Европа по-близо до ПГТ „Иван Марангозов”

* „Всичко е любов” – съвместен проект на професионалната гимназия в Априлци и училището за стопански професии в Санкт Якоб * Убедихме се, че в Каринтия правенето на добро не е само религия на сърцето, но и начин на живот
В Априлци
На среща в Каринтия
ПРОФЕСИОНАЛНАТА гимназия по туризъм „Иван Марангозов” (Априлци) съвместно със Средното специално училище за стопански професии в гр. Санкт Якоб (област Каринтия, Австрия) участва в съвместен проект „Всичко е любов”. Основни партньори и спонсори са фондация „Априлци”, енория Санкт Якоб и фирма „Кол и партнер”. Ръководители на проекта са Диана Семова – директор на ПГТ „Иван Марангозов”, и председателката на фондация „Априлци” Красимира Димова, която от доста време оказва безрезервна финансова подкрепа на нашата гимназия (както за преобразяване на училищното общежитие в хотелски комплекс, така и за изграждането и оборудването на модерна база по учебна практика с кабинети по готварство, сервиране и барманство).

В ХОДА на проекта се осъществи практикум на шест ученици: Ирини Вадараки (9. клас), Симона Чернокожева (10. клас), Милена Данкова (11. клас) и трима зрелостници - Жана Асенова, Радослав Маринов и Мартин Петров. Критериите за селекцията бяха владеене на немски език, професионални компетенции, дисциплина и общ успех. Но целта на проекта не е само финансово стимулиране за подобряване на материалната база на професионалната гимназия, но и внедряване на изпитани в европейската практика иновационни методи за професионално обучение в сферата на туризма.

УЧЕНИЦИТЕ от ПГТ „Иван Марангозов” под ръководството на своята преподавателка Виолета Николова наблюдаваха практики по готварство и сервиране с 12. клас, правиха коктейли на бара с 11. клас под ръководството на магистър г-жа Роблек; съвместно с австрийските ученици работиха по креативно оформление на маса, картички, салфетки, листове за меню. Разговаряхме с магистър Наташа Партл, преподавателка по специални предмети в партньорското училище в Санкт Якоб и бяхме почетни гости на изпит по кулинарство и сервиране – пробен държавен квалификационен изпит. Включването на нашата гимназия в процеса на европейската интеграция води до запознаване с особеностите на образователната система в Австрия и различните педагогически практики, използвани там, с които ни запозна директорът на училището в Санкт Якоб Стефан Шеландер. 

СРЕЩАТА в офиса на фирма „Кол и партнер” и разговорите с Клаудия Кол – инициаторка на коледната акция под мотото „Да помогнем на младите българчета да влязат достойно в туристическите професии”; срещата с магистър Петер Вайдингер, завеждащ туризма в градския съвет на гр. Филах и разглеждането на града под негово домакинство; посещението в 4-звездния хотел „Корнерхоф супериор” на брега на езерото Фаакер Зее, разговора със собственика на хотела Ханс Мелхер, разглеждане на целия комплекс, на кухнята, ресторантите и бара; вечерята в ресторант „Алакарт” – с гурме меню, приготвено от гурме готвача и сервирано от най-добрите сервитьори, носители на специални отличия... Всичко това спомага за разширяване на кръгозора не само на учениците, но и на нас - педагозите, работещи по навлизане на европейските иновации. 

ПРЕЗ ТЕЗИ 10 дни българската група пътува по маршрута „триъгълника на трите държави – закуска в гр. Тарвис (Италия), разглеждане на световноизвестните словенски ски курорти Крайнска гора и Планица и обяд в Словения, връщане за вечеря в Австрия през прохода Вурценпас. Разгледахме и забележителностите на Каринтия, срещнахме се с кмета на Санкт Якоб, запознахме се с Марион и Мартин Доменек (Марион си продаде сватбената рокля и дари 500 евро за ремонт на общежитието на нашата гимназия). По време на забавната вечер, в която бяха представени австрийските, българските и словенските музика, кулинария и танци, домакините бяха силно впечатлени от уменията на своите гости – нашите ученици, демонстрирали им народни песни и танци и сготвили типични български ястия, които много се харесаха.

ДЕСЕТДНЕВНАТА обмяна на опит е в резултат от проявената щедрост и великодушие на жителите на Каринтия, които са оставили трайни знаци на добротворство в община Априлци. С тяхна помощ са построени Дом за стари хора, Дневен център, ремонтирана бе кухнята в ОУ „Васил Левски”, общежитието в ПГТ „Иван Марангозов”, реставрацията на девическия манастир „Света Троица”, реализацията на проекта „Ти не си сам” и нашето пътуване до Австрия. Всичко това е доказателство, че когато хората работят със сърцата си, езикът на общуване е един и същ; а всичко, което видяхме в Санкт Якоб, е резултат от съчетанието на страхотна дисциплина, съвест и морал.

УБЕДИХМЕ СЕ, че в Каринтия правенето на добро не е само религия на сърцето, но и начин на живот. За нас Каринтия е долината на безкрайните хора. Благодаря на г-жа Красимира Димова, която е живото богатство на Априлци – жената, която умее да обича с мащабите на Европа. Благодаря и на свещеник Юрий Бух за мисията да доведе Апприлци в Европа и Европа в Априлци. Поклон и благослов!

Диана Семова,
директор на ПГТ „Иван Марангозов”, гр. Априлци

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Е,и?

Анонимен каза...

Как "и" бе първи?!
Мъчат се хората и нещо правят. Ти нещо правиш ли? Даде ли? На собственото си училище, което си завършил, с нещо помогна ли? Попита ли настоящия му директор от какво по-напред има нужда, та да съдействаш според възможностите си?
тъпанар

Анонимен каза...

А ти нещо направи ли,даде ли? Или само клепеш по форумите грозно,мислейки си,че си различен!
И защо си се подписал тъпанар,така ли се казваш?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |