Майка и син в „Серяковата къща”

* „Два свята – пресечна точка” е озаглавена предстоящата изложба на пловдивските художници Детелина Иванова (глиптика) и Михаил Димов (графика), откриването – на 5 март
Предстоящо
Детелина Иванова и Михаил Димов
„ДВА СВЯТА – ПРЕСЕЧНА ТОЧКА” е озаглавена предстоящата изложба на Детелина Иванова и Михаил Димов от Пловдив в троянската галерия „Серякова къща” - майка и син ще представят свои произведения в двете изкуства глиптика и графика.

ДЕТЕЛИНА ИВАНОВА (1976 г.) е родена Нови пазар. В тийнейджърска възраст рисува портрети  за удоволствие, но продължава образованието си в социалната сфера. Към изкуството се връща 13 години по-късно, когато напуска работата си като социален работник и започва да изучава „царското изкуство” – глиптиката, изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни. В световен мащаб с глиптика се занимават много малко хора, поради това че технологията се предава по семейна линия и обикновено се пази в тайна, жените в тази професия са единици. Детелина е единствената жена в България, която се занимава с глиптика. През 2008 г. се премества да живее в Пловдив, заради любовта си към Родопите и близостта до родопските минерали. Използва минерали като яспис, тюркоаз, лазурит, ахат до топаз, турмалин, аквамарин, рубин и много други; единственият камък, върху който не е гравирала, е диамантът. Черпи вдъхновение от творбите на античните майстори, от религиите и природата.

МИХАИЛ ДИМОВ (1997 г.) е роден в Нови пазар. Проявява интерес към графиката на 11 години, когато вече живее и учи в Пловдив. Две години по-късно започва да посещава уроци при пловдивския скулптор Атанас Карадечев, който го подготвя за кандидатстване в художествените училища в Пловдив. На 15-годишна възраст е поканен да направи първата си самостоятелна изложба, в галерия „Мароко” в Пловдив. Днес Михаил учи живопис в художествената гимназия „Цанко Лавренов”, но се чувства най-добре в черно-белия свят на графиката.

Изложбата в галерия „Серяковата къща” се открива на 5 март, като подарък за троянци и гостите на града за предстоящите красиви пролетни празници; ще продължи един месец - до 5 април.

Галерия „Серяковата къща”

3 коментара:

Анонимен каза...

Де е Дона, бе ? Ако беше празник на сливата, сланината, ракията, чалгията, щеше да е най-отпред

Анонимен каза...

Я се застреляй.

Криско Тодоров каза...

Браво Мишо, евала ! :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |