Троянският Гергьовден

* С достолепна и стилна церемония пред паметника на падналите
 за Майка България троянци
Велик е нашият войник

ТРОЯН ОТБЕЛЯЗА Гергьовден (6 май), празника на светеца воин, храбростта и българската армия, по своя си начин – с достолепна и стилна церемония пред паметника на падналите за Майка България троянци (в градинката под вила „Ванна”). Където наред с военнослужещите от троянското поделение (Националната военна картографска база), оредялата група на ветераните и официалните лица участваха и десетки граждани – дошли да сведат глава пред паметта на героите.

ВАЖНО МЯСТО в празненството имаше младежкият духов оркестър на маестро Илиян Тодоров, чиито изпълнения разтупкаха сърцата на всички. Както и представителите на патриотичното сдружение РК „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян - Априлци), местна структура на Национално дружество „Традиция”, които освен със старинните си военни униформи се явиха, за пръв път, и с новото си знаме.

НЕ Е ИМАЛО троянец, който да не помогне за изграждането на паметника през 1934 г., припомни водещата на празненството Маргарита Генкова. А в словото си началникът на поделението полк. Иван Русенов отново припомни някои от реперите на българската воинска слава, като не пропусна факта, че българско бойно знаме никога не е попадало в чужд плен. Поднесени бяха и множество венци – от поделението, общинската администрация, ветераните, запасняците, БСП, ГЕРБ, отделни граждани.

Т21
Още снимки от събитието: 


Още по темата: 

23 коментара:

Анонимен каза...

Дайте повече инфо за този паметник. Мисля, че ние, гражданите на Троян, не познаваме достатъчно историята си ...

Анонимен каза...

Честит Празник на войнството!
Троянци знаят достатъчно за този паметник.Знаят и помнят къде е било първото му място.
Питам се обаче нещо друго.
Какво прави сред официалните гости на тържеството и Сашко Данков.
Това че е от герб - ясно - но нали е в отпуск.
Защо се появява на масови, тържествени прояви.

Анонимен каза...

http://statii.troyan21.com/2012/06/blog-post_28.html

Анонимен каза...

Във връзка с казаното от 2-ри, недоумявам от поместените в сайта две платени информации: "Кандидатите на ГЕРБ посетиха Орешак" и "Д-р Гунешки посети изложбата Орешак 2013. Разбирам, че е предизборна агитация, но за мен е проява на безкрайна наглост да се използва едно такова събитие, нямащо нищо общо с изборите, за предизборни напъни и пъчене. До този момент не съм пропускал нито едно събитие, случващо се в Националното изложение и съм категоричен, че госпожата Корнелия, която е водач на листата на гербаджиите, нито веднъж не съм я виждал да присъства като обикновен гражданин. Още повече, че и те, и царистите, нямат никаква заслуга за това, което се проведе в продължение на 5 дни. Международните изяви, още повече присъствието на посланиците, цялата организация - всичко е заслуга на Общината, на Националното изложение и най-вече на контактите на троянския кмет. Пак повтарям - наглост!

Анонимен каза...

Честит Гергьовден! Честит Ден на храбростта и на Българската армия. № 4, не се ядосвай, бе човек! Ако това, което казваш не е жалко, щеше да бъде смешно. "Д-р Гунешки бил сред поканените официални лица",водил задълбочени разговори с майсторите. Призовава да подкрепим Христо в "Гласът на България" и още други парлами... Всеки, който има страница във фейса, знае колко хора отдавна призовават за това, а Донка Михайлова постоянно е във връзка с хората, още от началото на формата подкрепя Христо, но никога по толкова глупав начин.....Какво се очудваме - герберите са нахални и безочливи като Вожда си. Как не го досрамя, на връх Великден, да е център на внимание и да ни залива с безсламието си от екрана - като знаят посраните си задници!

Анонимен каза...

Макар и в края на деня - Честит имен ден на всички, които днес празнуват! Бъдете здрави и обичани! Поздравления за организаторите на международната изложба в Националното изложение - на кмета Михайлова и на управителя на изложението Иван Чакъров.

Анонимен каза...

Хубаво са направили в Орешака, ма колко хора знаеха да отидат?! Виждате ли празните снимки с козунаците?! и колко от вас отидоха напр.на чайната церемония?! аз не, защото незнаех, а научих пост фактум тук, в сайта! Та...следващия път като правят нещо нека го разгласят повечко!

Анонимен каза...

Абе човек, от месец насам и в троянските, и в други вестници, в този сайт, в сайта на Общината - програмата бе публикувана по дни и по часове. Който е искал е видял и отишъл. Явно хората много добре знаеха, защото на 5-ти в Националното изложение беше стълпотворение от посетители. Браво и на Хлебозавода за инициативата - козунакът беше много вкусен.

Маргарита Генкова каза...

Към № 1: Идеята, да се увековечи паметта на загиналите във войните за национално обединение троянци, започва да се осъществява през 1934 г. Нямало семейство от Троян и селата на общината, което да не е изпратило свои синове и бащи по фронтовете на войната. Над 270 от тях са убити по време на героичните битки, водени от 34-ти пехотен Троянски полк при Дойран, Червената стена, Завоя на Черна, Криволак, Кала-Тепе. Затова идеята за паметник получава всеобщото одобрение на гражданите и всеки помага според възможностите си за набирането на необходимите средства, като най-много - 50 хил.лв. е дал Цочо Орешков. През 1966г. с мотива, че "неговата архитектура не отговаря на съвременните изисквания за художествено оформление на централния площад", паметникът на загиналите във войните за национално обединение е преместен на днешното си място, в градинката при Вила Ванна. В две мраморни стели допълнително са издълбани имената на загиналите във Втората световна война.

Маргарита Генкова каза...

Към № 7: По повод казаното от Вас, бих искала да информирам нашите съграждани, че в сайта на Община Троян, на всяко 1-во число от месеца, се публикува всичко предстоящо за същия този месец. Когато събитията продължават повече от един ден, две седмици преди това в медиите се дава подробна информация за програмата по дни. Така всеки може да се информира и да избере да посети това събитие, което представлява за него интерес.

Анонимен каза...

Г-жо Генкова, благодаря за информацията за паметника на Вила Ванна. Не знаех това, а съм от града :) Дано повече хора се запознаят с тези факти!

Анонимен каза...

Кога паметника на падналите за Майка България ще заеме своето законно и изконно място в центъра на града,между Музея и Конака??????????????
Всичко останало е следствие...

Анонимен каза...

И аз благодаря за информацията госпожо Генкова. Ясно е че мотива за преместването на паметника че "неговата архитектура не отговаря на съвременните изисквания за художествено оформление на централния площад" не е истинския.Той е преместен за да освободи място за партизанския паметник,което си е гавра от страна на тогавашната власт.В сайта на друго място пише че преместването е по-рано но това не е толкова важно

Анонимен каза...

12-тия умник, кога този паметник е бил на това "законно и изконно място в центъра на града,между Музея и Конака"? 13-тия умник, първо се поограмоти и после пиши.
Антифашисткият паметник е правен от 1953-та и открит през 1957-ма година. Другият паметник е преместен 10 години по-късно.
Аман от тъпи и неграмотни графомани

Анонимен каза...

14-ти, "оня" паметник, срам за града и за нацията не беше "антифашистки", а паметник на руски, болшевишки (сталински) агенти-разбойници (предимно неграмотни, дрипави, въшливи криминални елементи) скрили се в шумата от законната власт и съсипали България след руското нашествие през 1944, довело до половинвековното болшевишко черно робство

Анонимен каза...

15-ти, май добре са ти промили мозъчето. Можеш ли да обясниш какво правят френски и английски позиви в същите тези партизани. Можеш ли да обясниш защо френските, сръбските и гръцките партизани са добрите, а тези са "лошите" след като и едните и другите са част от общата европейска антифашистка съпротива.
Можеш ли? Май няма да можеш като ти гледам тъпите и малоумни клишета.
Можеш ли да покажеш къде този паметник някога се е водил за "партизански"? Освен в тъпите кратуни на бивши комуняги, които след 1989-та станаха големи "демократи".
Като пишеш, че били "неграмотни", наясно ли си, че погребаните под бившия паметник са били или с висше образование или студенти?
Знаеш ли колко имена на троянци, загинали в Испания срещу фашизма на Франко имаше на този паметник?
И това не знаеш!
Какво изобщо знаеш, тъпо и злобно човече?
Прав е 14-ти, аман от неграмотници.

Анонимен каза...

Абе, липсва ми някой.....многознайко....,къде е И.П......?Изчезна някъде...,изведнъж живота в Троян спря да го интересува....Май всичко е било фалшиво,а........

Анонимен каза...

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=29797684

Анонимен каза...

Да ама всички историци (истински) са единодушни, че КОМУНИЗМЪТ е стотици пъти по-престъпна идология от ФАШИЗМЪТ. Сталин е надминал със десетки милиони политическите (и етническите) убийства и броят на лагерите сравнение с Хитлер. Фашизъм в България не е имало. Тези "антифашисти" са възхвалявали германската армия (по заповед на Москва) до момента в който Хитлер влиза в СССР. Тогава изведнъж стават "антифашисти", въпреки, че в България е имало конституционно правителство. Те просто са били агенти на Москва , командвани от един от най-големите престъпници спрямо българския народ-"другаря" Димитров или по-точно-Гошо Тарабата, известен още като Гого Мастиката. Завършен алкохолик, подлога на Сталин и съратник в престъпленията му той командва нашите шумкари от Москва, пиейки водка и замезвайки с хайвер и сельодка. А Франко не е бил участник във войната на страната на фашистка Германия, а е национален герой на Испания . Избивал е само комунисти и агенти на Москва с което е спасил нацията. Пиночет в Чили също изби безродственниците-атеисти-комунисти и спаси Чили. Гърците също избиха комунистите си още 40-те години и затова въпреки общата криза минималната пенсия там е 1000лв. А сърбите още докато Сталин е жив скъсват с болшевизма и тоталитаризма и икономически бяха много по напред от държавите от Източна Европа, останали под болшевишко робство и върнали се в средните векове...И накрая: докато френските, гръцките и югославските антифашисти са водили ИСТИНСКА борба с германските окупатори, дали са много жертви и са се биели за СВОБОДАТА на РОДИНАТА си, нашите шумкари са обирали мандри, нагъвали са крадени агнета и кашкавал и почти не са помирисвали барут...Което не им е попречило, благодарение на болшевишката армия-окупаторка да вземат незаконно властта и да попаднем под черно комунистическо робство половин век със лагерите на смъртта, беднотията, немотията и най-вече: ЛЪЖАТА, БЕЗБОЖИЕТО И ДЕМАГОГИЯТА... ! А тези троянаци, които са се били в Испания срещу Франко са воювали за нечии други интереси (болшевишки)-не за български. Франко беше на власт до средата на 70-те и е национален герой, а нашите комунисти-атеисти-безродници-престъпници са на бунището на историята...

Анонимен каза...

19-ти къде чете таз история. Тоя сайт май е магнит за идиоти и полуграмотни смешници.

Анонимен каза...

20ти за себе си ли говориш малоумнико?19ти е абсолютно ПРАВ!!!!!!!!!

Анонимен каза...

17-ti, откакто му духнаха под опашката от софето и той се сдуха най-после нанекаде. Доде му на акъл да не води чужди кампании, а и ние бел ден видехме...
амин

Анонимен каза...

Браво на Минко Акимов, че направи значителния ремонт на панаира, за да може да се организира това събитие! Сега чакаме, кога леля Донка ще направи и тя нещо?! Ама май ще има да си почакаме! Вече мина половината мандат, а тя още нищичко не е направила! Изключвам това, което е направила за ДПС и за БСП членовете-намерила им е топли бюджетни длъжности.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |