Млади евродепутати от Троян

* 24 ученици от СОУ „Васил Левски” пътуваха до
 парламентарната столица на Европа и взеха участие в младежкия парламентарен ден
До Страсбург и назад
Заседанието на младежите в зала "Луис Вайс" на Европейския парламент, 17 януари
477 УЧЕНИЦИ от 20 училища на 20 държави членки на Европейския съюз (ЕС) станаха за един ден депутати в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, 17 януари. Сред участниците в Младежкия Европейски парламент, заседавал в представителната пленарна зала „Луис Вайс”, бяха и 24 ученици от 10. и 11. клас на СОУ „Васил Левски” (Троян), научихме от ръководителката на троянската група и пом.-директор на училището Цветлина Митева. Посещението в европейската парламентарна столица е по програма „Евроскола” на ЕП, чиято цел е да насърчава младите европейци да опознаят Евросъюза и неговата основна институция. 

ГРУПАТА на СОУ „Васил Левски” доби право за участие след като в края на миналата година (16 ноември) 5-членният отбор на училището - Изабела Иванова, Десислава Хаджийска, Биляна Иванова, Петър Румпалов и Боян Ангелов, спечели регионалното училищно състезание по дебати (на български и английски език) в Северозападния район на България, в който влиза и нашата област Ловеч. Темата бе Европейският съюз – история, структура, институции, механизми на работа и т.н. и с победата си „великолепната петорка” от Троян извоюва квота за общо 24 ученици, останалите 19 били подбрани по ясни и строги критерии – владеене на английски език (ниво В2 по Европейската езикова рамка), мотивационно писмо с изложени аргументи защо иска да е в групата за Страсбург, решаване на тест с въпроси за ЕС и ЕП.

Изабела Иванова и Петър Румпалов на трибуната, ЕП, Страсбуг
МЛАДЕЖКИЯТ парламентарен ден в Страсбург продължил цели десет часа – от 8:00 ч. сутринта до 18:00 ч. вечерта, и бил предаван директно по интернет. А в началото всяка от 20-те групи представила пред аудиторията в зала „Луис Вайс” своето училище – честта да говорят за СОУ „Васил Левски” (Троян) се паднала на Изабела Иванова и Петър Румпалов, които спечелили симпатиите с ефектния си разказ и чудесния си английски.

В СЛЕДОБЕДНИТЕ часове била същинската парламентарна дейност – в шест работни групи учениците търсили решенията на различни проблеми, свързани с бъдещето на Евросъюза. След това всяка от групите представила своя доклад и били гласувани резолюциите. Българското (т.е. троянското) участие било най-активно и запомнящо се в работната група по проблемите на миграцията и интеграцията на гражданите в обединена Европа. Облечени в елегантните униформи на СОУ „Васил Левски”, младите български евродепутати бързо намерили общ език със своите колеги и връстници от другите страни, което доказва истината, че няма прегради пред младостта, вдъхновението и общоевропейското сътрудничество. Гордост на групата ни пък станала Биляна Иванова, която със своя отбор спечелила златен медал в Eurogame – заключителната състезателна игра, проверяваща познанията за Европейския съюз; в един от четирите отбора, достигнали до финалния кръг, имало и друг троянец – Радослав Райковски. Всеки от участниците в Младежкия парламент в Страсбург получил сертификат, подписан лично от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

ПЪТУВАНЕТО до Страсбург и обратно на младите парламентаристи от СОУ „Васил Левски” продължило цяла седмица. По време на вълнуващата екскурзия учениците посетили града на Моцарт Залцбург, прекосили швейцарските Алпи на път за Италия, разгледали катедралата в Милано, оставили любовното си послание в къщата на Жулиета във Верона...

15 коментара:

Анонимен каза...

Браво, деца! "Младост" се гордее с Пепи и Боянчо :)

Анонимен каза...

Пепи е хубаво да я научат ,че в Европарламента не се ходи с дънки...

Анонимен каза...

До номер 2 / Важно е какво имаш в главата... и къде го показваш. Това са млади хора и им прилича по-свободно облекло . Браво на децата !

Анонимен каза...

Не сме стигнали до мисълта за начина, по който ще трябва да се появим в ЕП. Дънките и спортните обувки са ни най-малкия проблем, пред проблема на оцеляването.
Високите и достойни доходи на работници и пенсионери ще направят и икономиката ни растяща!
Финансовата дисциплина също е от важно значение!
Това начинание е от полза за подрастващите, похвала за положения труд, и нека повече деца имат тази възможност!

Анонимен каза...

Чистачка в европарламента получава месечна заплата 5 000 евро.

Баба Гуси каза...

Аз ще гласувам за Ивайло Чавдаров.

Анонимен каза...

ЧИСТЕТЕ УЛИЦИТЕ ВЕ ЗА КВО СИ ПЛАЩАМЕ?

Анонимен каза...

7-ми, няма смисъл да ги чистят. След 10 дни температурите ще са над 10 градуса и снега ще си отиде. Е парите щи ги откраднат/*разбирай изпишат и по документи всичко ще си е наред/, но на кой му пука?

Анонимен каза...

8-ми, от такива праведни като тебе ми се драйфа! Относно открадването на парите по себе си ли съдиш? А колкото до улиците, цял ден техниката работи без прекъсване. Е, няма машина за всяка улица за да стане почистването изведнъж. Това го казвам за този неграмотник преди тебе.

Анонимен каза...

Ами №9 драйфай си бе кво ти пречи.Четеш и си драйфаш. Малко е олигофренско но щом ти се отдава....

Анонимен каза...

Енкин 3ти в листата на АБВ за европарламента.......а сега да видим как кака Донка и чичо Колчо Кацарчо ще реагират и ще има ли подобаваща реакция!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"До Страсбург, ама защо и назад?"
Млади хора - не са за назад! Никакво връщане тук, за съжаление ...

Анонимен каза...

Анонимен №2 Първо съм Изабела и второ като не сте били там по-добре не коментирайте дрескода :)

Тихомир от Кози вир каза...

Изабелче, не се цупи като ощипана кифла.За посещението и представянето в Страсбург поздравления!

Анонимен каза...

Изабелче, много си готЕНКА,ай та водя на кафе!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |