Ще има кметски дебат, решено е

* Петима кандидат-кметове са заявили участие: инж. Димитър Шишков (ГЕРБ), Донка Михайлова (БСП), адв. Венелин Ангелов („Избор за Троян”), Захари Велев (ДПС) и Даниел Сираков (ВМРО)

Местни избори 2015

ПРЕДСТАВИТЕЛИ на петима от общо десетте кандидат-кметове участваха в предварителната среща в понеделник (12 октомври) за уточняване на условията за евентуален предизборен дебат на претендентите за кметския пост в община Троян в мандат 2015/19 г. Припомняме – инициатор е кандидатът на ВМРО Даниел Сираков, а покани бяха изпратени до всички останали. Петимата, които откликнаха и са дали съгласието си за участие, са: инж. Димитър Шишков (ГЕРБ), Донка Михайлова (БСП), адв. Венелин Ангелов („Избор за Троян”), Захари Велев (ДПС) и, разбира се, Даниел Сираков (ВМРО).

КАКВО бе договорено на тази предварителна среща? Кметският дебат ще е в събота, 17 октомври, точно седмица преди изборния ден. Кандидат-кметовете ще говорят по темата „Три най-важни неща за община Троян, върху които ще насоча вниманието си като кмет през следващия мандат”, а за реда на изказванията ще се изтегли жребий на място. Всеки от участниците ще има право да зададе по два въпроса към опонентите си плюс един допълнителен въпрос по желание. Дебатът ще приключи с кратки заключителни обръщения. Водещ ще е гл. ред. на Т21 Генадий Маринов. Ще бъде направен пълен видеозапис на дебата, като права върху този запис ще получи всеки един от участниците. Всички разходи по организацията и провеждането на събитието ще се разпределят по равно между участниците.

ДОТУК бяха консенсусните моменти. Но има и спорни, които ще се доизясняват на втора предварителна среща в сряда (14 октомври). Основното разногласие е къде да бъде предизборният кметски дебат – дали в големия читалищен салон (НЧ „Наука – 1870 г.”) или в салона на Община Троян; аргументите са различни, но едва ли този спорен момент ще стане препъни камък. Има и някои по-дребни детайли за изглаждане, но те са по-скоро технически и несъществени.

И ТАКА – да очакваме кметския дебат за Троян в кампанията за Местни избори 2015.

Т21

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

17 от колко часа

troyan21 каза...

Часът на дебата и мястото ще бъдат уточнени в сряда, сега е ясна само датата - 17 октомври, събота. Има предложение да се състои в ранния следобед.

Анонимен каза...

Един човек влиза в ресторант, където робот стои зад плота вместо барман. Отива човекът на бара, а роботът го пита: - Колко е Вашето IQ? - 150 – казал човека. Роботът веднага му сипва 16-годишно уиски и започва разговор за глобалното затопляне, интерференцията на заобикалящата среда, квантовата механика, нанотехнологийте и т.н. Човекът остава много впечатлен от вечерта и затова и на другата вечер решава да тества робота. Когато роботът го пита за неговото IQ – той казва 80. Веднага роботът му сервира бира и му говори за футбол, карти, любими ястия, жени и пр. Все така заинтригуван, човекът се връща на следващата вечер отново. На третия ден същият влиза и казва IQ=0. Роботът, без да го пита, му налива една карнобатска и казва: - И к’во прайме ся? Пак ще гласуваме за БСП или ГЕРБ, нали?

Анонимен каза...

Гражданите ще могат ли да задават въпроси?

Анонимен каза...

Тези кандидаткметски "дебати" са голям майтап и реална полза за градът от тях няма, ако изключим момента с шоуто. Подобни дебати по определени теми би следвало да се водят не един път преди изборите, а многократно между изборите.
Обикновено "дебатиращите" си определят една две безлични и общи теми плюс по една две минути за встъпление и заключение. За да не е чак толкова скучно - задават и отговарят по на един въпрос помежду си.
На практика публиката гледа и слуша как кандидатите могат да говорят, четейки какво са им написали от предизборните щабове. Нещо като Иванчо и Марийка, които четат в клас домашното си, което им го е написал някой друг. Въпреки това публиката, ако е по-грамотна, би могла да забележи до колко кандидатите са наясно и са убедени какво изобщо четат, както и да определят нивото на тези, които стоят зад тях под формата на щабове, ПР-агенции, консултанти и т.н. Възможно е някой от кандидатите сами да са се подготвили, което също личи, но обикновено такива са рядкост.
В крайна сметка, колкото е възможно един смъртен да нахрани цяло село с една риба, толкова е възможно за 2-3 минути да се анализира по една тема и да се дадат конкретни решения, ако ще кандидатът да чете написаното или да говори наизустеното със скоростта на Мирча Кришан.
От тук следва, че ползата от този дебат, касаеща коя да е тема е въздух под налягане и би впечатлил единствено дебилите сред публиката.
След като няма реална полза, касаеща “темите“ на дебата – кое все пак би било полезно за избирателя. Това би следвало да е нивото на обща култура, нивото на познаване на политиката и администрирането на Троян, нивото на политическата биография и обществената дейност, нивото на бърза реакция, нивото на риторика и ораторски умения и т.н. Да, ама при такъв формат на „дебата“ – това няма как да се случи.
Не случайно всички се договарят да влезнат в една предварително уточнена рамка, гледайки дори да е възможно най-малката. Колкото по-малка – толкова шансовете им да „не сбъркат“ или да „не се изложат“ са по-големи.
Как би следвало да протече едно подобно предизборно събитие с участието на всички кандидати пред публика. Тъй като кандидатите са с претенции да определят живота на десетки хиляди хора и да управляват една община – те би следвало да са достатъчно подготвени и не е необходима предварителна подготовка по конкретни теми в някаква тясна рамка. Те трябва да са готови да отговарят по всички теми и на всички въпроси. Чии въпроси – ами на гражданите /ако има такива/. Ако няма граждани и въпроси – какъв е смисълът изобщо от подобна говорилня?
И така – гражданите предварително си задават въпросите персонално към всеки кандидат. Въпросите се групират по отделно за всеки кандидат. Водещият вади на случаен принцип от съответната купчинка въпрос към кандидата и той отговаря в рамките на една минута. После въпрос към следващия, после към следващия и така – до като се изчерпят всички въпроси към кандидатите. Няма никакво значение, че броят на въпросите към отделните кандидати може да е различен. Тук може да се направи договорка, при изчерпване на въпросите за даден кандидат – водещият на случаен принцип от зададените вече въпроси към другите кандидати да изтегли един въпрос и да го зададе на този, към когото са се изчерпали въпросите. Така ще има равнопоставеност.
При такъв регламент имаме най-смисленото нещо – участието на гражданите и възможността им реално да преценят качествата и възможностите на кандидатите. След което те, гражданите, да са наясно на кой ще дадат правото да се разпорежда със собствения им живот и бъдеще.
Иначе за какво и за кого е предназначен днешния дебат?
Сега познайте колко от днешните кандидати биха се съгласили на подобен регламент.

Анонимен каза...

Само дето в залата случайни граждани почти няма да има.Агитки на всеки кандидат,като на мач.

Анонимен каза...

Ганьо сирака прост си посъигна науменото да се прави на голамата работа,Ганчо знаем че си оратор и лажец и маниполатор бе парцал

Анонимен каза...

Т.е. герб младежи са във форума вече.

Анонимен каза...

https://fbcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/v/t1.0-0/p180x540/12088000_946454812104263_2818384750085653152_n.jpg?oh=473cd45c2406cf861a07e66bbcb0a52b&oe=569108F4&__gda__=1451535489_58223bf10d24e09d77b889221385dc9f

Анонимен каза...

8-ми какво да правят друго младежите от ГЕРБ, чатят по форумите и се надяват някой баща евентуално да стане кмет, за да ги храни

Анонимен каза...

Кандидат-кметски „дебати“, голям майтап! Кметът на общината ръководи цялата изпълнителна дейност на общината. Той е изпълнителната власт в общината. С две думи, кмета изпълнява решенията на общински съвет. Той не прави политики за развитие на общината, за решаване на проблеми, а само и з п ъ л н я в а. Ето в това е смисъла на местното самоуправление – общински съвет приема решения, а кмета ги изпълнява – разделение на властите.
Но факта, че някой си кандидат-кмет предлага дебат за управление и други заявяват участие е този „таратор” е доказателство, че тези лица суспендират действието на местното самоуправление.
И както е казал поета: "Прост народ – няма местно самоуправление!"

Анонимен каза...

11-ти, много си умен, ама си неграмотен!!! Ставаш за идеален политик!!! Ама от БСП!

Анонимен каза...

Що бе 12-и, 11-ти добре си пасва в ГЕРБ, таман на място си е, Не им стиска на герберите с техния кандидат да се явят на дебат. Отказа ли са се, за да ни спестят простотията си.

Анонимен каза...

ГЕРБ верно ли са се отказали?!

Анонимен каза...

Да,че то се очакваше. Как виждаш Шишков да говори без да чете или пък да мисли когато го питат. В полицията и по държавните му службички са му изпилили мозъка и той сега е гладък.

Анонимен каза...

Мозъкът му е като пикочен мехур, само ще клати глава като презобен кон.

Анонимен каза...

Вие не разбрахте ли че ГЕРБ играе с ДПС а ония плюжек Анголов е техен кадър как да има дебет между самите себе си ? Сигурен съм , че ще се отказжат или провалят по някакъв начин.

Анонимен каза...

Хората на вещицата са в играта!!!
17-ти, т*п си като майка си! =)

Анонимен каза...

Призив към Шишков! Шишков приеми дебата, не се дръж като госпожица. Покажи поне веднъж, че си мъж и не те е страх от Жена!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |