Арестуваха два коня

* Безпризорните добичета са настанени в помещение на ИПЖЗ; на собствениците е наложена глоба от 500 лв. и ако не платят до две седмици – продажба на търг * Кольо Кацаров: „Безотговорните стопани трябва да си понесат наказанията с цялата им строгост”

Двете арестувани кончета, базата на ИПЖЗ, 10 май 2013 г.
Нарушители

ПЪРВИТЕ „арестувани” безпризорни добичета – две кончета, пуснати от стопаните си на воля из чуждите имоти в землището на с. Белиш – вече са факт. В четвъртък следобед (9 май) сигнал за четириногите нарушители подал в общинската администрация кметският наместник на селото; а на другата сутрин, след стиковане с Ветеринарната служба за извършване на задължителния преглед на животните, екип от Общинското предприятие „Комунални услуги” транспортирал конете до помещението за временен престой, осигурено от ИПЖЗ – Троян по предварителна договорка. За транспорта е нает специален животински фургон, осигуряващ безопасност и комфорт на четириногите пасажери.

ПОСЕТИХМЕ на място „арестантите” в базата на ИПЖЗ – условията бяха отлични и за кончетата се полагаха грижи, на каквито едва ли са се радвали някога. Но това може да продължи максимум 14 дни, като за всеки ден престой собствениците, ако искат да си върнат животните, трябва да заплатят по 10 лв. на глава добитък на ден. Другото по-сериозно плащане е свързано с глобата по Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян.

НАУЧИХМЕ, че още същия ден на безотговорните собственици на двата коня, заловени в с. Белиш, е било съставено наказателно постановление за глоба от 500 лв. по Наредба №1 (според чл. 60, ал. 1 и 2 глобата за физически лица за първо нарушение е от 20 лв. до 500 лв., за повторно – от 100 лв. до 1000 лв., а за системни нарушения – от 1000 лв. до 5000 лв.; за юридически лица глобите са съответно – от 40 лв. до 1000 лв., от 200 лв. до 2000 лв. и от 1000 лв. до 5000 лв. – бел. Т21). От полицията пък са им съставили актове за пораженията, нанесени от двата коня в чуждите имоти в белишкото землище. Собствениците се явили в Общината и изразили готовност да платят, но отложили, защото нямали такава сума.

Наетият от Общината специален животински фургон
ИЗДЪЛЖАВАНЕТО трябва да стане в рамките да две седмици, тъй като чл. 58, ал. 2 от споменатата Наредба №1 разпорежда: „Когато животните или ППС с животинска тяга не бъдат потърсени в 14-дневен срок от задържането или ако в 7-дневен срок от уведомяването собственикът не заплати разноските по храненето и гледането на животните и дължимото обезщетение за причинените вреди, последните се продават на публичен търг по реда и условията на ЗОС. От получената сума се удържа дължимото обезщетение за причинени вреди, разноските по гледане и хранене на животните, както и евентуалната глоба” (по последни данни във вторник, 14 май, глобите още не били платени и до крайния срок остава само седмица – бел. Т21).

„ПРОБЛЕМЪТ с безстопанствените животни, особено по селата, е много тежък и не е от вчера. Тези животни тормозят хората и нанасят големи щети, а безотговорните стопани трябва да си понесат наказанията с цялата им строгост”, коментира пред Т21 ресорният зам.-кмет Кольо Кацаров. Г-н Кацаров поясни, че работата не е лека и изисква доста предварителна организация и сътрудничество на различни институции, но механизмът вече е проработил и общинското ръководство има волята да реши проблема.

Т21

Бележка на редакцията 

Сегашните, ще ги определим като безалтернативни, действия на общинската администрация в Троян са стъпка за решаване на един тежък и дългогодишен проблем за общината ни. И дано има воля нещата да се докарат докрай. Вярваме го, тъй като този конски арест бе предшестван от сериозна подготовка и в никакъв случай, убедени сме, не е мимолетна „пиарска” акция; вижте тук един материал по темата, публикуван в печатното ни издание през м. март т.г. (бр. 12 на Т21 от 27.03.2013 г.) - „Най-после: Ще ловят безстопанствените добичета”


Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Много хубаво че ловят безстопанствените добичета ,но кучетата кога ще ги ловят ???На Олимп пред аптека здраве до левчето големи песове ги храни магазинерката на левчето .Тази жена трябва да се глоби и да ги прибере в кащи ......

Анонимен каза...

ТОП новина ЕБАТИ!
Селска работаааааааааа!

И вижте се разберете кой ще взема тая седмица помията от столовата в кметството и пак се изпокарайте....

Анонимен каза...

Към "гражданин" № 2. Без уважение! Ясно ли ти е, умнико, че от години хората по кметствата са пропищели и че безстопанствените коне съсипват целия им труд!? Да, това наистина е новина, защото най-сетне някой е решил поне да направи опит а се намери решение на проблема. Защото още няколко пъти да се заловят коне и да трябва да платят 1000 лв., незнам дали биха си оставили животните без надзор.

Анонимен каза...

Еейй, 2-рия....селска-селска,ама ако не е селото ще ти пйдженяса задника,така,че имай малко уважение към селския труд,то и без това в Троян граждани никога не е имало и няма и да има,защото весеки е свързан със селото по някакъв начин,така,че и ти не си по -малко селянин,,,...без уважение,щом не можеш да уважаваш...!!!

Анонимен каза...

Чудесна работа за 18месеца кметуване,през оставащите още 3 коня и 2 овце и Троян ще тръгне напред по ДЪНОТО.....направо г-н Колчо Куцаров си заслужи зам-кметската заплата

Анонимен каза...

...и колко струва наема на фургона, защото и други имаме специални животински фургони, ама нас не ни търсят. Само Даню Сираков, ама нали е в общината, та що да не добави нещо към личния бюджет. С нас общинарите и по тънка цена можеше да договорят...:):):):)

Анонимен каза...

Това много добре!
Обаче аз си мисля, че като изловят свободно пуснатите кончета, е добре да се помисли за привличането на инвеститори в града, за да се създадат работни места за все още останалите хора тук! А? Това към управата на града!!!

Анонимен каза...

Дайте да се грижим за животни, а хората кучета ги яли!
Другарката Михайлова да вземе да оправи водата на местата, където има проблеми. канализация също липсва.
Стига сте кандидатствали за тъпи проекти и никому ненужни фестивали.
Нали уж знаела как? Година и половина гледаме едно голямо нищо, вероятно такава ни е орисията откъм кметове.

Анонимен каза...

На теб, ако фестивалите са ти ненужни, щото си седиш у вас и си слушаш чалга, и от други развлечения нямаш нужда, на нас са ни нужни! Добре че живна малко градът!
И не мисля, че хората, чиито имоти досега бяха съсипвани от пуснати свободно коне, ще се съгласят, че действията на кметицата са маловажни.
Дежурните мрънкачи и герберасти в тоя сайт да сменят малко плочата за другарката Михайлова, че колкото и да плюят, досега такъв деен кмет не сме имали!

Анонимен каза...

Оооо, PR-ката на общината прописа!

Анонимен каза...

Сещам се за фейлетона на Чудомир, където бай Дечо Пора, кмет на селото арестувал магарето на Дянко Фурнаджията. Та там Дянко казва на арестуваното си магаре:
"Реви Марко, реви братко, двама да ревеме !
Аз на двора, ти в обора-да се радва Дечо Пора..."

Ако собственика на кончетата беше поет, като Чудомировия герой, би възкликнал:

"Цвилете кончета, цвилете вихрогончета запрени в ИПеЖеЗе-то - да се радва Доца кмето"
Ама те тия коняри едва ли четат книги...

Анонимен каза...

Има още много коне в общината дето не вършат нищо и те са за там само че са на два крака

Анонимен каза...

след като общината има осигорен специализиран транспорт,защо на 09 юни 2013г. влачиха кон завързан за бял микробус във началото на града посока гр. Ловеч

Анонимен каза...

казвам се Д.Найденов Тел.0878400108.Собственик съм конете влачени на 09.07.13г. от представетели на о-на Троян,РУ на МВР гр.Троян и представете си,във пресъствието на д-р Т.Банчев(що д-р е той?) -ОВЛ към БАХ за о-на Троян.Моля обадете се на посочения телефон.Необходими са ми свидетели на видяното от №13.Благодаря на всички предварително.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |