Троянският Петковден

* Празникът мина под знака на големия юбилей – 180-годишнината на троянския храм „Св. Параскева-Петка”; Негово светейшество патриарх Неофит участва в празничната църковна служба и
 в светското тържество
Празнично
Момент от спектакъла на гвардейската част, Троян, пл. "Възраждане", 14 октомври 2015 г.
ЦЯЛ ДЕН троянци спонтанно и неофициално си честитяха празника, което говори, че за 20-тина години Петковден е влязъл не само в официалния общински календар, но е припознат от тукашните хора като техен личен празник. От възрожденските времена за празник на българските селища се възприемал денят на патрона на местната църква, в нашия случай – св. Параскева-Петка. В Троян тази възрожденска традиция бе възстановена в началото на 90-те години по времето на първия демократично избран кмет след 1989 г. Константин Фичев.

ТАЗГОДИШНИЯТ Петковден мина под знака на голям юбилей – 180-годишнината на църквата „Света Параскева-Петка”. На предшестващата празника архиерейската вечерня (13 октомври) присъства Ловчанският митрополит Гавриил. По-късно вечерта в читалищния салон бе представена специално издадената за годишнината книга, проследяваща историята на храма от освещаването му на Петковден 1835 г. до наши дни. За тържествения концерт гостуваха Плевенската филхармония и хор „Гена Димитрова” (повод още веднъж да си спомним за напусналия ни преди дни именит наш съгражданин маестро Иван Генков, откривателят на таланта на бъдещата оперна прима, който дълги години бе ръководител и на троянския църковен хор – бел. Т21).

Гледки към троянския храм и украсената с цветя икона на св. преподобна Параскева-Петка
Отец Марин представя новата книга, посветена на 180-годишнината на троянската църква
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО тържествена беше Петковденската света литургия, водена от дядо Гавриил, за която храмът бе препълнен от народ. Троянският храмов празник беше уважен от главата на Българската православна църква Негово светейшество патриарх Неофит и от игумена на Троянския манастир епископ Сионий. В службата участваха три местни хора – Детският и Мъжкият църковен хор на Троян заедно с Дамския хор при читалище „Наука – 1870 г.”. „Достойни следовници на своите предци, които през далечната 1835 г., водени от силната си вяра, не пощадили средства и сили, за да получат от султана позволение, и с усърдие, голяма вяра и жертвена любов към Бога да издигнат този благолепен храм”, обърна се към богомолците в храма владиката Гавриил. От своя страна патриарх Неофит подчерта, че троянци са честити да имат за своя небесна покровителка една от най-почитаните светици – преподобна Петка, прославила се с много чудеса, и отправи към богомолците и жителите на Троян своя патриаршески благослов за здраве и благоденствие. След празничната църковна служба тримата висши духовници заедно със своя домакин – председателя на троянския храм отец Марин Божков, се присъединиха към празника на троянския площад (научихме, че патриарх Неофит е избрал да остане тук и за 15 октомври, за да посрещне своя юбилеен 70-ти рожден ден в Троянската света обител, където е бил подстриган за монах през 1975 г. – бел. Т21).

Троянска традиция -  знамената на Обединена Европа са неотменима част от празничния декор
А НА ПЕТКОВДЕНСКИЯ троянски площад бе както е от години на този важен за града ни ден  – тържествено, достолепно, многолюдно. Празненството започна с ритуала по издигане на троянското знаме на пилона пред Общината, сред синия европейски флаг и българския трибагреник. Честта се падна на временно изпълняващия длъжността кмет Поля Димова, която издигна байряка ни под звуците на троянския химн – марша на железния 34-ти пехотен Троянски полк. След това в празничното си слово г-жа Димова подчерта: „Като отзвук от вчерашния ден, в който отбелязахме 108 години от рождението на бележития наш съгражданин Иван Хаджийски, ми се иска да си спомним и за неговите прозрения за бита и душевността на народа ни... Трудолюбие, почтеност, пестеливост – трите стожера на троянското благополучие. Три опорни точки, които продължават да са ни необходими и в сегашната действителност. Днес в Троян съжителстват традицията и модерното мислене, а това, което свързва миналото, настоящето и бъдещето е духът на троянеца – предприемчив, търсещ умерения риск и упорит да види реализирани мечтите си”. На площада бе връчена и новоучредената от Съюза на българските писатели и Община Троян литературна награда на името на нашия земляк Ламар, пръв носител на отличието е поетът Евтим Евтимов.

ДРУГ ЦЕНТЪР на празника беше Музеят на занаятите с откритите в този ден две изложби. „Стъклени спомени. Малки истории за участието на троянци в Голямата война” привлече не само отгледаната музейна публика, но още много гости, сред които – много млади семейства с деца; музейните специалисти споделиха, че очевидно темата за троянския войнски героизъм вълнува хората. Другата изложба бе посветена на троянската църква „Св. Параскева” – уредничката и добър познавач и изследовател на темата от години Десислава Вутова разказа на гостите преданието за построяването на храма. Избухнал спор между видните троянски родове за мястото - Балювци искали да се направи в Горни край, Папазовци – в Долни. Тогава се намесил дядо Станчо Дрянът, влиятелен и почитан гражданин, който настоял църквата да се издигне в средата на града. Това послание за нуждата от обединение на вечно каращите се троянци има нужда да се повтаря и днес. 

Момент от "Искри".те
Спектакълът завърши с впечатляваща заря
ПРАЗНИЧНАТА вечер завърши като в приказка – с невероятната феерия на спектакъла „Искри” на Националната гвардейска част (която ни гостува за втори път на Петковден, първият бе през 2012 г. – бел. Т21). Препълнен с много дух, енергия, българщина и красота спектакъл. А лазерното шоу и пищната заря за финал ще се помнят дълго. Да не пропуснем празничния концерт на Маги Хранова и представителния ансамбъл на въоръжените сили, предшествал „Искри”-те.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Винаги съм се чудил на моите съученици, които останаха да живеят в Троян, какво предизвикателство са намерили или какви преживявания търсят в града, в който нищо не се случва???

Анонимен каза...

Ти къде живееш 1 в някоя панелка в "Люлин"....като те слушам се сещам за Душко Добродушков

Анонимен каза...

Поп Марин е пиеница

Анонимен каза...

То почти не останаха млади хора в Троян.
И все по-малко остават.
По-малко се раждат от белите хора, и като завършат средното изчезват без връщане.

Анонимен каза...

4-ти, аз това питам, какво може да задържи младите хора в града, дори ако предположим, че имат добре платена работа, освен да се отдадат на домашен алкохолизъм.

Анонимен каза...

Прави сте в града ни нищо не задържа младите хора.И да се направи някакъв празник,всичко е еднократно.Няма всекидневно културни развличения за младите.За малките деца няма забавления.За техните родители няма платена работа.И да си високо специализиран специалист нищо работиж за жълти стутинки.С една дума за голямо съжаление хубав град сме с природа и възможности за големи изяви.Но никои нищо от управниците не го интересува и града ни замря.Ето защо всички сме само негови гости.

Анонимен каза...

Някой имат интерес от това.
С засилена мизерия е лесно да впрегнеш робите да бичат по цял ден за 15-тина лева.
Елементарно е :)

Анонимен каза...

7-ми, дори с прилични доходи, какво правим в Троян, какъв стандарт на живот ни чака. Аз осъзнах през 92-ра, че е никакъв и се изнесох. Ако някой иска развитие и бъдеще, то да се маха бързо. Няма значение кой е кмет и прочие.

Иванко каза...

Уважаеми дами игоспода, поради що се срамите да се наречете ТРОЯНЦИ?!

Анонимен каза...

Работиш в малък, задръстен и спокоен град.
Имаш добри доходи и стоиш на д-то.
Дойде петък, свършиш работа в 17ч. или при добри доходи следва ти да си шефа и жената формално да е на работа при теб, следователно свършвате по обяд, палиш си мерцедеса и отиваш на някъде за почивка :)
На прибиране от някъде се отбиваш в някоя голяма верига като Метро или Кауфланд и зареждаш стабилно, за да не храниш местните измекяри :)

Анонимен каза...

питам се аз можели една стока в магазин на лъгът да струва 8 лв а в магазин на роза 6 лв говоря за железарии е кажете ми в град които има няма 8 км по дължина как може да има такава корупция и надценка

Анонимен каза...

Мани празника! Аз искам да споделя с аудиторията тук, следното:

Аз ще преобърна Земята, но моето дете няма да остане да живее тук за НИЩО на света! Ей така, както правят всички нормални хора - завършват средното си образование и ... баста! Не само вън от Троян-ЪТ, ами вън от Бг-то!!! Какво, кажете ми, ще прави някой млад, току-що завършил средното си образование човек, тук? Нищо! Ще работи (слугува, робува) за 400/500 лв заплата - цял месец, по девет/десет часа на ден, с един почивен ден в седмицата. В събота вечер ще иде на дискотека, ще се напие, ще се сбие ... След някоя година ще се опита да създаде семейство, ще създаде, обаче, едно просяче потенциално, което ще расте между една камара циганори и циганорчета и ... това! Това НЕ Е живота, който желая да живее МОЕТО дете, не е и този, който ще живея и аз, след като приключим със средното образование тук!!!
А вие си празнувайте един ден в годината, през другото време робувайте, ходете с увесени носове, забравете, че живеете, отдайте се на жалко съществуване и ... чакайте следващия празник! А през това време единици хора (избрани от ВАС) си уреждат живота, че и този на наследниците си! Айде със здраве!!!

Анонимен каза...

Ти па си мноо убав !

Анонимен каза...

13-ти, такива олигофрено-подобни като тебе да НЕ пишат тук!
12-ти е изключително прав и НАПЪЛНО подкрепям мнението му! Ние сме на същия път, така че ти си стой и си пиши, прави си каквото си искаш - злобей си и си се прави на интересен :D :D :D

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |