Наши изкачиха скоростно Триглав в Юлийските Алпи

* Тренировъчната експедиция на 7-членната група от ПСС - Троян бе
 в памет на загиналия преди 12 години троянски алпинист Илиян Карменов * Христо Сливков: „За един ден преодоляхме почти
 2000 метра денивелация”
Алпинизъм
Троянските спасители на връх Триглав, Словения, 30 септември 2015 г.
Началото
Към върха
Към върха
СЕДЕМ души от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) – Троян, водени от Христо Сливков, на 30 септември изкачиха първенеца на Словения връх Триглав (2864 м) в Юлийските Алпи. Останалите в групата са: Емил Христов, Марин Хитров, Мартин Семерджиев, Тихомир Нешев, Филип Трифонов и Христофор Данаджиев. Изкачването е част от тренировъчната програма на троянските спасители; и едновременно с това -  знак на почит към паметта на загиналия на Триглав точно преди 12 години (6 октомври 2003 г.) троянски алпинист Илиян Карменов, най-младия в състава на подготвяната за следващата година (2004 г.) българска експедиция за Еверест.

ФИНАНСИРАНЕТО било осигурено от спечелената от ПСС – Троян през 2011 г. награда в съвместната кампания на в. „24 часа” и БНТ „Достойните българи”. Тогава нашите спасители бяха отличени за цялостната си дейност и във връзка с 60-годишнината на отряда (учреден е на 16 юли 1952 г.), а към грамотата имаше премия от 2000 лв., осигурена от телекомуникационния оператор „Виваком”. От централата на Българския червен кръст (БЧК), чието звено е ПСС, осигурили микробус за експедицията в Словения. Помогнал и „Винпром Троян”, производителят на прочутата троянска сливова.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО полезна експедиция. Триглав не е от най-високите, но технически е доста труден, тъй като представлява огромен скален масив. Реално пък сегашното ни изкачване бе в зимни условия и скоростно – стана в един ден, когато преодоляхме денивелация от почти 2000 метра”, коментира за Т21 ръководителят Христо Сливков.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

То голяма работа, че са качили Триглав! Миналата година го изкатерихме с 13 годишния ми син. Съвсем елементарен е при хубаво време. Зимен Ботев е много по-опасно начинание от това, ама явно това са възможностите на момчетата.

Unknown каза...

По най-лесния маршрут към върха, беше осеяно с паметни плочи. Вероятно от хора смятащи изкачването за елементарно!

Анонимен каза...

Браво, дерзайте! Така или иначе призванието ви е да "маате крачоли" по баирите. Факт е, че е добре да ви има, успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |