Връщат ни Баните в Шипково?

* В четвъртък Министерският съвет ще решава дали да преотстъпи курортния комплекс на Община Троян, или да продължи агонията му, като го остави в лапите на СБР
Предстоящо утре
НА ЗАСЕДАНИЕТО си този четвъртък, 5 юни, Министерският съвет ще решава дали да преотстъпи собствеността на Шипковски минерални бани (с. Шипково) на Община Троян. Или да продължи агонията на курортния комплекс, като го остави в капитала на държавното дружество „Специализирани болници за рехабилитация” (СБР), което го граби и (до)съсипва от години.

Обичайна ситуация в Шипковски минерални бани
Гледка от занемарената курортна поликлиника, 2014 г.
БИТКАТА Шипковски минерални бани (които имат курортен статут и слава още през първата половина на миналия век) да се върнат на законния си стопанин - Община Троян, не е от вчера, а от години. Но алчността и апетитите на външните стопани и нашенската мекушавост и нерешителност не водеха до успех. Резултат пък бе очеваден – Шипково западна и се изгуби като курортен център. Решението започна да изглежда постижимо едва при сегашната администрация в Троян (без да забравяме, че и предишните правиха опити) и след сериозното лобиране на кмета Донка Михайлова пред здравния министър д-р Таня Андреева при двете й посещения тук (през м. август 2013 г. и през м. март 2014 г.); СББ е звено към Министерството на здравеопазването и именно там трябваше да се търси решението.

д-р Таня Андреева
ЩЕ ПРИПОМНИМ, че при първото посещение на здравния министър г-жа Михайлова остро постави въпроса за Шипковски минерални бани и поиска подкрепа за троянската кауза, което ни бе обещано. При втората министерска визита на журналистически въпрос по темата министър Андреева отговори следното, цитираме дословно: „Потвърждавам, че при първото ми гостуване в Троян г-жа Михайлова ме запозна с „казуса Шипково” и ще ви кажа оттогава насетне какво сме свършили. Шипковски минерални бани са в капитала да дружеството „Специализирани болници за рехабилитация”, под чието управление са 14 санаториума на територията на България. Първоначално имахме известна съпротива от ръководството на това дружество Шипково да бъде извадено от капитала му. А това е процедурата – трябва да бъде извадено от капитала на СБР; и силно се надявахме това да стане със съгласието на ръководството на дружеството… Сега вече ще бъде решение на принципала Министерство на здравеопазването, след което да се прехвърли на Община Троян, която по-нататък вече да стопанисва и управлява обекта. Ако по процедурата всичко е добре, както говорим в МЗ, надявам се през лятото на тази година прехвърлянето да стане факт”. Явно казаното не е било празни приказки, подводните камъни са преодолени и в четвъртък се очаква Шипковски минерални бани да бъдат върнати на Троян. 

ЗА ДА СТАНЕ възможно това, миналата седмица бяха предприети още две важни стъпки. На последната сесия на Общинския съвет в Троян (26 май) от г-жа Михайлова бе внесено за гласуване предложение Община Троян да даде съгласието си за безвъзмездно придобиване на базата на Шипковски минерални бани – поземлен имот от 5,8 дка, курортна поликлиника на два етажа със застроена площ 302 кв. м и склад от 110 кв. м, втори поземлен имот от 3,6 дка с находящи се в него открит плувен басейн, двуетажна сграда и съблекални. И още – да възложи на кмета на община Троян да внесе мотивирано искане за безвъзмездно прехвърляне на собствеността до областния управител на Ловеч Милко Недялков. Това решение бе задължително от юридическа гледна точка и то бе гласувано с пълен консенсус. В резултат – „след щателен анализ на инвестиционните намерения на община Троян и високият обществен интерес”, както четем в прессъобщение на Областната администрация, областният управител г-н Недялков е изпратил писмо до Министерството на регионалното развитие и Министерството на здравеопазването с подкрепящо троянското искане становище. 

ВЯРВАМЕ, че в четвъртък МС ще гласува в наша полза. Но това не е краят на проблема – оттук нататък Община Троян трябва да докаже, че знае как и може да стопанисва Шипковски минерални бани. И цветущият някога курорт отново да върне славата си, да напълни района на Шипково с туристи и, не по-малко важното, да почне да печели и да внася приходи в общинската хазна. Задачата не е лека, но е постижима. А дано!

Т21 
Защо в Чифлик нещата се случват,
 а в Шипково – не?!

Донка Михайлова
Донка Михайлова: „Един проблем, който има много дълга история – проблемът на Шипковски минерални бани. Чиято инфраструктура (басейнът, поликлиниката и т.н.) благодарение на безотговорното управление на държавата в един момент се превърна в бариера пред развитието на курорта (с. Шипково). Много пъти сме си задавали въпроса защо в Чифлик (съседното курортно селище, което се развива едва от няколко десетилетия, но вече е далеч по-напред като туристическа инфраструктура, посещаемост, реноме – бел. Т21) нещата се случват, а в Шипково – не. И много пъти сме си отговаряли, че, без да преувеличаваме, една от причините е точно тази – безотговорното управление. Много усилия сме полагали държавата да се откаже от собствеността в полза на Община Троян, като се надяваме, че ние ще намерим по-добър, по-ефективен начин за управление на Шипковски минерални бани”.

 из изказването на кмета на Троян пред Общинския съвет, 29 май


Още по темата: 

24 коментара:

Анонимен каза...

И кое по точно му е развитото на сондата над село Чифлик? Няколко големи хотела,едни стари кепми под реката,2 кръчми и нещо като паркинг. И това е развитие ? За пътя до хижа Хайдушка песен,не ми се говори,нито пък за самата хижа. Но това е проблем на местните туристически деятели.
Относно Шипково, ще следя с интерес програмата на Община Троян и специалистите в нея, за възраждането на курорта.Позволявам си да дам съвет Донка Михайлова да потърси Радина Костовска от Шипково.Младо,интелигентно с професионален туристически ценз момиче, което вкарва доста от своя потенциал в селото. Доколкото помня,Радина е автор на много добър туристически сайт за село Шипково.Лесно ще я откриете.

Анонимен каза...

T.T.

Анонимен каза...

А дано! Дано най-после нещата в Шипково започнат да се случват по правилния начин! Мисля, че всичко за напред е въпрос на дискусии, анализи и професионално отношение към проблема. Вярвам, че община Троян разполага с опитни специалисти, които заедно с жителите на селото да намерят пътя към възраждането на този курорт. Надявам се да има и достатъчно местна инициатива - не само на думи, но и на дела.
Само за уточнение сайта на селото е наистина много добър, но автора му е UnProof.com, а въпросното момиче е извлякло своите ползи ...

Анонимен каза...

Ооооооф,добреееее. Идейната концепция,съдържание и структура...Баси,навсякъде тъпанари,мама му стара.

Анонимен каза...

А дано,ама-дали? А относно поклните към Д.Михаѝлова не се ли поизтъркаха , наколенките г-н Маринов?

Анонимен каза...

Слушай какво бе глупак,знам те кой си. Снежа е много е сериозен бизнесмен с големи инвестиции в София и Троян. Не знам какъв ти е случая,но виждам,че се пениш от завист и злоба към успелите троянци!

Анонимен каза...

Дано пуснат минералната вода в басейна, както беше преди!!!

Анонимен каза...

Дано нещата започнат да се получават. Имаме красив край, а в днешната икономическа обстановка освен на туризъм трудно ще разчитаме на нещо друго. Ако институциите се покажат като по-отговорни и съвестни нещата ще се случат, дори да не са на 100%.

№6, силно подкрепям коментара ти. Тази зловонна миризма, течащи води и мизерия просто са прекалени. Ходя почти всеки ден до там и мога да кажа, че е често явление, обикновено ставащо след малко по-силен дъжд. Водите се изтичат към малкото паркче, което и без това е тотално зарязано от общината. Дано се вземат мерки, но при нас нещата явно стават безкрайно бавно и след МНОГО оплаквания.

Анонимен каза...

Прогноза: Общината ще придобие баните в Шипково. Понеже в бюджет 2014г. няма предвидени средства за извършване на основен и текущ ремонт за баните, то те ще бъдат предложени на концесия. С решение на общински съвет те ще бъдат дадени за 25 години на някой от "нашите" хора. Честито на печелившите. Какво ще направи концесионера предстои да видим.

Анонимен каза...

Хубаво е сякаш господин Маринов да се поразходи и в по-малко посещаваните места в родното градче и да направи малко градивна критика към управляващите, защото почва да ни омръзва да се изтъкват само добрите неща на г-жа Михайлова, а за лошите да си затваряме очите.

Анонимен каза...

Сакън, след малко ще се появят Донкините придворни, и ще занаричат грозно всеки дръзнал да не хвали кралицата...

Анонимен каза...

Прогноза №2: Общината като ги придобие ще кандидатства за външно финансиране по оперативна програма. Ще извърши основен ремонт, енергийна ефективност, ново обзавеждане включително и с апаратура за лечение на някои заболявания и ЧАК ТОГАВА ще даде баните на концесия на когото трябва. Така де, защо трябва концесионера да се охарчва като всичко това може да бъде извършено за чужда сметка-пари от Европа и съфинансиране от общината, а той само да управлява подарения му имот/лапа/ след като даде комисионна на когото трябва разбира се/на кмет и председател на общински съвет/. Иначе бани няма.Практики по въпроса колкото щеш. И "царя" насмалко щеше да вземе автомагистрала "Тракия" на концесия, но му се размина.А там беше още по-нагло. Държавата да я построи, той я взима на концесия за 35 години, като държавата се задължава ако не минават на ден 100 000 автомобила да му доплаща за всеки един непреминал. Е тук в нашия местен случай може в концесионния договор за баните да се впише, че ако няма приходи от над 100 човека на ден, то общината да привежда разликата в парите спрямо бройката като такса на човек по сметката на концесионера.Отлично господа общински съветници!Така е защото някои са учили за отличници. Номерата на кмет, администрация и общински съветници ги знаем.Предстои да видим цирка.

Анонимен каза...

Би било хубаво,ако към искането си общината приложи и един план за възстановяване и развитие на курорта над село Шипково.Ако изобщо има такива намерения и има кой да го напише.

Анонимен каза...

14 ти, на КОГО да предложи общината план, че не те разбрах?На държавата, сама на себе си като община или на частни инвеститори?Имотите са частни, територията общинска.Какво общо има искането баните да станат общински и някакъв план за развитие на курорта над с. Шипково?Ква е точно глупостта която искаш, обясни?

Анонимен каза...

12-ти, а ти на кого си придворен!? На Радевски, на Акимов, ......???!!!

Анонимен каза...

15-ти,душичко мила, написал съм ПРИЛОЖИ,а не ПРЕДЛОЖИ! Айде,сложи си цайсите за компютърЪТ и си удари шамар,да не идвам аз да ти удрям!

Анонимен каза...

14, 17 ти, на КОГО да приложи общината план, към искането?На държавата при искането за промяна на собствеността?Смешен си, едното няма нищо общо с другото. Предлагаш глупост, а отгоре на това искаш да ми удряш шамар. Много си прост, шамари на жени можеш да удряш, но що не повикаш мъжа ми та да удариш на него един?Подмириса, насра ли се 14,17 ти?

Анонимен каза...

Бе я се поогледай да не ти е отървала халката и да си накафевила.Лошо няма, с възрастта ще ти се случва все по-често. А оная пиянка,твоя, за какво го месиш,човекът каталясал от пиене,не става за нищо?
Виж, не ме притеснява простотията ти, знам,че в общината по този признак ви забират.По-страшна е упоритостта ти,с която я демонстрираш!

Анонимен каза...

до 19. Ей отворко, стига си ръсил глупости.Ако имаш да кажеш нещо по темата казвай. Не е мястото тук да си мериш простотията с тази жена.

Анонимен каза...

20-та,слънчице мое, в коментар 14 написах мнение по темата,но авторката на последвалите постове,ме обля с жлъч и демонстрира висша форма на простащина,което е много грозно за жена. Така,че миличка, сбъркала си адреса.

Анонимен каза...

Шипково винаги се е радвало на тъпи и тесногръди кметове,които по цял мандат си пърдят по столовете !

Анонимен каза...

7-ми, та кайш де е инвестирала Снежана в ТроянЪТ, освен в няколко инвестиционни тоалетни като бившето кино и инвестиционни лайна в парка?!

Анонимен каза...

...днес пак беше инвестирала в парка, ама по малко! Явно и по малко е яла, та и инвестициите бяха малки!...:) :) :)

Анонимен каза...

И пуснаха ли басейна в крайна сметка? А за инвестициите....сложете поне един банкомат - то смешно в 21 век да пътуваш 30 км да си изтеглиш пари . Курорт ,а няма от години развитие!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |