В „Лесопласт”: Работници и шефове се разбраха, делото спира

* В Отворено писмо стачниците изказват съжаление за случилото се
 на 9 март и признават, че са извършили нарушение на
 трудовата дисциплина
Make love not war
ПРЕДИ ДЕСЕТИНА дни гръмна новината, че изпълнителният директор на „Лесопласт” АД (Троян) Цветомир Цочев е завел дело в Ловешкия окръжен съд (ЛОС) срещу 42-ма работници от смяна „А” и „Б” на цеха за производство на шперплат. Работниците бяха обвинени в провеждане на незаконна стачка и саботаж на производството (на 9 март, събота); без да се опитат да преговарят, какъвто е редът в подобни случаи. Те от своя страна хвърлиха вината върху ръководството, което в последния момент сменило графика за въпросната събота, липсвала необходимата заповед за промяната и не било ясно дали става дума за извънреден труд (виж „42-ма от „Лесопласт” – на съд”).

СЪДЕБНОТО ГЛЕДАНЕ в ЛОС започна на 26 март, като следващото заседание се насрочи за 16 април. Междувременно обаче (вчера, 3 април) защитникът на обвинените работници – адв. Бисер Димов от троянското адвокатско дружество „Димова & Димов”, ни информира, че се е стигнало до договорка между двете страни, противоречията са изгладени и има обща воля за прекратяване на съдебното дело.

АДВ. ДИМОВ НИ ПРЕДОСТАВИ и Отворено писмо от работниците до Съвета на директорите на „Лесопласт” АД (пълния текст вижте по-долу), в което те изказват съжаление за случилото се и признават, че с действията си на 9 март са извършили нарушение на трудовата дисциплина. Още - приемат становището на ръководството, че е недопустимо трудови въпроси да се решават чрез едностранни работнически действия, „още повече такива, водещи до прекъсване на производствения процес”. Аплодира се и решението да не им се търси обезщетение (пряко или косвено) за случилото се.

Т21

*****

ОТВОРЕНО ПИСМО

До: Съвета на директорите на „Лесопласт” АД

От: 1. Дилян Пламенов Бакърджиев, 2. Йоско Беликов Йорданов, З. Емил Славков Илиев, 4. Мирослав Лясков Цвятков, 5. Гачо Митков Асенов, 6. Анжелика Димитрова Огнянова, 7. Ценка Иванова Рачева, 8. Ирена Ленкова Свиревска, 9. Манолика Колева Георгиева,10. Камелия Атанасова Дрилска, 11. Милка Петрова Чолакова, 12. Марияна Иванова Василева, 13.Янко Димитров Василев, 14.Галя Веселинова Ветова, 15. Лалка Стоева Андреева, 16.Латинка Петрова Велчева, 17. Пена Христова Мицева, 18. Снежана Ангелова Пъчевска, 19. Анелия Русева Хаджиева, 20. Снежана Василева Йочкова, 21. Павлина Минкова Добревска, 22. Катя Петкова Кунчева, 23. Радостина Иванова Цвяткова, 24. Димитринка Стефанова Йорданова, 25. Красимира Дочева Колева, 26. Нора Маринова Велчева, 27. Людмила Здравкова Чавдарова, 28. Мария Иванова Гатева, 29. Славчо Ризов Велчев, 30. Иван Милков Шайлеков, 31. 3ахари Савов Димитров, 32. Пепа Иванова Петрова, ЗЗ. Венетка Атанасова Минкова, 34. Милена Маринова Попска-Гладкова, 35. Лидия Любчова Кръстева, З6. Георги Иванов Георгиев, 37. Лазар Николов Лазаров, 38. Марийка Колева Ганчева, 39. Нели Георгиева Георгиева, 40. Тодора Гонкова Колева, 41. Наталия Ангелова Стефанова


Уважаеми членове от Съвета на директорите, 
уважаеми г-н Изпълнителен директор,

С настоящето отворено писмо изразяваме общата ни позиция по полагането на труд, трудовата дисциплина, контрола. отчитането и заплащането на труда в „Лесопласт” АД, а именно:

Изрично изразяваме съжаление, като всеки от нас разбира причините, целите, характера и естеството на извършената на 09.03.2013 г. постьпка, както и за извършеното с нея нарушение на трудовата дисциплина. Подчертаваме нуждата от решение на въпроси по прякото ръководство и управление на труда, трудовата дисциплина, контрола, отчитането и заплащането на труда в „Лесопласт” АД в духа и по реда на преговори и разбирателство, според закона и постигнатото в предприятието съгласие.

Приемаме и подкрепяме изцяло становището на ръководството на „Лесопласт” АД, че разрешаването на въпроси - касаещи полагането на труд, трудовата дисциплина, контрола, отчетността и заплащането в предприятието е недопустимо чрез едностранни действия от работниците, още повече такива - водещи до прекъсване на производствения процес.

Изразяваме пълната си солидарност и съгласието си с решението на ръководството на „Лесопласт” АД за прекратяване на публичното разглеждане на въпроси, засягащи полагането на труд и трудовата дисциплина в предприятието от съда.

Изрично изразяваме уважението си към решението на ръководството на „Лесопласт” АД да не търси обезщетение за извършеното на 09.03.2013 г. от нас, работниците, нито пряко - по общия ред на закона, нито косвено - чрез запазване размера на възнагражденията ни при общо увеличение на възнагражденията в предприятието или негови части.

Настоящото писмо е отворено за разпространение чрез медиите с оглед запазване и укрепване доброто име, стопанското и обществено положение на „Лесопласт” АД, същинска част от което сме и ние, долуподписаните работници и служители.

3 април 2013 г., Троян

(следват 41 подписа на работници и служители)




32 коментара:

Анонимен каза...

Ха така-а-а-а!!! Адвокатите, дето са подучили стачниците да излъжат пред съда, че не били знаели, че трябва да ходят на работа, сега същите тия адвокати са им написали извинително писмо, че да омилостивят Лесопласт да не ги осъди. А дали Лесопласт ще се смили и дали наистина ще спре делото, а ???

Анонимен каза...

Бе те стачкуващите видяха дебелият край и сега се правят на утрепани лисици.

Анонимен каза...

За лъжесвидетелстване пред съд се ходи даже и в панделата. И въпреки това те най-нагло излъгаха пред съда!
Излъгаха също и в писмото си до вестник Троян21. Абе работници-лъжци !!!

Анонимен каза...

Дали тези стачници знаят, че ако Лесопласт спечели делото и ако тръгне да им търси имуществена отговорност за нанесените от стачката щети, може да им вземе апартаментите, колите, нивите, телевизорите и всичко! Не вярвам, че Лесопласт ще го направи, но по закон имат право.

Анонимен каза...

значи и онова първо писмо до вестника от някой си работник Николай дето обяснява как не били знаели и как били невинно наказани се оказва измама... тоя тип даже вестника излъга а редакторите пък му се вързаха...

Анонимен каза...

Браво на адв.ДИМОВ!
Голям дипломат е!

Анонимен каза...

... и всички попържаха Лесопласт дето тормози невинните хорица а пък те работниците си били за бой

Анонимен каза...

Егати нахалните работници и как даже и съда излъгаха!

Анонимен каза...

Като не знаеш,как стоят нещата - си мълчи.1-7

Анонимен каза...

Аз писах ли, че работниците са прости? Ей на, пролича си.
Цочев, съди ги до дупка.
Да им е урок до края на трудовият им стаж!

Анонимен каза...

Мили, родни картинки!

Анонимен каза...

Ако това предприятие се намираше в нормална държава, тези работници щяха да получават заплата може би най–малко десет пъти над сумата, която получават в нашата ненормална и бедна страна! Бедните ние!
Защо някои хора в нашата държава не искат закон за деклариране на доходите??? Защо ли, за да може да плащат на работниците мижавите 200, 300, или в най–добрия случай 500 лева, и то за работа, от която след години с пенсията няма да могат да си плащат лекарствата. Сега здраве за пари/малка сума/, а след години пари за здраве/добра сума/! Ако не е истина, здраве му кажи!
Още стотици години ще живеем както ни се предложи/ако остане жив българин/.

Анонимен каза...

Абе 12-ти, къде в България дават десет пъти по-голями заплати? Тук е България, не Англия, я слез на земята!
Като искаш 10 пъти по-голяма заплата върви в Англия, Швеция, САЩ.

Анонимен каза...

12-ти,веднага ти казвам,че не след "стотици" години както си написал,а само след най-много 50 г.българите ще са малцинство,а след 100 г.българи ще има но не в България...!!!...от А.Калашников

Анонимен каза...

На вас чиновниците(връзкарчета)13-ти дават! Вие,които не знаете какво изпълнявате там,но то такива им трябват на директорите-НЕпрофесионалисти..

Анонимен каза...

Ей, хем насрани, хем голями! Хем виновни и се молят да ни го съдят, хем пак глупости плямпат. Смотаняко, 13та заплата в Лесопласт не е давана от поне 7-8 години, а с НЕпрофесионалисти как мислиш, че върви фабриката, а бе, умник?

Анонимен каза...

Става въпрос за пост(коментар)№13 -тъпоумнико(це),ясно е какъв професионалист(ка) си :)

Анонимен каза...

Във феодална държава и всички закони са феодални.

Анонимен каза...

Не че ми е работа, но ако може да попитам: Какво се случи на 42-ят? Кой е той и защо не подписа извинителната бележка? Останалите 41 да си купят вазелин и да се разтрият около сърдечната област.Очакват ги щастливи трудови дни до пенсия, може би.

Анонимен каза...

Чета всички коментари и за пореден път се убеждавам на какво ниско ниво е българският народ,всички тук сте много компетенти по темата а дали има поне един от вас който да е от тези 41работника защтото аз съм една от тях и с чиста съвест ви казвам че СТАЧКА не е имало на 09.03.2013 така че моля ви спрете с тези коментари и клюки най вече това засяга само нас и никой освен нас няма право да го коментира стига сте критикували работодал-работник живейте си живота и не надничайте в чуждият живот.

Анонимен каза...

Драга 20-та, предварително организираното колективно неявяване на работа се нарича СТАЧКА, колкото и на теб да ти се иска да не е така. Това го пише черно на бяло в Кодекса на труда и в ЗУКТС. А щом пък си толкова сигурна, яви се на делото на 16-ти и обясни на съда, че не е било стачка.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Драги ми господине аз бях на делото и ако трябва пак ще бада незнам до колко сте информиран но аз поне знам че на 16.04.2013няма да има дело и знам какво е стачка информирана сам много добре затова пак ще ви кажа не имало стачка на 09.03.2013..

Анонимен каза...

Пише се "сЪм", "не знам", "бЪда" драга госпожо. По принцип и пунктуационни знаци има в българския език, жалко, че за Вас явно не съществуват.

Анонимен каза...

Драга 23-та, може би си представяш стачката като протестите на "Орлов мост". Това, че в случая не е имало знамена, лозунги и фанфари, не означава, че не е било стачка. Законът е категоричен и въпреки твоите твърдения, законът квалифицира колективното ви неявяване на работа именно като незаконна стачка. Пък ти продължавай да си повтаряш, че стачка не било имало. Само че съдът и законът не мислят така. Колкото и да го повтаряш, фактите са си факти и законът си е закон, въпреки твоето мнение. Дори Лесопласт да е прекратил делото, може да се направи изключение и то да продължи само за теб - тогава ще имаш възможност да обясниш на съда, как стачка не е имало. Защо не го предложиш на шефовете на Лесопласт?

Анонимен каза...

Много ви е страх от стачки. Защо така ? Нали всички работници в Троян са доволни и щастливи ?

Анонимен каза...

... Шефовете умни, заплатите стигат за нормален живот, законите са в полза на 95 % от хората, всичко е "в мед и масло".

Анонимен каза...

Когато чета ме обземат смесени чувства–смях, тъга, срам и никаква вяра, че някога ще станем нормална държава и народ, който ще живее достойно.
Какво ме кара да мисля така? Както обясняват от фирмата, неявяването на работа за един ден на работниците, е нанесло щети за МИЛИОНИ ЛЕВА на същата!!!??? Когато обаче се повдигнаха и въпроси за мизерното заплащане труда на работниците/а и сме се прочули с евтината работна ръка и ставаме притегателен център за производство и милиони печалба/, се изтъкна като причина някаква икономическа криза/нагласена/ и липса на пазари. Противоречия, противоречия, противоречия и края не може да се хване.
Видно е от нагласената световна икономическа криза, че за всичко са виновни обикновените хора–пенсионери и работници, и те ще платят високата им цена. Тъжното е, че ще я платят и техните деца и внуци.
За достойни заплати няма пари, защото има криза. Когато трябва да накараме хората да се чувстват виновни и унизени, и робски мълчаливи, им посочваме милионите загуби само от един ден неявяване на работа."Браво", съд до дупка и никаква прошка! Не забравяйте обаче, че живота е като едно колело–днес си отгоре, а утре може да си от долната страна.

Анонимен каза...

Къде пък ги видя тие милиони лева щети? Никой не е споменавал такива работи. Казаха за десетки хиляди, що преувеличаваш?

Анонимен каза...

Алоо, 28-ма, защо си мислиш, че работната ръка е още евтина?
Като е така, къде са инвеститорите в Троян?

Анонимен каза...

30-ти, защо не попиташ Акимов и Енкин.

Анонимен каза...

Благодаря на господин ЦОЧЕВ затова,че съм на работа отново в завода за шперплат много съм доволна от заплатата ми и от работата ми от началниците и от колектива много съм доволна!Много благодаря,че пак ме взема на работа Петко Манджуков!Желая им професионални успехи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |