Продължаваме напред!

* ТД „Амбарица 1912” организира групово изкачване на връх Ботев, сред участниците – 8-годишните близначки Александра и Йоанна Калчеви * „Благодаря! Къде ще ни водиш следващия път?”
Ойларипи
Част от групата, хижа „Рай”
ОЩЕ ЕДНА успешна проява на новото туристическо дружество в Троян (ТД „Амбарица 1912”) е вече факт – организираното изкачване на първенеца на Стара планина връх Ботев. На 7 септември по обед групите от двата лъча се срещнаха на върха – ръкуване, поздрави, снимки… А наоколо непрекъснато пристигаха нови и нови групи туристи от цялата страна. Хубавото време през трите почивни дни имаше своя принос за масовостта. Балканът гъмжеше от хора, хижите се „пукаха по шевовете”, десетки бяха и палатките. Очевидно предпочитаният маршрут беше: Паниците – хижа „Рай” – връх Ботев – хижа „Плевен” – Мазането. Колоните в двете посоки не секваха от ранна утрин до късно вечерта; дори в 22:00 ч. се виждаха светещите челници по пътеките. Значително по-малко бяха туристите, избрали направленията от и към хижите „Тъжа” и „Васил Левски”.

Близначките Александра и Йоанна
А ВРЕМЕТО наистина беше чудесно – слънчево, с приятен ветрец, разхлаждащ потните чела. Небето – есенносиньо, с „фотографски” облачета над върховете. Очите не можеха да се нагледат на омайните Райски скали и шеметните долища на Джендема. Настроението беше приповдигнато – песни, шеги, закачки; вицове се разказваха при всяка почивка. В групата имахме и две юначни девойчета – 8-годишните близначки Александра и Йоанна Калчеви (водени от баба си Мая Бъчварова), които след „бойното” си кръщене на върха получиха туристически членски карти на ТД „Амбарица 1912”. 

НО ЗА ДА НЕ БЪДЕ всичко идеално, имахме и малка драма. Към 20:00 ч. в събота (7 септември) получихме обаждане за закъсал турист някъде високо. За по-малко от 2 минути сформирахме група от четирима опитни планинари и тръгнахме нагоре. За около 40 минути стигнахме Пещта, намерихме закъсалия (за щастие нямаше сериозна травма) и започнахме бавно слизане надолу. В 22:50 ч. бяхме вече при х. „Плевен”. В тази акция особено добре се справиха Лалю Пиронков, Мирослав Вълев и Пенко Пеевски. Както се казва – всичко е добре, когато свършва добре. На третия ден част от групата посетиха природния феномен Водните дупки. И слизане надолу, автобусът и обратният път към дома…

Част от втората група
ТУК МУ Е МЯСТОТО да изкажа нашата благодарност на спонсорите, които ни осигуриха транспорта за извозване до изходните пунктове и на Училището за планински водачи в с. Черни Осъм с директор г-жа Румяна Велешка, подслонили ни на символична цена в базата си на Бъзов дял. А за водача голямото удовлетворение бе, че на раздяла хората казваха: „Благодаря! Къде ще ни водиш следващия път?”.

Румен Узунов,
зам.-председател на ТД „Амбарица 1912”

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Хубавите неща явно не се коментират ;))
Сега съжалявам, че не съм научил за това навреме. По празниците си бях в Троян и жена ми ( морско чадо ) ме разпитваше може ли да се изкачи на бр. Ботев... Дали неможе такива инициативи да получават по-голяма гласност преди да се случат?

Анонимен каза...

Преди време едни пак планинари се бяха качили и те на някакъв връх, но развяваха плакат на ГЕРБ. Тия защо не развяват плакат на ГЕРБ или поне да носят снимка на Боко Тиквеника? Или това са истински планинари и там не е мястото да се прави политика. Нека тогава поука си вземат предните.

Анонимен каза...

Такива инициативи ще получат по-голяма гласност след като бъде изградено информационното табло и направен сайта на дружеството. А до тогава заповядайте всеки четвъртък от 18 ч. в р-т "Диана" (ловния р-т) за да се информирате за предстоящите събития.

от УС на ТД "Амбарица-1912"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |