Спечелихме проекта за втория етап на водния цикъл на Троян

* Бюджетът е 29,5 млн. лв., срокът за изпълнение – до края на 2014 г.
* В 60-дневен срок Община Троян трябва да подпише договора за безвъзмездно финансиране * Ще се изградят 20,8 км канализационна мрежа и 7 км водопроводи 
 
НА 22 НОЕМВРИ 2012 Г. кметът Донка Михайлова е получила  писмо, в което Йоана Христова – директор на дирекция „Фондове на ЕС за околна среда” (ФЕСОС) и ръководител на междинното звено на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), я уведомява, че големият проект за изпълнение на втората част от интегрирания воден цикъл на Троян е одобрен за финансиране (реш. №320/20.11.2012 г. на ръководителя на управляващия орган на ОПОС).

ОТ ОБЩИНА ТРОЯН се изисква да подготви нужните документи (приложения) и да определи своя човек, който ще сключи Договора за безвъзмездна финансова помощ по ОПОС, както и лицето, отговорно за полагане на втори финансов подпис. Документите трябва да бъдат предоставени до 27 ноември в дирекция ФЕСОС в министерството. А в 60-дневен срок от получаването на настоящото писмо Община Троян трябва подпише договора за безвъзмездно финансиране. В писмото на г-жа Христова се препоръчва с цел своевременното изпълнение на проекта веднага да се стартира подготовката на тръжните документи за възлагане на обществени поръчки.

ПРОЕКТЪТ за втората част на интегрирания воден цикъл на Троян предвижда изграждане и реконструкция на 20,8 км канализационна мрежа и на 7 км водопроводна мрежа в града. Бюджетът е 29,5 млн. лв., а срокът за изпълнение – до края на 2014 г. (31 декември 2014 г.). Реализацията ще е на три етапа. Първият етап включва изграждане и реконструкция на три колектора и общо 4026 м канализационна мрежа (от кв. „Велчевско” до ИПЖЗ; от „Балканска звезда” ЕООД до дере „Алдица”; от механа „Старата къща” до края на регулацията по ул. „Криволак”; и по ул. „Ген. Карцов” от дере „Дъскотина” до моста при „Витекс”АД). Вторият етап – доизграждане и реконструкция на четири колектора и общо 8958 м канализационна мрежа (по ул. „Димитър Гимиджийски до кръстовището с ул. „Христо Ботев”; през жк „Черногор” по ул. „Радецки” до ул. „Незабравка”; от дере Алдица по ул. „34-ти Троянски полк” и по ул. „Симеон Велики”; от Буковски дол по ул. „Канъчка”, ул. „Здравец”, ул. „Стефан Караджа”, ул. „Бочо Донев” и ул. „Радецки” до Балабански път) плюс подмяна на 5203 м водопроводна мрежа. Третият етап – изграждане на колектор по ул. „Любен Каравелов”, главен събирател при „Лесопласт” АД (до землището на с. Орешак) и битова канализация в кв. „Ливадето” и мах. „Дудевска”, общо 930 м канализационна мрежа.

ПРИПОМНЯМЕ – решението Община Троян да кандидатства за изпълнение на втората част от интегрирания воден цикъл на град Троян бе взето на извънредно заседание на местния парламент на 19 януари т.г. с огромно мнозинство; 24-ма съветници гласуваха „за” и само 2-ма бяха „против” (представителите на „Атака”). Но и вносителят – кметът Донка Михайлова, и категорично дали одобрението си съветници не премълчаха проблемите и рисковете от този огромен проект: ангажиране на общинския бюджет с 3,2% съфинансиране (около 1 млн. лв.), неудобства за граждани и гости от масираните разкопавания за един дълъг период, нужда от допълнителни средства за преасфалтиране на разкопаните улици и т.н. Всички обаче бяха единодушни – това е проект от стратегическа важност за Троян и реализацията му ще ни даде много предимства.

Т21

Още по темата:

36 коментара:

Анонимен каза...

ЕК: Харчете пари за работни места, не за пътища
Европейската комисия обяви, че Испания трябва да се въздържа от използването на европейски средства за строителството на пътища и за други инфраструктурни проекти, пише в. “Ел Паис”. Вместо това парите трябва да се инвестират в създаване на работни места и модернизиране на малките и средните предприятия.

Анонимен каза...

Защо не дадете карта, в която плануваните улици за ремонт да са оцветени в различен цвят? Така ще придобием по-точна представа за мащаба и точните улици.
От написаното не разбирам дали ще се ремонтират централните улици и водопреносната мрежа там.

Анонимен каза...

Охх,мееелем на рана за тонимирката.Ще му се увеличи имотното състояние чувствително до 2014:):)Дръж се земьо идем с тракторите:):)Честито и на всички автосервизи и мототехники ,щот ще им се увеличи и на тях оборота понеже и да има тук таме останала свястна улица и нея вече няма да е има.Тонимиката ще ги доопрай сите.

Анонимен каза...

много бързо почоха работа.на Каравелов няма вода цял ден

Анонимен каза...

Офшорка предрага консултантски услуги, луноходи и гумени ботуши.

Анонимен каза...

Стройтелен контрол 5% кой ли е ? да не си помислихте ,че е Енкин-не той ще работи безвъзмезно

Анонимен каза...

БРАВО БЕ БРАВО, улица МАКЕДОНИЯ пак я пропускат сигорно повече граждани не знаят че от едната страна къщите няматт просто мръсен канал изграден,а минава през дворовите на къщите някаква тръба на 50-60год която няма дА ИМ коментирам размера(фито),НО това сигорно не ги вълнува гражданите на другите улици!УПРАВАТА ДА БЪДЕ СИГОРНА ЧЕ ЖИТЕЛИТЕ НА УЛ. МАКЕДОНИЯ НЯМАТ ДА ГРАСУВАТ ЗА ТЯХ!!!(ако въобще гласуват)

Анонимен каза...

По-неграмотно не можа ли да пишеш?

Анонимен каза...

Браво! Признание за кмета на общината и за хората, работили за спечелването на проекта!

Васил Митков каза...

Не знам каква фирма е правила проекта ,но за мое съжаление не виждам да е включена и главната улеца.В участъка от моста за пазара до площада има къщи които през 21 век нямат и никога не са имали мръсен канал.Искрено се надявам да се намерят средства и за този участък и да се включи в проекта!Пожелавам това и на №7.

бай Иван каза...

7-ми,гласувайте за милиционера,той ще ви е оправи видяхме го за мандат какво направи.Ай си...р.

Анонимен каза...

Не се възгордявайте така! Проектът за вторият етап от Водния цикъл е започнат и изработен още през 2009-2010, и е изработен със средства на ЕС по оперативна програма. Единствено се е чакало да бъде приключен проекта по първият етап на водния цикъл, за да може да се кандидатства на ново-такива са изискванията на ОПОС. От казаното следва, че не сегашния кмет, а предходния е дал старта на този проект, а случващото се сега е един естествен процес на приемственост, но е грешка да се твърди, че Донка Михайлова е спечелила проекта. По нейно време е станало внасянето на проекта за оценяване, т.е. крайната фаза на едно проектно предложение или 90-95% от целия процес е било извършено от Акимов, нещо което по-голяма част от хората не го знаят, а е редно да се поясни.
Хайде останете си със здраве и се радвайте на преуспяващия кмет, както се казва "с чужда пита помен прави".

Анонимен каза...

И понеже си много умен и го раздаваш и хитряга,а да ми отговориш първо маймуняка ли го е писал този проект? Който и да е е за затвор. Общината да участва с 1 милион лева, при положение, че изплаща кредит от 4 милиона лева.А да ми кажеш,откъде един милион свежи пари? Тези почти 30 милиона лева я стигнат за подмяна на тръбите,я не. Я понеже си ебем ти и тариката, да ни светнеш,откъде пари за довършителни дейности + НОВО АСФАЛТИРАНЕ на ремонтираните улици.
И изобщо бандата на маймуняка от трапето,до един трябва да бъдете избесени с краката нагоре на площада.
Този проект е писан по времето на маймуната от трапето. Следователно бомбата цъка. Местни и неизвестни ново създадени фирмички, са вече спечелили обществената поръчка, и доволно потриват мазни ръчички за още парички,а Троян го чака кал,мизерия и дългове...

Анонимен каза...

13-ти, аз не съм 12-ти, но да ти кажа, понеже си доста невеж, а пишеш като професор по писане на проекти по ОП.
Самоучастието на бенефициентите, т.е. това самоучастие, не се избира от никой-нито от самите бенефициенти, нито от управляващ (договарящ) орган. Тези проценти самоучастие са разписани предварително и са ясни за всички още преди да започнеш да кандидатстваш, като за различните ОП варират м/у 5% и 15%. Така че правилно ти го е написал 12-ти, ама ти като си по-голям професор теудно ще го асимилираш.

Анонимен каза...

И да, проектите по ОПОС, какъвто е и този, покриват довършителни работи (каквото и да разбираш под израза), вкл и асфалтиране на улиците, в/у които е извършван ремонта. Т.е. няма притеснение за асфалтирането, то е вкл в тези 30 мил. лв.

Анонимен каза...

И ти се имаш за много умен 14-ти, но фактите говорят друго.Опитай да ги отречеш?
4 милиона лева глоба,за чието погасяване бе теглен заем. Фарс в избора по обществени поръчки, фарс и в свършената работа.
Питам те и теб:Откъде пари за довършителни дейности,след подмяната на ВиК ?Говоря ти за ремонт и асфалтиране на улиците!

Анонимен каза...

15-ти, не лъжете хората. Предвижда се единствено зариване и запечатване на изкопите. То остана и това да го няма. Спомнете си първия цикъл и улиците Симеон велики, 34-ти Тр.полк и Хр.Ботев. Ул. Хр.Ботев бе асфалтирана с ИЗМАМА по един друг проект като някаква връзка между комплексите Младост и Лъгът. Добре не ни хванаха, че още милиони щяхме да изплащаме като глоби. Улиците С.Велики и 34-ти Тр.полк и до днес са "гробища" и такива ще си останат. Малко кръпки и толкова. Сега си представете какво ви чака с 20 км нова разкопана улична мрежа по "втория цикъл". Опитайте се да разберете от къде община Троян ще вземе пари за съфинансиране на други проекти, след като има ограничения по закона за общинския дълг.

Анонимен каза...

Да 17-ти, така е. Не се изразих правилно, предвижда се само запечатване на разкопаните места, а не на цялата улица. Много е деликатен въпроса със съфинансирането и взимането на общински дълг, но предполагам всички "сметки" са направени-невярвам да е кандидатствано, без да се помисли за частта на съфинансиране-просто ние не го знаем, а само гадаем.

Анонимен каза...

Не, не са правени никакви сметки. Комисионните и в този случай бяха водещи. Дори кмета Михайлова беше "принудена да клекне" пред комисионерите. Вижте написаното от анонимен 1 и ще разберете къде е голямото разминаване.

Анонимен каза...

пожелам на 8 и 11 всеки ден дам им се налага да минават по тази улица.и коийто дойде на власт пак няма да я направи!!!

Анонимен каза...

Този проект не беше ли за около 35 милиона лева. Сега се говори за 29,5. Къде се "стопиха" другите 5-6 милиона лева? За комисионни? Е как да не "убедиш" населението, че е толкова жизнено важно да го има този проект? Как да не говориш, че не трябва да се изпуска тази възможност /коя и за какво/, как да не говориш за бъдещето? С толкова милиони комисионни бъдещето обикновено е прекрасно. Не за балъците, за тарикатите е прекрасно.

Маргарита Генкова каза...

Уважаеми № 12, не става въпрос за възгордяване. Става въпрос за факти. През тази една година бе направена основна преработка на проекта, премина се през сложни процедури на консултации и оценка от Управляващия орган. И още: през тази една година бе свършена огромна работа по подготовката на проекта - извършени над 60 процедури за уреждане права на преминаване на водоснабдителни и канализационни съоръжения, осъществени контакти с над 110 собственици и, повярвайте ми, много трудни преговори в това отношение.

Анонимен каза...

Ехааа, докато беше Акимов кмет не смееш така да коментираш, а сега като имаш човек във властта вътрешното спокойствие е голямо и се поотпускаш да пишеш. Няма да казвамв как народа нарича такива хора. И от мен ти акъл-не пиши повече тук, че ставате смешни. И г-жо Генкова четете какво са нписали другите потребители тук, в частност 12-ти:"От казаното следва, че не сегашния кмет, а предходния е дал старта на този проект, а случващото се сега е един естествен процес на приемственост, но е грешка да се твърди, че Донка Михайлова е спечелила проекта. По нейно време е станало внасянето на проекта за оценяване, т.е. крайната фаза на едно проектно предложение или 90-95% от целия процес". Или с други думи казано, това което е направено през тази една година е нещо, което е следвало да се случи, чисто технологично, независимо кой е кмет. И в тази връзка не фаворизрайте толкова сегашния кмет, знаем че ви е началник и мъжа ви е заместник кмет, ама чак пък толкова да ги лустрирате. Айде нема нужда знаем си ги....

пп: не съм писал досега, но не се сдържах.

Анонимен каза...

Маргарита, един съвет от мен. Не коментирай и не давай отговори в този сайт. Не си струва да понасяш незаслужени обиди от този или онзи анонимковец. Правило ми е впечатление , че даваш коректна информация, която е подкрепена с факти. Виж, във Фейсбук пиши и отговаряй на хората - там те излизат с лицата си и имената си и коментарите им са стойностни. Пак ти казвам, не си струва. Защото то тепърва ще е помията, която ще се излее относно този проект. Не можели, видиш ли, да преживеят, че една година улиците ще са разкопани. А някой от тях дали гледа по-далеч от носа си!? Дали е наясно каква ще е ползата от този проект? Едва ли. То за това трябва нещо да имаш в главата....

Анонимен каза...

Подкрепям номер 24! Когато хората са анонимни е лесно да се критикува и да се сипят лоши думи. А и да обясняваш малко са тези, които ще разберат- те си знаят едно, върви им доказвай!

Анонимен каза...

Този сайт не е е анонимен. Знам го от опит.
Нека администратора да даде честната си дума,че не ходи да разнася кой кой е от анонимните.

troyan21 каза...

До №26: Говорите пълни нелепици! Анонимните си остават анонимни - поне за нас; иначе в централата на Google в САЩ може и да знаят кои са анонимните коментиращи в сайта на Т21 (сайтът ни е към Google). А за подмятането, че доносничим - това е абсолютна клевета, грозен и тъп намек, нямащ нищо общо с истината.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Има ли голямо значение кой го е спечелил този проект, Акимов или Михайлова? Нали все едни и същи интереси обслужват. Едни хора ще се налапат (тези които всеки път се налапват), другите ще ги дозаробят с връщането на още повече кредити, а може и някоя нова глобичка да им "кацне на главата".

Анонимен каза...

Генадий, аз съм 26-ти, при цялото ми уважение към теб,съпругата ти и Диана те приканвам да се замислиш над предния ми пост. Помисли си ,защо в този сайт престанаха да пишат стойностни коментатори -като АЙс-с-с например и други .

Анонимен каза...

26-ти, в този форум няма стойностни коментари, защото благодарение на анонимността и слободията надделяват психарите, които търсят да си начешат крастата. Такива като Айса и много други просто не обичат да газят говна. Докато Генадий ги оставя да му серят по главата промяна няма да има.

Анонимен каза...

Както преди време един каза, за троенци е по-важно кой пише,а не какво пише.Така,че много ви здраве другари.Смешно е другарката Генкова да е говорител на 3 различни кмета,и да се опитва да ни вкарва думи като :прозрачност,обективност и прочие.Най-малкото,че като говорител на Минко Акимов, изнасяше същите информации,убеждавайки четящият колко е тъп,а се оказа,че едни 4 милиона...

Генадий Маринов каза...

До №29 и №30: Имате право, но донякъде. Вярно е, че грубостта и "мъжкарството", удобно скрити зад възможността да си анонимен, избута от форума някои стойностни коментатори; жалко. Но от друга страна именно анонимността/пълната свобода даде възможност тук да се кажат много истини, които никъде другаде не могат да се чуят, неподправено, оголено, директно; именно това направи този форум реален фактор, коректив на официозността. Май Чърчил беше казал, че демокрацията е нещо много лошо, но по-добро не е измислено; като че ли казаното важи и в случая.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Чърчил е имал предвид демокрацията, което значи ред, законност, справедливост (няма нищо общо с Яне Янев), а не СЛОБОДИЯТА, която е по-лоша от неволята.

Анонимен каза...

Може пък да е имал в предвид свободата на мнението, изказванията и печата. То само на крива ракета и пречи космоса.

Анонимен каза...

Голям си гълфон.

Ето едно свободно мнение според теб.

Анонимен каза...

Голям си гълфон, защото не можеш да се аргументираш.

Ето ти едно свободно мнение според мен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |