Захари Велев: Кой назначи Милко Станчев за директор?

* Една година говориха за модела „Кой?”, за задкулисие и тем подобни неща и това назначение буди най-малкото недоумение
Интервю
Захари Велев
Интервюто със съгражданина ни Захари Велев - зам.-председател на областната структура на ДПС, бе предизвикано от статията „Не плачи на чужд гроб…” (в бр. 10 на Т21 от 11 март 2015 г.), в която той лично и партията му бяха обвинени в тежки политически грехове – кадруване в Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян, уволнения и назначения в други държавни структури. Г-н Велев е завършил Езиковата гимназия в Ловеч и след това право във Великотърновския университет. Дълги години е юрисконсулт на семейната фирма „Веко”, сега е консултант на свободна практика. Владее четири чужди езика – немски, руски, турски и английски. Женен, с две деца. Говорим си на ти, защото се познаваме, а и Захари Велев е човек, който не обича официалностите.

- Г-н Велев, ти пожела това интервю, защо?
- Поводът е анонимното писмо („Не плачи на чужд гроб…”), което сте получили и публикували в миналия брой Т21 и което се явява отговор на материала „Нулева толерантност срещу задкулисието?!”. Аз дълбоко се съмнявам, че писмото е анонимно. Съвсем ясно, че авторът му не е „Минко Стефанов”, както е подписано; за разлика от автора на другия материал - Стефан Минков, който е реален човек, предоставил си е и телефона за обратна връзка. Затова аз чрез страниците на вестника призовавам „Минко Стефанов” да се открие и да излезе от анонимност.

- Това е наша (на вестника) неточност, грешка или както искате го наречете, но всичко бе в името да се даде право на отговор. И да не се стига до неоснователни обвинения, каквито вече имаше, че даваме думата само на едната страна.
- Абсолютно те разбирам. И най-вероятно споменатият в „Не плачи на чужд гроб…” Христо Бемката ще си потърси правата по съдебен път, тъй като с казаното срещу него е осъществен член от Наказателния кодекс – клевета, която се наказва с 5 до 10 хил. лв. Казва се, че е дадено нещо на някого, т. е . подкуп според юридическата трактовка, тъй че ще се наложи анонимният автор да се разкрие.

- Как ще коментираш писмото отговор?
- Не съм изненадан, а по-скоро учуден от ниското ниво, ако използвам термина на „Минко Стефанов” – от тази „манджа с грозде”, или по-точно този тюрлюгювеч, който ни се сервира в нещото, озаглавено „Не плачи на чужд гроб…”. Започва се с цигански боси крака, турски ботуши, етноси и тем подобни неща, смесват се имена, за пореден път се насажда етическа омраза. Според мен авторът не говори по същество за фактите в предната статия. Защото идеята на тази статия („Нулева толерантност към задкулисието?!”) беше да се каже истината. Ще подчертая, че никой не е атакувал Милко Станчев в личен план – като човек той може би е много добър за комшия, да си пиеш ракията с него, да играете карти. Но когато става дума за обществената и професионалната му дейност и прояви, е друго. Една година сегашните управляващи говориха за модела „Кой?”, за задкулисие и тем подобни неща и изборът на Милко Станчев за директор на ДГС – Троян буди най-малкото недоумение. Авторът „Минко Стефанов” се гневи, че Милко Станчев не е споменат като инженер; тук държа да отговоря на анонимника с думите на един приятел: „Като знам какъв съм инженер (той работи в Енергото), ме е страх да отида на доктор”. И това не е, че г-н Станчев няма образование, а защото професионалният му път през последните 15 години доказва, че до каквото се докосне, го руши.

- Не е ли всичко това прекалено крайно?
- Идеята да изнесем данните за финансовите задължения на Милко Станчев, а тези данни са верни, произтича от призумцията, че когато собствената си работа не можеш да гледаш с окото на добър стопанин, няма как да гледаш по този начин държавната работа. Говорейки за г-н Станчев, аз си направих една сметка и сборувах неговите задължения – те са в размер на общо 150 хил. лв. (86 хил. лв. към държавата и около 65 хил. лв. към банките). Тези задължения той или човекът, на когото е прехвърлил фирмата си, ще ги плати и никой няма да ни кара нас да ги плащаме. Ако пък му преструктурират кредита и му дадат потребителски кредит за 10 години от 150 хил. лв., само месечната вноска ще е 1250 лв. Това е само главницата, но нали има и лихви. И ако приемем, че се договори ниско лихвено ниво от 4%, но за потребителски кредит такова ниво да няма, това прави по още 500 лв. на месец. Или общата сума, ако успее да се предоговори, е 1750 лв.на месец. Това горе-долу е заплатата на един директор на ДГС. Което  поражда съмнения за корупция. При така направената сметка, аз лично не вярвам в безкористните и чисти „реформаторски“ намерения на Милко Станчев и компания. Но изводите ще оставя за теб и читателите ти.

Въпросът „Кой?” стана перманентен за обществото ни. Всички говорят за модела „Кой?”. Ето и аз питам сега: Кой назначи Милко Станчев за директор с тези задължения? Кой ще носи отговорност, ако стане ясно, че той дължи пари и на предприятието, в което е назначен - Северозападно държавно предприятие (СЗДП) – Враца. Милко Станчев е извършил дърводобив в Априлци и не си е изплатил дължимите суми. Сега сме възложили на нашия депутат да изиска тази информация; и когато я получим по официален път, ще ти я предоставя.

- Но това са само съмнения за корупция?
- Да, за сега са само съмнения. Но искам да призова чрез вестника фирмите, които се занимават с дърводобив в района на Троян - ако усетят и най-малък натиск  в тази посока, да алармират компетентните органи.

- Има едно голямо обвинение – че това, което се случи с инж. Николай Добрев сега, уволнението му, е повторение на онова, което се случи преди година с предшественика му инж. Димитър Шишков. Казано по-общо – обвинение за преяждане на ДПС с власт тогава. Как като областен зам.-председател на партията ще отговориш на подобно обвинение?
- Бяха лансирани няколко измислени мита. Първият е, че баща ми Хари Велев има отношение към някакви назначения в ДПС. Баща ми никога и по никакъв начин не е бил свързан с ДПС, а от 2002 г. той изобщо не се занимава с политика. Ако той можеше да повлияе, нямаше да допусне – държа това да се упомене – да бъде освободен като директор на ДГС – Троян инж. Димитър Шишков, тъй като са много големи приятели с баща му (бившия съдия Власи Шишков – бел. Г.М.). Инж. Шишков беше сменен като ръководител на троянското Горско от миналото правителство и същото това правителство, което толкова бе упреквано, правителството на Орешарски, го издигна и направи зам.-шеф на Северозападно държавно предприятие (СЗДП) – Враца, т. е. стана по-голям началник?!

Винаги си задавам един въпрос и все още не съм намерил отговора му. Дали вследствие на дългогодишен стаж човек почва много да си вярва и губи реална представа за света около него? Говоря за инж. Шишков. В ДГС – Троян той допускаше определени дърводобивни фирми да работят на хубавите и лесни обекти, другите бяха отказвани чрез внушения или чрез натиск. За какво става въпрос и каква точно е работата в Горското (ДГС)? Горското продава дървесина и тя е на една и съща цена – дали е на площада в Троян или в Горно Трапе на баира, тя се продава по цена на кубик, която е еднаква. Разликата е в разходите по добива – ако е някъде по баирите, трябва да се ползват коняри, което оскъпява с 7-10 лв. на кубик, ако е на равното, разходите са далеч по-малки. Това са фактите. Брожението срещу инж. Шишков като шеф на троянското Горско бе станало нетърпимо. Но решението да се иска смяната на инж. Шишков не съм го взел аз или който и да е друг еднолично. Областното ръководство на ДПС се състои от 40 души, а само председателският ни съвет е от 25 човека и при нас решенията се вземат колективно.

Сега за втория мит – че Христо бил дал нещо на ДПС и Велеви. Той, първо, няма на кого да го даде и, второ, няма защо да го дава. Ние търсихме човек, който да смени Шишков. Бяха подадени много сигнали срещу него от различни фирми, но никой нямаше смелостта да тръгне срещу него.

- Това само доказва, че ДПС е с големи позиции в този бранш?
- Нормално е, тогава управляваха двете партии БСП и ДПС. Те бяха коалиционни партньори, всеки със своите задължения и права. Но да довърша – едната кандидатура беше крайно неподходяща, човекът беше готов да поеме троянското Горско, но нямаше нужните качества и щеше да задълбочи проблемите. Николай и баща му Христо ги познавам отдавна, от едно село (Ломец) сме. Когато направих предложение на Николай да поеме ДГС - Троян, той отказа. Интересното е, че една от причините се оказа уважението му към инж. Шишков. После се съгласи, защото според мен той познаваше истинската ситуация и в него надделя професионалната отговорност. И затова сега се чувства несправедливо и незаслужено изхвърлен от системата.

- Отговори на обвиненията лично към теб – че като „НЕспециалист” си оглавил Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Ловеч?
- Това е толкова смешно на фона на вътрешен министър социолог, предишният служебен вътрешен министър бе инженер металург, а пък бившият шеф на НСС, популярният сега ген. Атанас Атанасов, е завършил специалност железопътен транспорт. Естеството на работа в ИАРА - Ловеч, говоря за началника на отдела, е да ръководи един екип, който извършва проверки и после да изготвя административно-наказателни постановления. Това е чисто юридическа работа, напълно съответстваща на моето юридическо образование.

Срещу тогавашния шеф на ИАРА – Ловеч – д-р Найденов, който после ме смени и отново се върна на поста, имаше сериозно социално напрежение. Новото ръководство искаше промени, искаше да върнат човешкото лице на агенцията. Тя да бъде в помощ, да съдейства на рибарите, да действа превантивно – като хванеш някой рибар без билет, не веднага да го глобиш, а да го накараш да си извади билет. Аз нямаше да се хвана с тази работа, защото на мене ми беше чужда административно-наказателната дейност. Но  приех точно заради предизвикателството да се възстанови нормалността в работата на ИАРА, а не да се правя на голям началник.

- Няма ли нещо прекалено лично в конфликта ви с инж. Милко Станчев? Поне отстрани в някаква степен изглежда точно така.
- Аз нямам личен конфликт с Милко Станчев. Аз имам конфликт с неговите морални и професионални качества. За мен те са на много ниско ниво. И да не съм голословен ще разкажа една история, описана и в анонимката. Пътувах за София, група от ДПС – Ловеч отивахме на Централен съвет – областният председател, аз като негов заместник и председателят на младежката ни структура. Съвсем случайно на бензиностанцията на ОМV при Ябланица се засякохме с началниците на горските стопанства в нашия район, сред тях бе и Милко Станчев. Аз се направих, че не ги виждам, взех си кафе и излязох отвън да пуша, тримата се отделихме, като аз умишлено гледах да съм с гръб към г-н Станчев. Не ми беше приятна тази среща, а и не знаех как да реагирам – да поздравя ли, не ли и т.н. И какво беше моето учудване – както си стояхме тримата,  Милко Станчев дойде и застана до нас, потупа ме по рамото и попита какво става. Отговорих, че отиваме в София, той пък каза, че те пътуват за Враца. Тогава някак разговорът се прехвърли върху ВиК – Троян – че са глобени от КЗК, че има някакви дела на „Лесопласт” срещу тях.

Изведнъж, както стоеше срещу мен, Милко се зачерви и каза: „Чух, че ти ще ми донесеш заповедта за уволнение?”. Няколко секунди аз не можах да асимилирам какво точно ме пита. После възможностите бяха две – да почна да се правя на неразбрал, което не ми е в стила, или да бъда прям. И му отвърнах: „Милко, ако се наложи, мога и аз да ти я донеса”. С други думи – какъвто въпросът, такъв и отговорът. Бях учуден от наглостта му, от тази провокация. После научавам, че отивайки към Враца, той обяснил на колегите си, че бил заплашван. Изиграл ролята на жертва, заплашвана от ДПС. Това показва що за човек е.

(За ДПС, етническия модел и участието в предстоящите местни избори – в продължението на интервюто)

Интервю на Генадий Маринов

 Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Да живей вестника - трибуна на комунисто-депесарската върхушка!

Анонимен каза...

Браво Захари,много точно казано.....

Анонимен каза...

1-ти ти си истински олигофрен. С кого управлява сега Борисов? С ДПС естествено. Кой подкрепи дълга от 16 000 000 000 лева? ДПС - помогна за ратифициране на договора. Какво лаеш като бясна кучка?

Анонимен каза...

Ако искаш да си добре,гласуваш за ДПС-единствената партия мислеща за всеки свой член и докато има хора иначе мислещи България няма да стане нормална европейска държава.

Анонимен каза...

Между 40 и 50 млн. лева годишно печели ДПС от "дървената мафия", твърдят еколози и фирми от бранша. Противно на твърденията на земеделския министър Нихат Кабил, че най-големият проблем на НУГ е незаконната сеч, лесничеите са категорични, че продажбата на дървесина на цени, значително по-ниски от фиксираните , и заобикалянето на тръжните процедури са начините за извличане на огромни печалби. От фирмите, свързани с ДПС.
Партията на Доган, която е поставила свои кадри на ключови позиции в Националното управление на горите и Държавните лесничейства, създава преференции за турските дружества за закупуване на дървесина без търг, предупреди още преди два месеца Сдружението на дървопреработвателите. Процедурата е проста. От НУГ дават писмо-препоръка на съответната фирма, а шефовете на ДЛ по места сключват едногодишен рамков договор с нея, в който е фиксирана цената на материала. По 10-15 лева на кубически метър е комисионата, която плащат тези фирми за услугата. При 5000 кубика това прави между 50 000 и 75 000 лв. Привилегированите фирми обаче спестяват между 20 и 50 лв. от всеки кубик качествена дървесина, тъй като при наддаване на търг цената от 107-108 лв. често скача до 150-160 лв.Публична тайна е, че лидерът на ДПС за Силистренска област Гюнай Сефер сече горите на резервата "Каракуз". "Монитор" разполага с рапортите на горски стражари до директора на Дивечовъдна станция "Каракуз", в които се твърди, че камиони с дървен материал на фирма "Гелиг" непрекъснато извършват незаконна сеч на липови трупи. В документите са посочени и номерата на камионите. До този момент обаче няма издадено наказателно постановление срещу Сефер.

Анонимен каза...

Депесарският хит на миналата година бе сключването на т.нар. рамкови договори с фирми от обръча. Рекордьор по подписване на документите, осигуряващи покупка на дървесина на фиксирани цени без търг, е шефът на Регионалното управление по горите (РУГ) Пазарджик Мехмед Велият. Тази процедура протича по следната схема: Фирмите пишат писмо до шефа на НУГ, в което обясняват, че за "обезпечение на производствената си програма" имат нужда от определено количество дървесина. Началникът на НУГ инж.Илия Симеонов препоръчва на шефовете на РУГ по места да сключат едногодишни договори и те изпълняват.
Горски №1 в Пазарджишко Мехмед Велият, например, е подписал такива договори с девет фирми от депесарския обръч.
Осигурил е на "Ортаклар", в която съдружници са трима турски граждани, 5 000 м.куб.дървесина, на ЕТ "Кемал Бозов" - 6500 кубика, на ЕТ "Косхол" - 5000 кубика, на ЕТ "Акчи-Акчай Муратов" - 6000 кубика, на ЕТ "Салих Фере-54" - 3000 кубика. Посочените пет фирми в никакъв случай не могат да бъдат причислени към т.нар. големи ползватели, за които министерските чиновници през 2002 г. се погрижиха специално. Големи ползватели са фирмите, които преработват на 50 000 кубика дървесина годишно. Те купуват материала с отстъпка от 20-25 % и без търг. Само от тези преференции НУГ годишно губи над 150 млн. лв.
Необяснима е загрижеността на шефа на НУГ и на колегата му в Пазарджик Мехмед Велият за "Средна гора" АД. В края на миналата година инж. Симеонов препоръчва "за ресурсното обезпечаване на фирмата да бъде сключен рамков договор с ръководството й". Преди това изпълнителният директор на "Средна гора" АД сам е направил предложение за разпределение на трупите от бял бор, с които предприятието работи и дори е препоръчал фирми доставчици. "През последните години фирмите "АМОС" от Велинград, ЕТ "ТСБ-92" от гр. Сърница и "Секвоя" от гр. Чепеларе се утвърдиха като наши доставчици на бяла борова дървесина", пише до шефа на НУГ Ал. Палешутски. Директорът на частната фирма дори предлага конкретно разпределение на исканите 60 000 куб. м трупи от бял бор. "Молим да осигурите следното разпределение на трупи от бял бор: От РУГ гр. Пазарджик 30 000 куб. м от района на гр. Велинград, където се намира най-големият ни доставчик фирма "АМОС", се посочва в писмото. Претенциите на "Средна гора" са удовлетворени. На практика АД-то, което се ползва с предимствата на голям ползвател, приобщава към себе си депесарски сателити, за които отстъпките също са в сила. Всички препоръчани от "Средна гора" АД "доставчици" са на активисти на ДПС, установи проверка на "Монитор".

С две думи в цяла България горската мафия се командва от ДПС и лидерите им по места ,само в Троян не,щот Захари Велев тей е казал!!!

Анонимен каза...

Братко,много си прав само че пишеш за преди 10 години.Ти пишиш за южна България а тя отдавна е провинция на съседна нам страна

Анонимен каза...

Абе 5ти/6ти защо препечатваш стари статии от 2006 год.????Щом не можеш да измислиш нищо недей цапа с копи пейст?????
http://www.monitor.bg/article?id=79740

Анонимен каза...

Хахаха размяме 8ми от сърце,не мисля,че искаш да кажеш,че от 2006 до сега нещо се е променило от това ,което пиши в статията.Напротив нещата са стигнали още по застрашителни нива .Самият факт ,че всяка партия с идването на власт се стреми да завладей този сектор с верни на партията хора само по себеси показва колко много се краде от там .Ако 2006 са правело по 40-50 милиона на година сега са по 100 бъди сигурен.При толкова други по важни проблеми щом първата им работа на спечелилите след всички избори е да се сменят шефофете на горските дружества ,митници и полиция с наши хора ,какво друго може да означава освен,че това са секторите от където се пълнят партиините каси.Мисля,че на всеки му е ясно в тази съсипана държава,че след ДС най голямата мафия в БГ е ДПС и след нея всички други производи на ДС през 25 годишното демократично развитие на държавата.Точно на Доган Ага хората да ми говорят за морал,честност и безпристрасност ми идва малко в повече.Но ,ако са останали още заблудени в БГ да им вярват нека им се кефят на глупостите.

Анонимен каза...

Колкото повече хора пишат по темата,по-объркано става.Уж всеки внася яснота,а то все по мъгляво.
Г-н Велев иска равен старт за дърводобива.И аз искам равен старт в живота,ама как да стигна тези дето крадоха от общото?

Анонимен каза...

Петиция до Конституционният съд, за закриване на ДПС!!!

http://www.peticiq.com/zakrivane_na_dps


Уважаеми дами и господа, политическата партия ДПС е етническа партия на верска основа, а според конституцията на Р. България "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа". През времето в което партия ДПС беше в управляващата коалиция доказа, че единствената цел за съществуването и е личното облагодетелстване на управляващите партията, членовете и, назначените от нея министри, както и редица задколисни сподвижници.
Създателят на ДПС - Ахмед Доган е осъждан за създаване на противодържавна организация и той, както и неговите сподвижници от ДПС са известни както в България, така и извън нея с пресъпни схеми, като "обръчи от фирми", "заменки", "изнасяне на ДДС", "изборен туризъм" и много други.
ДПС трябва незабавно да се разформирова и да не се дава възможност никога повече в Р. България да се сформира такава партия.

Реформатор каза...

Хайде да не си показваме кой колко вестника е прочел и какво е запомнил, а да не се отклоняваме от истинската тема! Кажете какъв монопол на ДПС се разби с назначаването на Милко Станчев за шев на троянското Горско? Та той с тия 150 000 лв. дългове, с не платените осигуровки и не внесено ДДС ще краде и с гъзът си като шев на Горското. И с какво са по-различни сегашните от предишните?

Анонимен каза...

Живея в чужбина и четях от време на време вестника от родния ми Троян. Но като гледам как пада нивото му на ниво махленски клюкарник, май вече няма нужда да се информирам от него. И всички винаги са анонимни.

Анонимен каза...

Глей го тоя сърди се че " всички винаги са анонимни" а той също анонимен...дървен философ :)

Анонимен каза...

НАРКОМАН колко гласа купи с Гошко Сърбина на изборите.
На такива като вас ви трябва брадва и в гората/ кадето ви е мястото/!

Анонимен каза...

Най голямата зло за България е ДПС-това наскоро каза Валери Симеонов. Това когато се осъзнае от масите тогава нещата ще започнат да си идват на мястото. Велев теб кой те назначи в ИАРА?

Анонимен каза...

Да кажат братя Станчеви кога им беше по-хубаво, когато се бяха нагъзили на Реджеп и Хасан или сега когато са се нагъзили на Акимов и Марин Радевски?

Анонимен каза...

17ти свикнали са.............РБ(рязани българи) е новата патерица на ДПС.Махат кадри на ДПС слагат други техни кадри..НПСД е част коалицията на РБ ,това са крилото на Ердоган в партията

Анонимен каза...

Не съм привърженик на ДПС, но те поне защитават хората си. Докато е факт,че Милко Станчев предаде по най-долен начин собствените си хора, най-близките си от партията, включително кандидата си за кмет. Затова днес той реално има партия, съставена от секретарките му, един-двама напълно изкукали старци и брат му, който е писал предишния материал.Ако беше морален и достоен, той щеше да излезе лично и с името си. За мен турчинът е по-достоен, защото го прави. Милко Станчев е страхливец!

Анонимен каза...

Аз пък утре ще ходя на рожден ден на 2 папагалчета! Купихме и подаръци-външна и вътрешна ваничка, за да се къпят.
И аз живея и работя в чужбина, виждам нещата накъде отиват в Троян, и държавата,но ще продължавам да чета и се информирам за състоянието на нещата.
Къде са Те, къде сме Ние?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |