Най-важните хора дебатираха за образованието

* Ученици от петте средни училища в общината подсказаха идеи за образователната стратегия на Троян * „Не закривам дискусията – винаги сме готови да чуем вашите мнения”, обеща
 ресорният зам.-кмет Поля Димова
Преди 24 май
Дискусията е в разгара си
МИНАЛАТА седмица по инициатива на общинската администрация бе проведена една среща с „най-важните хора” в образованието, учениците, както ги определи кметът Донка Михайлова (14 май, бар клуб „Ривърсайд”). Поводът – да се чуе думата на учащите се във връзка с подготвяната стратегия за развитието на образованието в община Троян; и, разбира се – наближаващият светъл празник на просветата и духовността 24 май.

Модераторът Марияна Георгиева
На една от работните маси
Директорите
Спорове на една от масите
В ДЕБАТА участваха ученици от всички средни училища на територията на общината (троянските СОУ „Васил Левски”, СОУ „Св. Климент Охридски”, ПГМЕТ, НГПИ „Проф. Венко Колев” и СОУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм), общо 17 души, разделени на три работни маси. А задачата им бе да търсят отговорите на три важни въпроса: за качеството на образованието - от кого и от какво зависи то и какво трябва да се направи в Троян за повишаването му; свободното време на учениците – проблеми и възможности; професионалното образование – какво имаме и от какво се нуждаем в Троян.

УЧАСТВАХА, но с по-второстепенна роля, и представители на общинската администрация (тук бе и ресорният зам.-кмет Поля Димова), експерти (включително началничката на отдел „Образование, култура и социални дейности” в общинската администрация Иванка Джабраилова и председателката на Комисията за образование, спорт и култура в местния парламент Розалина Русенова), учители и директори в образованието (сред тях председателката на Сдружението на работодателите в образованието в община Троян Иванка Миткова). Задължително трябва да споменем и гост модератора – поканената специално психоложка Марияна Георгиева от Велико Търново, която е с богат опит в ръководенето на подобни форуми и успя и сега майсторски да структурира и насочи дискусията.

А РАЗГОВОРЪТ започна с кратко въведение, в което на всеки от участниците (учениците) бе дадена думата – да каже в едно изречение какво е за него образованието. И се чуха интересни нeща, например: „Образованието е път към живота” (Габриела, СОУ „Св. Климент Охридски”); „Най-важното нещо в младежките години, когато човек избира своя житейски път” (Петър, НГПИ „Проф. Венко Колев”); „Най-важното нещо, което човек трябва да има – защото живеем в 21. век” (Биляна, СОУ „Васил Левски”); „Образованието е всичко, което ще имаш занапред” (Мария, СОУ „Васил Левски”, с. Черни Осъм); „Образоваността е здравата основа, върху която стъпва смисленият живот” (Станислав, ПГМЕТ). Своеобразната блиц анкета завърши с чудесното обобщение на една от участничките: „Образованието е здрава основа не само за нас, но и за страната, в която живеем”.

Задълбочено по проблемите
Говорителката на една от масите
Лично мнение
Записване на предложенията
Уточняване на предложенията
Идеи за подобряване на качеството на образованието
ПРЕДИ същинската работа думата бе дадена на кмета г-жа Михайлова, която поясни целта на срещата: „В началото сме на един дълъг път по подготовката на стратегията за образованието в община Троян. В условията на отсъстващ закон, който все чакахме, но така и недочакахме. Затова решихме, че ни прилича да започнем да работим своята образователна стратегия. Знаете, че когато започва подготовката на такива документи, най-напред няколко умни хора сядат и правят документа, след което идва обсъждането. Решихме този път, че най-умните в тази дискусия са учениците, тъй като те са тези, заради които всъщност се подготвя стратегията. И искам да им благодаря, разбира се и на техните учители и директори, че се съгласиха да бъдат  в основата на една много, много важна дискусия”.

СЪЩИНСКАТА част. Участниците на работните маси сменяха местата си, така че всеки имаше възможност да даде мнението си по трите въпроса. Ето и сумираните отговори, представени от говорителите на всяка една от масите. Качественото образование е: ясно представяне на мисли, знания и практика; добра подготовка за живота; предоставя се от квалифицирани кадри; преподаването трябва да е в синтезиран вид, добре формулирано и лесно за запомняне. Зависи от добрата материална база и би се подобрило, ако се премахне системата на делегираните бюджети (която вижда учениците като портфейли, както се изрази един от дебатьорите). А образованието в Троян има нужда от по-добра материална база, учители професионалисти (ясен бе ученическият намек, че в системата има и слаби преподаватели), дружелюбна среда и повече стимули за добрите ученици (стипендии, награди). За по-качествено прекарване на свободното време участниците бяха формулирали следните искания: киносалон, още спортни площадки, модерна библиотека, екопътеки, фитнес зали, волейболна зала, боулинг зала. 

Записване на предложенията
ПО ТРЕТАТА тема – за професионалното образование, бе посочена необходимостта от кадри в следните професионални направления: фармацевти, медици, учители, архитекти, мебелисти, автомонтьори, туристически аниматори („защото Троян е един прекрасен град, посещаван от хиляди туристи и тази професия би допринесла много за града ни”, както каза една темпераментна участничка). 

Зам.-кметът Поля Димова обеща, че не закрива дискусията
ТУК ОБАЧЕ бе направена и една много тежка констатация, в която със сигурност имаше доза младежка емоция и не е съвсем обективна, но не бива да се подминава, тъй като издава усещане и нагласи: „В Троян бизнесът замира, според нас, и трябва нещо да се направи по въпроса”. В прав текст бе казано и друго – че в големите троянски фирми (споменати бяха „Калинел”, „Мебел”, „Рико стил”) трудът е непривлекателен, а заплащането не е добро. И това е бариера пред реализацията на младите тук.

„НЕ ЗАКРИВАМ дискусията – винаги сме готови да чуем вашите мнения и те да влязат в бъдещата образователна стратегия на община Троян”, обяви на финала зам.-кметът Поля Димова.

Генадий Маринов

20 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво,е че въпреки инициативата тип "Отбий номера", накрая децата са рекнали в прав текст нещата.И колкото автора да нарича изказването емоционално,това е истината. Работиш като роб на първобитни първенюта,за жълти стотинки,а жените им всеки месец качват снимки от поредния круиз .
Мили деца,не се оставяйте да ви залъгват изкукуригали даскалици. Тези същите навремето ни промиваха мозъците с глупостите си,а по времето на виденовата зима,си изкарваха беса на нас,сякаш ние сме били по-добре от тях.
Не позволявайте да ви залъгват с ала-бала форуми,защото водещата си е получила хонорара и доволна се е прибрала в Търново. Общината е отчела поредната "успешна" инициатива за работа с младите. На тях не им пука за вас. Още по-лошо,посочените от вас фабриканти,командват и тях,защото са марионетки.Учете здраво и при първа възможност се махайте от България. В чужбина макар и трудно в началото,после нещата бързо се нареждат.Необходимото време за това, се възнаграждава с възможности ,а в Троян с пропуснати такива и пропилени младежки мечти.Разберете,че живота е един,и никой няма да ви върне най-хубавите години,нито да ви компенсира.

Анонимен каза...

Учете за да не работите :П

Анонимен каза...

Не, не...учете зa дa можеъте поне рaботa зa 300лв. Дa нaмерите, остaнaлото е бъдеще по кофите. Трзи дето учaт зa дa не рaботят или имaт солиден нaтрупaн през годините семеен кaпитaл или сa политически зaвисими и солидaрни!

Анонимен каза...

Драги ми втори , нима като учат децата и впоследствие един ден седнат на бюро зад компютър това не е работа.... или си мн прост, или неосведомен.Физическата работа се възстановява със сън , а умствения труд драги , е по малко по-различен начин.

Анонимен каза...

Защо трябва да се ощетяват големите училища за сметка на малките.. Защо трябва да се взимат пари от бюджетите на големите гимназии с хиляди левове .. Това е абсурдно.. Нека общинските съветници да се откажат от хонорарите си и да ги дадат за тези малки училища .. Или да се закрият тези малки училища с по 10 ученици.. Извозването на учениците от селата ще излезе по евтино от ощетяването на големите гимназии...

Анонимен каза...

Среща по проблемите на учениците в кръчма ?!?!?

Анонимен каза...

Втори, това което казваш са глупости от времето на болшевишкото иго. В днешно време, който не учи просто не става за нищо. Компютри и автоматизация има във всяка една сфера на икономиката (ферми, селскостопански машини , например). Само циганите могат да не учат, защото са ценни гласоподаватели и съответно сме длъжни да ги храним

Анонимен каза...

Какви хубави деца си имаме.Жалко ,че всичките дето нямат някой във власта да ги подпира ще изчезнат от България.Защото в БГ с учене не стават нещата.Става само с много връзки и измама.

Анонимен каза...

Хубави, защото ги правим без ръце.

Анонимен каза...

исках да кажа-не с ръцете си! Иначе сме "велики" по всички въпроси, и дори по политическите.

Анонимен каза...

Знаех, че ГЕРБ-Троян са тъпи, ама че са толкова тъпи, колкото авторите на предната статия не съм вярвал. Ужас!

Анонимен каза...

Да бе, това за Николай Нанков и компания видяхте ли го? По-тъпо нещо отдавна не бях чел.

Анонимен каза...

А защо не пише какво е казал ръководителят им МинАк?

Анонимен каза...

Искаме МинАк, искаме МинАк!

Анонимен каза...

Инженер Атанасов видях на една от снимките ,и отново си спомних,че ГЕРБ Троян е една весела организация,сътсавена от интелигенти хора предимно!

Анонимен каза...

Ма мнооого си прав 15-ти, само интелекти са там - баба Недка Топалова, пияндето Илиян Тодоров, шкембето Николай Нанков и т.н. Само че, те така добре се "маскират", че напълно прикриват интелекта си! Да не споменавам и най-крадливото ченге от ДС на територията на общината, минко акуто, който предвидливо липсва на снимката!

Анонимен каза...

Млади също така,пропуснах да добавя...

Анонимен каза...

Ооо и тук си прав, млади са - бабата Недка е на около 65, маймуната акимов гони 70-те, Йордан данков също, пияндето "духач" 57-8, направо са си младежи ...

Анонимен каза...

младите да се учат от Нанков как се използва политиката като стока и се става зам. министър и депутат без да си блъскаш главата с казуси и без трудов стаж.

Анонимен каза...

"кой изсипа толкова много милиони" - пита Корнелия Маринова тук в материала по договор. Моля те , Генади, попитай госпожата а за нея кой изсипа на вятъра луди пари да си фръцка задника по магистралите на Бойко и да плещи врели некипели

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |