В Троянския манастир – три новости

* Мирянка: „Експериментите приключиха, най-после имаме истински игумен!” * Дядо Сионий: „Искаме Обителта да застане на достойното си място, на което е била по времето на архимандрит Макарий”
Вяра
Игуменът епископ Сионий освещава новия църковен магазин в Троянския манастир
„ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ приключиха, най-после имаме истински игумен!”. Това ни сподели мирянка при освещаването по Коледа (27 декември, Стефановден) на три нови придобивки в Троянския манастир – голяма мозаечна икона на св. Богородица с младенеца на входа на обителта, лекционната зала на името на архимандрит Макарий и магазин за църковни стоки, книги и продукти от манастирското стопанство (вино, ракия, мед и др.). „От архимандрит Макарий насам подобен мащабен човек не е бил начело на Троянския манастир”, бе сходната и още по-висока оценка за троянския игумен Велички епископ Сионий на директорката на една от важните културни институции в Троян. Със сигурност в тези оценки има много емоция. Което обаче не означава, че не са верни. А промените в Обителта, свършени едва за няколкото месеца, откакто дядо Сионий е игумен, общението и уважението, което духовникът си спечели сред местната общност, го доказват.

Освещаването на голямата икона на св. Богородица Троеручица, поставена на входа на Обителта
ИЗЛИШНО е да описваме споменатите новости в манастира – те трябва да се видят и усетят на място. Ще кажем само, че се отличават със стил, църковно достолепие и изящество и едновременно – с функционалност и полезност; казано другояче – хармонизират с мащаба и смисъла на храма, третият по големина и значимост манастир на България. За освещаването бяха пристигнали десетки гости, като сред тях личаха кметът на Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, директорът на БТА Максим Минчев, духовници от близо и далеч.

В НОВООТКРИТАТА манастирска зала „Архимандрит Макарий” Негово Високопреосвещенство епископ Сионий се обърна с приветствено слово към всички присъстващи. Ето и думите на игумена, които си заслужават да се чуят:

Словото на отец Сионий в новоткритата манастирска зала "Архимандрит Макарий"
„Възлюбени в Господа братя и сестри! За нас е голяма радост и чест, че в този празничен ден уважихте и молитвено участвахте в освещаването на обновените помещения на Троянската света обител и дойдохте да донесете вашето благословение и вашите молитви и добри чувства, защото всички ние работихме и се трудихме за обновлението на тази света Обител. И искаме тя да застане на достойното си място, на което е била по времето на архимандрит Макарий, по времето на дядо Климент и другите достойни и велики троянски игумени.

Кът с вещи на архимандрит Макарий в залата на неговото име
Тази зала е посветена на дядо хаджи Макарий – един от най-изрядните духовници в българската история, един от големите сподвижници на Левски, на Матей Преображенски, един от спасителите на местното население в този край от отстъпващата турска армия, един достоен, светъл и благодатен образ, който се надявам да бъде покровител и на това място; и всички, които влизат тук да гледат филм за манастира или други православни светини или по други теми, свързани с православния мир, да бъдат под неговото благословение.

За поклонение и за приятно спомняне светлата личност на дядо Макарий са поставени някои негови лични вещи – като жезъла, с който е игуменствал, негови кръстове, часовника, подарен му от руския император за заслугата му, че е участвал заедно с руската армия в освобождаването на този край, иконата, която е била в неговата скромна монашеска килия. И две снимки: на йеродякон Игнатий (Левски) с отец Матей Преображенски (Миткалото) като монаси вдъхновители на православния български дух; и една уникална снимка от 1906 г., която представя погребението на дядо Макарий, погребение, тъжно в своята битност, но за такива хора, станали символи, то е и едно благословение за всички нас”.

Сред многобройните гости бе и директорът на БТА Максим Минчев (правият в средата)
В КРАЯ на словото си дядо Сионий благодари на всички присъстващи за молитвеното участие и им пожела следното: „Нека Всеподателят Бог по молитвите на св. Богородица Троеручица да дарува на всички ви преизобилен мир и спасение. Амин!”.

Т21

3 коментара:

Светльо Ангелов-Портос каза...

А друго яче се пише заедно... Факт

д,Артанян каза...

До №1: Да, така е, благодарим, поправихме.

Анонимен каза...

Дали само само тримата мускетари останаха да си пишат тук ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |