Тръгна празникът на сливата, № 21

* Рехаво дефиле, но голям купон на площада; сред гостите – двама депутати, трима кметове и олимпийски шампион * Донка Михайлова: „Днес празнуваме  умението да бъдем заедно” * Панайот Рейзи: „Нека нашият паламуд да срещне вашата слива”
Наздраве!
Дефилето
ЗА СМЕТКА на рехавото тазгодишно дефиле по Главната (улица) на Троян централният градски площад бе наситен и тържествен както никога – голяма сцена, сериозна бройка сергии и бирарии, народ, деца, настроение, купон. Имахме си и ВИП гости – двама депутати (д-р Емил Райнов от нашия район и зам.-председателя на бюджетната комисия в НС Петър Кънев), трима кметове със свитите си (севлиевския д-р Иван Иванов, созополския Панайот Рейзи и летнишкия д-р Красимир Джонев), зам.-областен управител (Цецка Димитрова), една олимпийска шампионка (златното ни момиче от Зимните игри в Нагано и председателка на Българската федерация по биатлон Катя Дафовска, която бе тук заради републиканското състезание с троянско домакинство) и др.

Талисманът на празника
ВИП-овете
Кметът открива 21-вия Празник на сливата
„ОСОБЕНО съм щастлива да кажа „Добре дошли” за 21-ви път на Празника на сливата и троянската сливова ракия”, започна приветствието си кметът домакин Донка Михайлова. А след това очерта едни далеч по-едри граници и смисли на сливаро-ракиджийското ни шоу: „Днес празнуваме умението да бъдем заедно, да се радваме на всичко, което планината и природата ни дава, празнуваме чудесното си чувство за хумор”. Градоначалникът сподели и прясната новина: „Много се радвам, че празникът на троянската сливова ракия днес се празнува само броени дни след като тя е утвърдена като спиртна напитка с географско указание. Това означава, че може да се прави само от сливите, които се раждат тук, в Троянския край”. Г-жа Михайлова „преряза лентата” с думите „На празник като на празник! Нека тези три дни бъдем заедно, продължавайки една традиция с вкус и настроение. Откривам Българския фестивал на сливата. Честит празник!”.

Созополският поздравителен адрес
И един подарък от Созопол - икона на св. Йоан Кръстител
ПОСЛЕДВАХА бурни аплодисменти, а след тях на сцената излезе кметът на Созопол г-н Рейзи, който вдигна до небето градуса на настроението. Созополският първенец засвидетелства приятелство, поднасяйки голяма созополска хоругва (поздравителен адрес) с изписани чудесни пожелания към Троян и троянци. „Нека нашият паламуд да срещне вашата слива”, бе пък духовитата му реплика, която съсипа от смях всички. И за финал морският градоначалник поднесе още един дар – икона на св. Йоан Кръстител, с пояснение за откритите преди година в Созопол мощи на светеца (може би тук му е мястото да се похвалим, че химнът на Созопол е написан от наш земляк – Ради Кисьов от с. Добродан, който преди години е учителствал в морския град – бел. Т21).

Управителят на Изложението в Орешак поема щафетата
ПЪРВИЯТ фестивален ден продължи с музикални изпълнения, а бирариите и скарите на троянския площад сигурно още пушат. Наздраве! И да не пропуснем – в края на официалната част г-жа Михайлова предаде талисмана на празника (пластика на Голямата троянска синя слива) на утрешния домакин, управителя на Националното изложение в с. Орешак Иван Чакъров.

Т21
Начало

Още по темата:

Още снимки от първия ден:

21 коментара:

Анонимен каза...

Много сливи да има и все сочни....

Анонимен каза...

Всичко беше добре, но имам две забележки. Първата е,че към края стана доста тъмна сцената и не се виждаше нищо, а течеше програма. Втората забележка е по- скоро предупреждение да се внимава със сергиите на центъра, за да не заприлича на панаир на площада. Забележките са ми добронамерени. Просто си казвам снощното впечатление. Днес ще видим и в Орешак как ще е:)

Анонимен каза...

Генади, защо не съобщаваш за почетните граждани, избрани на завчерашната сесия на Общинския съвет?

Анонимен каза...

Щом бати Ангел е бил там,значи всичко е наред. Той знае!

Анонимен каза...

А Сашо Данков и свитата каде е ?

Анонимен каза...

Браво, общинари! Ако не друго, празници се научихте да правите!

Анонимен каза...

Наистина каква беше тая тъмница на сцената по едно време?! Наверно някой не си беше свършил работата. Но това да е! До обяд днес бях на площада. Подкараха казана майсторите от Бели Осъм - не се изложиха. И още - имаше уникални изпълнения на сцената. Детския духов оркестър от Гложене спечели публиката, която с всяка минута растеше. Браво на организаторите!

Анонимен каза...

Браво, браво за Празника! Специално имахме гости от Хасково и колкото и да е странно за някои, първото, което им направи впечатление е, че Троян е много чист град. И вчера и днес сме на площада - разнообразна програма, няма цигания, в шатрите по улицата видяхме много красиви неща. Очаквам с нетърпение ансамбъл "Пирин" в неделя!

Анонимен каза...

Тази вечер Капанския ансамбъл създаде чудесно настроение. Браво на организаторите!

Анонимен каза...

А в Орешак беше невероятно! Празника ви е уникален! В Изложението в Орешак, атмосферата е с настроението на на празника. Орешак е неузнаваем, с атмосфера и живот!

Анонимен каза...

А в Орешак беше невероятно! Празника ви е уникален! В Изложението в Орешак, атмосферата е с настроението на на празника. Орешак е неузнаваем, с атмосфера и живот!

Анонимен каза...

Платени захвалвачи в събота вечер...

Анонимен каза...

12номера от селски комунистически вечеринки

Анонимен каза...

не мога да разбера защо всички, които говориха на сцената се обръщаха първо към депутатите, а не към съгражданите които са ги избрали,защото те според мен са най важни !!! иначе всичко беше много слаба работа осветлението беше под всякаква критика , всяка година едно и също се случва на този празник .дано за празника на града е нещо по различно .

Анонимен каза...

"Защо се обръщаха първо към депутатите" - пита 14-ти
Ами защото в комунистически Троян продължава да битува манталитета на "пречупения гръбнак", а колкото до населението - отношението към него не се е променило още от времето на римския сенат - "народа да го духа".
Все пак добре е, че го има този празник. Кмета и администрацията добре са се постарали в подготовката и провеждането му и заслужават поздравления, за разлика от Ангел Балев и общинските съветници, които не си мръднаха пръста за този празник. Иначе може да срещнете Балев да се разхожда като пуяк сред празничните събития и да събира овациите на онези, които го "духат" откакто са се родили.

Анонимен каза...

Най-добрият празник от всички досега. А ансамбъл "Пирин" беше върха. Браво!

Анонимен каза...

Страхотна атмосфера и през трите дни! Браво на организаторите!

Анонимен каза...

Празника беше чудесен.С малкото средства общината направи по-хубав и интересен празник в сравнение с миналата година, когато софийска фирма прибра над 300 хил. лв. без кой знае какво качество.Относно дефилето - имаше интересни хрумки , но водещата претупа надве-надре цялата процесия. Изредиха всички участници ан блок без да ги представят по отделно.

Направи ми впечатление , че през цялото време служители от Общината бяха на площада, помагаха на участниците, грижеха се за чистотата и реда. Браво.

За разлика пак от миналата година -великолепно попадение - Капанския ансамбъл и Ансамбъл Пирин вдигнаха градуса на настроението. Можело значи и без чалга.Поздравления за кметицата и нейния екип

Анонимен каза...

На черногледците ще кажа едно - през тези три дни хотелите и заведенията в общината бяха пълни от хора, дошли от страната. В крайна сметка това е целта. И от мене ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Анонимен каза...

Кои хотели?Кои заведения? Ти ходи във всеки един хотел и всяко едно заведение да броиш хората ли ?Проверяваше им стаите и масите по единично? Кой е казал нещо против, или прочете черногледство?Изобщо ти нормална ли си ?

Анонимен каза...

Абе то хубаво, празник е и то традиционен, ама в с. Черни осъм го празнуват ежедневно, денонощно, ежеседмично и целогодишно, без грам почивка. Резултата е, че покрай празнуването не остават сили и възможности за брулене, и дамите чакаха, чакаха, надаха се и накрая и те го подкараха на празнуване/яко пиене/.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |