„Обнова” отчете силна година

* Инж. Николай Малчев: „Щом и в Испания занаят за „Обнова”,
 значи имаме възможности” * Акционерите ще получат годишен дивидент от 22% * Основният проблем - суровината
Труд и капитал
Председателят инж. Николай Малчев представя отчета
НА ГОДИШНОТО си отчетно събрание (13 март) кооперация „Обнова” в с. Черни Осъм – която със своите 136 работници се явява шестият по значимост работодател в община Троян – отчете безспорни успехи през изтеклата 2014 г., както и обща стабилност и перспективи. „Познавам бизнеса в община Троян – малко са производствените фирми в района, които могат да се похвалят с такъв ръст на производството и работните заплати и с такава стабилност”, заяви в изказването си членът на Управителния съвет – банкерът Никола Пенчев. Подобна бе и оценката на госта от Централния кооперативен съюз (ЦКС) Тихомир Ангелов, завеждащ отдел „Кооперативни политики”: „Много малко са предприятията в системата на ЦКС, които като „Обнова” реализират приходи от производство в размер на 3,5 млн. лв. годишно”. Какво дава основание за оптимистичните оценки?

На входа на кооперация "Обнова", с. Черни Осъм
Решенията бяха гласувани с много голямо мнозинство
ДОКЛАДЪТ на председателя на кооперацията инж. Николай Малчев, който пое ръководството през миналата година, бе пределно откровен, конкретен и без да „напудря” реалностите; но най-важното – сочеше възможностите и начините да се върви напред, както и препятствията пред предприятието, което произвежда основно слоесто-пресовани дървени детайли за мебелната промишленост и зависи от стратегическа суровина като дървесината, доставката на която не е никак лека работа и ще става все по-трудно. Ето някои данни от годишния доклад.

ПРОИЗВОДСТВОТО. За изтеклата 2014 г. кооперация „Обнова” е реализирала продажба на продукция в размер на 3,423 млн. лв., което е с 23% (641 хил. лв.) повече от 2013 г. 3,412 млн. лв. (98%) от продажбите са от основната дейност и само 2% - от наеми и продажба на материални активи. Тези числа бяха преповторени и от главния счетоводител на кооперацията Емилия Атанасова, която цитира годишния одит. „Нашата цел е да продаваме максимално завършени продукти – лакирани седалки и облегалки (за столове) или обработени и шлайфани изделия. Сега техният дял е 36% от продажбите, но стойностният им израз е 51% (1,752 млн. лв.), което сочи ефекта да продаваме повече труд, а не суров продукт”, четем в доклада. Дебело бе подчертано и това, че „с обемите, качеството и цените си кооперация „Обнова” практически няма конкуренция”.

Никола Пенчев: Малко фирми в района имат такъв ръст
Главният счетоводител Емилия Атанасова
ДИВЕРСИФИКАЦИЯ. Това е другият сериозен успех през изтеклата година – осигуряването на рекордните за кооперацията 75 клиенти, от които 13 външни (Италия – 3, Израел – 3, Гърция – 3, Испания, Турция и др.). „Това от една страна е добре – диверсификацията на клиентите минимализира риска”, заяви председателят; но не бе подмината и проблемната част – че „при толкова клиенти и голямо разнообразие на изделията се увеличава опасността от грешки, ангажира се по-голям управленски и контролиращ кадрови ресурс”, необходимо е допълнително техническо осигуряване. „Сигурен съм и гарантирам, че ние поръчки ще имаме. Щом и в Испания знаят за „Обнова”, значи имаме възможности”, заяви инж. Малчев.  

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ. „Имаме гарантирани пазари и договори поне за три месеца напред, но нямаме суровина за три дни. Проблемите на „Обнова” не идват от липсата на пазари, не идват от невъзможност да изпълним тази или онази поръчка, а идват от суровината”, бе констатацията на председателя. Споделени бяха и опасения от повишаване на цените на суровината (дървесината) заради въвеждане на ограничения на сечите.

ДРУГ ПРОБЛЕМ – плановете на някои от големите партньори да организират собствено производство на детайли, доставяни им сега от „Обнова” (визират се троянските фирми „Рико Стил” и „Елимекс”). „Обнова” се стреми не да произвежда суровина за други фирми, а завършена продукция”, коментира председателят на Контролния съвет Станка Занковска. Инж. Малчев бе още по-категоричен – в „Обнова” обмислят и варианта да произвеждат готова мебелна продукция при евентуалното намаляване на поръчките на детайли.

Тихомир Ангелов от ЦКС похвали "Обнова"
Грамота от Кооперативен съюз - Ловеч
ПЕЧАЛБА, ЗАПЛАТИ, ДИВИДЕНТИ. Печалбата на кооперацията за 2014 г. е 87 хил. лв., което не е много, но не е и малко. Гласувано бе 11 хил. лв. от тях да се раздадат като дивиденти, т.е. по 22% според дяловото участие на всеки един от акционерите (акционерите са общо 173-ма). Останалата част от печалбата ще е резерв за кандидатстване по оперативните програми и за други разходи (закупуване на дълготрайни материални активи). Средната месечна брутна заплата в предприятието за изтеклата година е била 612 лв., а само за заетите пряко в производството – 588 лв., като през второто полугодие е постигнато увеличение на трудовите възнаграждения с 10%. „Понастоящем за фонд „Работна заплата” отиват 33.8 % от приходите, т. е.  надценили сме заплатите с 12.7 %. Този компромис намалява общата печалба, но за момента той е допустим и затова го правим”, бе отбелязано в доклада.

КРЕДИТИ И ВЗЕМАНИЯ. В началото на 2014 г. общо кредитите на „Обнова” са били 1,435 млн. лв., а в края на годината – 1,345 млн. лв. Оценката е, че кооперацията се справя успешно с кредитните си задължения; но точно това прави невъзможно на сегашния етап да се дават премии (13-та заплата). Има обаче трудности със събирането на вземанията – 819 хил. лв. дължали клиенти по данни от края на 2014 г.; като на настоящия етап тези вземания са доста по-малко – 502 хил. лв., заради уреждането на отношенията с ловешката фирма „Никром” по формулата дълг срещу машини.

Поклон пред барелефа на основателя Кирил Кипров
КАКВО ОЩЕ СЕ СЛУЧИ на годишното събрание на кооперация „Обнова”? Бе взето решение празникът на основата преди 93 години кооперация да се чества на 6 май, Гергьовден – деня, в който през 1939 г. е открита електроцентралата на „Обнова”. Председателят на Кооперативен съюз – Ловеч Байко Баев връчи грамота на инж. Николай Малчев, а думите му бяха: „Няма малки и големи кооперации, има работещи и неработещи кооперации”. Преди събранието група от ръководството поднесе венец пред барелефа на основателя на кооперация „Обнова” Кирил Кипров (1897 - 1968), поставен на Кооперативния дом в центъра на селото; „Основател на кооперация „Обнова”, превърнал в сила и светлина водите на реката, създал бели дни за хората от Черни Осъм”, гласи надписът на паметната плоча.

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Другарят Малчев е преизпълнил петилетката, като и другарят Генади Маринов впрочем. Да живей и другарката Донка Михайлова:))))))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

В 21 век. в европейска държава членка на ЕУ ,където според последните статистики стойността на издръжката на живот достигна до 561,88 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца). И за да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходите на това домакинство трябва са около 2247 лв.,ти
да даваш на робите си заплата от 588.бруто чисто не повече от 300лева ,и да се хвалиш,че си успешен, стабилен и с переспективи е меко казано една голяма гавра и подигравка с хората!
Такива фукни ,събрания,репортажи и изхвърлянки биха били нормални ,ако нямаше под 1000лева ,нето заплата в тази фирма.
Поправете ме ,ако нещо греша или не разсъждавам правилно.

Анонимен каза...

точно така,кажи им.

Анонимен каза...

заплапите на работниците се оформят по симпатия и сем.отношения и биват от 300 до 600 чисто.Няма значение дали работиш или се подпираш .

Анонимен каза...

Напротив 4-ти, точно тези, които работят са на 300, а тези с подпирането са на 600 :)
Както и навсякъде в троян (с малка буква).
Но като има прозти (със "з") овце, които само и само да не са си у тях са готови по цял ден да блъскат 12-13лв ще е така.
Я масово да напуснат една фабрика да видим отворените шефове как ще си изпълнят навреме поръчките и да видим тогава как ще омекнат и ще вдигнат заплатите.
НО проблема е, че не са задружни хората. Всички се оплакват от условията на труд и заплатата си, но никой
нищо не прави. Само си говорят. Така промяна никога няма
да има.

Анонимен каза...

Как не я е срам тази болшевишка маймуна да полага венец на барелефа на големия кооперативен деец Кирил Кипров-пострадал от комунистите след кървавият 9-ти септември ? Да беше отишъл на 50 метра южно от барелефа и да положи венец на прословутия някога престъпник Васил Пенчев, който някога подпали същата тази фабрика и вместо да го обесят за тероризъм, боклукът беше герой и колеше и бесеше из Черни Осъм. А за тоя Малчев, нямам думи -да им се чуди човек на черноосъмци, как търпят този нагъл комунист в селото!

Анонимен каза...

АБЕ МАЙМУНО, БЪРЗО СИ КУПИ НОВА КОЛА? за една година кола, след някои ден апартамент за дебелогъзата ти щерка, а за "Обнова" тежка съдба.

Анонимен каза...

Браво! Ашкулсун! Машаала! Гледам и не вярвам на очите си! То хвалби, то захваляне то журналисти то делегати ще рече човек ГОЛЯМА РАБОТА , че то ако не се похваля, кои пък ще ме похвали! Като го гледам тоя нещастник -председател на коопа председател на БСПто, то общински съветник, то авджия, от къде толкоз акъл в таз малка тиква! На всичкото отгоре и за ебач се туря. Абе сульо таквиз мерзавци кат теб се чудя до кога ще им минават плоските номерца!

Анонимен каза...

8-ми , кво се нервиш?
Да не е закачал жена ти?

Анонимен каза...

Туй ща да му е,оная работа очевидно не може да я върши...Умрел е!

Анонимен каза...

Те тука, като гледам само комуняги въртят "бизнеса". Банкерът Колю Дулковчето (бивш партиен секретар) и той ...

Анонимен каза...

Ами как да не се нервя 9-ти, едно време май се закачаше с мен, а сега май е хвърлил око на мъжът ми!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |