Шеф на „Токуда” се бори със сом гигант

* На яз. „Сопот” - анестезиологът д-р Георги Симеонов два часа в схватка с 15-килограмов звяр; но на помощ се притича… „Титаник” с Ради Сома на борда и битката е спечелена
 
Докторът и сомът
Браво, докторе!

ЗАМ.-ДИРЕКТОРЪТ на столичната болница „Токуда” д-р Георги Симеонов няколко дни бе на риболов в рибарския рай язовир „Сопот” (община Троян). А в сряда, 25 септември, „взе скалпа” на почти 15-килограмов сом с дължина 1,40 м. Анестезиологът нагласил такъмите за смадок – корда 0,35, бяла кука орловка и жива стръв (уклейка), и към 10:00 ч. сутринта заметнал въдицата на петдесетина метра навътре, на дълбочина 5-6 м. Големият удар пък станал малко преди обед.

"Титаник" и Ради Сома след изваждането на гиганта
Радост след победата
Тегленето на звяра
РИБАТА захапала и започнала яростна съпротива, а докторът от София близо два часа водил безуспешна битка – добичето го разигравало из язовира и отказвало да се подчини. Тогава на помощ се притекъл намиращият се наблизо местен спец Ради Найденов (от с. Лесидрен), по-известен като Ради Сома. Без да се мае той се метнал в своя „Титаник” (миниатюрно му самоделно корито, кръстено бъзиклийски на прочутия лайнер) и за нула време рибата била в кепа. А д-р Симеонов и Ради дружно се насладили на победата и измерили грамадния улов.

ЕДНО НАПОМНЯНЕ. До средата на 2004 г. яз. „Сопот” се арендуваше от три бригади, които го бяха „оглозгали” и в него бяха останали само няколко жабока. След като Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Ловеч промени статута и прогони арендаторите, заедно с троянските рибари, организирани от Йосиф Петров (Йоско), проведоха интензивни зарибителни мероприятия. Което върна живота във водоема и се възстановиха риби от вида сом, шаран, амур, толстолоб, напълно изчезнали дотогава. А сомът, хванат от д-р Симеонов от „Токуда”, може да не е трофеен, но е рекорд за язовира и е резултат от споменатата зарибителна кампания - една от 400 000 личинки, пуснати поетапно от 2004 г. до сега. И от нас – браво, докторе, за късмета и за преживяното удоволствие!

Д-р Йордан Найденов, ИАРА - Ловеч

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво д-р Найденов, браво Бинладене! Остава да ми отговориш и на едно много простичко въпросче. ЗАЩО язовир сопот се спада активно в този момент? Къде отива водата му! Царевицата отдавна не се напоява. Кой контролира изпуснатите количества? Дали разрешителното за водоползване не е преизпълнено отдавна?/65 милиона кубика годишно от 15 май до 15 октомври разрешено от МОСВ/.Води ли се дневник на тези количества, колко метра в секунда при отворени 50% саваци например? Или контрола е " на око", според както ме у кеф на унката или нунката-този който отговаря за това?След като спадне на 50% наясно ли си къде е рибата събрана и колко по-удобно е за бракониерите? Тогава какво направи по въпроса докторе?Ти зарибяваш, контролираш, а при тази безстопанственост на държавата ефекта е нулев. Така става и напролет. Тъкмо си хвърли хайвера рибата и почват да точат язовира. Хайвера се хвърля в плиткото и за ден два остава на сухо. Така и естествената популация отива на кино.Нивото на язовира е същота като нивето на управлението на държавата. Все пак едно ще ти призная-вършиш си работата и не жалиш сили. Де да бяха всички като теб в работата си.

Анонимен каза...

не жали сили да пише статийки тук-таме...

Анонимен каза...

Преди месец две запалени по риболова дами били проверени от екипа на д-р Найденов на язовир Сопот. Едната рекла: Докторе, тук можем ли да хванем спин от комарите. Доктора отговорил: Може, но има и по-приятни начини за това!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |