Тачо тръгна по шампионски

* Победа в щафетното бягане и 5-то място в дългата дистанция за Беломъжев в първия старт за сезона във Финландия * Беломъжев старши: „Целите ни са много високи – медали от Световното и Европейското първенство” * Троян трябва да е горд 
 Ски ориентиране

ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА на българското ски ориентиране – троянецът Станимир (Тачо) Беломъжев, двукратен световен шампион за младежи (2008 г.), започна блестящо състезателния сезон 2012/2013 г. В първия кръг от Световния ранкинг шампионат (който през година се редува със Световната купа и е най-авторитетната проява в този спорт), провел се зад полярния кръг в Северна Финландия, Тачо записа 5-то място в дългата дистанция, като по традиция около него в класирането имаше единствено представители на скандинавските страни и руснаци (1-4 декември). В мъжката щафета (от двама състезатели), където българинът бяга с юношата Йорген Мадслиен за норвежкия тим Hadeland, успя, въпреки по-слабите резултати на младока, да изтегли тандема до първото място в свирепата конкуренция на общо 41 щафети. Малшанс в спринта – счупване на щека по средата на трасето, лиши троянеца от поредно призово класиране.

СЛЕД ФИНЛАНДИЯ белият керван на ски ориентирането (SkiO) се премести в зимния център Шушоен  недалеч от Лилехамер (Норвегия) за участие в Купата на Норвегия, която е и втори кръг от Световния шампионат (8-10 декември); тук Тачо записа още две класирания в призовата десетка - 3-то и 8-мо място. И после отпътува за Швеция, в района на известния гр. Мора – за шведския  SkiO Tour (открито първенство), трети кръг от световния шампионат. След Нова година ски ориентировач №1 на България ще бяга в откритото първенство на Франция, Швейцария и Италия (5-12 януари), а в края на януари е българското Държавно първенство край Доспат. Следват двата най-важни старта за сезона – Европейското първенство в Латвия в средата на февруари (на 16 февруари Тачо навършва 25 години и му пожелаваме да си подари поне една европейска титла – бел. Г.М.) и Световното първенство в Казахстан в края на същия месец. Сезонът ще приключи със стартове във Франция, Швеция и Норвегия, също носещи точки за шампионата. А очакванията са Беломъжев отново да е на почетната стълбичка в крайното комплексно класиране след миналогодишното си трето място.

ВСИЧКО ТОВА научихме от бащата и личен треньор на Тачо – Иван Беломъжев, който за кратко си бе в Троян. „Подготовката ни за този състезателен сезон бе отлична и целите ни са много високи – медали за Тачо от Световното и Европейското първенство. Дано е здрав и да са сполучливи разчетите ни върховата му форма да е точно по време на тези две състезания”, коментира пред Т21 Беломъжев старши.

РАЗБИРА СЕ - тъй като помним миналогодишните перипетии със забавената и орязана субсидия от федерацията - попитахме как стоят нещата с финансирането сега. Г-н Беломъжев  подчерта, че от Министерството на спорта осигурили нужните средства за отлична лятна подготовка на Станимир – три лагера (два на Белмекен и един на глетчера Дахщайн в Австрия), тренировъчно участие на световното първенство по колоориентиране в Унгария и навъртени общо 9-10 хил. км със ски, ролери и на велосипед, което е в разчетите само на елитните световни състезатели. Екипировката на Тачо също е на супер ниво, като сериозна заслуга за това има Жан Марк Драйер - дистрибутор на водещата френска марка „Саломон”, осигурил основните неща, включително ските, на преференциални цени. Огромна подкрепа тандемът Беломъжеви получава от години и от Герхард Кнаус – собственик на хотел в района на Дахщайн, който ги настанява при себе си по време на лагерите.

Признание за Станимир в Общинския съвет - Троян, 2008 г.
ИВАН БЕЛОМЪЖЕВ обаче не скри и притесненията си – заради тежката криза у нас и в частност в Троян някои от редовните троянски помагачи на Тачо се отдръпнали. Което пък прави проблематично участието на шампиона за троянския клуб. „Станимир е желан от доста клубове у нас и в чужбина, но все още имаме надежда, че може да бяга за Троян. Което може да стане, ако по някакъв начин тук му се осигури една минимална месечна премия (около 500 лв.), гарантираща му възможност да тренира професионално”, коментира треньорът. Г-н Беломъжев напомни, че Троян трябва да е горд, защото нашият Станимир Беломъжев е най-добре представилият се български спортист в зимните спортове за изминалия сезон; а ако се съди по сегашната му форма и първите резултати – така ще е и през сезон 2012/2013 г. И от нас – успех!

Генадий Маринов

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Успех на тандема - баща и син, за прослава на Троян - "Балкански чеда на славни деди ..."

Генадий Маринов, Т21 каза...

Страхотно попадение: "Балкански чеда на славни деди ..." Това е от химна на железния 34-ти пехотен Троянски полк, нали. Вярно е, мъжкари са Тачо и Иван, като онези наши бойци, дето пердашеха всичко насреща си по фронтовете на няколко войни. Успех, Шампионе!

Анонимен каза...

Успех,Тачо и Иване!Само победи ви желая,железни български момчета!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Стефан Генков: Ванка,приятелю ,поздрави и от мен за теб, Тачо , Веска..., и все така по избрания път ! Весела Коледа , щастлива и успешна Нова година !

Анонимен каза...

Троян не заслужава Тачо - твърдя го убедено!Затова избирай си отбор,който ще ти осигури всичко,защото времето лети бързо,ще ти разтягат масали,обещания,няколко години ще отлетят като миг и....ще те видя на вилата на Патрешкото!Не че е лошо Патрешкото,но даже и хляб няма - само телевизия....
Но и тя излъчва от Лилехамер,Мора и така нататък.По-добре да те гледаме,отколкото и ти да си с нас!!!!

Анонимен каза...

500 лева няма да му стигат на момчето само да се храни, в България на талантите не се обръща внимание, всеки иска да бяга оттук, само заради мизерията.

Анонимен каза...

Защо лъжеш бе 6-ти?На Гриша Майкъл Иванов, писта му построи общината, за да има къде да бръмка детето!Дойде ли състезание се избиват бизнесмените да дават пари за да се проведе и да участва малкия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |