Е, пада ли нещо?

* „Колко политици у нас са политици, понеже ги не бива
 за нищо друго…”
13 октомври In memoriam
Иван Хаджийски (1907 - 1944)
Публикуваме този кратък текст на големия Иван Хаджийски по повод 108-годишнината от рождението му (роден е в Троян на 13 октомври 1907 г.). И още – защото текстът, макар писан през 30-те години на миналия век, звучи безкрайно актуално и днес, а още по-актуално в настоящите предизборни дни. Извадката е от едно от знаковите произведения на Хаджийски – „Оптимистична теория за нашия народ”. Т21

ЧЕСТТА, това обикновено е качество на глупците, които с негова помощ сигурно и безвъзвратно си провалят кариерата... В малко ли случаи у нас една съвест може да се купи по-лесно, отколкото половин килограм бяла халва с орехи? Защото не е въпрос само за даване на пари: трябва известно усилие, за да се разсече онова жилаво бездушно вещество.

НЕ МОЖЕ да се отрече, че общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чиито токсинации са едно от най-гадните явления у нас. Посредствеността поради особените стопански условия, в които живеем, е принудена да прави кариера на всяка цена, с всички средства, при което бездарността и хищничеството, тъпотата и нахалството, подлостта и низостта преливат в една хармония на истинско безсрамие. Малко ли са случаите, когато организираните единни фронтове на посредствеността (едничката възможна бойна форма) са убивали с най-непростени средства всяка глава, която ги е поставяла в сянка и ги е изобличавала не с друго, а с простия факт на съществуванието си, с това, че е установила един по-висок мащаб?

НИМА не е известна силата на тази посредственост: нагаждането към всеки терен, без всякакъв вкус за лично достойнство? Колко политици у нас са политици, понеже ги не бива за нищо друго; които, след като сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, са добили кураж да оправят работите на цяла България? Колцина от нашите общественици гледат на обществената си кариера не като на едно по-тлъсто или по-постно дробче? Нима не е вярно: когато някой се похвали, че работи в благотворително дружество, ние го питаме със съответно смигване: „Е, пада ли нещо?”.

Иван Хаджийски,
из „Оптимистична теория за нашия живот”

В Троян за Хаджийски през годините

• 37-ГОДИШНИЯТ Иван Хаджийски (р. 13 октомври 1907 г.) е погребан в Троян на 2 ноември 1944 г. в запечатан ковчег и скромна церемония, тихо; гробът е на централната алея в Старите троянски гробища, на метри от входа. Това е почти месец след смъртта му на 4 октомври 1944 г. край Власотинци в Сърбия, където българската армия се бие срещу доскорошните си съюзници германците, а Хаджийски е на фронта като доброволец. Срещу нашите са части на елитната немска SS дивизия „Принц Ойген” и официалната версия е, че землякът ни е паднал в битка. Има обаче и друга версия, подхранвана от някои факти, че е загинал в тила при неизяснени обстоятелства. Преди време за подобна вероятност ни спомена един от сериозните изследователи на Хаджийски – литературният историк и също наш земляк Йордан Василев. Но дали в тези подозрения се крие някаква истина, едва ли някога ще стане ясно.

Паметникът на Иван Хаджийски в Старите троянски гробища
• ПРИ СОЦИАЛИЗМА отношението към Иван Хаджийски - макар и ляв интелектуалец, свързан със социалистическата партия и признат за основоположник на българската социология – е някак двойнствено. Него го няма в учебниците, въпреки че заслужава повече от много други, не е от лансираните от властта имена и не е там, където се очаква да бъде. Вероятно защото не се поддава на рамкиране, излиза извън партийните доктрини, прекален волнодумец е. А троянските „червени” имат и конкретна причина да неглижират Хаджийски – великолепната му миниатюра „Социализмът в Троян”, където, макар и в добронамерен шеговит тон, той казва неудобни истини на другарите си.

• ВСЕ ПАК Хаджийски е зачетен в родния град. Преименуват на негово име централното троянско училище, наследник на възрожденското Жълто училище (сега ОУ „Иван Хаджийски”), носило дотогава името на друг именит наш земляк – големия български дипломат и дарител за троянската просвета Константин (Кочо) хаджи Калчев. В това прекръщаване със сигурност има доза реваншизъм в духа на времето и изкуствено се противопоставят двама заслужили нашенци, но то не е чак толкова важно. По-важното е, че липсва оня заслужен култ, казвам го в най-добрия смисъл на думата, към нашия безспорен троянски духовен първенец. Да не забравим – прави се една старомодна музейна експозицийка в къщата на Хаджийски на ул. „Васил Левски” и един бюст паметник в двора на споменатото училище.

• В НАЙ-НОВО ВРЕМЕ Троян лека-полека започна да си връща дължимото на Иван Хаджийски. За 100-годишнината от рождението му (2007 г.) градът ни бе домакин на голямо честване, организирано от Община Троян, троянския Музей на занаятите, Института по социология към БАН, Института за социални ценности „Иван Хаджийски”, Българската социологическа асоциация, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, троянското читалище „Наука – 1870 г.” и троянското ОУ „Иван Хаджийски”. По същия повод БНТ подготви и излъчи документален филм за Хаджийски, озаглавен „Пътепис с елемент на оптимизъм”. А в Музея на занаятите, в централното фоайе, бе открита прелюбопитна постоянна изложба на двама именити троянци – рисунки на карикатуриста Милко Диков, илюстриращи знакови текстове на Иван Хаджийски. Обновена бе и къщата на Хаджийски, а експозицията, също обновена, бе разположена в стилно ретро кафене (Кафе-клуб „Иван Хаджийски”). През 2009 г. 14 именити троянци бяха удостоени посмъртно с най-високото троянско звание „Почетен гражданин на Троян”, сред удостоените бе и Иван Хаджийски.

• ЦЯЛА ОДИСЕЯ бе пътят, извървян до изграждането на паметник на Иван Хаджийски в центъра на Троян – от внасянето на предложението в Общинския съвет през м. март 2010 г. от кмета Минко Акимов (подобно предложение имаше и през 2007 г., но тогава то остана неизпълнено от администрацията на кмета инж. Дилян Енкин) до откриването две години и половина по-късно. Автор на пластиката, изобразяваща Хаджийски с колело, както е обикалял района и страната при проучванията си, е дело на скулптора от Велико Търново Борис Борисов и арх. Пламен Цанев. Официалното откриване на новия паметник бе на 13 октомври 2012 г., деня, в който се навършваха 105 години от рождението на автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ” и основоположник на българската социология. Лентата прерязаха съвместно кметът Донка Михайлова и социологът проф. Петър-Емил Митев; сред присъстващите бяха близки и роднини на Хаджийски, включително Нина Хаджийска, малката му дъщеря, която била едва на годинка и половина, когато татко й бил убит на фронта.

Откриване на паметника на Иван Хаджийски, Троян, 13 октомври 2012 г.
• И ЕДНО задължително уточнение – предварителната идея бе паметникът на Иван Хаджийски да замести демонтирания партизански/комунистически паметник, това бе посочено и в статута на конкурса, а авторите, разбира се, бяха съобразили пластичното си решение с това място. В крайна сметка бронзовият монумент бе поставен в съседство, в градинката пред малката музейна сграда (Конака) – компромисно решение, защото там паметникът, мислен за по-откритото и мащабно пространство между двете музейни сгради, неестествено едрееше и се долавяше диспропорция. Компромис с Хаджийски заради политически сметки и търкания, нефатален и в някаква степен допустим, но компромис. Но и на „резервното” си място паметникът на Иван Хаджийски с колелото вече е важен троянски знак, превръща се е в една от любимите забележителности на нашия град – доказват го щракащите камери и туристите, застанали за снимка до него.

Генадий Маринов

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Крайно време е да напиша едно есе "Иван Хаджийски - начин на употреба от нечистоплътни троянски политици и журналисти"
Ако не беше простотията на жалките троянски "антикомунисти" и все бивши комунисти и техните слугинчета да се зъбят на и пред един исторически паметник, за да се покажат колко велики антикомунистчета са и как нямали нищо общо с комунизЪма - до ден днешен нямаше да има паметник на Иван Хаджийски в Троян.
Иван Хаджийски беше използван като разменна монета за да се бутне антифашисткия паметник, ни забележете - това става на много по-късен етап, когато комунягата Акимов, заедно с "десните" сили се видяха в чудо как да бутнат паметнка-костница, без да нарушават закона. Накрая нарушиха 11 български и европейски закона, бутнаха паметника, след което преместиха отдавна готовия паметник на Хаджийски на друго място. Той вече си бе изиграл ролята на "разменна монета" и удобно бе употребен от съвременните троянски политици-талибани и техния посткомунистически певец.
*
Въпреки че минаха близо 4 години, авторът а тази статия продължава да лъже читателите си. Ето само няколко от лъжите:
Първо: Този паметник-костница никога и никъде не се е водил нито "партизански", нито "комунистически". Дори в аналите на общината винаги се е водел "антифашистки". На този паметник стояха имената на троянци, дали живота си в Испания, като част от общата европейска антифашистка съпротива. Разбира се там стояха и имената на загинали партизани, в чиито джобове "странно" защо са открити американски или английски позиви срещу фашизма, а не болшевишки от комунистическия СССР. Просто и те са били част от тази обща европейска антифашистка съпротива.
Ако авторът на тази статия си беше направил трудът да посети лекцията и презентацията на г-жа Елеонора Авджиева във връзка историята на този паметник и на погребаните в основите му троянци - може би нямаше да пише подобни лъжи и да манипулира читателите си. Както и да е. Поръчката е изпълнена. Няма паметник – не е имало комунизъм в Троян. А „десните“ „демократи“ най-после свършиха нещо – за 23 години успяха само да бутнат един исторически паметник и то пак с помощта на другарчетата си от троянската БКП. Тотални жалки и безлични цървули!
Втората лъжа е свързана с твърденията, че паметникът на Хаджийски е трябвало да замени паметникът-костница след демонтажа му. Решение за демонтаж на паметника няма и никога не е имало такова решение. Колкото до използване на това място за паметник на Хаджийски - това бе на много по-късен етап и само един от вариантите на скулптурите. Въпреки това, паметникът беше унищожен в нарушение на 11 /единадесет/ български и европейски закона. Забележете, троянските политици-талибани по времето на Акимов дори не посмяха да бутнат паметникът и изчакаха да дойде Михайлова, а тя с всичкия си акъл и без да се заинтересува или да получи информация, без д се ориентира – сама се набута между шамарите. /предполагам с помощта другарчета от собствената си партия БСП и близнаците им от ГЕРБ/.
Третата лъжа на Г.Маринов е, че в конкурса е било посочено мястото на паметникът. Няма такова нещо. Минко Акимов се оказа единствения кмет в света, който прави конкурс за паметник, БЕЗ да посочва конкретното място. Милиционерски уникум!!! Не случайно авторите дават варианти на паметника, разполагайки го на всевъзможни места по площада.
Както и да е. В крайна сметка днес имаме на центъра на града един паметник на Хаджийски /като компромисно решение/, който се намира в непосредствена близост до едно НЕОБОЗНАЧЕНО гробище.
Такава простащина, такава гавра с Хаджийски, такова антиевропейско поведение, такова човешко падение и такава талибанщина и откровен неонацизъм – едва ли има другаде.
Какво ли би написал самият Хаджийски за тези просташки и античовешки действия на днешните троянски политици и журналисти? Може би някоя „Песимистична теория на…“

Анонимен каза...

" Колко политици у нас са политици, понеже ги не бива за нищо друго; които, след като сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, са добили кураж да оправят работите на цяла България? "

А колко политици у нас са политици, за да оправят собствените си работи за сметка на цяла България, понеже ги не бива за нищо друго?

Анонимен каза...

ДО
РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
ГР.ТРОЯН

ЖАЛБА
Г-н Районен прокурор,
В района на троянския площад между двете музейни сгради в момента се извършва едно криминално деяние – демонтаж на антифашисткия паметник.
Това деяние се извършва:
1. Без Решение на ОбС за демонтаж на каменния постамент на Паметника;
2. Без Решение на ОбС за преместване на костницата и препогребване на починалите;
3. Без Решение на ОбС за финансиране преместването на костницата;
4. Без проучване и разрешения от близките на починалите, чийто тленни останки са в костницата под паметника;
5. Без решение за съдбата на паметните плочи на загиналите троянци в Испания, които са част от европейската антифашистка съпротива;
6. Без изготвено частично изменение на застроителния план на централна градска част Троян;
7. Без съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата;
8. Без съгласувателни документи свързани с Авторски права;
9. Без одобрен проект за изменение и реконструкция на съществуващия паметник и паметните плочи върху него;
Г-н Районен прокурор, в момента се създава един безименен гроб, което е в пълно противоречие с Четвъртата Женевска конвенция, където /чл.130/ дори по време на война не се допуска подобно издевателство с починали хора, на каквото сме свидетели днес в Троян.
Г-н Районен прокурор,
Моля, проверете има ли издадено строително разрешение за демонтажа, има ли одобрен строителен проект за извършване на демонтажа, с каква Заповед на община Троян се извършва този демонтаж и най вече – на какво основание е издадена тази Заповед с оглед изложеното по-горе.
Г-н Районен прокурор, по сведенията, които имаме, общинските власти ще се опитат да прехвърлят основанията и да се скрият зад някакви указания и решения от Министерството на културата на Р.България. По всяка вероятност Министерството на културата умишлено е вкарано в заблуждение от представител или представители от община Троян, защото никой министър и никой друг висш държавен чиновник няма правата да се разпорежда относно унищожаването на съществуващи исторически паметници на територията на една община БЕЗ ИЗРИЧНО РЕШЕНИЕ НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ. А такова Решение НЯМА!!!!
Г-н Районен прокурор,
Очакваме Вашата намеса за незабавно прекратяване на незаконния демонтаж на паметника между двете музейни сгради. Очакваме да бъде потърсена отговорност от всички лица, свързани с унищожаването на една общинска собственост.
В морален и законов аспект, ще информираме и ще сезираме всички възможни български и европейски политически и административни институции и неправителствени организации.
23.03.2012
С Уважение: .................................................
/инж.И.Пеевски – Общински съветник в ОбС Троян/

Анонимен каза...

"... защото текстът, макар писан през 30-те години на миналия век, звучи безкрайно актуално и днес, а още по-актуално в настоящите предизборни дни." - колко много говори това за развитието ни ... кажи-речи близо 100 години след като е написан текстът, да е актуален и сега ... егати тъпото ... чувствам се като глупак, дето още не съм офейкал от тук, но няма да е още дълго, де ...

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №№1,3: Г-н Пеевски, ето тук ("Къде да бъде паметникът на Хаджийски?, Т21, 28 юни 2012 г., вижте линка по-долу) съм казал мнението си за мястото на паметника на Хаджийски; там става дума и за другия паметник, партизанския, който Вие упорито отказвате да признаете за комунистически, но той си е точно такъв, също и за гробището под него.

Ето линка:
http://statii.troyan21.com/2012/06/blog-post_28.html

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Пеевски, защо не направиш паметник на най-големия антифашист - другаря Сталин ? След това го постави върху гробницата.
Може и демонтираната статуя на въоръжените коминтерн-талибани да поставиш до нея.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, какво сте писали във вестника си и какво вие лично си мислите или смятате - това няма никакво значение по отношение реалните факти и събития. А аз се опирам единствено на факти и реални събития, които вие НЕ ПРИЗНАВАТЕ или преиначавате за удобство.
Няма и не съществува НИКЪДЕ и няма да откриете НИКЪДЕ такова наименование като "комунистически" или "партизански" паметник. Има и съществува единствено "антифашистки" паметник и то паметник-костница, което го прави с по-особен статут. Цялата “одисея“ дата по дата и решение по решение на ОбС Троян мога да ви предоставя в абсолютно хронологичен ред. Измамата, лъжите и демагогията са потресаващи. А измамниците и мошениците – ясни и поименно. А това дали ви харесва на вас и на групичката "десни" антикомунисти" около вас - това също няма никакво значение.
Освен това, паметникът е ИСТОРИЧЕСКИ. А към историческите паметници се подхожда по още по-особен и цивилизационен начин. Поне така е в Европа и ЕС, към който се присъедини България през 2007-ма година, но само 5 години по-късно в "европейското" градче Троян бе извършено това антиевропейско и откровено талибанско деяние - криминалното унищожение на един исторически паметник-костница??!!
Аз не казвам, че този паметник не би могъл да бъде ПРЕМЕСТЕН и СЪХРАНЕН. Аз казвам, че не е допустимо в началото на 21-ви век, някакви псевдополитици и побъркани "антикомунистчета" покрай тях да погазват закони и да се гаврят с историческата памет на един град. Ако бяхте присъствали на изключително професионалната историческа презентация на г-жа Авджиева, щяхте да разберете много неща. Или както казва уважаемият от мен проф.Г.Марков - „Ние не можем да махнем партизанското движение у нас, а трябва да обясним защо и как е възникнало и как са се развили събитията. ......Нашият вътрешен фронт срещу държавата е част от европейската съпротива и не можем да се правим, че това не е било.” Да, ама не. За овластените троянски талибани историята започва с тях.
Още нещо - по време на презентацията се оказа, че голямата част от погребаните освен, че са млади хора, това бяха или студенти или завършили висше образование. За тогавашния малък Троян това означава нещо много сериозно като една "представителна извадка" колкото и лошо да звучи в случая. Това са били грамотни хора и напълно осъзнали къде и за какво са тръгнали. Да не говорим, че по това време левите ЕВРОПЕЙСКИ идеи са били на мода и самият Хаджийски е бил подвластен на тях. Да не говорим за едни Гео Милев, който е немски възпитаник и една от европейските български личности.
Затова казах на троянските политици-талибани, че не споделям идеологията на тези хора, но шапка им свалям и свеждам глава пред тях, защото са били готови да жертват живота си за една ЕВРОПЕЙСКА по това време кауза, както и като хора, които са били част от ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА АНТИФАШИСТКА СЪПРОТИВА!!!!!! Тогава попитах Балев и останалите талибани, извинете, общински съветници - вие за коя и каква кауза сте готови да дадете живота си, след като тракате костите и вършите беззакония и безумия с паметта на тези хора? За какво сте готови да умрете, освен за пари и власт? /Грух, грух, не наяли се свине/
Мълчаха и гледаха тъпо като дрогирани говеда!
Добре, че в Европа и по света няма подобни на троянските политици-талибани и слугите им. Иначе Рим, Париж, Виена и т.н. отдавна щяха да са разрушени. Е, като изключим единствено диваците от ИДИЛ, които унищожават историческите паметници в Сирия и Ирак, подобно на събратята си в Троян.
П.п. Година преди да бъде разрушен паметника-костница, националният отбор на Швеция по футбол /младежи/ мина през площада и се спряха пред паметника. Преводачът им обясни какъв и на кого е този паметник, след което младежите се ПОКЛОНИХА, малко помълчаха и след това започнаха да ръкопляскат. Днес там вече е едно безименно гробище, пред което с високо вдигнати глави преминават троянските политически талибани и съпричастният им човешки боклук без изобщо да им пука.

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=VmgiPYTquCA

Анонимен каза...

Пеевски, ай вземи че се потапяй под вода, че вече ни писна от простотийте ти. Не виждаш ли че никой не те сефери за лула тютюн, ами само вреш като муле у майка си...

Анонимен каза...

Добре се появи 9-ти, за да видите бъдещето на Троян, Нагъл, тъп и неграмотен. Г-н Никой с лулата тютюн.
Между другото, днес е Празника на Троян. И вместо статия за Празника на родния ни град - гледаме някакво посредствено и смехотворно политическо бръщолевене от поредните полуграмотни кандидати за слава.

Анонимен каза...

Пеевски, не върви да ти кажа "браво", защото е твърде неуместна дума за написаното в т.3 и т.7, но се възхищавам от правдивите ти позиция и слова по темата за паметника и антифашистите. Няма какво да се добави - всичко си казал! Почитания за позицията, куража и уменията да ги изкажеш! Бъди здрав!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |