Пеевски внася предложение за прозрачност на разходите

* Съветникът предлага създаване на публична база данни за разходите на общинската администрация и обратна
 връзка с гражданите

инж. Илиян Пеевски
 В Общинския съвет 

СЪВЕТНИКЪТ инж. Илиян Пеевски (ПП „Атака”) е внесъл интересно предложение за разглеждане на предстоящата (28 март) сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян – проект за Наредба за публичност и прозрачност на разходите на Община Троян. Идеята е местният парламент да възложи на кмета в рамките на месец да организира обществено обсъждане на представения проект на наредбата; а след това – на сесията на ОбС през м. май – предложеният от инж. Пеевски вариант заедно с предложенията от общественото обсъждане се внесат за окончателно приемане.

СЪЩИНАТА на предложението е да се създаде публична база данни за разходите на администрацията с безплатен и свободен публичен достъп чрез официалния сайт на Община Троян. Базата данни трябва да съдържа информация за: общия размер на бюджетните средства за възнаграждения на служителите, командировъчни и транспортни разходи, представителни средства, договори за външни услуги, разходи за ток, телефон, вода, консумативи, за техническо и информационно обезпечаване на дейността на администрацията, кредити, разходи за сметопочистване, общинско съфинансиране по европейски и национални проекти. Базата данни трябва да се актуализира ежемесечно. Важен момент е, че трябва да се разполага с форма за обратна връзка плюс електронен форум за мнения на гражданите, а на всяко 6-месечие данните от обратната връзка да се събират в доклад и да се представят пред ОбС.

МОТИВИТЕ за предложението си инж. Пеевски е формулирал така: „Издръжката на администрацията, особено във време на криза и бюджетен недостиг, изисква дисциплина при харченето на всеки лев. Никога не са били достатъчни само административният контрол и счетоводните одити. Няма по-дисциплинирано управление от това, което се отчита за всеки разход пред обществото публично и е непрекъснато във фокуса на гражданския и медиен контрол”.

Т21

Пълния текст на предложението - вижте ТУК

43 коментара:

Анонимен каза...

Браво на инж. Пеевски!

Анонимен каза...

При публичност на разходите ще се получи много неудобно за това как някои ще оправдаят разходи за пътуване в чужбина с любовница/колежка общинарка/ за сметка на данъкоплатеца. Пеевски не си прав така да притесняваш управляващите. Както си тръгнал ще искаш и отчет за служебните коли ползвани като лични след работно време, в събота и неделя.Пример-Сашо Данков си кара служебната кола на областта като лична и е реализирал икономия тъй като не ползва за това шофьор на заплата.Не си прав и туй то!

Анонимен каза...

Какво му е "бравото"! До изборите какво ли още ще им родят главите!

Анонимен каза...

Защо Общината да организира обществено обсъждане на представения проект за наредбата!? Нека вносителят на наредбата - Пеевски сам си организира това обсъждане и резултатите да внесе в общ.съвет.
Наближават избори и Пеевски се сети за прозрачност! И то каква! Напр.: Общината е похарчила 30 лв. за тоалетна хартия. Веднага се дига врява, защо 30 лв., а не 10 лв. Ама той Пеевски, като стар комунист е и добър подривник - дай му да точи гражданството срещу общината и после се пъчи, че е постигнал невероятен резултат.

Анонимен каза...

Пълен популизъм, който няма да доведе до абсолютно нищо, освен до поредните празни приказки на Пеевски. Нали бюджета и сега е публичен. Нали и сега се обсъжда с граждани? Или отдел "Финанси" на общината ще бъде обграден от наблюдатели, които ще следят какво пише във всеки платежен документ. Предлагам да се приеме наредба и хирургичните операции в болницата да се излъчват онлайн в сайта на Общината!

Анонимен каза...

Хей, втори, като пишеш за Сашо Данков напиши и името на общинаря, който пътува с любовница в чужбина.

Анонимен каза...

Някой ми каза, че има голяма вероятност Пеевски да стане депутат. А, дано! Тогава ще им гледаме сеира на ония от Парламента. Ще им вземе здравенцето!

Анонимен каза...

По добре Пеевски в парламена, от колкото мошеници и пладнешки селски разбойници като Енкин-Желязненския брус и Миню Трапчански...
Побкрепи ПП"Атака " на избори 2013

Анонимен каза...

Инж. Пеевски е прав в своето искане.
Има ли някой информация по следните въпроси:
1. Колко служители има общинската администрация? Според мен има мъртви структури, отдели и отделчета, чията ефективност едва ли някой измерва. Каква е годишната сума за издръжка на тази администрация?
2. Има ли Троян необходимост от 29 общински съветници? Според ЗМСМА те са пропорционално на населението, но преброяването е извършено по адресна регистрация, а не по реално живеещи в града. Предлагам при следващите избори броят да се намали. Няма кой знае каква ефективност от работата им, поне да не тежат на данъкоплатците.
3. Какво е показал последният одит на Сметната палата в частта изразходване по предначначение на такса смет? Крайно време е общината да оцени къде реално се извършва тази услуга и да преизчисли данъците на хората. Има села и махали, където сметосъбиране и извозване не се прави в зимния период, а в останалото време - от време на време. Защо тогава е определена таксата в пълен размер? Това е незаконно и на всичкото отгоре противоконституционно и подлежи на обжалване в съда.

Анонимен каза...

6-ти, това е публична тайна. Явно само ти не знаеш. Понапъни се малко, попитай тук там. Няма да ти е много трудно да се добереш до инфо.

Анонимен каза...

Bravo na Peevski !Samo taka i napred !

Анонимен каза...

Че и аз не знам.

Анонимен каза...

Той Минко Акимов пак ще си краде него не го бърка нищо.Той толкова време краде пък сега ли ще спре.Нека го махнем от власт този алчен крадец.как пук не се засрами!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Закони за трансперентност на общините са приети в доста държави. Това включва всички приходи и разходи. Подкрепям предложението на ИП.

Анонимен каза...

А така! Браво Пеевски! финансова дисциплина и отчетност, въпреки че закъсняхме доста!

Анонимен каза...

Генади, не е възможно да нямаш друга снимка на Пеевски! Такава, на която прилича на човек:)

Бацо Гацов каза...

Какво стана с келеша блъснал майката с бебето ? Моля информирайте читателите ! Осъден ли е, наказан ли е, отнета ли му е книжката...Или пак ще се потули случаят и боклучето ще върти гуми по улиците !

Анонимен каза...

Кокошкова пак е полудяла от злоба

Анонимен каза...

Пълен популизам!

Анонимен каза...

Пеевски е откраднал наредбата от Варна и Враца. Да се приеме и Наредба против краденето на Наредби!

Анонимен каза...

Не, бе. Това е наредба, която "Атака" е поръчала на всички свои структури. Мераклиите за депутати като Пеевски трябва да рапортуват първи за внасянето им в Общинските съвети.

Анонимен каза...

Добро утро г Пеевски,Това е поредната глупост, Всички знаят че парите на общината са публични и се контролират от общинските съветниците които работят а не се занимават със слугина като .....

Анонимен каза...

Като съветник Пеевски може да получи такава информация от общината и да я публикува където си иска. Защо не го прави?

Анонимен каза...

и защо предлага наредбата чак сега, броени дни преди да се кандидатира (както обикновено) за депутат?

Анонимен каза...

Има закон за достъп до обществената информация всеки може да поиска такава от общинските администрации. Това е пълно порно което предлага г-н Пеевски. Защо г-н Пеевски не сметне финансовата обезпеченост на тази наредба: нови хора назначени в администрацията, които всеки ден да сканират разходооправдателни документи примерно-фактура за тоалетна хартия 5 бр., доместос 3 бр. кофа 1 бр. и т.н. и да ги качват на сайта на общината.
Абсолютен смях в залата.
Има публично обсъждане на бюджета.
На сайта на общината се качват всичките справки във връзка с отчета на бюджета и предвидените средства за издръжка на администрацията за новия бюджет

Анонимен каза...

И кои са тия "бдителни граждани", които вместо да се забавляват с нещо смислено пред компютъра ще стоят и ще наблюдават разходите на администрацията? Единствено Пеевски, който си няма друга работа по цял ден това прави, или пише във форумите, или бистри политиката със старците на площада. Ама той е рентиер, храни се от наем на училище и от празни приказки!

Анонимен каза...

Очевидно са необходими няколко уточнения и разяснения. После - един два извода.
1. Това е проект на Наредба за прозрачност, и утре ОбС Троян трябва да реши дали е необходима на ГРАЖДАНИТЕ /а не на общ.съветници/ или не е необходима.
2. Ако сметнат, че НЕ Е необходима - всичко приключва веднага и остава да четем и да се "вълнуваме" как гражданите протестират и искат "прозрачност" и да се правим на много "заинтересовани и съпричастни".
3. Ако сметнат, че е необходима - стартира се процедура по обществено обсъждане и всеки ГРАЖДАНИН има правото да прави предложения, корекции, допълнения и пр., след което ОбС /евентуално/ я приема и тя става факт и се изпълнява.
*
Има няколко коментара, които много напомнят позицията на БСП Ловеч и "аргументите" и, с които БСП Ловеч и "закупените" от тях депутати от Герб Ловеч и др. партии - чинно отхвърлиха подобен проект на Наредба, внесен не от ПП АТАКА, а от ГРАЖДАНИНА на Ловеч г-н Заверджиев.
Не става обаче ясно как така младежкия комсомол на БСП организираше митинги в Ловеч и пищяха за "прозрачност", а после другарите и другарките от БСП в ОбС Ловеч стопираха процедура по приемане на Наредбата за прозрачност? Що така, г-н М.Недялков? Връщате отново БСП в "най-славните" и времена на демагогията и двуличието? Само не си мислете, че това е изненада.
Друг "аргумент" е, че било внесено от ПП АТАКА, ерго - внушение, че много било страшно. Ама нали отдавна е ясно, че БСП не може да стъпи на малкото пръстче на АТАКА? Нали на всеки вече е ясно, че БСП живна малко и единствено само заради тоталния провал и крах на двойника си Герб? Друго "качество" нямате! И единствено и само с това "качество" се опитвате да яхнете отново властта, разчитайки на малко повече анестизирани граждани, които да са забравили какви вие ги вършехте само до преди 4 години! И всичко да продължи по старому. И да се менкате с Герб през 4 години и да си въртите далаверите за сметка на Държава и Народ?
*
Ето за това на вас не ви трябва Наредба за прозрачност. За да си въртите спокойно далаверите и да държите гражданите на тъмно. А когато стане напечено - да си пратите комсомолците при протестиращите и да пищите за "прозрачност". А, и да изпращате "анонимни" кречетала по различни сайтове и обществени електронни форуми, които да обругават и оплюват "когото трябва" за да отклонявате и пренасочвате вниманието на неангажираните с политически партии граждани, но които граждани в крайна сметка определят изхода от всички избори.
*
Въпрос - колко граждани в община Троян са запознати:
1. Какво бе отчетено при изпълнението на Бюджет'2012, с което да си обяснят не КАК, а ЗАЩО така са живяли през 2012-та г.?
2. Какво бе прието при приемането на Бюджет'2013, който бюджет ще определи качеството на живота ни в община Троян през тази година, а и в бъдеще време?
Нали по-горе няколко души твърдят, че всичко било "прозрачно" и имало достъп до информация?
ИП

Анонимен каза...

Тази сутрин е починал д-р Цочо Балкански. Поклон пред паметта му! Съболезнования към близките!

Анонимен каза...

Бог да го прости! Беше изключително интересна и нестандартна личност и което е по-важно - много добър лекар, помогнал на много троянци.

Анонимен каза...

Пеевски, Пеевски! 26-ти е прав! Кой в администрацията ще обслужва наредбата? Ежемесечното актуализиране означава поне двама човека да събират информация от всички звена в общината, включително от администрацията по селата и чрез трети човек (супервайзор) да се качва на сайта на общината! Кой ще плаща на тези хора? Игнорира ли тази наредба Закона за достъп до общ.информация? Колко граждани са искали информация от общ.администрация, например за направените през 2012 год. разходи за сапун, тоалетна хартия, и други такива? Това са част от въпросите, на които Пеевски трябва да отговори, но надали! Та той си е чист популист. Знае ли някой, колко от неговите предложения до общинския съвет - Троян, са приети? Ще ви кажа - "0" (нула), каквато нула всъщност е и Пеевски.

Анонимен каза...

Това човече ИП е толкова смехотворно, че се чудя защо толкова му вдигате акциите. Боже, дано по-скоро минат и заминат тия избори, та някои хора да се освестят!

Анонимен каза...

31-ви, 27-ми и подобните ви, защо не опитате първо да се поограмотите, а после да пишете. Процента на лъжите и глупостите които пишете е възможно да спаднат с поне 98%.
1. Тези пари не са на администрацията, а са на ГРАЖДАНИТЕ. За 23 години как не го разбрахте?
2. Прочетете ЗМСМА и научете най-после, че вас не ви УПРАВЛЯВАТ, а се САМОУПРАВЛЯВАТЕ! И в този дух - КАК СЕ САМОУПРАВЛЯВАТЕ примерно, вие, 27-ми и 31-ви?
3. Кога най-после ще разберете, че РАБОТАТА на един общински съветник и още повече на кой да е политически лидер на кое да е ниво е - ДА ПОДДЪРЖА ПОСТОЯНЕН КОНТАКТ С ГРАЖДАНИТЕ И ДА ГИ ИНФОРМИРА. Кога вашите мозъчета ще проумеят, че това е РАБОТА, а не киснене по сайтове от "липса на работа"
4. Кога най-после злобните ви мозъчета ще "вдянат", че ПП АТАКА си изпълнява законовите задължения по горната т.3, а не се крием като мишоци, подобно на общ.съветници или лидерите на ВСИЧКИ останали партии?
5. Колко ли тъп трябва да е някой, че да смесва законът за достъп до информация с тази наредба за прозрачност?
6. Колко и какъв ли страх трябва да го тресе някой, че да скача като ужилен срещу тази наредба за прозрачност? От какво ли е този страх, та се налага с подобни идиотски и неадекватни аргументи да се отхвърля това предложение?
7. ...
И последно - ама аз не ви карам да я приемате тази Наредба. Внасям Предложение за Проект на Наредба и ако искате я приемайте, ако искате - не я приемайте! Аз само предлагам, защото това е част от РАБОТАТА МИ :)
Дали това ви харесва или не - това е само ваш проблем.
Лирично отклонение: Пишете, че не са ми приели в ОбС нито едно от десетките предложения, които аз и ПП АТАКА правим за разлика от всички останали години наред. Така е! Сега не се чудете защо Троян загива!!!
Аз ли съм виновен, че г-н М.Станчев не внесе подобна наредба или някой друг ваш "народен" избранник? Нещо повече - всеки гражданин имаше правото да внесе подобна Наредба. Няма никакви законови пречки. Примерно г-жа Шошкова можеше да я внесе или някой от кандидатите за кметове или общински съветници от последните избори също можеше да я внесе. Е, по всяка вероятност не могат. Но, и това не е мой проблем :)
*
Преди няколко години ви информирах, че от бюджета липсват близо 1,7 милиона лева! До ден днешен никой не каза къде са тези пари!!! Коя "дупка" и некадърност запълниха или в кои джобове потънаха? Хайде, нали всичко знаете - къде са тези пари? Нали имало отчети, супервайзъри, информация на сайта на общината, ревизии, вътрешни одити и пр. - КЪДЕ СА ПАРИТЕ? Тези пари дали са от сапуна и тоалетната хартия, за които толкова се е "загрижил" 31-вия анонимник?
Като сте толкова "запознати" - от къде се появяват в бюджета излишъци за 3 до 4 милиона всяка година? Нали срещу тези пари е стояла някаква дейност или неща за вършене през годината? Кое и какво не е свършено срещу тези "излишъци" - знаете ли? За какво тогава правим изобщо бюджет? За какво изобщо се прави "обществено обсъждане" на бюджета?
А защо днес и години напред ще изплащате 4 милиона глоби? Да, вие ще ги изплащате с пари от вашия джоб. Нали всичко знаете - как го допуснахте бе, всезнайковци 31-ви, 27-ми и подобните ви?
*
п.п. Бог да прости д-р Балкански и мир на душата му. Много добър и умен човек беше.
ИП

Анонимен каза...

Да бе 32-ри, не пишат за свестните хора като теб, ами се занимават с глупости. Гле'й па тук какво става - http://www.blitz.bg/news/article/190476

Областният лидер на ПП “Атака” - Ловеч инж. Илиян Пеевски изказа недоволство от водещия на “България избира News7 и TV7” Николай Бареков днес. Студиото под открито небе на телевизията гостува в града на река Осъм във вторник сутринта, а сред шестимата му гости местни и национални политици бе и националист номер на региона. В едночасовото предаване обаче отговорният сподвижник на Волен Сидеров бе оставен да говори едва 1-2 минути, след което Бареков го прекъсна и предостави думата на Любомир Банчев – кандидат-депутат от СДС, на Илиян Кинов – областен координатор на РЗС и на Емил Димитров от Движение “България на гражданите”.
Преди тях пък в словесен двубой влязоха Николай Нанков – областен координатор на партия ГЕРБ и Димитър Горов – бивш депутат на БСП в 42-орото НС, а съпредседателят на коалиция “Не на Европейския съюз” и ексдепутат Кирил Гумнеров призова от България да бъда бъдат изхвърлени всички чужди инвеститори с колониални мераци спрямо отечеството.

“На няколко пъти давах знаци на Бареков, че не искам да играя ролята на подвижно храстче в студиото му, но той така и не ми обърна внимание. Не може да ми задаваш въпрос, а да не искаш да чуеш отговора. Съжалявам, че участвах в предаването. Още повече, че Бареков му придаде един полицейски и мелодраматичен привкус”, коментира още инж. Пеевски след предаването, като добави, че след като слезли от подиума, подхвърлил на Нанков, че ПП ГЕРБ я очаква тежка загуба от “Атака” на парламентарните избори в област Ловеч.
Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ

Анонимен каза...

Казах ли ви аз, че душевно много болният Илянчо няма да отговори на поставените му въпроси? Защото е популист! Болен и опасен! И такива като него трябва да се освидетелстват от психиатър и да се карат директно в лудницата, защото иначе пречат на всички. В Общинския съвет на Илянчо му плащат с нашите данъци, нали така? И какво е направил за тези пари? Нищо, нали! Щом нищо не е направил, защо не си дарява заплатата на някоя детска градина, училище... Какъв е проблема - 250-300 лв. (3000 - 3500 лв. на година) ще отиват по предназначение. И само той бълнува за някакви липси в бюджета!? Лае като бясното куче, та вече и отзад е протекъл!
И друго: Илянчо, ми като не ти харесва тук върви си бе! И хайде спри да се излагаш и да предлагаш глупости и после да се сополиш, че никой не ги приема!
П.П. Знаете ли, на колко граждани потърсили го за помощ, като съветник е помогнал? Опа, хората не са част от "РАБОТАТА МУ".

Анонимен каза...

Илиян Пеевски е трън в петата на всяка власт. Поне през последните 10-12 години. Тези, които го хулят, или са платени писачи на местната синьо-червена мафия, или са просто неудачници, които никога не са се и опитали да живеят по начин, който да е по-различен от това да си поредната овца в стадото. Пеевски може и да греши. Казвам, може. Но, поне има смелостта да говори това, което мисли. Както и да отговаря за онова, което говори. Опитайте го и вие, а не се крийте зад "Анонимен каза..." Пък тогава може да го корите. Иначе анонимните ви нападки по негов адрес много приличат на болшевишкия начин да се саморазправиш чрез оклеветяване с опонентите си.

Анонимен каза...

Малко сте се пообъркали. 35-ти, ама злобата и истерията до какво ли не водят.
1. Възнаграждението на общинските съветници отдавна е 140 лв. Поне за тези, които слушкат и редовно ги получават. Аз не съм сред тях.
2. През изминалия мандат аз и колежката Ковачева работихме в ОбС, колкото всички взети заедно други 27 общ.съветника. ФАКТ! 50% от работата в ОбС на АТАКА, останалите 50% - на другите 9 партии.
3. Само АТАКА настояваше да се каже къде са "изчезналите" 1,7 милиона бюджетни средства. Всички останали си мълчаха. Мълча си и общ.съветничка Шошкова, въпреки претенциите и, че е голям специалист в счетоводството и финансите. И тя като вас /ако вие не сте тя/ говореше за "бълнуване" и какво ли не. ОК, нямам нищо против - КЪДЕ ОБАЧЕ СА ПАРИТЕ? ВАШИТЕ ПАРИ!
Посочете къде са парите, които бяха ИЗВАДЕНИ от бюджета и никога повече не бяха ВЪРНАТИ на бюджета в размер на 1 690 000 лева.....и направо ще ме съсипете. Да, ама си мълчите като бити задници и 4 години никой не казва къде са тези пари!!!
Ще кажете, ама друг път. Нали всички без ПП АТАКА сте от едно котило, което буквално размаза този град и община.
35-ти, вие вероятно сте един от тези крадци и затова с такова усърдие пищите.
Пищете си, не ми пречите.
ИП

Анонимен каза...

36-ти е прав. Като се замисля - в Троян няма СДС. БСП има, но там има една несменяема гадина ,ГЕРБ ги харесвах -но пък ако гласувам за тях ще купят и шадравана. Като няма за кого да се гласува...остава АТАКА . Това е.

Анонимен каза...

Това, което предлага Пеевски го направиха във Варна.
Гьостерица трябва.

Анонимен каза...

Илянчо, Илянчо, на нито един конкретен въпрос не отговори. Но, по-важният въпрос е какво направи ти за да заслужиш заплатата си? Покажи го? Назови го? Но няма да го направиш щото си хрантутник, като всички останали общински съветници! Ти сериозно ли смяташ, че като се пенявиш от трибуната на общ.съвет работиш? Момче, момче, да знаеш че генетично много си сбъркан.

Анонимен каза...

И какво да направи бе 40-ти, като толкова години всичките гербераси и шумкари му турят чатала...

Анонимен каза...

Намерете му на тоя (ИП) жена! От дългосрочната липса на контакти с противоположния пол е изтръпнал яко. Па дано престане да се пита и да си отговаря сам. А, и от време на време да пуска по някой пост като "Анонимен", та дано читателите си помислят, че някой проявява интерес към неговото пустословие:))))))))))))))))))).

Анонимен каза...

Тоя няма ли по-читава снимка,прилича на бабичка на тая ...

Анонимен каза...

Много си кух горкия 40-ти...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |