Татяна Дончева: Те са тъпи и не виждат хоризонта

* Този преход вместо да стане смяна на системата, стана подмяна на системата * Има млади генерации, които искат освен пари и интереси
 да има и морални принципи
Оставка! 
Татяна Дончева – юрист, депутат в четири парламента, отсвирена от партийните листи на последните парламентарни избори заради волнодумство и несъгласия с настоящото ръководство на БСП и лично с лидера Сергей Станишев, един от най-ярките парламентарни трибуни в новото време, бунтар, основател на „Движение 21”. Нейният безпощаден анализ на ситуацията в България днес заслужава, по наше мнение, специално внимание (Нова телевизия, „Здравей, България”, 13 ноември). В допълнение - г-жа Дончева е лична приятелка на троянския кмет Донка Михайлова и бе в Троян, за да я подкрепи в изборната й кампания през 2011 г.

*****
ПОЛИТИКАТА – САМО ПАРИ И ИНТЕРЕСИ

СПОРЕД МЕН има пълно неразбиране от страна на партиите, парламентарно представени, и от по-широк кръг лица. Става дума за, наистина, смяна на системата, която хората искат, дори тези, които не са на протеста. Ако дълги години в продължение на прехода беше господстващо разбирането, че държавното управление и политиката – местна и централна, са само пари и интереси. Има млади генерации, които искат освен пари и интереси да има и морални принципи. Това виждам аз, това е моят прочит на събитията (протестите срещу правителството и парламента).

СЪБИТИЯТА са започнали даже преди м. февруари, даже много по-рано в търсенето на Бойко Борисов като алтернатива на разбирането, че преходът е провален. Във времето хората осъзнаха, че преходът провали бъдещето им. Че този преход, вместо да стане смяна на системата, стана подмяна на системата, при която бившата върхушка на бившата управляваща партия (БКП) пое новите ни съдбини в друго качество – те станаха богатите хора, те станаха собствениците, те станаха хората, които диктуват правилата, те станаха владелците на политическия живот и неговите правила. Това очевидно е неприемливо за младите генерации, които искат нещата да бъдат на чисто и наново. Те не разбират механизма, по който това да стане, и то е естествено.

В ТОЗИ РЕД на мисли – имаше години и гарнитури на парламента, в които достатъчно мощните партии се постараха да игнорират всякакви възможности за създаване на алтернативи на тях, които да не бъдат подчинени на схемата, за която говорих. И в крайна сметка – след февруарските събития (2013 г.) – да бъде силно ограничено участието на нови политически образувания. Аз още тогава предупредих, че няма техническо време такива образувания да бъдат създадени, нито осмислени. И си въобразиха, че ако 25% от хората или 40% участват в изборите и по този механизъм бъдат преизбрани достатъчно много депутати, това ще им осигури нова дълговечност от 4 години.

ТЕ НЕ СА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА

АЗ ВИЖДАМ отношението им (на включилите се по-рано в предаването знакови депутати от БСП Мая Манолова и Валери Жаблянов – бел. Т21). Мая Манолова поне е работлив човек и куражлия, докато другият е чист апаратчик модел 50-те години както по начин на изказ, така по изглед, така по безпардонност и по тесногръдие и упоритост. В момента нещата са патови и излизат от контрол. Тези, които са в парламента, имат разбирането, че ситуацията е всъщност противоборство на ГЕРБ с БСП и ДПС. А тя (ситуацията) не е такава. Първо – те са тъпи и не виждат хоризонта. Второ – страхливи. И трето – не си дават сметка, че те не са опълченците на Шипка. Те се държат в собствените си представи като опълченците на Шипка, но те не са на Шипка и това, което бранят, е собственият им стол в парламентарната зала. А не някаква кауза, някакъв смисъл, някаква полза народополезна и нещо, с което ще останат. Те нямат ориентация и то е много естествено, защото са ограничена група хора в ограничено пространство, изключени за външни влияния.

В БЪЛГАРИЯ има нови морални императиви, които изискват политиката да бъде не само интереси и пари, а и морални принципи. Вие (настоящите депутати) не отговаряте на тези морални принципи, защото не сте техни носители, защото сте допуснали с част от решенията си да ги подровите и да обясните на хората нагледно, че вие не защитавате тези принципи.

БАРЕКОВ – ТЕХНИЯТ НОВ ИГРАЧ

КАТО ИСКАТЕ да решите въпроса с офшорните сметки, защо пренасяте въпроса в Европа (извън България)?! Защо не направите нещо просто, да извадите всички български банки и да им кажете - в срок до 1 месец ни покажете истинските акционери на банките. Извадете всички медии и кажете кои са истинските им собственици. Това ще доведе до знанието, че България е монополна банково и монополна медийно. И след като България е монополна, носителят на медийния монопол и носителят на банковия контрол върху държавните пари, след като протестите казват „Долу! „Долу Пеевски! Долу банките!”, ви изваждат като трета сила движение „България без цензура”, а техният нов играч (Бареков) загрява на страничната линия?! Темата Бисеров смятам, че е част от протестите и част от невъзможността вече да бъде контролирана и направлявана ситуацията.

ДОКЪДЕ ще стигне? Ще продължи по същия начин, ще се ожесточават страните. Докато тези в парламента или поне една група от тях не вдянат, че проблемът е, че новите генерации, пък и старите искат морални принципи в политиката. Което налага – влизане на нови политически формации и изчистване на тези, които са прекалено много зависими, за да могат да направят промени.

БСП ЩЕ КРУШИРА ЧЕЛНО

ЗА БСП НЯМА ИЗХОД, те ще крушират челно. Ще крушират челно с такива като Жаблянов, как да не крушират, той няма гъвкавост, няма представа, че трябва да направи крачка встрани, че трябва да преговаря с протестиращите. Че те (БСП), ако имат два грама мозък, ще инициират тези промени, ще инициират хоризонт за избори в много обозримо бъдеще, ще инициират тези студенти и други протестиращи да създадат нови формации, ще рискуват за малко да излязат от властта… Обаче за тях е ден година храни и те това не могат да го направят. Което означава ескалация на напрежението.

И АЗ БИХ ПРОГНОЗИРАЛА, че в един момент полицията ще откаже да изпълнява функциите си. Възможно е, защото, извинявайте, но вие сте хвърлили там цялата софийска полиция, никога не съм виждала толкова полиция на протести. Добре, утре ще докарате подкрепления от провинцията. Колко ще докарате?!

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

ТОВА им е проблемът на тях (управляващите) – че смятат, че битката е между БСП и ДПС и Бойко Борисов. Но тя не е, за съжаление не е. А те продължават да си играят този мач, но аз смятам, че и Бойко Борисов така го разбира.

13 ноември 2013 г.

Татяна Дончева

Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

Точен и верен анализ на г-жа Дончева. Остава да е искрен!

Анонимен каза...

Бивш кмет от ГЕРБ разследван за ощететяване с милиони на община Видин
http://www.blitz.bg/news/article/234194

Анонимен каза...

Интересно защо няма коментари под този анализ на Дончева. Изглежда симпатизантите на БСП и ГЕРБ са нещо гузни.
И има защо! Дончева говори за СМЯНА НА СИСТЕМАТА, а не за подмяна на Системата.
Същото искаше и троянския протест през лятото.

Анонимен каза...

Браво Дончева!Улучи в десятката!

Анонимен каза...

Тая отново ви грабва вниманието с неща които и малките деца виждат!Най-вероятно "загрява"за следващи политически изяви.Хич не е глупава!И е много по-опасна от глупав комунист.С тия сладки приказки прикрива цялата машина която работи за това, в тая страна да има милиони много бедни и една шепа страхотно богати хора.Тя , Бойко Борисов, Станишев и т.н. са от едната страна на барикадата.От другата са милионите излъгани от нея и такива като нея!В тая си роля е много добра!Доколкото Троянската кметица е приятелка с нея,аз бих се срамувал само да я познавам лично.И троянци ако очакват някаква промяна към по- добро,ще има доста да почакат!

Анонимен каза...

Прав е №3 интересна ситуация се наблюдава около пишещите братя изразяващи компетентни мнения по статиите публикувани в троян 21. Лесно се оплюва 16 годишен младеж и продукцията на хлебозавода ,а срещу другарката Дончева май е трудно да се пише. За това трябва и сиво вещество,не е достатъчно" комунистите са виновни ".Дончева е права в съжденията си,въпроса е защо сега ги излага ,а не промени нещо като беше в системата ,която така хубаво описва.

Анонимен каза...

А ти какво направи за да се промени системата, бе медузо прозрачна?

Анонимен каза...

въпроса за сивото вещество все още е на дневен ред

Анонимен каза...

Това все пак е само едно интервю на Дончева и няма претенциите на сериозен анализ. Най-вече за същността на днешната политическа система, която съвсем мимоходом засяга Дончева.
Много хора не разбират какво е това Система. Какво съдържа, как е ситуирана по вертикала и хоризонталите. Каква е базата на тази система и връзката и с Конституцията, а от там и с цялото законодателство. Кое не работи на системата, защо не работи, може ли изобщо да заработи при днешното статукво и политически пазар? Защо след десетилетия на "усилен" политически и административен труд нито една реформа не бе доведена до край и да е адекватна на европейските норми и стандарти. Може ли при тази система изобщо някога да бъде завършена коя да е реформа?
Защо на практика нямаме гражданско общество и гражданско самоуправление на местно ниво?
Защо в България изобщо не съществува регионалната власт?
Защо парламентарната ни република толкова лесно се изражда в министър-председателска република. Защо Парламента винаги е с най-ниския рейтинг.
Защо имаме това президентство с неговата бутафорна власт?
Кой и кога е избирал представители на съдебната система, че да има претенциите да се нарича съдебна власт?
Имаме ли изобщо разделение на властите след 24 години?
И т.н.
Въпроси много, много, много.. Всички тези въпроси чакат своя политически дебат и отговори пред обществото. Само че никой от овластените политически и административни тарикати не желае този дебат. Не желаят да дават и отговори пред обществото кой, как и защо след цели 24 години натика България и българите в блатото.
Взаимните обвинения и игричките на някакви измислени сини срещу червени, леви срещу десни, такива срещу онакива са форма за промиване на мозъци и лов на шарани с бастун и локум. В крайна сметка тези игрички са много удобни за овластените и правоимащите тарикати, но обществото нищо не печели от тях, а само губи и е вечно от страната на булката.
Нямам представа възможно ли е в тази държава да са останали достатъчно разумни хора, които да седнат на една маса, да проведат този дебат за днешната Система, да се направят изводите, да се вземат нужните решения и да се пристъпи час по-скоро към необходимите действия. Всичко това - с обществено съгласие по всички въпроси и необходими бъдещи действия, което се постига само с Референдум в раздирани от противоречия и противопоставяне държави като България.
ИП

Анонимен каза...

Според мен истинският въпрос е каква държава в момента е България,дали както е записано в конституцията-парламентарна република или някаква друга форма на държавност.След влизането в ЕС възможно ли е провеждането на самостоятелна политика,въпрос който според мен възниква като основателен имайки впредвид решението на НС по въпроса за българската земя и последващото отричане на партийните лидери на това решение след размахания пръст от Брюксел.Каква държава е тогава България и кой определя това.Като че ли това не са политическите партии в страната а някой друг,който държи кранчето с европейските фондове,което между впрочем леко бе затегнато случайно или не след някои решения на парламента.По въпроса относно собствеността на медии,банки и т.н. също може много да се дебатира и едва ли някои ще бъде изненадан че такива българска собственост почти няма.

Анонимен каза...

Според Конституцията България е Парламентарна република. На пръв поглед като много от европейските държави. Но, забележете къде е "заровено кучето" - България е единствената парламентарна република с ЕДНОКАМАРЕН парламент в Европа. Дори европейските държави с конституционна монархия или президентска република са с ДВУКАМАРНИ парламенти.
Това е първият и най-важен фактор и онова на ширещото се и ненаказуемо партийно-политическо шарлатанство, израждащо се в ДИКТАТУРА на коя да е партия-победителка. Промяната на това, разбира се трябва да бъде в основата при смяната на политическата Система, чрез промяна на Конституцията.
По въпроса с Брюксел и ЕС - България е подписала Договори за присъединяване към ЕС и тези договори важат за всички държави членки и се изпълняват.
Съвсем отделен въпрос е какво е договаряла Пръмова-Кунева и защо в първоначалния период не сме предоговаряли определени клаузи, които са се оказали неизгодни за нас. Никой не ни е виновен, че пращахме идиоти и далавераджии в НС!
Още по-отделен е въпросът как и защо управляващите ни лъжат най-безогледно, че за много неща това било изискване от ЕС.
Съвсем нормално е, от ЕС като видят, че овластените български айдуци крадат - да ни врътнат кранчето. Миналия ден ни спряха плащанията по оперативна програма “Околна среда”. Някой знае ли с какви пари община Троян ще реализира безумния и грандомански проект по водния цикъл?
ЕС и ОЛАФ не са български институции, които да си затварят очите за безобразията които се вършеха дори и в Троян през предишния мандат и заради които днес не виновниците, а гражданите плащат и ще плащат милиони години наред. Ама на кой ли му пука. Плащат и мълчат! Даже са толкова неинформирани и потънали в информационен мрак, че мнозина дори не знаят, че плащат чужда сметка.
ИП

Анонимен каза...

Както винаги г-н Пеевски е прав /ако под ИП фигурира той/,защото ИФ се оказа ,че не е ИФ,ББ не е ББ и ЦЦ не бил ЦЦ.Не съм запознат в детайли с" троянските потайности",но доколкото си спомням имаше решение на Общ.съвет да се обжалва решение за неплащания или непризнаване на разходи на около 1,5 мл.лева по предишния проект за воден цикъл или греша.Там какво става, едно голямо нищо.Предполагам ,че това има впредвид №15 под информационен мрак.След това се заговори за по-големи суми ,но към момента информация няма,предполагам че няма и да има.Иначе сватбата бе подобаващо отразена.Някой може би ще попита коя.Но сега актуалния въпрос е КОЙ.Но това вече е въпрос на друга дискусия.Приятно е човек след работа да побъбри с някои,който да не квалифицира всеки автоматично като ракообразни и тем подобни животни които не са виновни,че той е зле с образованието и класификатора на животинския свят .

Анонимен каза...

Наистина имаше такова решение за тези пари. Първо ОбС взе решение да НЕ се обжалва. После някаква юристка от София реши, че тя е ОбС Троян и обжалва от наше име без да има договор и права, после ОбС взе ново решение да се обжалва /постфактум/ и така... троянска мила картинка.
В крайна сметка днес си плащаме като попове над 4 000 000 лева. Виновни няма! Никой не ги и търси. Загубите от имоти - отделно. Медиите си мълчат, бедния троянец плаща и хич не му дреме.
ИП

Анонимен каза...

А Миню главътъ е на свобода, и продължава да се "развива" и "реализира"...

Анонимен каза...

След спиране кранчето със средствата по околната среда, нов удар от ЕС - Брюксел до Орешарски: Спираме 400 млн. евро, ако не уволните шефката на Агенция по заетостта
http://offnews.bg/index.php/268602/bryuksel-do-oresharski-spirame-400-mln-evro-ako-ne-uvolnite-shefkata-na-agentsiya-po-zaetostta
Прочетете тази статия да видите как ВСИЧКИ са навързани като свински черва. Няма ГЕРБ, няма БСП, няма синдикати - всички гледат само колко да откраднат.
Вижте как безцеремонно се крият писма от ЕС и как се стига до безпрецедентни заплахи.
На тези крадливи изроди от нищо не им пука.
Населението е заето да си играе на леви и десни, а тези крадат със задниците си и пет пари не дават. Системата ги пази!!!
ИП

Анонимен каза...

Към онези, които се чудят защо няма коментари. 2 причини. Първо, тук останахте само комунистите, няма кой да ви обръща внимание. Второ, ИП вземе ли да пише, се зацапва зрителното поле. Да сте здрави! И продължавайте в същия дух. Днес 2 статии, все за комунисти и техните отрочета. Хубаво е че вестника си призна че семейството му вкупом е получавало пари от общината. Мно-о-о-ого взе да личи:))))))))

Анонимен каза...

"Хубаво е че вестника си призна че семейството му вкупом е получавало пари от общината." Не в минало време,16-ти, щот : "Истината е, че "Троян 21" (вестникът и сайтът) получават част от общинската реклама".Коя реклама? Каква част ? Колко ? Какво рекламирате ? От кого ? До кога ?

Анонимен каза...

Явно на част от коментиращите различни проблеми им е трудно да четат щом им се зацапва зрителното поле.То и затова коментарите им са кратки и прости и не по темата,вероятно са от "лошия материал с който разполагаме".16 и 17 да са прочели за какво става въпрос .Едва ли.

Анонимен каза...

Борбата днес е между ББ и БСП/ДПС/. ББ иска оставка на Орешарски за да може Плевнелиев да назначи временно правителство от ГЕРБ, да се пусне изборната манипулация и ББ да управлява отново за да замете кражбите и да може отново да краде. Пробва се с различни протести-студенти, дум-дум, свир- свир над 150 дни. Всичко си има цена. На студент се дава 50 лв. на ден, ако си майка с дете-80 лв. на ден. И това се плаща от нашите пари от бюджета!!!БСП/ДПС/ не искат да изпуснат властта. Достатъчно са били в опозиция и са много, много гладни. Техните обръчи от фирми искат да лапат, бюджетни средства или европейски пари, няма значение, те си знаят реда и са уточнили комисионните с управляващите. И БСП и ДПС лапат субсидии за партиите си-нашите пари! Затова и не искат да насрочат дата за избори, въпреки, че това е най правилния избор за тях след промяна в изборния закон за да се регламентира новия морал в политиката.Най- мразеното нещо в РБ е депутата-корумпиран, алчен, с огромни незаслужени привилегии, работещ единствено за собствения/партиен/ си интерес. Дано е права Дончева и на полицаите да им писне и да пуснат протестиращите да " изразят" народната си любов над депутатите, но в момент когато ще си вдигат заплатите защото всинца ще са там. Иначе може някой да бъде пропуснат, да извади късмет и да не опита от народната любов. Та така стоят нещата за мен в тази ограбена и корумпирана държава. Лесно е на думи да се говори за морал в политиката и как и кво да се промени. Няма да стане, никои от ТИЯ не иска да изпусне кокала. На никой от ТИЯ не му пука за хората нито за държавата.Така и икономиката няма да тръгне, а тя е решаваща за по-добрия стандарт. За кака Таня, Румен Петков беше казал: Тишината в спалнята води до безумия! Така е како Дончева, спалнята трябва да скърца, а в държавата трябва да работи икономиката. Това е пътя по който никой от сегашните партии не иска да върви.

Анонимен каза...

19 е ясен комуне та дрънка,тежък случай,но от тези най ниското ниво,от тъмночервената шлака употребявана от функционери като Румен Петков за когото говори с нескрито възхищение.Със такива е излишно да се обясняваш//////

Анонимен каза...

Гладният мисли едно, ситият-друго. Ама алчният иска да изяде целия свят.

Анонимен каза...

20 ти коментирам изказването на Дончева и понеже не си разбрал написаното от мен /№19/, ти пояснявам. Не приемам управлението нито на ГЕРБ нито на БСП/ДПС/. Ти ме определяш като-комуне, защото или не си прочел какво съм написал или не си го разбрал. Явно си толкова тъп, че не си разбрал или си прочел само началото и края. Нищо-прочети пак, можи след 4-я прочит и да го разбереш.Това не ти пречи да си останеш тъп.

Анонимен каза...

Спрете да тероризирате такива като 16,17 и 20! Това е безобразие.
Не стига, че са със замърсено умствено поле, сега им замърсявате зрителното поле с вашите коментари.
Все едно да пуснете AC/DC или Чайковски на стадо овце. Ще полудеят животинките и ще се скъсат да блеят.

Анонимен каза...

7,24 млрд. лв. са похарчени повече от приходите в държавната хазна за последните четири години – от 2009 до 2012 г. Това сочат данните на Националния статистически институт, които са потвърдени от Евростат.В резултат на това харчене/разбирай яки комисионни за ББ/ управлението. Затова се говори че ББ е прибрал над 3 милиарда в джоба си/, държавният дълг е скочил с 4,85 млрд. лв. и от 9,48 млрд. лв. (13,7% от БВП) в края на 2008 г. e нараснал на 14,38 млрд. лв. (18,5%) в края на 2012 г. Освен това фискалният резерв на страната е намалял с 2,3 млрд. лв. и в края на 2012 г. е 6 млрд. лв.Това от ГЕРБ. За новите БСП/ДПС/ се очаква още по-голям золум да направят ако нещо не се ПРОМЕНИ!.

Анонимен каза...

16,17 и 20, /вероятно един и същ/ защо не пробваш да те освидетелстват? Такова безмозъчно говедо като теб, което постоянно лае по коментиращите в този сайт и е напълно неспособно да напише нищо смислено под коя да е статия - трябва бързо да се освидетелства. Това не е никак лошо. Ти би могъл пред всеки съд по целия свят да пледираш "невинен".

Анонимен каза...

ДО "ИП":Много добре си го написал!И с факти.За голямо съжаление много малко хора ще го проумеят а други няма да искат .Но това не значи че трябва да спреш!На няколко човека да отвориш очите,пак е добре.Искренно ти желая успех!Ще си позволя да реплекирам едно твое изречение.Разрухата в България не е започнала от последните 24 години а много,много по-рано.Това в последните години е финала и той наистина е страшен!

Анонимен каза...

"ТОВА им е проблемът на тях (управляващите) – че смятат, че битката е между БСП и ДПС и Бойко Борисов." - Хе - хе, Дончева, те се правят, че смятат така. Всички знаем, че се правят. Те са много по-хитри и умни. Лошото е, че са мръсници. Сигурен съм, че и ти го знаеш. Въпросът е защо се опитваш да ни завръщаш?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |