12-тата Журналистическа гора

* Този път в Рибарица – медийната ловешко-троянска група сади смърч в местността Костина * Ловчанският владика Гавриил благослови събитието и изпя „Хубава си, моя горо” * Поклон на лобното място на великия войвода Георги Бенковски
Традиции
Залесителната акция е в разгара си
Главният организатор инж. Павли Богдански
ДОМАКИН на тазгодишната традиционна, 12-та поред, журналистическа залесителна акция в Седмицата на гората бе Държавно горско стопанство (ДГС) – Тетевен, а мястото – стръмен и живописен участък от половин декар в местността Костина край курортното с. Рибарица (12 април, събота). В новата рибаришка Журналистическа гора бяха засадени 200 дръвчета смърч, а диригент на залесяването, както си е открай време, бе директорът на Регионално управление на горите (РУГ) – Ловеч и наш земляк инж. Павли Богдански; който заедно с председателката на ловешката структура към СБЖ Стела Бочева съвместно раждат идеята за журналистическото садене в далечната вече 2002 г.

Министерският човек Атанас Добрев доказа, че го може
Инж. Григор Гогов не бягаше от журналистическите въпроси 
Дядо Гаврил с доайените Кольо Станчевски и Хари Хараланов
Паметната плоча на Кървавото кладенче
КАКВО е за отбелязване в 12-тата Журналистическа гора? Двайсетината медийни хора (този път троянското участие бе много камерно, само двама представители на Т21 - малко, но от класа, както се казваше в една американска комедия - бел. Т21) и домакините от горите имахме важни гости – от самото начало с нас бе парламентарният секретар в Министерството на земеделието и горите Атанас Добрев, а малко по-късно се присъединиха зам.-областният управител Цецка Димитрова, която е от този край, тетевенка, и изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Григор Гогов. Както е било и в предишни години, събитието бе уважено от Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Нещо повече – дядо Гавриил призна своето благоговение пред българската гора и й се поклони като запя (и изпя докрай) „Хубава си, моя горо”; запомнящ се момент.

СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ на залесяването групата посети вдигнатия през 1908 г. паметник на лобното място на най-големия български бунтар и емблема на една от най-величавите и трагични страници в българската история – Георги Бенковски. Мястото, сред буките на Тетевенския Балкан и ромона на река Костина, омайва с великолепието си, а на метри е Кървавото кладенче, където турците измили отрязаната глава на великия войвода; сега има паметна плоча. Уникално място, страшно и велико, поклон!

Радо - душата на компанията
РАЗБИРА СЕ, имаше и весела част, организирана от тетевенските домакини. А в центъра на купона бе бившият кадър на ловешкия в-к „Народен глас” Радо Георгиев, сега подвизаващ се на друго нежурналистическо поприще, но наричан от всички Журналиста – вицаджия от световна класа, поет, колорит, ироник. И душата на компанията. До догодина.

Т21 

Още по темата:

Още снимки от събитието: 


8 коментара:

Анонимен каза...

На снимки сте го докарали , а един и на корем....

Анонимен каза...

За информация разценката за засаждане смърч е 0,15ст. на брой.........................та голяма работа са свършили

Анонимен каза...

Посей ти , и на теб ще захваляме , злобар

Анонимен каза...

Защо пак иглолистни бе хора... Трябва да се садят широколистни гори, каквито е имало навремето – при иглолистните водата слиза по-дълбоко в земята и сушите са повече

Анонимен каза...

Боже, Боже... сбъркан народ!

Анонимен каза...

4ти става на въпрос за 200бройки.......масово бора се изсече а се залесява само с широколистни ,ще те питам откаде ще купиш 5греди след няколко години

Анонимен каза...

Всеки да се наведе и посее,стига с таз злоба бе хора!

Анонимен каза...

Аз не злобея, само казвам реално наблюдение на много специалисти – подпочвените води в много полупланински райони през последния половин век слизат по-надълбоко и има признаци за местни засушавания.
Всъщност още от средата на миналия век, когато по партийна заръка започва все по-масовото изсичане на широколистни, засаждане на иглолистни и после "прочистваща" сеч, докато останат само иглолистни, води до такова засушаване, по-малко вода в реките и малките притоци и т.н.
Нищо, ама нищо против заселяването като такова, даже напротив!
И аз съм засаждал, поздрави и респект за хората в статията – моят коментар беше просто пожелание да се обръща повече внимание на широколистните. Троян може още да не страда от такова засушаване от планово залесяване с иглолистни, но съгласете се, че водата е по-важна за живота от гредите за покрива и от подпалките за печката!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |