Поредният здравен министър дойде в Троян

* Д-р Таня Анреева: „Колкото повече работи една болница,
 толкова повече задлъжнява”
ВИП гости Актуализиран 
Министърът (в средата) с кмета, областния и д-р Бамбов
ЗДРАВНИЯТ министър в кабинета Орешарски – д-р Таня Андреева, в понеделник (26 август) бе в Троян и се срещна с представители на МБАЛ – Троян. А оценката й за видяното бе в синхрон с оценките на нейните предшественици, посетили троянската болница в последните 4 години***. Накратко – добра база, добра апаратура, добри специалисти и като цяло добра работа; но едновременно с това сериозни финансови проблеми и задлъжнялост. 

„СИЛНО СЪМ впечатлена от троянската болница. Може да служи за пример. Разбира се и тази болница, както и други работещи болници, показва още една тенденция - че колкото повече работи една болница, толкова повече тя задлъжнява, което за пореден път показва колко тежко е недофинансирана медицинската дейност в лечебните заведения”, бяха точните думи на министър Андреева. Тя подчерта, че идеята на министерството и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е именно в тази посока - ново остойностяване на клиничните пътеки, и съвместна работна група вече подготвя методиката.

На срещата в кабинета на управителя д-р Пенко Бамбов
МИНИСТЪРЪТ не спести истината, че в момента по-голямата част от болниците в страната са с тежки задължения, които през последните четири години са нараснали  три пъти. „Ако към 2009 г. просрочените задължения са били 39 млн. лв., днес те са вече 90 млн. лв. Това говори, че трябва да има ново остойностояване и критерии, по които лечебните заведения да сключват договори с НЗОК”, заяви д-р Андреева и допълни, че за 10 години броят на болниците у нас се е увеличил със 100. Което според нея означава, че са раздавани разрешителни и регистрации без ясни критерии. „Факт е, че НЗОК не може да поеме всички и точно това налага въвеждане на правила, независимо от собствеността на здравните заведения -  частни, държавни или общински”, коментира още д-р Андреева.

„В МОМЕНТА най-тежкия проблем на болницата ни са лимитите. Състоянието е критично и дано НЗОК намери необходимите ресурси, за да бъде преодолян този проблем, който е повсеместен. В противен случай и работеща болница като нашата би имала много сериозни затруднения”, допълнителни и конкретизира кметът Донка Михайлова, която присъства на срещата в МБАЛ - Троян, а след това прие министър Андреева в кабинета си в Общината. 

Д-р Андреева разговаря с колегата гинеколог д-р Мишо Василев
Д-Р АНДРЕЕВА наблегна и на друг възлов момент, касаещ финансирането на родното здравеопазване и в частност на болничните заведения - европейските средства. „Бъдещето е в това, максимално да се използва ресурс, който не е само общински или само държавен, а и по оперативни програми. Надявам се да се преборим следващото споразумение за партньорство с ЕС да бъде и с ОС „Здравеопазване”, за да получаваме по ОП „Регионално развитие” средства и за здравеопазването. Това е другия начин, по който бихме могли да помагаме на общините", поясни шефката на здравното ведомство. „Това, че има шанс България да има Оперативна Ос „Здравеопазване”, е голяма новина. И е едно изключително постижение, стискам ви палци и ви пожелавам успех! Поздравявам ви за намерението да бъдат финансирани рисковите райони”, бе пък оценката на г-жа Михайлова, която и в качеството си на депутат преди години е работила по проблема.

ВАЖНА ЗА НАС бе и новината, че се подготвя нова методика за допълнително финансиране на болничните заведения, обслужващи труднодостъпни райони (каквато е и троянската болница). Застаряващата лекарска колегия, затруднения при работата на трудовите експертни комисии, методиката за ТЕЛК, бяха други от дискутираните проблеми. Гостенката сподели, че правителството предвижда подпомагане на лекарите при специализации и допълнително финансиране на младите лекари, а до края на годината е разчетено повишаване на заплатите при психиатричната помощ. Заложени са и средства за допълнително финансиране на малките болници, като всички те в момента разписват оздравителни планове.Всичко, което правим сега, ще има резултат след 10 години, обобщи министър Андреева.

Д-р Таня Анреева разгледа отделенията в МБАЛ - Троян
ШЕФКАТА на здравното ведомство бе придружавана от областния управител Милко Недялков, кмета на Троян Донка Михайлова, директорите на РЗОК и РЗИ в Ловеч – д-р Венета  Иванова и д-р Цветолюба Генкова, а неин домакин в МБАЛ – Троян бе управителят д-р Пенко Бамбов.

Т21

*** През м. декември 2009 г. на посещение в двете троянски болници – МБАЛ – Троян и държавната Белодробна болница (СБАЛББ - Троян), бе тогавашният здравен министър д-р Божидар Нанев; той даде на общинската ни болница оценка „клоняща към отличен” и заяви, че не е застрашена от закриване. През м. януари 2010 г. МБАЛ - Троян бе посетена и от здравния зам.-министър д-р Валерий Митрев, който я определи като една от четирите най-добре работещи общински болници в страната. През м. юни 2010 г. в МБАЛ – Троян пристигна следващият здравен министър в кабинета Борисов – проф. д-р Анна-Мария Борисова, която проведе двучасов разговор с управителя на болницата д-р Пенко Бамбов, а общият тон, по думите на самите участници, бе „умерено оптимистичен”. През м. септември 2011 г. на посещение в МБАЛ – Троян и СБАЛББ – Троян дойде поредният трети министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ – д-р Стефан Константинов; и този здравен шеф не скри удовлетворението си от видяното в двете троянски болници – като сграден фонд, материална база и кадрови потенциал.

Още по темата:

39 коментара:

Анонимен каза...

Този смешник Балев и тук ли се е намърдал? Сигурно е имало безплатно плюскане за обяд.

Анонимен каза...

Господин Маринов: "Министърката с кмета..." :-)Би било по-правилно или "министърката с кметицата..." или "министърът и кмета...". Иначе е малко нелепо (за г-жа Михайлова, де)
Поздрави!

Анонимен каза...

Отчете се поредна дейност. Направи си актив г-жа Михайлова. Но да не забравяме тя е по лични изяви. Нищо ново под слънцето. Много приказки и шум за нищо.Тази везита на министъра на здравеопазването не би променила в голяма положителна степен положението в болницата. Но дано за напред в града ни остане да има болница. И нека бъдат малко вдигнати заплатите на работещите там. И те са хора и хранят семейства. Тяхните заплати са джобни пари еднодневка на някои хора. Когато човек взема по висока заплата, той има хъс и желание да работи повиче и то качествено. Една блага дума в болнично заведение е 50%лечение.

Анонимен каза...

Донка отново облечена нелепо, ацата балев по сандалки... Само министърката е в час със света на модата. Липсата на етикет е просто върха на айсберга...

Анонимен каза...

Най стилен е Петьо Маринов в зелената униформа а Ачко Балевия със сандалките направо цепи мрака той трябва да мине на един курс по обличане на официални събития че ни направи за смях Дончето общо взето е в час

Анонимен каза...

Ачо Сандала,трагедия,срам и позор с тези сандали от левчето...

Анонимен каза...

Кой квото има, това облякъл. Да си пожелаем модерна болница, без болни хора в нея в град с някогашните 30 хиляди население и още 10 хиляди по селата.

Анонимен каза...

дрескода на групичката е неангажиращ,като за парти на хавайските острови !флоралните мотиви издават лежерния,отпускарски дух на срещата!

Анонимен каза...

Град който си избира милиционер за кмет и угоен смешник за председател на общ.съвет - пиши го бегал.

Анонимен каза...

Пълна селщина и излагация пред един от най-свестните министри в правителството на Орешарски.

жАк Спароу каза...

Вървят из коридорите и повтарят ли повтарят "парт ъф дъ шип,парт ъф дъ крю ... "

Анонимен каза...

С две думи-имаше такава рубрика за коментар. Сега коментирам с две думи снимката в статията: Поредният здравен/или някакъв друг/ министър дойде в Троян, посрещнаха го, разходиха го, той кимаше разбиращо, после се качи на служебния мерцедес и си отиде в София, а в Троян нищо не се промени в посока на по-добро. А промените в Троян от години вървят надолу и надолу.Айде за нас пората на средна възраст иди дойди. За младите хора какъв е изхода, какво е бъдещето? Ако те имат в Троян бъдеще то и града ни го има, ако нямат тук бъдеще.....ще намерят на друго място.

Анонимен каза...

Че какво и е на кметицата - много си е стилна даже. А за този със сандалите - нямам думи. Не го знам какъв е, не ме интересува политиката, нито в държавата, нито в града ни. Не мисля още много да живея тук, така, че не ме засяга, но кметицата я знам, де :)

Анонимен каза...

Личи си, че някои хора все още живеят в жизнерадостното комсомолско време от средата на 80-те на миналият век, а за други водеш е етикета от капълъ чарши от зората на демокрацията пак от миналия век. Интересно кога ли ще се усетим, че тези времена отдавна са минали.

Анонимен каза...

Абе общинския съвет не са ли в отпуска през Август? Балев сигурно ще доказва по снимките на Т21 колко е работил през Август и после ще иска да му изплатят отпуската която не е ползвал. С Акимов го въртяха този номер, сега пак ли бе?

Анонимен каза...

Благодарение на Балев вече няма нужда да гледаме телевизионния "animal планет", а ще гледаме общинския "animal съвет".

Анонимен каза...

Вместо да приказвате глупости, вникнете малко в това, което е написано. А според мен изключително важна е информацията за възможността България да има Оперативна ос "Здравеопазване". Дано министерството успее да се споразумее с Брюксел.

Анонимен каза...

17-ти, дали ще има "оперативна ос" Здравеопазване или няма да има - за нас е все тая. При тази порочна и античовешка система на здравеопазване в България, дали ще се източва само здравната каса или ще се източват и еврофондове - няма никакво значение за обречения на нищета и мизерия българин.
Не случайно др.министърка дума не обелва за смяна на тази порочна система или поне да ни сапуниса с поредно обещание за приключване на т.нар. "здравна реформа".
Така че не ни занимавай с твоите "глупости" и кьорфишеци, от които пак някой ще си пълни гушата за негово здраве и за наша сметка.

Анонимен каза...

Може ли др.министърка да посочи държава, в която частните клиники никнат като гъби само защото са 100% финансово обезпечени както обществените болници и с финансиране от държавна здравна каса с обществен и държавен финансов ресурс?
Частни клиники, които нямат задълженията на обществените болници да поддържат определен брой "непечеливши" дейности плюс други неплатени или нископлатени здравни услуги, а частни клиники, които поддържат само по една или две високоплатени здравни услуги и дейности.
От къде на къде тези управленски престъпници затварят обществени болници и пренасочват обществения финансов ресурс към частните клиники на други престъпници и тарикати в бели престилки?
Защо мълчи др.министърка по въпросът. А точно това е ВЪПРОСЪТ НА ВЪПРОСИТЕ!!!
Кой и защо прави "помен с чужда пита"?

Тихомир от Кози вир каза...

Много верен анализ на 19!

Анонимен каза...

4ти, сандалки...ама с чорапки :D:D:D

Анонимен каза...

4ти, сандалки...ама с чорапки :D:D:D

Анонимен каза...

17-ти,смяташ ли че Брюксел нещо ще ни помогне?Задавал ли си си въпроса къде отиват твоите здравни осигуровки,попитай някой знаещ дали има разлика между плащащите и неплащащите здр.осигуровки.....Няма...,плащаш не плащаш отивайки в болницата винаги си плащаш.Тогава къде са твоите пари???

Анонимен каза...

Голям срам за града ни.....След Шамара,това недоразумение Андреева,сега очакваме и Бисер Петното!

Анонимен каза...

"Управляващите имат идея големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини, съобщи депутатът Спас Панчев от “Коалиция за България”,...." е явно са взели пример от донкА която заедно със своите предшественици затвори вратите на града за големите вериги магазини . Аз си мислех че защитават интересите на местните монополисти , а те стимулирали месния бизнес и под вещото ръководство на другарката донкА градът ще цъфне и върже .
ВМ

Анонимен каза...

ВМ ти си толкова тъп че ако го осъзнаеш ще се обесиш с главата надолу............ хипермаркетите в Троян ги спряха двамата комисионери преди Донка сигурно разбираш за кого говоря ДЕ и МА

Анонимен каза...

26-ти ти си толкова умен , че ако тръгнеш да се бесиш сигурно ще питаш : "абе младеж , къде да го вържя" , като двамцата хубавци са спрели хипермаркетите , донка да не би да ги е пуснала . Като изключим смешната машина за сувенири,чиято снимка се мъдри в дясно от фундаменталния ти коментар маи не мога да се сетя за друг търговски обект офицялно издействан и открит от кметицата .
ВМ

Анонимен каза...

ВМ, ти наистина си умопомрачително тъп. Явно си някоя побъркана синя или гербаджиска комуняга, на която още се присънва как един кмет "издейства" и открива търговски обекти.
Няма маркетингово проучване, което да дава и да обосновава на коя да е търговска верига изграждането на голям търговски обект на територията на западащата и умираща община Троян. Нещата дори са още по-зле - търговските вериги не искат да стъпят в Троян дори като завладяване на търговска територия в стратегически план.
Не се чудете защо в Ловеч има 5 големи търговски вериги, а в Троян само един магазин от една малка и посредствена търговска верига.
Както не се бие инжекция на умрял кон, така и никой не инвестира в умиращ град и община.
Чат ли си, ВМ? Ти пък нямаш никакъв шанс някога да поумнееш :)

Анонимен каза...

Червени боклуци!......,,Намалихте"тока,,либерализирахте тютюнопушенето,забранихте да работят големите магазини събота и недяля,.Патологични лъжци!С уникално тъпи решения унищожявате държавата и се радвате!

Анонимен каза...

като дойде министърката да не би обслужването в болницата и поликлиниката е станало по добро продължават да се правят на дръж ми шапката да не дават направления а лекари от вътрешното отделение едва не затриха млада жена защото не знаеха какво и е

Анонимен каза...

ВМ, ще ти опресня паметта с ей тая статия на Т21, където пише черно на бяло кой хипермаркет е открила кметицата и където й благодарят за максималното съдействие: http://statii.troyan21.com/2012/08/t-market.html
И недей да почваш сега да се оправдаваш, че тоя хипермаркет не струвал, защото предишните кметове и толкова не направиха!

Анонимен каза...

"ВМ, ще ти опресня паметта.."
Напълно безсмислен опит.
Такива като ВМ много приличат на австралийските коали, които като се надрусат с евкалипт, тупват на земята от най-високия клон, нищо не помнят и гледат тъпо :)
А нашичкия ВМ хем гледа тъпо, хем пише още по-тъпо.

Анонимен каза...

Не 28 ти бъркаш причината и следствието Троян е западащ град защото го управляват комунисти , а комунисти го управляват защото такива като теб ,26, 31 и 32 гласуват за комунисти така ,че и ти носиш персонална вина за състоянието на Троян заедно с енкин и михайлова . А за 31 сигурно горното левче е супермодерен мол "Лъгът" .
Хайде останете си със здраве .
ВМ

Анонимен каза...

То нали когато Акимов го управляваше града, той цъфтеше.
ВМ, младежи ГЕРБ се познавате отдалеч, спри се вече.

Анонимен каза...

ВМ, никога не съм гласувал за комунягите от Герб. Най-тъпите от всички комуняги, които някога са управлявали този нещастен град.
Едно време за милиционерите имаше само вицове, на които се смеехме. Вие, гербаджийски тъпаци, направихте от един милиционер кмет на този град.
Днес в Троян вече няма вицове за милиционери, защото всичко е истина. Появиха се и Герб младежи, по-тъпи и от милиционерите. Толкова тъпи, че и тъп виц не става от тях.

Анонимен каза...

Едва ли модата е най- големият проблем на троянската болница. Дори не е и модерното оборудване. Докато има касапи и некадърници, като Петьо Маринов и компания, и най-ново поколение оборудване да се купи, ефектът ще е един и същ.

Анонимен каза...

35-ти, а вие с вашата консумолка , може да си разказвате вицове за милиционери в общината през работно време и без това никаква друга работа не вършите пък и за никаква работа не ставате . А колкото от това дали са тъпи или остри герб младежи и дали са по-тъпи от твоите бсп-старци мен не ме интересува и не е мои проблем .
ВМ

Анонимен каза...

ВМ, вие сте едно безценно съкровище. Такъв екземпляр рядко се среща дори в средите на Герб младежи. Ако станете обект на научни изследвания, недвусмислено ще бъде доказано, че човек може да живее и без мозък в днешна България и днешен Троян.

Анонимен каза...

ЗА какво му е мозък на човек в Троян само да го боли главата след като припие и да гледа някакви индивиди като 38-ти имащи мозък , но мислещи с дупето си , на тях в главата ,тоест в дупето им само едни герб младежи се въртят , явно има някакви скрити сексуални фантазий с тези младежи , но мен не ме брои - не съм от тях и не искам да участвам .
ВМ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |