В афиша за 24 май

* Сподели книга с приятел, среща с Малкия принц и с Найден Ангелов, писане на глаголица, 1150 години от Великоморавската мисия, „Площадът на съкровищата”, коя е най-хубавата дума
 в българския език…
Предстоящо
Дните от 20-ти до 24 май Община Троян посвещава на българския празник на духа – 24 май. Обявената седмица „Пътят към книгата” ще предложи на троянци поредица от събития, честващи книгите и четенето.

В ПОНЕДЕЛНИК (20 МАЙ) от 17:30 ч. на чардака на Конака (малката музейна сграда) изкушените от изящното слово се срещнаха със старозагорската поетеса Мария Донева и с чудесните издания на книгите й, дело на ИК „Жанет 45” (повечевиж тук).

ВТОРНИКЪТ (21 МАЙ) е запазен за инициативите под наслов „Сподели любимата си книга с приятел”. Под градинските шатри, монтирани на централния площад, четящите троянци ще имат възможност да оставят книга за следващ читател и да си вземат друга. Такъв обмен на книги напоследък е популярен в градския живот, има и специално световно движение „BookСrossing” (практиката да се оставят книги на обществени места, за да бъдат намерени и прочетени), а преди време кампанията на БНТ „Голямото четене” пусна из по-големите български градове специален автобус за подобни „пътуващи” към новите си читатели книги. Споделянето може да бъде и по добрия стар човешки начин - в разговор.

В друга от градинските шатри ще има кът на Малкия принц, който тази година навършва 70 години. Минувачите ще могат да си вземат листче с изречение от книгата на Екзюпери, която ни напомня, че същественото е невидимо за очите, езикът е извор на недоразумения, никога не ни харесва там, където сме, но сме отговорни завинаги за това, което сме опитомили; а най-малките ще имат на разположение за оцветяване илюстрации от „Малкия принц”. Начало на срещите под шатрите – 17:00 ч.  Час по-рано, в 16:00 ч., пак там, ще започне „Площадът на съкровищата” - познавателна игра за петокласници от различните троянски училища, които ще обикалят сградите около площада в изпълнения на редица занимателни задачи.

В СРЯДА (22 МАЙ) от 18:00 ч. в читалищната  зала „Форум” ще бъде представена книгата „От перото ми написано” на земляка ни Найден Ангелов, една от легендите на ловешката Езикова гимназия, от онова поколение учители, които бяха и ерудити, и сладкодумци, и ярки личности. „Който мъдро мълчи, по-добре говори”, бе подсказал той преди три години на някогашния си ученик Симеон Дянков в нашумяло по медиите писмо. Мнозина са уверени, че Найден Ангелов е прототип на театрала Найденов от култовия филм „Вчера”.

В ЧЕТВЪРТЪК (23 МАЙ) от 18:00 ч. в зала „Форум” ще се състои литературно четене на Дружеството на троянските писатели.

НА 24 МАЙ (ПЕТЪК) за трета поредна година ще има празнично шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Този път то е посветено на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий - една историческа годишнина, чествана у нас и по света с различни конференции, изложби и дори хепънинги. По време на празника на централния троянски площад ще бъдат връчени новоучредените награди за образование и култура. В импровизираната „Глаголическа работилница” пък всеки ще може да изпише името си или друга дума със свещените глаголически знаци. Ще може да се види и презентация с откъси от есетата „Най-хубавата дума в българския език”, писани през 2009 г. от троянски ученици.

Организаторите на „Пътят към книгата” вярват, че просветените троянци ще намерят своето събитие сред многото предложения и ще почувстват празника със сърцето си.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |