Петият крос „По стъпките на Апостола”

* Рекорд по масовост и външно участие – 118 участници от 8 града на България * 4-годишна рецитира в Троянския манастир
 „Обесването на Васил Левски”
 
С РЕКОРД по масовост и по „чуждо” участие ще се запомни петият крос „По стъпките на Апостола” от Троян до Троянския манастир в с. Орешак (17 февруари, неделя) – общо 118 участници в различните възрастови групи и гости от Габрово, Ямбол, Стара Загора, Севлиево, Велико Търново, Ловеч, София; разбира се, най-голяма бе групата от Спортен клуб по ориентиране „Хемус” (Троян), който е сред основните организатори на проявата. Съорганизатори бяха Община Троян, местният граждански комитет „Васил Левски” и тукашното СОУ „Васил Левски”, а стартът даде лично зам.-кметът Ангел Ангелов. И да припомним – маршрутът не е избран случайно; символичният старт бе на мястото, където се е намирал ханът на Василчо Спасов, верен сподвижник на Левски, а пътят от хана през мах. Райковска до Троянската обител неведнъж е изминаван от великия българин. 

ПЕТИЯТ КРОС ще се запомни и с чудесната публична рецитация на Ботевото „Обесването на Васил Левски” от една 4-годишна сладурана; момиченцето изпълни стихотворението, покачено на една маса в Троянския манастир, където бе финалът на състезанието. Тук по традиция бе и награждаването (медали и плакети, осигурени от Община Троян), а игуменът дядо Григорий почерпи всички с топъл чай и сладки и увлекателно разказа за дейността на Левски в нашия край и основаването в нашия манастир на единствения изцяло монашески революционен комитет в България. 

КОИ СА тазгодишните герои в „По стъпките на Апостола”. При малките (момчета и момичета), които бягаха по съкратено 3-километрово трасе, победата спечелиха Валентин Нейков (14:30 мин.) и Ния Георгиева (14:40 мин.), и двамата от Ямбол. При по-големите (юноши и девойки), състезаващи се на 8 км, най-бързи бяха Християн Стоянов (Габрово) и Цветелина Игнатова (Троян) – съответно с време 32:00 мин. и 40:50 мин. При елита (мъже), преодолели „класическите” 12 км, победител е Константин Василев (Ловеч) с време 50:10 мин.; при жените на тази дистанция спечели Катя Стоянова (София). За поредна година сред участниците бе и „силова” група от троянското Районно управление „Полиция” (РУП), водени от шефа си гл. инсп. Марин Ичев; при полицаите най-бърз бе Митко Гайдарски.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Поправи! Класическата дистанция при маратона от 1924г. е прието да бъде 42,195м.

Анонимен каза...

Ха ,да видим,какво могат троянци в четвъртък ,околийския празник? От сега ви го казвам - биричка , кебапче и на село или в блока на Смирненски за продължаване на запоя. Ей това е брато!
Вдигай народа , Гена, ама той е под иго от как се помни , а и Пламен Данов , не е Васил Левски а .....какъв е , всеки троянец го знае .

Превърженик на ПП"Атака",но не и на И.П. каза...

То и Илиян Пеевски не е Левски, макар и да се пъне като магаре на мост защитавайки кокаларника на обирачите на мандри и комунистически терористи от който се отказаха дори и сподвижниците им от БСП. Днес в деня на 140годишнината от смърта на Апостола, същият този г-н.Една педя човек може ли обясни пред електората си защо няма поднесен венец от ПП"Атака"-Троян пред мястото където е бил хана на В.Спасов,сподвижник на Левски в града ни, или може би въпросният субект И.П. вече е извисил "ръст" и над подвига на Апостола! Ето точно заради такива "хора" ПП "Атака" ще губи електорат и доверие сред хората!

Анонимен каза...

Ами как И.П. да поднесе венец!? Нама пари да го купи. Почти ги спряха парите на общинските съветници.

Анонимен каза...

Браво на организаторите и участниците!

Превърженик на ПП"Атака",но не и на И.П. каза... каза...

Пеевски, мисля че след като си голям "отворко", поне за такъв капацитет се имаш беше редно да отговориш на въпроса зададен ти по горе, а не да хленчиш че вечно ти спрягат името тук и там!

Та отново питам: Защо не беше поднесен венец в памет на Апостола от ПП"Атака"-Троян?!

Нали там са най големите националисти...да ама ти не си националист, а един хленчеш льохман за кокаларника на обирачите на мандри и комунистически терористи който бе премахнат от центъра на града!
Изобщо и не се кандидатирай повече в листата на ПП"Атака" и ако ти е останала поне малко чест или я напуси, или сдай поста си на някой по кадърен, защото за ПП"Атака" ще гласувам, но за субекта И.П.повече никога!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |