Троянци на Дойран

* Българското знаме се развя навръх Кала тепе и при Фердинандовата чешма, с нашите са и няколко българи от Македония, Христо Данов им разказва за събитията отпреди век
Уроците на историята
Нашите веят българското знаме на Кала тепе над Дойран
НАД 50 ДУШИ от Троян посетиха свети за нас места в Македония (26-27 април). Като най-важните бяха връх Кала тепе и Фердинандовата чешма над Дойран, където железният 34-ти пехотен Троянски полк дава урок на противниците си (англичани, французи, гърци) по мъжество и бойно майсторство през Първата световна война, а немалко наши оставят костите (24 април – 25 май 1917 г.). Историческата разходка беше посветена на годишнините от двете световни войни и бе организирана от тукашния Комитет за издирване и възстановяване на паметниците през войните за национално обединение, като главното действащо лице бе зам.-председателят на сдружението Христо Данов – бившият кмет на с. Добродан, чийто дядо е убит при Дойран и е ходил над 20 пъти по онези страшни и славни места.

ПРЕДИ да стигне до крайната си цел троянската групата посещава историческите местности от Втората световна война Стражин и Страцин - там загива талантливият ни земляк Иван Хаджийски, после столицата Скопие с грамадарските паметници насред града („Страхотен и потискащ кич”, коментира г-н Данов), църквата „Св. Спас” със саркофага на Гоце Делчев, Билянините извори, манастирът „Св. Наум”, в който се пазят мощите на светеца, следва Охрид, Самуиловата крепост, храмовете „Св. Климент Охридски”, „Св. Йордан” и „Св. София”, местността Червената скала, където нашите разгромяват французите, а френското гробище е колкото две футболни игрища, Битоля, Прилеп и накрая Дойран.

Групата при Фердинандовата чешма
Христо Данов
ГОРЕ на Кала тепе Христо Данов развява българското знаме и разказва за събитията отпреди близо век – че на върха е бил организиран наблюдателният пост на 34-ти пехотен Троянски полк, за прославения военачалник ген. Владимир Вазов, за чешмата, изградена от троянци и назована на името на цар Фердинанд, за разположения вляво военен бивак, кръстен село Победа, който по онова време е обитаван от 4500 български войници, основно троянци и т.н. Към нашите в похода до Кала тепе се присъединяват и няколко местни хора – българи от Македония, като сред тях е Лазар Младенов, председател на българското дружество в Скопие, преследван и уволняван заради българското си самосъзнание и българофилство.

ХРИСТО ДАНОВ, разказвайки ни за македонската разходка, не пропусна да благодари на спомоществователя на пътуването – троянския бизнесмен инж. Марин Радевски, чийто дядо също загива при Дойран, а другият му дядо, и той участник, е ранен и по-късно умира от раните си. „Г-н Радевски плати транспорта – 2000 лв., и това той го прави за поредна година, за което сме му признателни”, заяви ръководителят на групата. 

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Милко Станчев каза...

Ох, Генади, няма как да отидеш, на Билянините извори, после на Св. Наум и да последва Охрид. По простата причина , че Билянините извори са на изхода на Охрид в посока Св. Наум. Трябва първо да минеш през Охрид, после Билянините извори и после Св. Наум, до албанската граница. Вземи да отидеш, заслужава си ! Иначе - хубаво е, че троянци не забравят Дойран.
Хубаво е, че го отразявате....
Използвам случая да цитирам нашия земляк Цочо Билярски . Преди две-три години преиздадоха книгата на ген. Недев( началник на оперативната секция към щаба на 9-та дивизия) " Дойранската епопея ". В предговора орешачанина казва :
В Троян името Дойран никога не се споменава случйно или просто между другото.
Няма как да го кажем по-добре!
Само 3 дни след края на англо-френската офанзива полк. Вазов получава генералски пагони.


Анонимен каза...

34-ти Пехотен Троянски Полк,който се е намиран в Ловеч?
Няма и век по-късно потомците на тези велики български войни,са по-бедни от църковни мишки и са принудели или да мизерстват в робски труд, или да емигрират? Потомците на "ПОБЕДЕНИТЕ' англичани,франзуци и гърци, живеят доволно наследявайки обезщетените си деди за участието във войната! А ако се понапънем още малко,може и да се окаже,че троянски потомци работят по английски ферми и строежи собственост на внуците на "загубилите " !Е, кой е победения ?

Анонимен каза...

2-ри Троянски потомци работят и по германски "ферми и строежи" собственост на внуците на загубилите 2 пъти ! Я обясни защо?

Анонимен каза...

Мога да коментирам само това ,което съм написал,а не какво ти си разбрал!

Анонимен каза...

До 2-ри : Да ти преведа -3-ти иска да каже, че едното с другото няма нищо общо и логиката ти е абсолютно сбъркана ;)

Анонимен каза...

2ри ,защо ли е така?Защото победените не ги мачкал и крал комунистически ботуш,а при нас все още продължава да ни мори!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |