Великденският панаир Орешак 2014 - празник за очите и душата

* На 19 и 20 април в Орешак ще се проведе за 16-ти път традиционния Великденски панаир; организатори са Община Троян и
 Национално изложение
Великденско
Иван Чакъров
ДНЕС (19 април, събота) в 11:00 ч. бе открита новата експозиция на Националното изложение на художествените и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак - с обща изложба керамика, озаглавена  „Магията на глината”. В двора на Националното изложение ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” (Троян) демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца. Заедно с художник-керамика Марияна Личева, която разкрива още от тайните на тази пъстра традиция, а всеки желаещ може да участва и да изпише сам свое великденско яйце.

Марияна Личева (вляво) разкрива тайни на пъстрата традиция
Изпълнение на ансамбъл "Здравец", НИХЗИ - с. Орешак
ДВА ДНИ майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на Националното изложение своите умения. В ателиетата по грънчарство, тъкачество и дърворезба посетителите ще имат  възможност да изработят нещо самобитно и оригинално - докосвайки се до духа на местната традиция. В НИХЗИ е организиран и голям базар на предмети на народните художествени занаяти.

НАВРЪХ Великден (20 април, неделя) за втора поредна година троянският хлебозавод („Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД), в чест на Христовото Възкресение ще  почерпи гостите на изложението с най-дългия и най-вкусен великденски козунак.
За доброто настроение на всички фолклорен ансамбъл „Здравец” ще изнесе празничен концерт.

ПОСЕЩЕНИЕТО на Троянския манастир (намиращ се буквално на метри от НИХЗИ) за големия празник Възкресение Христово, заедно с възможността да се докоснем до друг културен феномен - народните художествени занаяти, превръщат Великденския панаир в Орешак в истински празник за очите и душата.

Иван Чакъров,
управител на НИХЗИ – с. Орешак
 

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

генади, защо не драсна и едно абзаче за децата където помагаха в бирарията , а само за този хлебозавод , айде малко де , а за децата ни нищо СРАМОТА !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |