Кметът Михайлова срещу министър Михайлова

* „Не ни вземайте довеждащите водопроводи!”, заяви троянският градоначалник на среща за реформата във водния сектор
Сблъсъци
Кметът Донка Михайлова и министър Искра Михайлова
КМЕТЪТ на Троян Донка Михайлова представи позицията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на среща за реформата във водния сектор на страната, организирана от Министерството на околната среда и водите и в. „Стандарт” (София, 7 април). В срещата участваха ресорният министър Искра Михайлова, народни представители, специалисти, заети в управлението на водите, представители на бизнеса.

ДОНКА МИХАЙЛОВА остро възрази срещу намеренията на правителството за одържавяване на активи на ВиК дружествата, разположени на територията на повече от една общини. Което конкретно за община Троян означава отнемане в полза на държавата на част от водоснабдителните системи на Черни Осъм, Априлци и водохващането Топля. „Не ни вземайте довеждащите водопроводи!”, обърна се към министър Михайлова кметът Михайлова. Тя бе е категорична, че това действие не е в интерес на жителите и ограничаването на самостоятелността на общинските ВиК оператори ще влоши качеството на управлението и услугите им.

БИТКАТА за защита на общинските ВиК дружества от апетитите на държавата не е от вчера. През м. април 2012 г. кметът на Троян заедно с колегите си от Русе и Търговище на среща с тогавашния председател на парламентарната комисия по регионално развитие и местно самоуправление Любен Татарски изложиха позицията на НСОРБ и на своите общини срещу намеренията за промяна на собствеността на част от системите и съоръженията на общинските ВиК дружества; веднага след това Общинският съвет в Троян излезе с обща декларация срещу одържавяването на ВиК сектора (за одържавяване на ВиК сектора се говори от доста време и някои заподозряха зад всичко това скрити последващи приватизационни апетити – бел. Т21)

КАКВО се случва оттук нататък? Троянският кмет смята да води битката за  общинските ВиК дружества и конкретно за троянското „ВиК – Стенето” ЕООД докрай. В тази битка ще разчита на подкрепата на общинските съветници, тъй като разпореждането с активите на  дружеството е в правомощията на Общинския съвет.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

Още по темата:

29 коментара:

Анонимен каза...

ВиК сектора ще го "реформират" като стане държавен. После следва концесийка на фирма, като софийска вода например. Естествено това подаръче/дават ти нещо градено с години и пари/ на фирмата не става току така заради сините очи на някой си. Тлъсто рушветче ще лапнат някои богоизбраните депутати. Така де, що труд хвърлиха да променят закона за водите та това одържавяване да се случи.Фирмата ще си избие рушветчето от милиони от гърба на гражданите, а някои депутати рязко ще подобрят стандарта на живота си.В случая кака Доца е права и дано устои на напъна. Шансовете и са почти нулеви, но има коража да го каже, което може да е глас в пустина но за мене си е важно.И още нещо, концесионното договорче ще е заробващо за дълъг поне 35 годишен период. Колкото по заробващо е толкова по-големи комисионни ще има. Така де, рушвета и заробването трябва да са правопропорционални. Единствения минат ще е народа защото той ще плаща. Честито.

Анонимен каза...

Михайлова и друг път е показвала, че е мъжко момиче.

Анонимен каза...

Значи №2, кака Доца е Пич!

Анонимен каза...

Ако ВиК престане да е общинско ще секнат комисионните, които Гечев и Михайлова сега си делят.

Анонимен каза...

Последните двама, щяхте да сте много смешни ако не бяхте много жалки.

Анонимен каза...

ДПС яко държи власта.Донка може дасе пеняве,но комунистите дадоха власта на ДПС/мафията/

Анонимен каза...

4-ти, много си смел като си анонимен. Сигурно Донка Михайлова има много кусури, но повярвай ми, само в това, за което плюеш, не можеш да я обвиниш. За разлика от предшествениците й.

Анонимен каза...

Донка добре...ама кога ще махне Тонимир Гечев, който създава само проблеми на хората и никой не го харесва?

Анонимен каза...

7-ми, вижда се, че ти не знаеш някои неща за Гечев и Михайлова, които аз знам. Ако ги знаеше, нямаше да мислиш, че е много различна от предшествениците й.

Анонимен каза...

Има ли все още хора, които вярват, че Донка е станала кмет без далавера? И че изобщо някой иска да стане кмет без далавера?

Анонимен каза...

8-ми, Тонимирчо е незаменим, нещо като Павли Богдански на РУГ. Несменяем преди и след 1990г. Защо ли? Сети се де. Ама нали Тонимирчо обиски му правиха, нафта намериха? Е и?Недосегаем е. Няма тука прокуратура и съд. Не пеят в хора. И още нещо 8-ми. Тонимирчо не е турен на тая работа за да го харесват, нещо бъркаш понятията. Знае реда той, знае на кого и как. То и кака Доца душа носи.Пък вие си плюите колкото щете. Даже Дядо Господ работи за него като праща облаци и вали дъжд.

Анонимен каза...

Донка да вземе да попрочете какво казват хората за Гечев и подчинените му.Няма такова унижение да се занимаваш с тях. Всеки има поне по една история ,свързана с ВиК.Не само това,а и най-нагло те лъжат в очите,когато им казваш,че са отбили номера.Идвал техник,повъртял се 5 мин,а в книгата се отбелязва,че повредата е отстранена.Само,че не е.Отиваш във ВиК и една отвратителна женица едва ли не ти се кара,че негодуваш,и ти тика в лицето въпросната книга,в която било отбелязано.Ти ѝ казваш,че само са отбили номера,а тя продължава да чука и потропва.Същото е и с малката кифла на горния етаж!

Анонимен каза...

Г -жа Михайлова трябва да бъде воин! Чака я тежка битка! ВиК не трябва да става държавно.Ако това се случи следва на първо място вдигане на цената на водата ...Качеството няма да се подобри....Да не говорим за воден режим....Ловеч -Плевен и много села....Минали сме по този път! Да не забравяме годините на режим -една пералня не можеше да се пусне,цели квартали нямаха вода по близо месец....А подръжката на системата в Черни Осъм е направо смешна! Държавата няма да вложи нищо ,а ще печели много!!! Тук всички трябва са единни! В нашия регион има и запечатани водни сондажи.Дебита на водата е много голям! За това обаче и Общината не знае...Тези сондажи бяха прикрити през времето на прехода...За тях знаят не повече от 10 -15 човека..Има и сондаж запечатан за топла минерална вода в едно съседно курортно село! Но не в посока Чифлик или Шипково . Трябва да защитим това, което природата ни е дала. Ето с какво богатство разполага Общината! Туризма е един от пътищата за развитие на нашия регион! Повече информация не бива да давам! Апетитите са много големи....По тази причина ще бъда анонимен..

Анонимен каза...

С две ръце подкрепям № 5 и № 7. Но е безсмислено да се обяснява, че някой не бил такъв, а бил онакъв! Просташките нападки, подигравки, обиди и други от тоя сорт няма да спрат - просто защото простащината е неспасяема и повтарям 5-ти, че ако драсканиците им не са толкова жалки, то те щяха да са смешни.

Анонимен каза...

Най-после един кмет с мъжко поведение!

Анонимен каза...

Че,предишните не бяха ли мъже ?

Анонимен каза...

За "кмет " и "далавера" най-големият пример и резил за троянска община е Ибан Бочев Драголов,кмет на село Бели Осъм,преминал през всички пртийни цветове само и само да се докопа до властта. Много скоро обаче времето ще заличи това недоразумение със вид на човек.

Анонимен каза...

Tova 4e si s p*6ka ne zna4i 4e si maj, a ina4e Donka i az hi4 ne q haresvam, da ne zabravqme kakva ve6e predi

Анонимен каза...

Е как чакате Доца да махне Тонимир? Нали от там 100 гласа има. Крив, калпав, нервак, той ще е, друг няма да има.

Анонимен каза...

Ако ВиК е държавно,заплатите на персонала ще станат двойни.

Анонимен каза...

Преди да се изразяват мнения, прочетете книгата ,,Завръщането на общественото водоснабдяване" от Мартин Пиджън, Дейвид Макдоналд и др., където в резюме се казва-След десетилетия провалена приватизация, градове като Париж връщат водоснабдяването обратно в обществени ръце.Градове по целия свят преживяват провалите на приватизацията на водни ресурси. Неравният достъп, неспазените обещания, опасностите за околната среда и скандалните печалби на концесионерите подтикват цели общини да си върнат контрола над тази толкова важна услуга.
Ние по кой път ще вървим, по този с гршките, по който са минали другите преди нас или ще започнем от там до където те са стигнали
Ситуацията в момента е следната:Държавата одържевява общинските мрежи и съоражения съгласно закона , свежда ВиК операторите първо до 28, а в последствие до 6 и предоставя стопанисването й на концесия. Към момента общините са пречка за концесия.И тогава троянци няма да плащат питейна вода по 1,01лв/м3, а по 1,42лв/м3 /цена във ВиК Ловеч АД/. Окрупняването ще доведе до по-висока цена и по лошо качество на услугата.

Анонимен каза...

Тонимир е див петел, но по-добър специалист от него няма не в Троян, но и доста по-далеко. За сведение на тези, които не го харесват (и аз не го харесвам).

Анонимен каза...

Анализ на 2- те Михайлови от общата снимка/снимката е толкова обща колкото аз съм китайският посланник/. Първо за Нашта Михайлова:вижте какъв прям поглед има, колко плам излъчва и устем, с очила и шалче, къса прическа на действена жена, бореща се за справедливост. Нашто си е наше, викаше дядо ми от Орешака нищо че беше курвар. Вижте сега другата, чуждата Михайлова. Къв поглед, а? Нещо мнително има в него, нещо недоверчиво. Теб гледа мене види!Министерска му работа.Погледа и говори-Приказвайте ми Вие, ама аз не Ви вярвам -това излъчва.Присвила устни-показва че е стисната и много зла. Сигурно е разведена, то кой ли мъж ще изтърпи това чудо дето ни иска водата.Тежко на Нашта, в битка неравна се е отправила тя. Да ни вземат и водата, когато вече хляб няма /на заводите им ебаха мамата преди 10г. и отидоха за скраб/, това искат изедниците.Де ги сега предните Мин Ак и Крадливото та да подкрепят Нашата?Свили са се мишоците и мишкуват ли мишкуват. Тях криза не ги лови, достатъчно са натрупали и с милионите могат да изкарат до старини. Щото Нашта трябваше да ги даде на прокурор когато дойде на власт. То пък и едни прокурори....отиде ни водата.Пак ще я има но ще е за богати.

Анонимен каза...

23ти къртиш мифки пич и право думаш!!!!!

Анонимен каза...

С една дума 23-ти, хем гладни-хем мръсни! Мъка!

Тъкмо циганията ще е българска/не, че сега положението е по-розово/.
Нищо лично към циганите, тъкмо напротив!

Анонимен каза...

23-ти, ако си забелязал, Генади Маринов специално подбира снимките на хората. По снимката можеш да познаеш отношението му. Ето, ясно се вижда как е намерил на нашата змия снимка, на която тя не е така страховита както наяве. Гледам, гледам, нашата кметица си е. Нищо, че Генади я е разкрасил. Тя ако е много свястна, мъжът и щеше да е при нея. Всъщност тя има ли мъж?
Разкрасяването по снимките е най-малката отплата за това, че кметицата все намира за какво да "наеме" жена му срещу тлъст хонорар.

Анонимен каза...

Няма никакво значение какъв кърлеж ще те смучи - троянски или софийски. По принцип обаче водоснабдяването трябва да е общинско, това е по-малкото зло. За справка Лондон - след отдаване на водоснабдяването на концесионер с китайско участие цените са скочили с 400 %, а инфраструктурата е в окаяно състояние. Някой питаше за "азбестови тръби от адамово време", да има такива, макар да не са чак от адамово, а от татово време. Етернита е бил тогава цемент с примес от 10 % азбест. Латентния период на азбеста е 37 години, и попаднал на правилното място предизвиква рак. И днес се произвежда етернит, но азбеста е заменен с стъклени, въглеродни или полимерни влакна.

Анонимен каза...

26-ти, кефиш как сучиш,въртиш,овърташ, се до Нели Генкова стигаш.От безумните ти писанки става ясно,че си жена.И явно скубиш коси от злоба по адрес на Нели.Ти за това живееш,злобата към Нели не ти дава спокойно да умреш от яд,точно обратното.Мотивира те да продължаваш мизерното лазене по тази планета,за да можеш да съскаш като пребита пепелянка от косач.Но,моля те,не прекалявай,защото на някой ще му писне един ден и ще те извади от анонимността!

Анонимен каза...

Нестле е най-голямата компания за бутилирана вода в света, с годишен размер на продажбите на вода от над 70 милиарда евро.
Когато решите да си купите San Pellegrino, Perrier, Aqua Panna или Vittel, спомнете си скандалното твърдение на Питър Брабек. Председателят на борда на директорите на Nestlé Питър Брабек заяви „Водата не е основно човешко право и трябва да бъде приватизирана“.
А ако се интересувате от един различен поглед върху бизнеса с бутилираната вода, ще го намерите в документалния филм „Бутилиран живот“ (Bottled Life), чиято цел е да събуди мисленето у потребителите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |