Троянската сливова – напитка с географско указание

* Министерската заповед е от 26 август, посочени са и шестте селища със суровината за троянския еликсир – Троян, Голяма Желязна, Дълбок дол, Добродан, Дебнево, Врабево и Балабанско * Отлежава минимум 3 години, само в
 дъбови бъчви
Наздраве! 

НА 26 АВГУСТ 2013 Г. министърът на икономиката Драгомир Стойнев е подписал заповед, с която утвърждава „Троянска сливова ракия” като спиртна напитка с географско указание. Посочени са и седемте селища, където са сливовите насаждения със суровината за троянския еликсир - Троян и селата Голяма Желязна, Дълбок дол, Добродан, Дебнево, Врабево и Балабанско, общо 3991,5 дка. Използваните сортове сини сливи са три – домашна, „Стенлей” и кюстендилска. Единственият производител на „Троянска сливова ракия” с географско указание е нашият „Винпром Троян” АД.  

В МИНИСТЕРСКАТА заповед е описана традиционната технология за производство на троянския еликсир: ръчно бране в пълна зрялост на плода; транспортиране в подходящи транспортни средства; преработка на суровината в плодомелачка и отделяне на костилките; ферментация и дестилация (сливовата каша се засява с мая от селекционирани щамови дрожди, по време на ферментацията кашата периодично се прехвърля във ферментационния резервоар, следи се захарното съдържание и температурата, която не бива да надвишава 30 градуса; дестилацията се извършва в колони за гъсти течности до алкохолно съдържание 55-60%); обработка на дестилата (купажирането става с деминерализирана питейна вода до 42-45%, получената ракия се обработва с танин и желатин по определена лабораторна схема, след интензивно разбъркване напитката престоява най-малко 15 дни за избистряне, после се прехвърля във фризерна инсталация, където се охлажда до минус 10 градуса за стабилност и след това се филтрира). Готовата троянска сливова отлежава само в дъбови бъчви, като срокът на стареене е минимум 3 години.

ЗАСЕГА САМО още една сливова ракия у нас е с утвърдено географско указание – „Ловешка сливова ракия”, чийто производител е „Винал” АД (Ловеч) и суровината е от насаждения в землищата на с. Къкрина и с. Хлевене. Ловешката сливова обаче се произвежда от сортовете „Буря” и „Стенлей” и, разбира се, няма характеристиките на сливова №1 у нас – Троянската. Гроздовите ракии с утвърдено географско указание са далеч повече – Карнобатска, Карловска, Сливенска, Бургаска, Стралджанска, Търговищка, Поморийска, Ямболска, Шуменска, Велики Преслав, Сухиндолска, Сунгурларска.

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

"Ебем ти Кола
Ебем ти Пица
Нуждаем се от Сливовица" - аз така го превеждам.Видяхте ли колко съм умен?

Анонимен каза...

Само дето сливата в троянско, умира...

Анонимен каза...

Използваните сортове сини сливи са три – домашна, „Стенлей” и кюстендилска.
И кой сорт е домашната.Всичко, което не е второ и трето ли.
Генади Маринов защо не попита как се прави троянска ракия от сръбски сливи в този Винпром.Как се убива производителя с цена 18 стотинки за килограм...

Анонимен каза...

За какво да пита?И той(Маринов), и ние, а и тия от Винпром знаят от какво се прави тамошната ракия. Друг е въпросът, до колко изобщо някой им връзва. Едва ли има троянец, който да консумира от техните производи...

Анонимен каза...

Подкрепям напълно 3. и 4.!

Анонимен каза...

Абе то всичко е фалш и измама в БГ,вие за троянската сливовата сте се загрижили,че била от сръбски сливи.Важното е народа да е пиян и да не забелязва как го работят отвред всеки ден

Анонимен каза...

а защо села като Ч.Осъм и Орешак не са вписани?

Анонимен каза...

7-ми не само тези две села. Прави впечатление, че липсват по-вечето от нашите села - Б.Осъм, Ш-во, Чифлик, и др. И какво е това географско понятие. Г.Желязна и Д. Дол - производители а селата между тях - Борима и Старо село не.А колкото до Орешак - мястото от което тръгва и до днес се провежда празника на сливата не е в географския регион за производство на сливи..

3-ти всички знаем че такъв сорт "домашна" слива няма. Традиционните сортове за нашия район са :синя слива маджаркиня или още наречена кюстендилска , която освен за ракия става и за п-во на сладка, мармалади и др защото е с костилка която се отделя от месото и сорт "тетевянка". Новите селектирани сортове са вече Стенлей, Мирабела, Липотица и др.
В навечерието на традиционния празник на сливата министерската заповед изглежда направо смешна.
Айде наздраве ама с домашна сливова не с винпромска, че не знаеш какво пиеш











Николай каза...

Тази заповед за географско наименование е в най-"добрите" традиции на държавните поръчки - скроена за конкретен играч. Затова и са изпуснати сумати села с несъмнен принос към сливовата - просто масивите на Винпрома са в посочените. Също и технологията. Оттук нататък никой в района не може да изкара на пазара "Троянска сливова", ако не я набуха с дъбови пелети (танин) и желатин, сливите му не са от указаните масиви и т.н. - мисля, че стана ясно.

Анонимен каза...

Нека всеки си сее ,бере, вари ракиика своя и да не им купува боклука произведен от спиртове и есенции

Анонимен каза...

Каква троянска сливова прави Винпром като сливите са от всякъде но не и от Троянско.Та нали района е важен където се берат сливите,а не къде се вари.Не заблуждавайте ръкаджиите в България-правите го за Европейците,които нямат хал-хабер от Троянска сливова.

Анонимен каза...

1-во ,нямя спирт
2-ро ,няма есенция
3-то ,няма захар
4-то ,няма сръбски сливи има македонски но произведения дестилат е предназначен за износ
5-то за Бългаския пазар се подбират най-добрите партиди произведен дестилат през кампанията и част от него се зарежда в бъчви другото е за обикновена сливова ракия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |