С дарения реставрират три икони на „троянския Захарий Зограф”

* Най-щедрите помагачи – Милко Мичев от Германия, троянският игумен дядо Сионий, бизнесменът Христо Йовчевски * Елеонора Авджиева: „Нещата трябва да се правят със сърце. Когато се правят така, се намират съмишленици”
В Музея на занаятите
Елеонора Авджиева пред икона на Пенчо х. Найденов в постоянната експозиция на музея
НАД 2700 ЛВ. са събрани досега в дарителската кампания на Музея на занаятите (МНХЗПИ) за реставрацията на три забележителни и много ценни икони на големия троянски иконописец от Възрожденската епоха Пенчо хаджи Найденов (1800-1886 г.) - „троянския Захарий Зограф”, както го определи директорката на музея Елеонора Авджиева. Иконите са „Пресвета Богородица с младенеца и четирима светии”, която се намира в постоянната музейна експозиция, „Пресвета Богородица с детето Исус”, придобита от колекционер и намираща се в много лошо състояние, и „Св. Параскева-Петка”, реалистично и силно въздействащо изображение на светицата, закриляща нашия Троян.

„ВСИЧКО започна на 3 март тази година, след дарителската кампания за възстановяването на един уникален документ, стоял захвърлен, без описание и нужното внимание десетилетия в архива на музея – оригиналната грамота, положена през 1938 г. в основата на Войнишкия паметник в центъра на Троян, която по-късно, през 1956 г., при преместването на паметника е извадена и потъва в неизвестността. Дарителската кампания бе успешна и оттам се роди идеята по същия начин да подходим за реставрацията на иконите на Пенчо х. Найденов от колекцията, която притежава нашият музей”, обясни г-жа Авджиева. Попитахме я как си обяснява отзивчивостта на спомоществователите и отговорът й бе: „Нещата трябва да се правят със сърце. Когато се правят така, се намират съмишленици и помагачи. Още повече пък когато става дума за културно-историческото ни наследство, за нашата троянска и българска памет”.

Трите икони на Пенчо х. Найденов, които ще бъдат реставрирани чрез дарителската кампания
РАЗБИРА СЕ, попитахме и за по-големите дарители, подкрепили кампанията и г-жа Авджиева с удоволствие ни ги каза. Започна със земляка ни Милко Мичев, който от дълги години живее в Германия. „Г-н Мичев беше научил, че събираме средства за реставриране на иконите на Пенчо х. Найденов, от своя роднина Цветан Тончев, доскорошния музеен фотограф и оператор. Той (г-н Мичев) ме потърси по телефона от Германия и още на другия ден прeведе по банковата ни сметка 880 евро. Впечатляващ жест!”, коментира музейната шефка. Също: известният троянски бизнесмен Христо Йовчевски, подкрепил каузата с 300 лв.; новият игумен на Троянския манастир дядо Сионий, който от името на Светата обител внесъл 300 евро, като волята на духовника била средствата да са за реставрацията на икона на св. Богородица; запомнящ се бил и жестът на един от първите дарители – инж. Васил Радойчевски, дошъл с малкия си син, за да му обясни колко е важно да се помага за такива неща. 

Дарителската кутия на входа на МНХЗПИ - Троян
Тракийският съд (вляво), реставриран с подкрепата на Ротари клуб
В ТАЗИ ВРЪЗКА г-жа Авджиева спомена и троянския Ротари клуб, подкрепил друга подобна инициатива на Музея на занаятите и дарил наскоро 1000 лв. – за реставрацията на уникален тракийски керамичен съд от римската епоха, получил изключително високата оценка на експерта проф. Валерия Фол. МНХЗПИ е спечелил и сериозен проект чрез Местната инициативна група (МИГ) – Троян и Априлци, по който ще бъдат изградени три специални витрини с уникални експонати, като единият ще е споменатият тракийски керамичен съд (по този проект предстои и изграждане на „Тракийска пътека”, започваща от централната сграда на Музея на занаятите и завършваща на свещения връх на траките над Троян, известен като Турлата; за този проект очаквайте отделна информация – бел. Т21).

ВЕЧЕ е избран реставратор за трите икони на Пенчо х. Найденов – това е Маргарита Пенева от Сливен, реставратор с име и авторитет. И тъй като тя „не е алчна”, както се изрази г-жа Авджиева, от общата сума ще останат средства, които ще се използват за реставрацията на още няколко творби на „троянския Захарий Зограф”.

Т21 
Начало 

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво на всички дарители!

Анонимен каза...

Хвала

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |