Съвместна изложба на Иван Хаджийски и Стела Василева

* Назована е „Пилигримите или книгата на художника”; откриването – на 23 май от 18:00 ч., галерия „Серяковата къща”
Предстоящо
Иван Хаджийски и Стела Василева
НА 23 МАЙ (петък) от 18:00 ч. на първия етаж на галерия „Серяковата къща” (на втория етаж е юбилейното представяне на Бочо Донев) се открива изложба на Иван Хаджийски и Стела Василева – двама троянски художници от различни поколения, срещнали се творчески при съвместната работа по стенописите в известния мултимедиен център „Царевград Търнов” във Велико Търново. Изложбата носи любопитното име „Пилигримите или книгата на художника” и както обещават авторите – ще е провокация към обичащите изкуството троянци. Ще продължи точно един месец (до 23 юни).

ИВАН Вачев Хаджийски е роден на 23 май 1961 г. (и явно съвпадението с датата на откриване на изложбата съвсем не е случайно – бел. Т21) в Троян. Завършил е Художествената академия в София, специалност живопис в класа на акад. Светлин Русев. По време на следването си получава стипендия „Борис Ангелушев”. Член на СБХ от 1992 г., от 1991 г. до 1994 г. е бил преподавател в Художествената гимназия в Троян (НГПИ „Проф. Венко Колев”). Автор е на герба на Троян и на логото на Ротари клуб – Троян. По-важни негови самостоятелни изложби: “При затворени врати” – инсталация (Галерия “Райко Алексиев”, София, 1998 г.), “Работи върху платно и хартия. Колумбарии” (Център за съвременно изкуство, София, 1997), “Български приказки” – живопис (Люцерн, Швейцария, 1995), “Живопис” (галерия “Александър”, София, 1992).

СТЕЛА Веселинова Василева е родена на 29 юли 1986 г. в Троян. През 2009 г. завършва бакалавърска степен по иконография във Великотърновския университет, а през 2012 г. става магистър по църковни монументални изкуства. Тя е изпълнител на част от стенописите в троянската църква “Св.  Параскева-Петка” и на стенописите в троянския параклис “Преображение Господне” и църквата “Св. Иван Рилски” в с. Балканец. Има множество участия в изложби в страната и чужбина.


Още по темата:

Снимки от събитието:

2 коментара:

Марин Платников каза...

Желая ви успех!

Анонимен каза...

Браво, Стела! Успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |