Плакет на Гунди за троянския игумен

* Дядо Григорий пое паметния знак от ръцете на съотборника на Гунди в националния отбор Димитър Ларгов * Поводът – 70-годишнината от рождението на великия футболист * Троянската връзка на
 Георги Аспарухов?
Актуализиран
Димитър Ларгов връчва плакета с лика на Гунди
Дядо Григорий признава, че е приятно изненадан
ГРУПА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ФЕН КЛУБ на футболната легенда Георги Аспарухов-Гунди (Национален клуб „Гунди” - София) днес, 22 май, бе приета от игумена на Троянския манастир Браницки епископ Григорий. Поводът – феновете подариха на Негово преосвещенство плакет с лика на великия български футболист, станал емблема на своя  ФК „Левски”, по повод 70-годишнината от рождението му (Гунди е роден на 4 май 1943 г. в София, а загива на 30 юни 1971 г., едва 28-годишен, заедно със своя приятел и съотборник тогава Никола Котков в нелепа и неясна автомобилна катастрофа в прохода Витиня; на лобното място на най-обичания български футболист днес има паметна плоча, която винаги е обсипана с цветя – бел. Т21). Сред столичните гости бе и нашият земляк, известен спортен деятел и дългогодишен преподавател в Техническия университет Минко Минков. От троянска страна пък присъства група от местния фен клуб на ФК „Левски”, водена от председателя д-р Красимир Гунешки.
 
Срещата в Троянския манастир, 22 май 2013 г.

ПРИЯТНАТА ЗАДАЧА да връчи плакета бе поверена члена на Управителния съвет на Национален клуб „Гунди” Димитър Ларгов – друга футболна легенда от онова време, приятел и съотборник на Гунди в националния отбор, капитан на онзи забележителен български тим, който в третия допълнителен мач на неутрален терен във Флоренция бие Белгия с 2:1 и се класира за Световното първенство през 1966 г. „Знам, Гунди е идвал тук и е имал верни почитатели и приятели във вашия манастир. За мене е чест да ви поднеса този малък дар с неговия образ”, обърна се към игумена г-н Ларгов. От своя страна дядо Григорий благодари и заяви, че е приятно изненадан от чутото на срещата.

Гунди в Троянския манастир, вляво - д-р Кожухаров
ЩЕ ПОПИТАТЕ каква е футболната връзка с Троянския манастир? От разговора при дядо Григорий се разбра, че Гунди е бил голям приятел с тогавашния игумен Геласий и неведнъж му е гостувал в Троянската обител. Футболният идол имал добри приятели и в Троян – един от тях бил прочутият ортопед д-р Стоян Кожухаров, по онова време лекар в Троянската болница, а по-късно професор и водещ национален специалист. Негово преосвещенство с любопитство изслуша тези факти, още повече че, както сам сподели, е бил духовен ученик и също приятел на покойния вече дядо Геласий. Посещението на представителите на Национален клуб „Гунди” в Троян имаше още една задача – да се уточнят някои организационни подробности по предстоящото учредяване на Клуб „Гунди” в нашия град.

Т21

Бележка на редакцията 

По повод на горния материал приятелят и редовен читател на Т21 Васил Василев ни изпрати снимка на свое джобно календарче за 1969 г. с автограф, взет от Гунди. След подписа си Аспарухов е написал и датата – „2.I.69 г.”. Според обяснението на г-н Василев футболният идол на цяла България е посрещнал Нова година (1969 г.) в Троянския манастир в компанията на своя приятел тогавашния игумен Геласий. 

По всяка вероятност и зимната снимка с д-р Стоян Кожухаров в двора на Троянския манастир (виж по-горе) е оттогава – началото на 1969 г. Тази снимка пък ни осигури заслужилият деятел на физкултурата и доайен на баскетбола в Троян Иван Христов-Ицата, той я имал от един от присъстващите на снимката – троянецът Иван Пейковски (вдясно).  

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

И Гунди и Чавдар бяха велики на времето , но какво е сега ? На какъв хал сме ? Чавдар паднали с 11 : 0 , вярно ли е ?

Анонимен каза...

Е,и? Футболът в Троян трябва да бъде на ниво деца,за да спортуват и стоят далеч от пороците.Базата трябва да е на ниво, за да могат професионалните клубове да идват на подготовка или лагери в Троян.Всичко друго е ала бала...

Анонимен каза...

И все пак батеви Бойко направи за ставдиона, нали?

Анонимен каза...

Да, така е -децата трябва да спортуват. За целта парите от ТОТО-то да отиват за тази цел, а не за професионалния (комерсиалния) спорт който с нищо не допринася за благото на България. Напротив, харчат се грешни пари...

Анонимен каза...

Собственото име на д-р Кожухаров е СТОЯН, а не Стефан.

P. Bordjukov каза...

Г-н Маринов, ако не се лъжа, правилното обръщение към епископ на БПЦ е „Негово Преосвещенство“. „Негово Високопреосвещенство“ се използва за обръщение към митрополит и архиепископ.

Анонимен каза...

Сякаш пък има чак такова голямо значение ?

troyan21 каза...

Привет, г-н Борджуков, Jr. Ще проверя и ще поправя, поздрави!

С уважение: Генадий М.

Анонимен каза...

А дали този д-р Кожухаров е основателя на организирания клуб на привържениците(мразя израза "фен клуб"? на ПФК Левски, за който знам? Рядко знаещ се факт,е че този клуб е 3-тия в България от всички ,по ред на създаването им.Върти ми се нещо за средата на 90-те години на миналия век.

Гацо Бацов каза...

Седми, има значение. Разбира се малко е смешно да се намесва Църквата в една такава безполезна сфера , като ритнитопковщината...

Анонимен каза...

Кметът на Община Троян да обясни – защо е назначила г-жа Нели Генкова (съпруга на гл. редактор на вестник Т21– Генадий Маринов )на работа в Община Троян,без конкурс или нещо подобно – при положение, че има толкова млади ( с подходящото образование) и безработни хора в Троян ?

Анонимен каза...

Какво е завършила г-жа Генкова ?

Анонимен каза...

до N9---клубът на привържениците на ЛЕВСКИ в Троян е основан през октомври 1996г.от Петър Попов и Хр.Калистерски.клуба е 5(пети)в България по реда на създаването си.през 2000г.е регистриран в съда със собствена сметка и булстат.от тогава председател на клуба е д-р.Гунешки

Анонимен каза...

Мерси !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |