Съветник пита кмета за улицата при Малкия пазар

* Петьо Маринов: Какви са възможностите за промяна на транспортната схема на ул. „Стара планина”? * Донка Михайлова: Вариантите са три – еднопосочно движение, преместване на такситата,
 изсичане на дърветата
В Общинския съвет

НА ВЧЕРАШНАТА СЕСИЯ на Общинския съвет в Троян (29 ноември) съветникът от левицата д-р Петьо Маринов отправи питане до кмета Донка Михайлова, предизвикано от сигнали на граждани. Касаеше се за една сериозна транспортна неудача в централната част на Троян, превърнала се социален проблем както за живеещите в района, така и за всички, минаващи през този участък (водачи на МПС и пешеходци) и била неведнъж обект на внимание на общинската Комисия по безопасност на движението, КАТ и т.н., но явно без да се намери доброто решение.

СТАВА ДУМА за кръстовището при т.нар. Малък пазар и по-конкретно за ул. „Стара планина”, която от кръстовището нагоре (от ул. „Васил Левски” към ул. „Любен Каравелов”) е двупосочна и поема основният автомобилен поток от и към Малкия пазар; и на всичкото отгоре в този си най-натоварен участък е приютила таксиметрова стоянка. „Разминаването на коли в двете посоки е много затруднено, както и излизането на главната улица (ул. „Васил Левски”). Какви са възможностите за промяна на транспортната схема за посочената улица”, бе същината на питането на д-р Маринов. Излишно е да напомняме, че кръстовището при Малкия пазар и свързаната с него ул. „Стара планина” (в участъка до ул. „Л. Каравелов”) са нещо страшно – късат нерви и губят време на всички участници в движението и постоянно създават предпоставки за ПТП и неудобства на живеещите в съседство. И че промяната е задължителна. 

КАКВО ОТГОВОРИ г-жа Михайлова на питането на съветника? Тя припомни, че настоящата транспортна схема на Троян е утвърдена през 2004 г. и според тази схема ул. „Стара планина” е била изцяло двупосочна. През 2009 г. обаче се правят две промени - долната част на улицата (от кръстовището при Малкия пазар до реката) става еднопосочна, а в участъка нагоре от кръстовището (към ул. „Любен Каравелов) се обособяват 5 места за таксита (решение на ОбС №249 от 12 март 2009 г.). Което има и негативен ефект - двупосочното движение в тази част на улицата се „сбива” в една лента и „в пиковите часове предизвиква колони от изчакващи се МПС, като се затруднява и движението по ул. „Васил Левски” в района на кръстовището”. Уточнено бе, че според направените измервания ако ул. “Стара планина” в този участък остане двупосочна и се запази стоянката за таксита и сегашната ширина между бордюрите от 5.60 м, проблемът със задръстванията не може да бъде решен.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА посочи три възможни решения. Първи вариант – ул. „Стара планина” да стане еднопосочна (тук като негативен ефект е отчетено, че обходът на движещите се по ул. „Васил Левски” автомобили ще трябва да става чак на ул. „Радецки”). Втори вариант (при задължително публично обсъждане) – да се премахнат 6 големи тротоарни дървета, които „поради широчината  на стволовете и корените си правят неизползваема голяма част от тротоара” и след това да се изгради нов скосен бордюр, като „част от тротоара (около 1 метър) откъм платното се използва за стоянка на таксиметровите автомобили”, а на 1,30 м от бордюра навътре да се засадят „6 броя нови фиданки с подходяща коренова система”. Трети вариант – отмяна на таксиметровата стоянка и въвеждане на забрана за спиране в този участък. 

КМЕТЪТ ОБЕЩА да постави въпроса пред общинската Комисията по безопасност на движението (неин председател е зам.-кметът Кольо Кацаров, а в състава й са представители на всички институции и организации, ангажирани с организацията на движението - бел. Т21) и да поиска становището й. И още - призова общинските съветници да потърсят мнението на гражданите и да го изразят пред комисията. Г-жа Михайлова напомни, че предстои актуализация на Генералния план за организация на движението (ГПОД), с което да се решат „тесните места” в транспортната схема на Троян, възникнали в резултат на повишената интензивност на движението.

Т21

Лично мнение

Позволявам си да изкажа личното си мнение - не само защото живея на ул. „Стара планина” (макар не в най-конфликтна част), а най-вече защото и на мене, както на стотици троянци, редовно ми се налага да преминавам през този пътен ад, говоря за стотината метра от кръстовището при Малкия пазар до ул. „Любен Каравелов”. Не мога да бъда категоричен, но лично на мен най-удачен ми се струва първият вариант – ул. „Стара планина” (или поне споменатият участък) да стане еднопосочна; още повече че съседната ул. „Тома Хитров” може да поеме част от трафика и да спести големите заобикалки по ул. „Радецки”. Третият вариант също е решение, но тук трябва да се намери отговор на други два въпроса – къде да се настанят такситата (трябва да е наблизо, тъй като те са „вързани” за Малкия пазар и клиентелата му) и ще намерят ли момчетата от „Пътна полиция” сили да се справят с масовото нарушаване на забраната за спиране на автомобили. Другият „вариант” – да се изсекат големите и красиви дървета, даващи чар и уют на това място, ми се струва като нелепа шега и съм убеден, че трудно би получил общественото одобрение.

Генадий Маринов   

24 коментара:

Анонимен каза...

Ама разбира се, че ще махнете такситата и ще забраниете паркирането и престоят на коли - нещо, което скоро няма да се случи в нащо село...

Анонимен каза...

едва ли ще се намерят полицаи да санкционират неправилно спрелите.самите полицаи често спират там в нарушение с личните си мпс.общинските служители също дават лош пример.ето днес поне от 16.00до 17.00ч.точно до читалището върху забранения знак от лентовата маркировка беше паркирал зеления джип сузуки витара с N ОВ4459АТ.той е на шефчето на банков офис и син на зам.кмет

Анонимен каза...

Не бре, той самият е зам. кмет, а не е син на зам кмет и вече не е шеф на банков офис. Абе ти тр да си доста зле, щом това незнаеш!!!

Анонимен каза...

3-тото решение на г-жа Донка Михайлова е най-удачно лесно, бързо и практично, каквато е и целта на занятието!

Анонимен каза...

А съветникът Маринов,освен да иска промени касаещи го лично (понеже самия той ако не се лъжа живее в него район),нещо друго смислено предложил ли е за времето в което е пребивавал в него съвет?

NS каза...

Варианта е само един...еднопосочна улица!

Анонимен каза...

не,ама той и не е там по своя воля...а заради стария номенклатурчик-дядо му,за лъскане и подмладяване на БСП имиджа!!!

Анонимен каза...

не,разбира се,важното е ,че БСП лъска имиджа,дядо му се кефи,пък и парите не са за пренебрегване!!!

Анонимен каза...

Не!!!Ама е там за престиж и малко парички...

Анонимен каза...

А защо не асфалтират т.н.паркинг,да не се червим пред гостите на града и да намерят по удачно място на контейнерите за боклук!!!

Анонимен каза...

Само не сечете дърветета! Нека се справим поне с един проблем, без да унищожаваме и убиваме.
В крайна сметка ползата от тях е безспорна, предвид прахта, която вече години се рее из "малкия пазар" /разбирайте в буквален смисъл/. Другият аспект е за очарованието и уюта, който създават на тези, които могат да им се насладят...
Нека не ги жертваме... дърветата и нас!

Анонимен каза...

Не, не пипайте дърветата. А и от преместване на такситата няма смисъл, понеже ще има паркирали коли и положението ще е същото. Вариантът е еднопосочно движение, но с бариера, тъй като и това не се спазва, например по отсрещните пресечни улици (Славейков)

Анонимен каза...

Доца изобщо да не си и помисля да маха дърветата, ами да маха на Дебелия такситата и да я прави улицата еднопосочна.Вместо да се прави на безсмъртна да вземе да асфалтира така наречения паркинг, та да има поне с какво да я запомним!

Анонимен каза...

не е ли по- добре да не се мисли на парче, а за цялареконструкция на този тъп Малък пазар! Ужано е там! как може с тези плодове и зеленчуци по тротоара?!!?? просто ме е срам от тази селяния! преди дни видях как едно куче ближеше доматите!!!! а може и да пикае някое..кой знай?!

Анонимен каза...

Заради две таксита да се отсекат 6 дървета? Намерете място на такситата и така ще е най-лесно! Стига сте секли дървета! При Енкин осякохте и оголихте като пустиня улица Ботев, после Акимката пък осече брезите. Проумейте, това е туристически балкански град и чарът му е не в такситата, не в грозния "малък пазар", а в зеленината и природата.

Анонимен каза...

абе нямаше ли да строи мол на малкия пазар още по времето на акимов?

Анонимен каза...

ти пък,два мола ще се строят бе.единият на малкото пазарче, а другия в лъгът.

Анонимен каза...

Аз предлагам комбинирано решение:
1. Такситата се местят през главната - на оширението(джоб) пред "Постоянство" ли се казваше тъкачницата там. Отместването е 30 метра и няма да засегне клиентите на такситата.
2. Улицата става еднопосочна

Всички други решения искат влагане на пари, а това е излишно!

Анонимен каза...

Той в "Лъгът" мола вече е готов,на Роко-бароко.

Анонимен каза...

Съгласна съм с 18-ти,това е най-доброто решение,но нека отгоре помислят и за състоянието на Малкия пазар-жив развъдник на зараза!

Анонимен каза...

Мисля, че Генади Маринов е прав. Еднопосочното движение е най-малката беда в случая и следва да се приеме.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, минавали ли сте по ул."Тома Хитров". Тя е в същото положение както ул."Стара планина" и в никакъв случай не може да поеме по-голям автомобилен поток.От главната улица в посока ул."Любен Каравелов" лявото платно е превърнато в паркинг. Улицата е много тясна, натоварена и само по щастливо стечение на обстоятелствата все още няма пострадали пешеходци. Да не говорим за това в какво положение са поставени живущите там, когато им се наложи да изкарат автомобилите си от гаражите.Така, че не отклонявайте и ненатоварвайте повече тази улица. Съгласна съм с мнението на номер 18. Действително оширението пред "Постоянство" може да бъде превърнато в стоянка за такситата, а едно асвалтиране на паркинка зад малкия пазар и забраната за паркиране по ул."Стара планина" и ул."Тома Хитров" би решило проблема за движението по тези конфликтни места.

Анонимен каза...

Мисля, че е време някой да постави на мястото прекалено наглите таксиметрови шофьори. Нямат никаква култура на пътя. Все те бързат, все те не подават мигачи, да има как на главата да ни се качат. То че ни убиват по тротоарите е факт, но да са малко по-смирени!!!

Анонимен каза...

Този проблем е доста отдавна, нали? Освен смисленото и направено по културен начин предложение на № 18, всичко друго просто не ми се чете. Та да се върна на първия си въпрос. Излиза, че отново Михайлова с екипа си търси решение на този въпрос. Бях на сесията и чух, че когато изброи трите варианта, изрази личното си становище, че за нея първият - изсичането на дърветата е абсолютно неприемлив. Така че не търсете под вола теле. И още - дали ви се иска, или не ви се иска, пак тя постави този въпрос на дневен ред за решаване. И, убеден съм, че ще го направи, както направи доста неща, чакащи решаването си десетилетия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |