Николай Тодоров: Адв. Ангелов ще е новият кмет на Троян

* „Избор за Троян” е един демократичен опит за откъсване от диктата на политическите централи, партийните доктрини и
 партийната дисциплина
Местни избори 2015 Интервю
Николай Тодоров е завършил Стопанската академия в Свищов, почти 10 години работи в НАП в Троян и Ловеч, в сектор „Ревизии”, напуска по собствено желание. В момента се занимава с частен бизнес – собственик е на две заведения в Троян и на производствен цех за облицовъчни материали. „Прецених, че няма смисъл да продължавам кариерата си в данъчната администрация. Мотивирах се от две неща – системата е прекалено закостеняла и почтените начини за развитие са опорочени. Но там натрупах богат опит по опознаване на икономиката в цялата област”, бе коментарът му.

„Щастливо женен, с прекрасна дъщеря – Ана-Мария, която е моята гордост”, както сам ни сподели. Председател на училищното настоятелството на НУ „Св. св. Кирил и Методий”, от години член на настоятелството на НЧ „Наука – 1870 г.”, член на няколко спортни клуба. Тясно свързан със спорта. И запален планинар: „Планината е голямата ми любов, в планината е сърцето ми. Тя ми помага да погледна надолу, към човешкия свят”.

Общински съветник трети мандат. Дългогодишен член на ВМРО, което напуска преди години заради несъгласия с националния лидер. Днес – водеща фигура в местната коалиция „Избор за Троян” и кандидат за пореден съветнически мандат. Деен участник в предизборната кампания. Този е и главният повод за разговора ни – наближаващите местни избори. Познаваме се отдавна и си говорим на ти.

- Ти си в местната политика от много време. Защо се ангажира с това стресиращо занимание, това някаква потребност ли е?
- Да, и така е още от 1989 г., когато започна перестройката.

- Смяташ, че на 10 ноември започна „перестройка”?!
- В общи линии да. Защото моделът – социалистическо-комунистическият модел, не се промени в основата си, смениха се само изпълнителите. Видоизмени се, но природата му си остана същата. Не се измени и природата на политиците, които се смениха на върха. Голяма част от тях пак си бяха същите, само си размениха местата, позиците – от по-ниски позиции се изкачиха по-нагоре. Всъщност това на 10 ноември 1989 г. си бе вътрешнопартиен преврат – едни комунисти замениха други; и лошото е, че в доста случаи новите се оказаха по-некачествени от предишните.

- Значи от лошо по-лошо?
- Да, по-лошо. Това се усети много остро и в местната власт, защото част от лидерите на т. нар. демократична опозиция, които яхнаха ентусиазма и надеждите на хората, се оказаха най-кресливите, не най-умните и най-честните, а най-кресливите.

- Но Христо Димитров-Мастиката (водачът на демократичната десница в Троян след 10 ноември – бел. моя) не бе креслив човек.
- Не всички, имаше и честни и истински хора като Христо Мастиката. Но повечето бяха различни, голяма част от тях бяха инфилтрирани от комунистическата партия и службите й, нали виждаш колко много са агентите на ДС, имената им излизат и до днес. Нищо случайно не можеше да се случи, всичко бе дирижирано. Всъщност в историята няма преврат, който да е станал спонтанно.

- Но превратът може да е подготвен в независим център и може да е подготвен от тези, „срещу” които е този преврат. Вторият вариант е мним преврат, лъжа. Това ли стана през 1989 г. у нас?
- Имаше едно стаено недоволство у хората до 89-та. И то трябваше по някакъв начин да бъде овладяно. И както едно време в Рим на народа са давали хляб и зрелища, за да ръкопляска добре и управляващите да са спокойни, така тогава у нас дадоха на хората къшейчета демокрация.

- В такъв случай хората са си виновни – защо приемат къшейчета, а не искат цялата пита?
- Народът тогава беше окрилен от жаждата за демокрация, от жажда за света. И аз самият бях окрилен, събирах си в класьор броевете на вестник „Демокрация”. Ходех на митинги, радвах се истински, моите приятели също, голяма част от хората бяха така. Впоследствие ръждите избиха и скритите нечисти помисли излязоха отпред.

- Къде сме сега, 26 години след началото на промяната?
- Според мен няма добро надграждане, няма мъдрост, не си взехме важните поуки. Това звучи абстрактно, но е вярно. Повтаряме грешките си циклично. Ето един троянски пример – преди 4 години бяха обещани разни неща и сега никой не търси сметка защо не са изпълнени, преди 8 години бе същото, преди 12 пак и така през всичките години от 1989-та насам. Ако сме мъдри, ако сме умни, ако искаме промяната – защо не търсим сметка за лъжите… 

Николай Тодоров на трибуната в Общинския съвет
- Ти лично защо влезе в политиката?
- Защо се занимавам с политика? Защото видях, че извън политиката няма как да променя нещо, няма измислен друг по-добър модел от политическия. Ако имаше друга възможност, щях да търся нея. Аз имам отговорност към семейството си, към близките си, към приятелите си, заниманията ми с политиката са отговорност. Аз не мога да бъда встрани. 

- ВМРО беше част от политическата ти биография?
- Да, аз бях симпатизант по душа и сърце на СДС, но не съм бил партиен член. През 1995 г. влязох във ВМРО, тогава ВМРО беше част от ОДС, по следните подбуди: това е една патриотична организация, която стои най-близо до мен, тя тогава нямаше и партийни амбиции, а беше един вид гражданско сдружение, нещо като сегашното НД „Традиция”. В момента ВМРО е друго, една от многото политически партии.

- Да поговорим за вашия местен политически проект „Избор за Троян”, това е проект с история, имаше го и в предишния мандат. Но ми се струва, че е променен – сегашният „Избор за Троян” е по-отворен, по-широк и по-непартиен. Как ще коментираш?
- „Избор за Троян” за мен е един опит да се избяга от недъгавия политически модел. Защо смятам, че е така? През годините партиите се рояха по една единствена причина – личните амбиции на тщестлавни политикани, имаше и има и маргинали, които изпълняват нечии чужди платени поръчки, двете неща вървят ръка за ръка. За мен „Избор за Троян” е един демократичен опит за откъсване от този модел, за откъсване от диктата на политическите централи, партийните доктрини и гротескната партийна дисциплина, налагана от партийните централи. „Избор за Троян” е заплаха за партийния модел, затова с много инструменти – и на властта, и на медиите, и други, се опитват да сложат прът в колелата на този наш проект.

- Това е големият ви плюс – че не ви диктуват от партийните централи какво да правите и можете да играете местна политическа игра на полза Трояну?
- Точно така. Затова и името ни е такова – избор за Троян. Нашата формация не може да се яви на националната политическа арена, „Избор за Троян” съществува само и единствено за Троян и за решаване на троянски задачи и проблеми. Това дразни партиите, също и партиите в коалицията ни. Имаше и някои опити за партийно вмешателство, включително и по кандидатурата ни за кмет на Троян, и в кандидатската листа за съветници, имаше и опити да се сее разкол и разединение. Но, слава Богу, въпреки всичко имаме надежда хората да надмогнат партийните хватки. Има надежда и в този аспект, че наши симпатизанти и поддръжници са и неполитически граждански организации, които обаче нямат право нямат  да заявят публично подкрепата си.

- Но „Избор за Троян” има един сериозен минус – толкова много и различни коалиционни партньори. Това не води ли до известна еклектика, която може да прерасне в разнобой, цялото това многообразие не крие ли риск?
- Този по-широк формат на „Избор за Троян”, на практика започна да се оформя  и да работи по управленската програма през пролетта на тази година. Не крия, че до голяма степен идеята е моя. С времето установихме, че с организациите, които се включиха, намерихме единомислие и като идеи за развитието на Троян, и като начини за реализирането на тези идеи. Стартирайки рано съвместната ни работа, логиката изразена в алегория е: за да стане хубаво, едно тесто трябва добре да се омеси, трябват му качествени съставки, както и време да втаса, за да излезе в крайна сметка качествен краен продукт. Продукт, който да внесе промяната в Троян.

- Стана ли добро тестото?
 - Да, мисля, че да. Много труд положихме по нашата програма за управление на Троян, процесът по изработването й всъщност ни даде спойката, намерихме общ език и стигнахме до дълбината на проблемите. А това е най-важното – да стигнем до дъното на проблема и оттам, стъпили здраво, да тръгнем нагоре към решаването му. Когато стъпиш на здрава основа, това е предпоставка за добър градеж.

- Някои от противниците ви ви смятат за резервния отбор на ГЕРБ – уж имате собствена игра, пък то играете играта на ГЕРБ. Вярно ли е?
- В работата ни в Общинския съвет по никакъв начин не сме играли чужда игра. Колкото сили имахме, борихме се и мисля, че оставихме собствена диря на полезност в Общинския съвет. По никакъв начин не сме проявявали пристрастия към някоя политическа формация, имахме нашия почерк. Подкрепяхме всички добри идеи, както от страна на ГЕРБ, така и на БСП или други. Ние не сме били и не сме ултраси в политиката.

- А оттук нататък кои ще са партньорите ви – предизборно, следизборно?
- Общо взето бъдещето трябва да следва историята, това, което сме правили досега. Оттук нататък гротескни пазарлъци не бихме правили, такива пазарлъци няма да има. Още повече че при учредяването на „Избор за Троян” ние подписахме два документа. Там с подписите си декларирахме, че по никакъв начин няма да влияем на новоизбрания кмет адв. Венелин Ангелов при подбора на управленския му екип. Навсякъде, включително на предизборните си срещи, подчертаваме този наш ангажимент за ненамеса в работата на кмета.

- Но нали това не изключва предизборни или следизборни споразумения с други политически формации?
- Щом намерихме сили в рамките на коалицията да се обединим в името на Троян, не виждам причина занапред да не прегърнем като наша всяка една добра идея, дошла от друг политически субект.

- Значи нямате политически субекти табу?
- Напротив, имаме. Това са ксенофобските организации, насаждащи етническо противопоставяне. Бих прибавил и лумпенизираните формации, има такива.

- Правим това интервю в средата на кампанията. Как оценяваш тази кампания? По мое мнение, като страничен наблюдател, тя е по-груба, по-амбициозна, бих каза и по-безскрупулна от предишните кампании за местни избори в Троян.
- Това, което ще кажа, го споделям както аз, така и нашият кандидат за кмет адв. Венелин Ангелов. Казвали сме го на предизборни събрания - следващият програмен период по отношение на европейското финансиране (2014-2020 г.) изостри прекомерно апетитите. Вижда се, че сериозни средства се хвърлят в тази местна кампания, колосални партийни средства. Това буди една неизбежна мисъл – защо за една община, чиито избиратели в списъците отпреди четири години досега са намалели с 7000 души – от 29 хил. на 22 хил., се насипват толкова пари от партийните централи. Толкова пари за изборите в тази малка и намаляваща наша община?! Защо?!

- Логичният отговор е, защото очакват да си ги върнат многократно.
- Да, това е отговорът. А единственият начин за връщане е чрез еврофинансирането, чрез далаверно участие в европроектите през новия програмен период. Това е. Затова е този изострен партиен апетит към кметските избори в малкия Троян. Няма друго обяснение.

- Вярно ли е това, което казваш за избирателните списъци – че троянските избиратели за 4 години са намалели със 7000?
- Не знам доколко избирателните списъци са обективен критерий, но числата са такива, те са публични.

- Няколко думи за вашия кметски кандидат адв. Венелин Ангелов?
- Демокрацията се развива, само когато има качествени личности, а нашият канидат е такъв. Венко е човек, който може да приложи демокрацията не само на книга, а реално. Той е канен няколко пъти през годините и за щастие на демократично мислещите троянци кандидатурата му вече е факт. Всички смятаме, че това е най-стойностната кандидатура за кмет на община Троян през последните 26 години.

Николай Тодоров и кандидатът за кмет адв. Венелин Ангелов на предизборна среща
- Това ми звучи прекалено абстрактно, нека кажем кои са предимствата на адв. Ангелов?
- Първо – той е одухотворена личност. Второ – интелигентен е. Трето – демократ, има ухо за казаното от другите, умее да чува хората. Четвърто – не е горделив и авторитарен, той е екипен играч и ще управлява екипно. Пето – юридическият му опит е безспорен и не е без значение.

- Да завършим с прогноза.
- Всеки интелигентен демократично мислещ човек би следвало да заложи на нещо ново, различно от досегашния 26-годишен политически модел. Убеден съм, че адв. Ангелов ще е новият кмет на Троян.

Интервю на Генадий Маринов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

0 коментара:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |