Инж. Владимир Хаджийски: Харесвам последователните хора

* „Във всеки има нещо добро, нещо ценно, важното е да го откриеш и да използваш неговия заряд в правилната посока”
 
Парламентарни избори 2014 Платена публикация
Владимир Хаджийски
От днес до 5 октомври ще ви представим инж. Владимир Хаджийски - като човек и общественик. Хората, които го познават, казват: „Много се радваме, че се е съгласил, защото е по-различен и е готин. Но нима е популярен?“. 

Ето затова ще се опитаме да му зададем подходящите въпроси - за да можете да го опознаете като работодател, съпруг, баща, приятел и партньор. Защо е избрал такъв живот, какво мисли за Троян, за държавата, за политиката и за приятелите? Какво за него е отговорност, достойнство, приятелство, лъжа, предателство? И след един месец, след като научите всичко за него, след като го опознаете, вярваме, че ще му подадете ръка.  Ще гласувате за него и ще го направите свой глас там, където политиците решават съдбата ни. Защото, за да ИМАМЕ и за да БЪДЕМ, трябва да му подадем ръка!

*****

- Защо прие предложението да си кандидат на „БСП - Лява България” за народен представител?
- Винаги съм бил с леви убеждения и не се срамувам от това. Израснах в такова семейство, възпитанието ми беше такова, времената бяха такива. И днес не се отричам от тези свои възгледи. Много хора ме наричат „комунист“, а аз го наричам – последователност. Не обичам политическите номади. Харесвам последователните хора. Тези, които следват целите си и ги постигат, но не с цената на съвестта и честата смяна на партийността си. За мен това предложение е чест и предизвикателство. Чест, че БСП ми гласува доверие и предизвикателство, че мога да направя нещо за града си, за хората му в тези трудни времена.

- Ще ни разкажеш ли нещо за себе си?
- Да, предпочитам аз да ви разкажа (смее се). Роден съм и съм израснал в Троян. Завърших Висшия лесотехнически институт в София (сега Лесотехнически университет), специалност „Механична технология на дървесината“. Семеен съм. През 1991 г. се върнах в Троян и с приятел от детските години основахме фирма. Заедно работим и до днес. Започнахме почти от нищото – помещение  под наем, в което работеха двама работници. Те имаха практиката, а ние знанията, ентусиазма и желанието да изградим работещ бизнес. Мисля, че се справяме добре. Но не само ние, а всички хора, които са работили и работят в предприятието. Благодарение на техния опит, отдаденост, упоритост и търпение успяхме да  постигнем това, което сме днес - една съвременна и работеща фирма.

В разговор с бизнеспартньори
- Кои са основните проблеми, които те вълнуват, като човек?
- Проблемите, които ме вълнуват, са много. Един от тях е отношението ни към младите. Аз им вярвам! Те имат потенциал и енергия. Но системата вместо да им помага, ги смачква и не им дава възможност за изява. Знам, че успешно се реализират извън страната. И това е тъжно!  Защо трябва да прокудим децата си? Те са по-умни от нас, а ние сме по-мъдри от тях. Трябва да съчетаем тяхната енергия и нашия опит. Трябва да се вслушаме в гласа им. Те са по-практични и по-иновативни, и по-необременени. Вълнуват ме и проблемите на нашите родители. Те са се трудили цял живот, за нас, за обществото и са дали много от себе си. Сега, в залеза на дните си заслужават по-достоен живот. Те не се нуждаят от много. Нужна им е сигурност. Уважавам тяхната мъдрост, трупана с години и във времена на множество социални и политически промени. Затова съветите на моите родители винаги са били ценни за мен.

Тревожат ме условията и средата, в която е поставен бизнесът в България и в частност в нашия регион. Наясно съм с трудностите, с които се сблъсква той. Говоря в чисто човешки план, а не за бюрократичните проблеми и лицензионните режими. Един работодател познава личните проблеми на работниците си. Той знае, че съдбата на тези хора зависи от неговите управленски решения. А за да бъдат пълноценни в работата си, тези хора трябва да са спокойни за семействата си, за тяхната обезпеченост. Те също имат деца… и се връщаме отново на проблема с децата. Така кръгът се затваря. Казано с други думи, трябва да сме по-добри. Трябва да променим отношението си към ближния. Лоши хора няма, има хора в безизходица. Във всеки има нещо добро, нещо ценно, важното е да го откриеш и да използваш неговия заряд в правилната посока.

- С какво ще бъдеш полезен като народен представител?
- Преди повече от година изпитах на гърба си как един несъвършен закон, създаден и пригоден за конкретна ситуация, може да срине живота и бизнеса ти, без да си в състояние да промениш и контролираш нещата. Законът е съвкупност от норми и правила. Той се създава от хора и е за хора. Законът трябва да бъде справедлив за всички, за да се изпълнява от всички. Светът да се променя. Това налага и промени в законите, но те не трябва да ощетяват едни, за да се облагодетелстват други.

Участвал съм с проекти по няколко оперативни програми и имам поглед върху законодателството в тази област. Въвеждането на реформи там би превърнало еврофондовете в инструмент за растеж и развитие на град Троян. Те могат да дадат тласък за разработването и повишаването на конкурентоспособността на местното производство. Освен посочените проблеми си задавам множество други въпроси: Защо страната ни получава най-слаба оценка в сферата, засягаща доверието към политиците? Защо бизнесът среща най-големи проблеми с корупция и държавна администрация? Защо всеки говори за стабилност, а ни определят като политически нестабилни? Народът бил образован, а защо ни описват като държава с неадекватно образование? Защо унищожаваме това, което имаме - природни дадености и икономика?

 (следва продължение)

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |