Петият крос „По стъпките на Апостола”

* Рекорд по масовост и външно участие – 118 участници от 8 града на България * 4-годишна рецитира в Троянския манастир
 „Обесването на Васил Левски”
 
С РЕКОРД по масовост и по „чуждо” участие ще се запомни петият крос „По стъпките на Апостола” от Троян до Троянския манастир в с. Орешак (17 февруари, неделя) – общо 118 участници в различните възрастови групи и гости от Габрово, Ямбол, Стара Загора, Севлиево, Велико Търново, Ловеч, София; разбира се, най-голяма бе групата от Спортен клуб по ориентиране „Хемус” (Троян), който е сред основните организатори на проявата. Съорганизатори бяха Община Троян, местният граждански комитет „Васил Левски” и тукашното СОУ „Васил Левски”, а стартът даде лично зам.-кметът Ангел Ангелов. И да припомним – маршрутът не е избран случайно; символичният старт бе на мястото, където се е намирал ханът на Василчо Спасов, верен сподвижник на Левски, а пътят от хана през мах. Райковска до Троянската обител неведнъж е изминаван от великия българин. 

ПЕТИЯТ КРОС ще се запомни и с чудесната публична рецитация на Ботевото „Обесването на Васил Левски” от една 4-годишна сладурана; момиченцето изпълни стихотворението, покачено на една маса в Троянския манастир, където бе финалът на състезанието. Тук по традиция бе и награждаването (медали и плакети, осигурени от Община Троян), а игуменът дядо Григорий почерпи всички с топъл чай и сладки и увлекателно разказа за дейността на Левски в нашия край и основаването в нашия манастир на единствения изцяло монашески революционен комитет в България. 

КОИ СА тазгодишните герои в „По стъпките на Апостола”. При малките (момчета и момичета), които бягаха по съкратено 3-километрово трасе, победата спечелиха Валентин Нейков (14:30 мин.) и Ния Георгиева (14:40 мин.), и двамата от Ямбол. При по-големите (юноши и девойки), състезаващи се на 8 км, най-бързи бяха Християн Стоянов (Габрово) и Цветелина Игнатова (Троян) – съответно с време 32:00 мин. и 40:50 мин. При елита (мъже), преодолели „класическите” 12 км, победител е Константин Василев (Ловеч) с време 50:10 мин.; при жените на тази дистанция спечели Катя Стоянова (София). За поредна година сред участниците бе и „силова” група от троянското Районно управление „Полиция” (РУП), водени от шефа си гл. инсп. Марин Ичев; при полицаите най-бърз бе Митко Гайдарски.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Поправи! Класическата дистанция при маратона от 1924г. е прието да бъде 42,195м.

Анонимен каза...

Ха ,да видим,какво могат троянци в четвъртък ,околийския празник? От сега ви го казвам - биричка , кебапче и на село или в блока на Смирненски за продължаване на запоя. Ей това е брато!
Вдигай народа , Гена, ама той е под иго от как се помни , а и Пламен Данов , не е Васил Левски а .....какъв е , всеки троянец го знае .

Превърженик на ПП"Атака",но не и на И.П. каза...

То и Илиян Пеевски не е Левски, макар и да се пъне като магаре на мост защитавайки кокаларника на обирачите на мандри и комунистически терористи от който се отказаха дори и сподвижниците им от БСП. Днес в деня на 140годишнината от смърта на Апостола, същият този г-н.Една педя човек може ли обясни пред електората си защо няма поднесен венец от ПП"Атака"-Троян пред мястото където е бил хана на В.Спасов,сподвижник на Левски в града ни, или може би въпросният субект И.П. вече е извисил "ръст" и над подвига на Апостола! Ето точно заради такива "хора" ПП "Атака" ще губи електорат и доверие сред хората!

Анонимен каза...

Ами как И.П. да поднесе венец!? Нама пари да го купи. Почти ги спряха парите на общинските съветници.

Анонимен каза...

Браво на организаторите и участниците!

Превърженик на ПП"Атака",но не и на И.П. каза... каза...

Пеевски, мисля че след като си голям "отворко", поне за такъв капацитет се имаш беше редно да отговориш на въпроса зададен ти по горе, а не да хленчиш че вечно ти спрягат името тук и там!

Та отново питам: Защо не беше поднесен венец в памет на Апостола от ПП"Атака"-Троян?!

Нали там са най големите националисти...да ама ти не си националист, а един хленчеш льохман за кокаларника на обирачите на мандри и комунистически терористи който бе премахнат от центъра на града!
Изобщо и не се кандидатирай повече в листата на ПП"Атака" и ако ти е останала поне малко чест или я напуси, или сдай поста си на някой по кадърен, защото за ПП"Атака" ще гласувам, но за субекта И.П.повече никога!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |