На 24 май в Троян – какво, къде и кога

* Празникът е посветен на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий * Шествието  на централния троянски площад ще започне в 10:30 ч. * В двора на музея отваря врати „Глаголическа работилница”
Предстоящо
24 май 2011 г., Троян
24 май 2012 г., Троян
ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА година в Деня на българската просвета и култура в града ни ще се проведе празнично шествие – на централния площад ще дефилират ученици и учители от троянските училища и представители на културни институции и спортни клубове, начало 10:30 ч. (хубавата традиция бе възобновена през 2011 г. и носи много радост на троянци и гости - бел. Т21). По време празника ще бъдат връчени и новоучредените троянски награди за образование и култура, чийто първи носители са преподавателката по физика и астрономия Надка Данкова и музикантките Амория Маркова и Мариета Куцарова от инструменталното дуо „Фантазия”.

ТОЗИ 24 МАЙ в Троян е посветен на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий - една историческа годишнина, която се чества в много европейски страни. В побратимения ни Елванген (Германия), където в края на 9. век е бил заточен св. Методий, за традиционните Методиеви тържества ще пристигне българският президент Росен Плевнелиев (25-26 май). Любопитно е, че Българският културен център в Елванген се ръководи от нашата съгражданка Силвия Йовевска, която от няколко години живее в Германия; има и друга „троянска връзка” – иконостасът в параклиса на св. Методий в Елванген е изработен от известния художник дърворезбар Владимир Златков, който по няколко месеца в годината прекарва на вилата си в троянското село Терзийско и е свързан творчески много тясно с нашия край.

Глаголическата азбука, създадена от братята Кирил и Методий
ДРУГ ЛЮБОПИТЕН МОМЕНТ от празника - в импровизирана „Глаголическа работилница” (пред малката музейна сграда) всеки желаещ ще може да изпише името си или друга дума със свещените глаголически знаци. Ще може да се види и презентация с откъси от есетата „Най-хубавата дума в българския език”, писани през 2009 г. от троянски ученици. 

Т21

7 коментара:

пАтРиОтЪ каза...

Честит празник на всички учители, ученици, преподаватели и дейци за чиста и свята наука. Честит празник и на в. Т21 с пожелание за все по- високи върхове на просветление и да си вземат поука другите журналисти в България, защото всички сме свидетели, че живеем в едно тотално неграмотно общество, за което голяма заслуга напоследък имат и журналистите и медиите!

Анонимен каза...

Бог да благослови Българският народ, да го осияе отново със светлината си, за да намери вдъхновение, надежда и сила в древните си корени. Да намери своята си същност и достойно място всред другите народи.Да прости Бог греховете на народа ни, да издигне отново истински, достойни водачи на народа ни, пастири народни , а не вълци грабители.Да прати благодатни и добри времена над земята ни, да възстанови славата и величието на народа ни!

Анонимен каза...

Амин!

Анонимен каза...

Тези снимки са от миналата година!

Анонимен каза...

Че тези снимки са от миналата година е изписано и видно, въпросът е дали тази - годишните са по-интересни и мероприятието е било по - мащабно или , като всичко в българската действителност по- назадничаво ?!?

Анонимен каза...

троянската искаше да кажеш...

Анонимен каза...

Кметзт на Община Троян да обясни – защо е назначила г-жа Нели Генкова (съпруга на гл. редактор на вестник Т21– Генадий Маринов )на работа в Община Троян,без конкурс или нещо подобно – при положение, че има толкова млади ( с подходящото образование) и безработни хора в Троян ?
И. Тодоров

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |