и с неподходящите букви? Което и да е училището, или детската градина-проблема, ако съществува някъде и се знае за него, а се мълчи е ПРОБЛЕМ!!! Тия дни ми попадна статия по този въпрос във в."24 часа"-как мръсните училищни тоалетни не се ползват от учениците и колко е пагубно за здравето това. Един от коментарите на една майка беше за неудобството на детето и да ползва тоалетната в детската градина по причина- липсата на врати и унизителното показно ходене по нужда-там където всички знаем, че и царя ходи сам!? След като детето отказва да ходи то тоалетна, майката настоява и получава разрешение да отиде и наблюдава държанието на детето си. Когато влиза в тоалетната с него влизат и други две деца-едното го удря отзад, а другото посяга към генетичните органи. Какво друго да пиша-потресена съм! Прекарах една безсънна нощ! Разбирам, че заплатите на учителите и персонала са ниски, но какво са виновни децата? Предлагам, този, който е наредил в детските градини да няма врати на тоалетните, или поне някакви подходящи паравани, да опита да отиде до тоалетна, а и "успешно" да си свърши работата пред погледа на 20 човека "публика" сновяща насам-натам! Мисля дори, че от елементарни хигиенни изисквания вратата на тоалетната е задължителна. В статията се подчертава, че въздържането от ходенето до тоалетна може да е причина за големия брой млади хора, които са на хемодиализа в нашата "богата" държава. Извинявам се отново за латиницата, а и може би за коментара под неподходяща статия, но мисля, че проблема е много по-сериозен от проблема с буквите, или гузния, който бяга, а никой не го гони!
Пазете физическото и психическо здраве на децата, ценни са и двете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |