Втори сме в редовния сезон, докосваме среброто

* Очаквано наказахме „Дунав 2007” – 90:54; бенефис на Йордан Църов-Дучо * Финален екшън в дербито за второто място – бихме „Академик” в Пловдив (79:82)
Баскетбол, „А” РБГ


В ДВЕТЕ последни срещи от редовния сезон 2013/2014 г. в националната ни баскетболна „А” група „Чавдар” (Троян) постигна желаното – две победи, които ни укрепиха на второто мястото във временното класиране преди финалния плейоф, в който първите четири отбора ще спорят за титлата.

ПЪРВАТА победа бе неизбежна – просто нямаше как да не накажем у дома опашкаря „Дунав 2007” в отложения мач от 10-ия кръг (тогава, 26 януари, русенци не успяха да пристигнат в Троян заради снеговете), класите бяха различни. Резултатът – 90:54, и макар че интрига в този мач липсваше, емоциите не бяха никак малко.

Йордан Църов-Дучо
Обяснение в любов от троянската публика, сн. Николай Терзиев
А ГОЛЯМАТА атракция бе любимецът на троянската публика, минаващият вече за ветеран със своите 31 години Йордан Църов-Дучо – този мач бе неговият бенефис и това зареди залата с допълнителна енергия. Стана обаче още по-интересно, тъй като веднага след влизането си в игра Църов се контузи (оказа се, че е скъсал мускулни връзки на десния прасец) и логичният път бе към съблекалнята. Но боецът си е боец – Дучо стисна зъби и след доза обезболяващи влезе в игра. След което последва едно невероятно попадение от подкошието, а след това – три фантастични тройки, последната секунди преди края и актив от 11 точки. За публиката е излишно да говорим – тя не спря да аплодира и да се радва на своя любимец. Да не забравяме, че Йордан Църов бе един от ентусиастите, които преди четири години тръгнаха да възраждат мъжкия баскетбол в Троян, натъкнаха се на много препятствия, но въпреки всичко успяха.

НАЙ-МНОГО за нашите в този мач вкараха Петър Христов и Тодор Колев – по 20 т. А за отбелязване е, че треньорът Лъчезар Диков спази традицията да пуска в игра момчета от кадетския ни отбор (14-годишни), този път цели четирима – Цветомир Яков, Цветомир Моновски, Мирослав Славков и Сашко Георгиев, като първите двама бяха на терена 15-16 минути.

СЛЕДВАЩИЯТ мач – гостуването ни на „Академик” в Пловдив от последния 14-ти кръг на редовния сезон, бе от друг порядък, директен сблъсък на преките конкуренти за второто място. И очакванията се оправдаха, дербито наистина бе много тежко, но „Чавдар” доказа, че е по-добрият и заслужено спечели с 79:82. През първото полувреме двата тима си размениха по една част и на почивката домакините имаха минимална преднина от 3 т. Третата част бе троянска и успяхме да поведем, а четвъртата бе истински финален екшън. След силна серия нашите дръпнаха с 8 т. преднина четири минути преди края, „академиците” обаче се взеха в ръце, успяха да изравнят и дори поведоха с 3 т. Но в последната минута троянци бяха по-добрите, вкараха 4 безответни точки и се поздравиха с крайния успех. Лидерът в състава на „Чавдар” и в този мач бе обичайният – Данаил Христов (20 т., 8 борби), като отлично играха и Любомир Лилов и Радослав Кочев.

ОТТУК нататък следва големият финал, в който четирите най-добри отбора в редовния сезон – по реда на класирането ИУ (Варна), „Чавдар” (Троян), „Академик” (Благоевград) и „Академик” (Пловдив), ще спорят за титлата в мачове помежду си с разменено гостуване. За крайното класиране се вземат и точките от редовния сезон, но само в мачовете между тези четири отбора. Което ни дава сериозни шансове за сребърните медали, тъй като имаме по-добър актив (4 победи и 2 загуби) от отборите на Пловдив и Благоевград (с по 1 победа и 5 загуби). ИУ - Варна е без загуба в редовния сезон и е основен фаворит за титлата***. Айде, наш`те!

Т21 

*** Вчера (26 февруари) представители на БК „Чавдар” ни съобщиха, че по настояване на някои баскетболни фактори регламентът за финалния плейоф е променен – ще се зачита точковият актив на четиримата финалисти за всички срещи от редовния сезон, а не само от мачовете помежду им. Подозренията бяха, че врътката в последния момент, която уж имала основания в правилника и не била незаконна, цели намаляване на финалните шансове именно на „Чавдар” (Троян), който ще спори за второто място с двата „Академик”-а от Благоевград и Пловдив. Преди промяната на регламента нашите влизаха във финала с 2 победи преднина пред споменатите два тима, а след врътката – с 2 точки аванс (Троян завърши редовния сезон с 25 т., а Благоевград и Пловдив – с по 23 т.). „Промяната не е в наша полза, но това не е проблем. Ние сме фаворити за сребърните медали и ще го докажем на терена”, коментира пред Т21 членът на УС на клуба и един от големите троянски баскетболисти от близкото минало Радослав Столаров-Тафьо.


Програма за финалния кръг

9 март „Чавдар” (Троян) – „Академик” (Пловдив) ..... Троян, 15:00 ч.
16 март „Академик” (Благоевград) – „Чавдар” (Троян) ..... Благоевград, 17:00
23 март ИУ (Варна) – „Чавдар” (Троян)..... Варна, 17:00
30 март „Академик” (Пловдив) – „Чавдар” (Троян) ..... Пловдив, 17:30
6 април „Чавдар” (Троян) – „Академик” (Благоевград) ..... Троян, 17:00
13 април „Чавдар” (Троян) – ИУ (Варна) ..... Троян, 17:00


Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво момчета браво тренер!!!!!!!!

Анонимен каза...

Е,това ли само заслужаваме ? Скапан град, умрели хора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |