Велички епископ Сионий е новият троянски игумен

* За три години – трима начело на Троянската света обител, всички си тръгват след скандали * 45-годишният дядо Сионий е завършил
 немска гимназия и богословие в СУ
Рокади
Игуменът епископ Сионий и предшественикът му Григорий
ВЕЛИЧКИ епископ Сионий е новият игумен на Троянския манастир „Успение Богородично”, реши днес Светият синод (9 април). 45-годишният Сионий замества на поста Браницки епископ Григорий, който е повикан за викарий на Негово светейшество патриарх Неофит.

ПРИПОМНЯМЕ – дядо Григорий пое Троянския манастир на 1 март 2011 г., като преди това бе помощник викарий на покойния патриарх Максим. В началото на 2014 г. игуменът се кандидатира за митрополит на Неврокопската епархия, но бе предпочетена кандидатурата на опонента му Мелнишки епископ Серафим. Вероятно обаче сегашната игуменска рокада има някаква връзка с избухналия неотдавна гей скандал в Троянския манастир и разкритията на йеромонах Кирил за разгул сред монашеското братство, добили голям обществен отзвук.

ПРЕДШЕСТВЕНИКЪТ на дядо Григорий в Троянския манастир – Деволски епископ Теодосий, също си отиде след скандал (в края на 2010 г). Той бе обвинен в дискриминация от група инвалиди и последва осъдителна присъда от Комисията за защита от дискриминация. Светият синод тогава мотивира решението си за освобождаването на игумена с аргумента „поради насъбралите се подадени жалби и създаденото известно настроение против присъствието му в Троянския манастир”.

ПОСЛЕДВА нов игуменски скандал – с посочения от Светият синод за наследник на дядо Теодосий архимандрит Григорий (Лозев). Троянското монашеско братство въстана срещу неговата номинация и изпрати протестно писмо до тогавашния патриарх Максим, в което се твърдеше, че Григорий има „особени черти в характера, граничещи с психопатия”. В крайна сметка Светият синод оттегли кандидатурата и планираното за 30 януари 2011 г. въвеждане в длъжност не се състоя, а вместо архимандрит Григорий начело на Троянската обител застана съименникът му Браницки епископ Григорий. 

НОВИЯТ игумен Велички епископ Сионий получава тежко наследство около споменатия гей скандал, нарасналото недоверие сред миряните в района и спадналия авторитет на троянското монашеско братство, а оттам и изобщо на Троянския манастир – третия по големина и значимост православен храм в България. И има тежката задача да възстанови доверието и уважението. Надяваме се също, че няма да бяга от отговорност и ще контактува с миряните, нещо което не се удаваше особено на предшествениците му. Дядо Сионий е роден в София през 1969 г., завършил немска езикова гимназия и богословие в Софийския университет, бил е ректор на Софийската семинария, а от 2009 г. до днес бе викарий на Видинския митрополит.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Новата баба Гуси ли е това ?

Анонимен каза...

Скоро ще го кръстят "Педерански Манастир".......

Анонимен каза...

Толкова много неистини и то само в една статия!

Анонимен каза...

Толкова млад и калугер?Сигурно е педерунгел.А може и да е гей!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |