„Не плачи на чужд гроб…”

* И все пак бай Стефан Минков продължава да плаче като млада вдовица, която никой не поглежда

Право на отговор

Даваме обещаното право на отговор на острокритичната статия „Нулева толерантност срещу задкулисието?!” с автор съгражданина ни Стефан Минков, публикувана в бр. 6 на Т21 от 11 февруари т. г. и засягаща поредната непредизвестена рокада в ръководството на Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян. Но правим известен компромис, тъй като отговорът е подписан с фиктивното „Минко Стефанов от Троян” (приемаме го като събирателен образ на засегнатата страна) и явно е анонимен; не бе посочен подател и на писмото, което получихме по традиционната поща. Т21

ЗА КОГО лее сълзи известният с истинското си име Стефан Минков от Троян в броя на вестник „Троян 21” от 11 февруари 2015 г., в статията със заглавието „Нулева толерантност към задкулисието?!”? След като прочетох публикацията, в първия момент си помислих да замълча, но не беше по силите ми да преглътна поднесената на читателите на вестника „манджа с грозде” и бързам да посъветвам бай Стефан Минков да даде да я кльопат тези, които го накараха да я сготви. Имах чувството, като че ли ме „ритна циганин с бос крак” (от тези преди да станат етнос и преди да се появи Цветелин Кънчев), почувствах се обиден като читател и гражданин на България (все по-друго е „да ме ритне турчин с ботуш”).

В СЛУЧАЯ няма никакво задкулисие и това е известно на автора. На цяла България е ясно, че по време на правителството на Орешарски ДПС беше водеща партия в коалицията и благодарение на това и с ортаклъмата на БСП се награби с ръководни длъжности в системата на земеделието и горите (в това министерство се говореше само на турски и ако не знаеш езика, не можеш да се оправиш), и не само там, и по този начин преяде с власт. Бяха уволнени хиляди ръководители и на тяхно място ДПС назначи посочени от него лица, повечето от които некомпетентни, без задължително да са членове или симпатизанти на ДПС. Те им бяха нужни за печелене на избори и набавяне на крадени средства от държавата за партията им. Стана известна и посочената от зам.-министърката на земеделието и храните схема за крадене, известна като „19-45”.

И ЗАТОВА вместо лозунгите, цитирани в публикацията - „Не на политическата шуробаджанащина”, „Вън ДПС от властта”, „Да изчистим кадрите на ДПС от държавните структури” и др., против които лее сълзи бай Стефан Минков, би следвало да се каже: „Каквото повикало, такова се обадило” или „С каквато мярка ни мерехте, с такава ще ви отмерим”. Такава е логиката и философията на политическото партизанство и политическите назначения. И всички виждаха, че бумерангът ще се върне, че ще дойде Видовден. На автора не му пука от това, защото самият той не е нито член, нито симпатизант на ДПС, но винаги е в тяхна услуга и не само на тях. Той е момче за поръчки и мимикрира, където има изгода. Той е героят на нашето време.

инж. Милко Станчев, инж. Николай Добрев
АВТОРЪТ противопоставя, изкуствено конфронтира Николай Добрев и Милко Станчев, като титулува само Добрев, като че ли Станчев не е инженер, а железар. Следваше да каже нещо за образованието и на Станчев, както и да посочи някакви цифри от успешната професионална дейност на Добрев. Очевидно такива (цифри) липсват, нищо че добрите професионални резултати са определящи при кантаросването на двамата.  

ТРЯБВА да се знае, че между Добрев и Станчев няма конкуренция и антагонизъм и че кой докога ще бъде директор не зависи от тях, тъй като те са персонаж, фигуранти от политическата партизанска трагикомедия у нас. И че в потвърждение на казаното един юнак от ръководството на ДПС се изцепи, че лично ще връчи заповедта за уволнение на Милко Станчев, когато партията му дойде на власт (да пази Господ!). И на това място питам бай Стефан Минков какво представляват протекциите, които Хари Велев е упражнявал в сферата на горите и земеделието, когато между СДС и ДПС имаше знак на равенство? Питам още ползвал ли е Добрев протекциите на Велеви при назначението му за директор на ДГС – Троян? Питам риторично и отговор не искам: Политическо ли бе уволнението на завеждащия „Рибарство и аквакултури” – Ловеч и назначението на негово място на НЕспециалиста Захари Велев, зам.-шеф на ДПС – Ловеч, както и уволнението му (на Велев) след падането на ДПС от власт?

АВТОРЪТ на статията „Нулева толерантност към задкулисието?!”, колкото и некомпетентен да е в сферата на земеделието и горите, знае, че при наличието на договор за управление каквото и да се каже, не е възможно връщане назад. В този смисъл статията му е безполезна – като да правиш на умрял компрес. И все пак бай Стефан Минков продължава да плаче като млада вдовица, която никой не поглежда. От плача му са заинтересовани Ристьо Бемката, бащата на Добрев, и ДПС в лицето на Велеви – баща и син. Погражданената и дребна ломешка душица на Бемката не може да преглътне минавката, че е дал на ДПС нещо за директорството на сина си с надеждата да си го върне двойно и е останал излъган, за което продължава да чука сол на главите на Велеви. От друга страна ДПС, в лицето на Велеви, не може да се примири, че падна от власт, кяровете секнаха, уволняват назначените от тях хора, та и Доган не може да помогне.

ТРУДНО могат да се съберат у един човек повече двуличие, продажност, безчестие, подлост, лицемерие и корумпираност, колкото у бай Стефан Минков. Те като че ли са право пропорционални на собственото му тегло. И нека да знае, че докато има хора с неговия морал, които мислят и говорят като него, ще има толерантност към задкулисието, няма да бъдат извършвани реформи, ще управляват непрофесионалисти, ще ръководят прости и необразовани хора, ще бъдем зли и безчувствени.

И НАКРАЯ. Казано е - „Не плачи на чужд гроб, когато не знаеш на коя страна е главата му, защото…”. Бай Стефан Минков не знае къде е главата на мъртвеца, плаче там, където не е прието да се плаче и става за смях на хората и кокошките. Ако той се чувства засегнат от изнесеното, готов съм да понеса съдебна отговорност.

6 март 2015 г.
Минко Стефанов от Троян 

Бележка на редакцията

Заради активизирането - причината очевидно са предстоящите местни избори - на троянските партийни е-бригади от вси бои, преспокойно можем да ги определим и като троянски тролски партийни е-бригади, този и други подобни авторски материали, засягащи политическите ни реалности, ще бъдат без опция за анонимни коментари. Всеки, който иска и има какво да каже по темата, може да изпрати мнението си до редакцията (на имейл - troyan21_gm@abv.bg, по фейсбук или на хартия), подписано, и то ще бъде публикувано без редакторска намеса. Разбира се, засегнатите страни имат право на отговор.

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |