Най-после: Ще ловят безстопанствените добичета

* От ИПЖЗ са осигурили помещение, нает е лицензиран превозвач, ангажирана е и Ветеринарната служба * Кольо Кацаров: „Надяваме се системата да проработи”

Крави пред Община Троян, м. септември 2006 г.
ОБЩИНА ТРОЯН е на път да реши един сериозен и отдавнашен свой проблем – с безпризорните селскостопански животни (коне, крави и т.н.), щъкащи къде ли не, включително из града, и съсипващи чужди имоти и продукция по селата. Но определението „безпризорни” не е съвсем точно – повечето си имат стопани, които, за да пестят от грижи и храна, пускат добичетата си на самотек, без да ги е еня, че нанасят материални вреди и/или са потенциална опасност за хората.

НЕВЕДНЪЖ сме казвали, че има законови текстове, има и общински нормативни документи (Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян и Наредба за придобиване, притежание и отглеждане на животни на територията на община Троян), които не са никак меки и би трябвало да блокират подобни идиотщини. Но на практика не се получаваше. И в предишния кметски мандат се направиха опити за справяне с проблема, имаше и частични успехи, особено в града, имаш и идея за залавяне на безпризорните животни и организиране на временен приют, но добрата инициатива не проработи.

Кон на централния паркинг в Троян, м. ноември 2009 г.
КАКВО СЕ СЛУЧВА сега (м. март 2013 г.)? Община Троян е постигнала договореност с директора на ИПЖЗ – Троян доц. д-р Диян Георгиев и от института са осигурили подходящо помещение, в което временно ще запират безпризорните животни; за „арестантите” ще се полагат квалифицирани грижи. Шефът на троянската Ветеринарна служба д-р Тодор Банчев пък се е ангажирал при настаняването на животните да се прави ветеринарен преглед. Решен е и друг важен въпрос – транспортирането на заловените животни; с тази задача се е наел лицензиран превозвач от Троян. Залавянето на безпризорните добичета пък е отговорност на служители от съответните общински служби.

РАЗБИРА СЕ, за всички тези дейности Общината ще се заплаща, като средствата ще се набавят от глоби на недобросъвестните стопани и от продажба на непотърсените в срок животни. „Надяваме се системата да проработи, защото проблемът наистина е голям и решаването му не е лесно”, коментира пред Т21 зам.-кметът Кольо Кацаров.

Т21

П.П. А дано! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |