Кметският отчет пред съветниците

* Донка Михайлова: „Мисля, че успяхме да активизираме работата на администрацията в подкрепа на бизнеса”

Донка Михайлова
 В Общинския съвет

С КРАТКО резюме на кмета Донка Михайлова, представящо 60-стриничният й отчетен доклад за изпълнението на управленската програма през изтеклата 2013 г., започна първата за годината сесия на Общинския съвет (23 януари), която на няколко пъти вече определихме като „бюджетна” – тъй като възловата й задача бе да приеме бюджетната рамка за 2014 г., както и новата Наредба за съставянето на 3-годишна бюджетна прогноза за местните дейности според изискването на влезлия в сила на 1 януари нов Закон за публичните финанси. В кметския отчет нямаше изненади, тъй като основните неща вече бяха казани – в изявлението пред Т21 (виж бр. 2 на печатното ни издание), на пресконференцията с местните медии на 17 януари (за която ви информирахме) и на общественото обсъждане на проектобюджета за 2014 г. ден по-рано (22 януари).

ЩЕ МАРКИРАМЕ някои от най-важните моменти. Като основен управленски приоритет през изтеклата година, а и занапред г-жа Михайлова определи инвестициите в „дългосрочно и средносрочно устойчиво развитие на общината в отделните сектори на обществения живот”. В тази връзка бе посочено приемането на Общинския план за развитие (2014 – 2020 г.) и разработването на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

„ЗАБЕЛЯЗА СЕ тенденция на оживяване на икономиката на Троян през 2013 г.”, бе друга оптимистична констатация. В тази връзка бе споменато, че от Бюрото по труда през годината са се предлагали повече работни места в реалния сектор, повече са и назначените лица. Има раздвижване на пазара на имоти – сключените сделки за 2013 г. са 1176 при 886 през 2012 г.; и по показателя инвестиционна активност сме на 7-мо място в страната, което буди оптимизъм.

ДОБРИ резултати имаме и в привличането на външни инвестиции, основно чрез проекти по европрограмите – в процес на реализация са 18 проекта на стойност 36 млн. лв., по които Община Троян е бенефициент, по други 8 на стойност 5,5 млн. лв. Общината е партньор, а през втората половина на годината са били подадени нови 8 проектни предложения за 3,5 млн. лв., които чакат одобрение за финансиране.

„МИСЛЯ, че успяхме да активизираме работата на администрацията в подкрепа на бизнеса”, констатира градоначалникът. И се мотивира: работи се по редица устройствени планове, включително на Промишлените зони; успешното партньорство в Консултативния съвет по икономика; приоритетно административно обслужване на бизнеса. Като определен успех бе отчетено възобновяването на работата по алтернативното трасе на шосе II-35 през града (обходния път), в това число и по изграждането на нов мост при бензиностанция „Лукойл”. Разбира се, бяха посочени и основните предизвикателства, сред които са управлението на отпадъците, задлъжнялостта на МБАЛ – Троян и др.

КМЕТСКИЯТ отчет предизвика сериозен дебат***, но бе приет с голямо мнозинство – 25 гласуваха „за” и 2-ма се въздържаха (съветниците, влезли в ОбС с листата на ПП „Атака”).

*** В отделни постове ще ви представим две знакови изказвания в дебата по кметския отчет – на основния критик инж. Илиян Пеевски (независим, бивш от „Атака”) и на далия пълната си подкрепа инж. Владимир Хаджийски (БСП). 

П.П. Пълния текст на отчета за 2013 г. на кмета на община Троян - вижте ТУК

37 коментара:

Анонимен каза...

Смях в залата.10 см сняг през януари сковаха общината.Тя отчет прави.

Анонимен каза...

Между другари от БСП:
- Ти към АБВ ще минеш ли?
- Не, мисля да си остана към gmail.

Анонимен каза...

Към №1. Излез по улиците. Троян е почистен от снега на асфалт.

Анонимен каза...

В Троян се диша спокойно. Най-добрия кмет за последните 20 години !

Анонимен каза...

Прочетох отчета (набързо). Абе дали това са го направили наистина?

Анонимен каза...

Помните ли каква беше разликата между оптимиста и песимиста? Че първият нарича пълната до половина чаша полупълна, а вторият – полупразна. С този простичък трик, прилаган от платените медии, червената пропаганда вече 25 години върти на малкия си пръст цялата държава, а премудрият български избирател радушно връща властта в ръцете на червените крадци всеки път, когато му я поискат. Това са фактите. Няма да се спирам на всички случаи от прехода, ще спомена само Костов – 1997-2001 и Борисов 2009-2013.
По-надолу съм ви извадил едни любопитни четива. Пълните текстове можете да намерите в съответните линкове. Какъв беше основният рев на червените измамници? Как правителството на ГЕРБ и Симеон Дянков замразили пенсиите за цели 4 години и обрекли клетите пенсионери на глад, мизерия и масова гибел. Ти да видиш! Понеже съм паметлив човек, няма как да ме измамят с тези приказки, но днес реших да поровя из медиите за фактологията, без да претендирам за изчерпателност.

И така, ГЕРБ са увеличавали пенсиите поне два пъти, както ще видите от публикациите. Вдигали са ги значително – вдовишките – с 6,6%, а минималната – с 9 лева – от 136 на 145 – двойно на увеличението, което от БСП обещаха да се случи в средата на тази година. По-любопитното е друго. Както се вижда от анализа на управителя на НОИ, публикуван през октомври 2012-та, ако правителството на ГЕРБ не беше свалено с февруарския метеж, в началото на април миналата година се е предвиждало увеличение с близо 25 лева!!! - „Увеличението е в парично изражение от 271 лв. на 295.32 лв.“! Ясно се казва, че тези средства са били ОБЕЗПЕЧЕНИ с бюджета за 2013, приет от ГЕРБ. Защо никой не пита червената хунта, къде профука тези пари и защо, след гръмките лозунги за социална политика, след допълнителния един милиард заем, с който ни загробиха, не само, че не увеличиха пенсиите с предвидените 25 лева, не само, че отложиха увеличението чак за след година, ами и го намалиха до смешните 4,50 лв.! А пак според изказването на шефа на НОИ, след 25-те лева през 2013, за тази година също се е предвиждала актуализация! Ако приемем, че ГЕРБ бяха останали на власт и се бяха справили поне на нивото на Орешарски (а те доказаха, че се справят в пъти по-добре) и бяха осигурили станишевото увеличение от 4,50 лв., пак щяха да са с едни 25 лева пред „експертите“ от сегашния кабинет! Я да ударим чертата и да видим къде е социалната политика на червените престъпници:

ГЕРБ –> 2013 – 25 лв. + 2014 – 4,50 = 29,50 лв.

БСП+ДПС+Атака → 2013 – 0 лв. + 2014 – 4,50 лв. = 4,50 лв.

Туй сочат фактите. Точно обратното сочи пропагандата на пеевските парцаляци и телевизии – грубо и брутално БСП консумира дивиденти за неосъществени добрини и клепа и маже опонентите си, постигнали в пъти по-високи резултати от тях. А народът зяпа и лапа мухи. И колчем дясна партия вземе властта и започне да оправя батака на червените, БСП-то пуска в ход версията на песимиста – чашата е полупразна, чашата е полупразна, ама вижте само колко лошо полупразна е тази чаша! И докарва народонаселението до поредната истерия. Успее ли да се докопа до властта и започне ли да смуче обществените средства като октопод, веднага гръмва с версията на оптимиста – вижте колко полупълна е вече чашата, ама вижте я, моля ви се, колко очарователно, щедро, обилно и почти преливащо полупълна е тази чаша, просто се чудим, как може никой освен нас да не вижда нейната щедро изложена пред вас полупълнота... Хора, кога ще спрете да зяпате и ще започнете да ви

Анонимен каза...

ИП вече ми липсваше - не ге прочетох пространното му изливане. Здрасти, Илияне!

Анонимен каза...

Ох, боже, пак ли той? Няма ли начин да му се ограничи достъпа????

Анонимен каза...

Браво на Михайлова. Заслужава да й се признае постигнатото.

Анонимен каза...

ташак...изказване на владо пияницата и и.п. който и без алкохол е пиян...

Анонимен каза...

Интересно защо пресата спря да пише за "проблемите" на гърците?
На държавата са върнати 17 милиона евро/откраднати/ средства-подкупи за получаване на държавни поръчки, подкупи за закупуване на военна техника, бонуси при даване на заеми от банки, укриване на доходи, и още, и още.
Тези 17 милиона/и е началото/ ще бъдат вложени за образование, и медицинско обслужване/неотложни операции/ на хора без осигуровки-безработни и социално слаби!
Правосъдието в сътрудничество с данъчната система работят добре и резултатите са налице! Спящите и корумпирани държавни служители са извън игралното поле, банковите сметки с милионите и милиардите!!! са отворени, и произхода на парите с недоказуем произход се връщат вече на пенсионерите и работниците, а това е само началото! Предстои конфискация и на недвижима собственост придобита по знайно какъв начин.
Дано и при нас!!!

Анонимен каза...

6-ти, много добре знаеш, че заигравките с т.н. увеличения на пенсиите са всъщност колективна игра на партиите. Ти ще я усетиш лично , ако изобщо стигнеш до пенсия. Идеята на бившите и настоящи управляващи е това да не се случи. Но сега плямпаш популистки, защото мислиш, че ти е далече времето за пенсия. А истината според мене е това:

Бившият социален министър Тотю Младенов от ГЕРБ бе подкрепен от политическия си опонент от ДПС Хасан Адемов, настоящ министър, да не се замразява възрастта за пенсиониране.
Грозното във всичко това е, че искат да решат проблемите на пенсионната система с ограбване парите на хората в предпенсионна възраст. Надяват се, че с увеличаването на възрастта много от тях ще си отидат от този свят, без да получат дори стотинка от заработеното през 35-40 годишния си трудов стаж. Това не е ли геноцид и пладнешки обир.
Според бившият шеф на НОИ Христосков 17 милиарда лв от намаляване на осигурителните вноски са подарени на Родния / и подарения на Европейски компании/ бизнес и като резултат имаме разкош и афиширан луксозен живот на ЕДРИЯТ бизнес. Заиграването с "грижи" за пенсионерите е неморално и цели политически дивиденти. Всякаква форма за грабеж се облича с оправдания за Европейски норми което не е вярно и цели събличане и последната риза на Българина. Авантата на политиците е безкрайна .
С Р А М !!!!!!

Анонимен каза...

Малко да запролети и ше видите колко народ ще се изнесе от Троян! :( няма да ги върне и най- розовия и обещаваш отчет! Жалко за децата ни! И за нас!

Анонимен каза...

"МИСЛЯ, че успяхме да активизираме работата на администрацията в подкрепа на бизнеса”
Така е, само че в подкпрепа на бизнеса на нашите хора.

Анонимен каза...

Донка се изложи яко с тоя отчет.

Анонимен каза...

Ами, хайде да обърнем нещата - вместо септември да бъде май, май да бъде септември - ще преживеем едно пропуснато лято, за да осигурим заслужената есен на дъртата вещица БСП, която от години ни държи като Хензел и Гретел - затворени в клетката на отвратителната си, смрадлива пропаганда и час по час ни опипва хищно, за да види колко сме наддали и дали евентуално ще стигнем за поредния банкет на охранените позитановски канибали. Долу червеният терор, упражняван над България вече 70 години!

Анонимен каза...

Уважаеми № 6, като поствате от друго място е нужно да изпишете адвтора или поне да поставите текста в кавички...Същия текст е копиран от http://kerkenez.blog.bg/politika/2014/01/28/komunisticheskata-propaganda-polupraznata-chasha-i-napylno-p.1232831
Ама нали трябва да демонстрираме капацитет е така...

Анонимен каза...

Тази година се забелязва, че Троян живва. Горните претенденти за власт нека да сменят тактиката си и да не оспорват неоспоримото. А Михайлова е един от основните фактори в този процес. Дано да има сили да понесе злобата, несправедливостта и дребнавостта и да продължи тази тенденция. Стискам и палци.

Анонимен каза...

Браво на бдителния № 17. Така и трябва да бъде. Откъде на къде някой ще се прави на велик? Бдителност и пак бдителност ще оправят нещата. Защото преписвачите не спят!

Анонимен каза...

Троян дава работа на нискообразовани хора-дърводелци,дървосекачи,шивачки. Грижата им е да си набавят пакет цигари и половинка ракия за деня и да дойде другият ден. Тези бачкатори са с ценностна система подобна на мангалите. Трудно е да ги трогнеш с нещо или да им нарушиш спокойствието. Щом има за пиене и ядене, значи са добре.

Анонимен каза...

Михайлова има добри качества примерно за учителка. Добронамерена,комуникативна, паметлива е, но няма управленски опит и най-вече качества за да бъде кмет на община. Важно е и това, че тя не е троянка. От парашутисти дошли отнякъде си, няма как да очакваш да ти решат проблемите на града ни адекватно.Написали са и отчетчето, прочела си го е, разгорещили се малко и накрая го приели. Класната си е класна и класна учителка ще си и отиде след мандата.

Анонимен каза...

20 ти сигурно си високообразован. Не си нито дърводелец нито секач.Ценностната ти система е европейска.Джоба ти е пълен, но главата ти е празна.Не обиждай хората които работят нискоквалифициран труд.Те също трябва да хранят семейства.А пък мангалите са тези които ти чистят гюма, в който си изхвърлил опаковките от скъпоструващите европейски стоки, мият ти улицата по която се движиш със модерната си кола и т.н.

Анонимен каза...

21-и. Песента, че Михайлова не е троянка беше изпята отдавана и не получи аплодисменти. Не разчитай така да наливаш вода в своята мелница - явно имаш доста амбиции и за следващите избори. Предните не те ли разколебаха в тази ти наивна амбиция?

Анонимен каза...

Най-добрият кмет на Троян в последните 20 години!

Анонимен каза...

Е след тази нюз денят ми ще е по-ведър..........

бай Бочо каза...

Съгласен съм с 24

Анонимен каза...

Троян не е имал по-добър кмет през последните 20 години...факт...както винаги е пълно с хора имащи политически амбиции, но едва ли ще посмеят да застанат на финалната права с Михайлова по време на изборите...

Анонимен каза...

Наближават избори и започват да се вихрят политически страсти. Затова и тук ще е пълно с постове и анализи, ама дали имат връзка с контекста на статията или е просто да си плюем. Колко коментара до тук са свързани с отчета?

Анонимен каза...

Да наближават евро избори и всички маймуни започват да подскачат и да крякат по клоните на дърветата. Представете си през 2015 г. какво ще бъде.

Анонимен каза...

То ще има изявления от великият мислител - разбирач от местни данъци и такси, как тъй, онуй било тъй или пък иначе.

Анонимен каза...

То туй онуй от Ривърсайда немойш го разбра кво иска да каже.

Анонимен каза...

Голямо забавление пада...от време на време си пускам сесийките, ама голяма конкуренция са с Илиян Пеевски.

Анонимен каза...

Поне на ИП му се разбира, а на онзи, този дето, тъй и иначе вари го, печи го, ако нещо схванеш от това което излиза от устата му браво ще ти кажа.

Анонимен каза...

Тук си пишем каквото си искаме, затова ще се възползвам да похваля общинарите. За първи път от години виждам градът толкова почистен и е организирано.

Анонимен каза...

Потомствен атникомунист съм, но изпитвам уважение и респект към Михайлова и към направеното от нея. Спаси племенника ми от фалит по аферата с "Олимпия". Дано да не се поддава на червените мафиоти и да отстоява себе си.

Анонимен каза...

35-ти племеника ти В.Хаджийски ли се нарича ? Това че един кмет може да има влияние в афера говори , че тои е част от червената болжевишка мафия която създава предпоставки за такива афери , а не че се бори срещу нея . Да не мислиш че го е направила безвъзмезно , нали после племеника ти впрегна целия си потенцял да сваля законоизбрания председател на ОС , за да може кметицата да постави на негово място партийната номенклатура С.С. с помоща на които разчиташе да минават с аплаузи такива отчетчета .

Анонимен каза...

Всички комуняги и консомолци са един вид роми , за тях закони не важят , а важът решенията на тяхното мешаре което за по благозвучно наричат партийно . Явно донкА е на висока позиция във партийното мешаре щом с едно свое решение може да обяви Член 646 ал.2.т.1 на Търговския закон за незаконен .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |