Йонка Мичева – новият почетен гражданин (2)

* Лауреатката - първата жена директор на училище в Троян, дари премията си от 1000 лв. на СОУ „Васил Левски” * Дочо Карадочев носител на „Златен герб – Троян”, Венелин Иванов – 
със „Златна значка – Троян”

НОВИЯТ почетен гражданин на Троян – дългогодишната директорка на Троянската гимназия (сега СОУ „Васил Левски”) Йонка Мичева, която получи отличието си на празничната петковденска сесия на Общинския съвет (14 октомври), направи запомнящ се жест. От трибуната, след като благодари за оказаната чест и сподели, че вярва в доброто бъдеще на Троян, г-жа Мичева обяви, че дарява паричната си премия на своето училище; сумата не е малка - 1000 лв., което прави дарителския жест още по-значим. Бурни аплодисменти от цялата зала възнаградиха Йонка Мичева за стореното, а по наша информация в досегашната история на най-високото троянско отличие, учредено в началото на 90-те години, друг подобен случай не е имало. Специалните ни поздравления, г-жо Мичева! При представянето на новия почетен гражданин на Троян председателят на Общинския съвет (ОбС) Минко Акимов припомни, че 90-годишната Йонка Мичева е първата жена директор на училище в Троян, първата жена народен представител от Троянско и първата жена, избрана на ръководен пост в структурите на местната управа.

ВТОРОТО по значимост троянско отличие – „Златен герб – Троян”, получи дългогодишният стопански ръководител Дочо Карадочев, който скоро ще празнува 80-годишен юбилей. При представянето му бе подчертано, че под негово ръководство троянският мебелен завод „Хемус” достига производство от 740 хил. стола годишно, като 80% от продукцията е изнасяна на Запад. Винаги съм се ръководил от убеждението, че Троян трябва да развива сериозна промишленост, заяви в краткото си слово г-н Карадочев.

ТРЕТИЯТ лауреат на празничната сесия бе спортният деятел Венелин Иванов, който бе отличен със следващата по степен троянска награда – „Златна значка – Троян”. Г-н Иванов бе номиниран за дългогодишната си дейност като треньор по ориентиране и организатор на множество състезания от регионален и национален мащаб и за съществения си принос за възраждането през 2008 г. на клуба по ориентиране „Хемус” (Троян), един от най-добре работещите с деца клубове по този спорт в България. Припомнено бе, че неотдавна г-н Иванов е награден с „Почетен плакет” от министъра на спорта Свилен Нейков.

НАГРАДИТЕ на тримата отличени връчиха съвместно председателят на ОбС – Троян Минко Акимов и кметът на община Троян Донка Михайлова.

Т21

Заб. Имената на почетните граждани на Троян се вписват в специална книга, която се съхранява при председателя на Общинския съвет.

Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Като чу за Йона,Кастро се предаде - от началото на следващата година кубинците ще пътуват без изходни визи!Да му мисли Венецуела и Чавес - кубинците ще ги залеят....

Анонимен каза...

Да ама във Венецуела бензинът е около 25 стотинки за литър,а в Куба бананите растат целогодишно!

Анонимен каза...

Да са честити заслужените награди, нека бъдат подходящо уважавани хората допринесли за културният, стопански и спортен възход на любимият ни град.
"Балкански чеда на славни деди..."

Анонимен каза...

Боже пази България! от балкански чада на партизански майки!

Анонимен каза...

2 ри, а тук в България, ние жителите им простеем целогодишно, и най много по време на гласуване при избори. Голяма простотия пада и сме и на всичкото отгоре и недонолни.

Анонимен каза...

Какво е недонолни?

Анонимен каза...

След "светлото" бъдеще, сега трябва да вярваме в "доброто" бъдеще. Вече много години гоним различни видове бъдеще, но дали ще го стигнем.
Пожелавам на Мичева да го дочака доброто бъдеще в което вярва, а с нея и всички ние "останалите". Да е жива и здрава още 90 години, а ако някога, и с нещо е сгрешила, да са и простили!

Анонимен каза...

А оня Дочо какво да му прощаваме, идеологическата му заблуда ли, че изнасял 80% от продукцията на "враговете на цялото прогресивно човечество"? Ей тия доларчета, тия корекомчета, тия привилегийки, тая номенклатурка комунистическа...

Анонимен каза...

И понеже работихме "ударно", стигнахме до под "кривата круша".
Как може да се дават награди, отличия, призвания и т.н. за един период от време, в който се построи и... само експлоатация, както на хората, така и на техниката, някои спечелиха, други и сега печелят. Един период от време, в който нямаше кой–знае какъв прогрес/все едно и също производство/, качеството беше съмнително/от 16–то качество материали, първо качество продукция/, работниците и тогава живееха икономично/цял живот работа за едно жилище/. Спомням си, че за да си купиш нещо качествено, трябваше да имаш "стабилни връзки". Какъв цинизъм, на изложението в Пловдив се виждаха и добри/за нашия стандарт/ неща, ала намери ги в магазините де! Друг път! Къде долари за КОРЕКОМ.
Никога няма да забравя допряното носле на дъщеря ми на една такава витрина, корекомска, и наредените шоколадови яйца КИНДЕР. Как можех да обясня на детето, че това е магазин за богоизбрани, а ние не бяхме, как да и обясня, че ако дори и да бях купила на черно долари и посетим такъв магазин беше опасно от милиционерска проверка. На сутринта детето ми разказа съня си, в който съм и купила такова яйце. Представете си как се почувствах, безсилие пред една витрина, и едно малко шоколадово яйце, какъв цинизъм от страна на една държава, на която си гражданин! Направих "голямо" нарушение на българските закони, закупих незаконно 10 долара, за да купя шоколадови яйца на малкото си и неразбиращо дете.
Спомням си и факта, че да си купиш 6 сгъваеми стола с, или без тапицерия през ония години, трябваше да се молиш на един човек, който пък бил приятел на друг, а пък този другия бил приятел на директора на "Хемус". Отново унижения и цинизъм.Иначе сме много добри на парадността, и така като гледам отново чрез нея се опитваме да прикрием лошото болнично обслужване, ниското образователно ниво, ниските доходи и пенсии, икономическите нарушения, тъжните лица на пенсионери и безработни, а и на работещите, тъмните улици, лошите ремонти, калните квартали, расовите противоречия, проблемите със скитащите кучета, и колко още неща.
Да се правят и празници, да се раздават и награди за признателност, ала първо да се погледне финансовото положение и покупателната възможност на множеството, а не само на бройките и днес правоимащи. Отново цинизъм, на фона на празната маса в много домове, заря и фоерверки, които са доста солени на стойност. На същия фон, и награди за признателност за работа през една епоха, която се оказа нещо фалшиво и довело ни до пропастта, след "вещото" управление.
Да са живи и здрави истинските спортисти!

Анонимен каза...

Няма как един град да върви напред, когато /не искам да обидя никого/ само предсмъртни и комунисти се награждават. Има ли възможност да се освободим от почетни звания за хора, които в момента с нищо не допринасят за развитието на Троян и които ги награждаваме ежегодно? Правете го по Коледа и дайте на всички, които са доживели възраст над 70 г.всякакви награди и Общината да ги поздрави. Това е нещо друго.Светът живее с други обороти. ЛЕГО веднага спретна и пусна продукт на героя със скока. Няма ли мозъци в Троян, които да измислят, реализират нещо, което да конкурира тези капиталисти и после да ги наградим? Да създадем нещо ново за децата си и нещо за нас. Ето в този свят искаме да живеем, а не във вашия - от миналото. Дано да се усетите най-после. Искаме бъдеще, а не минало. Или - на терминал 2.

Анонимен каза...

Поздравления за коментарите на № 9 и 10.
Предполагам повечето от пишещите тук не помнят онези мрачни времена. Сцената със допряното до витрината на Кореком носле на детето Ви ме върна
години назад. Да,такива като Карадочев и Мичева бяха правоимащи. Не че някога са били кадърни в
работата си. Тях ги назначаваше партията. Никои
иначе-мислещ,не можеше да заема какъвто и да било ръководен пост,па бил той и гений. Срамно е такива хора да бъдат награждавани по какъвто и да било повод!

Анонимен каза...

Пост №9 много ми хареса - поздравявам авторката за верните неща,които е написала!Наградата е отговорност пред бъдещето,преди всичко.Да награждаваш някого за неща,на които няма живи свидетели е смешно,та чак тъжно.

Анонимен каза...

Моите най-сърдечни поздрави за авторите на пост 9 и 10.
Тези същите, за коит говорите,вече не са комунисти.Те са капиталисти, те са модерни(особено колю кацаров и минко акимов), и се радват на благата идващи от онзи свят,от който те така зорко ни пазеха. Жалко,че Михайлова като жена,позволи да бъде заложена в много грозна стойка,от която се излиза само с шут в задника.Да,груб съм,но аз съм си по мил,отколкото вие другари и другарки!

Анонимен каза...

Поздравления за написаното от № 9. Много вярно и много точно! И сега някои хора не могат да купят шоколадово яйце на детето си - не защото са некадърни, а защото живеят в ненормална държава и ненормален град. Така е с парите, дадени за Цецка, Станка, гвардейци и заря можеше да направят много по-смислени и полезни неща. Да не говорим за "фестивала на сливата" и изхарчените незнайно за какво 370 000 лева. На това му се вика пир по време на чума!

не съм от Троян каза...

Защо никой не коментира че тази баба дари своите 1000 лева!!!!!!!!Не вярвам да е цъфнала и вързала но го направи!!!!

Анонимен каза...

13 ти, по принцип съм съгласен и сте напълно прав с едно несъгласие, относно Михайлова. Тя не е позволила нищо, просто нашите гласове поставиха М. Акимов и ГЕРБ по този начин, уж като корестив, но на практика при такова стечение на изборите, по принцип нищо не може да се свърши като в нормална държава. Жалко за хората в по- напреднала възраст. Те няма да имат време да чакат, ама защо ли и да чакаме. Но нали сме си роби по душа! Нищо стойностно не можем сътвори, като отпор на създалото се положение в града и държавата ни!

Анонимен каза...

Толкова години вземаха, може и в един момент да дадат. С уважение към жеста!
Не се притеснявайте за дадените пари. Заплатите на "отбраните" бяха над 5 пъти по–високи от заплатите на подчинените/робите/. Освен, че работеха във всякакви условия на труд, освен, че получаваха едно нищо за труда си, нямаха право и да протестират! Сега е същото, но нали нищо не се е променило от преди!?

Анонимен каза...

Не знам какво толкова Ви хареса коментара на 9-ти, та чак толкова хвалебствия. Авторката навярно и сега няма възможност да купи на внучето си "корекомско яйце" защото надали има работа или пенсия. Бих искал да я попитам само кога й беше по-добър живота - когато имаше пари и нямаше "корекомски яйца" или сега - когато яйца дал Господ, но работа и пари йок!

Анонимен каза...

Твоя въпрос 18-ти е и отговор, показващ некадърността на номенклатурата да построи нормална държава в която има "корекомски яйца" и работа за пари, и в която всички живеят що годе нормално, както в другите държави.
Немогат, ама седят като потомствени аристократи в абсолютна монархия.

Анонимен каза...

Скъпи 18–ти, твърде рано прозрях цинизма на предишното политическо, икономическо и всякакво устройство.
–Цинизъм беше да имаш пари/2 лв/, и да не можеш да купиш едно шоколадово яйце на детето си.
–Цинизъм беше да си задължен да започнеш работа в определено предприятие, в противен случай плащаш сума, която не е по силите ти/без да съм ползвала допълнителни помощи от държавата/
–Цинизъм беше да гледаш качествени стоки по изложения, а да не можеш да си купиш/всичко се изнасяше/.
–Цинизъм беше да ми тракат зъбите през зимата, и на работното място, и в къщи!
–Цинизъм беше да работят хората в производството, при тежки условия, на смени, на норма, на шум, прах и т.н., а да получават с пъти по–малко, премиите бяха за други.
–Цинизъм беше да отчитат развит социализъм и "светло бъдеще", комунизъм, при който всеки ще получава според нуждите. Според нуждите, и повече даже, ала само за някой, и не тия, които създаваха благата.
–Цинизъм беше да говорят за прогрес и развитие, а нищо не се правеше за подобряване на техническото оборудване и условията за работа на тия, които им изкарваха големите заплати и тлъстите премии.
–Цинизъм бяха луксозно обзаведените кабинети и административни сгради, а за работниците, същото както преди 30 години!
–Цинизъм беше да си направиш поръчка за някой шкаф за в къщи, и да чакаш 3 години само за чертежа, а той е модела на съседа.
Колко много мога да спомена, но времето не стига.
Скъпи 18–ти, никога не съм стояла с една работа/само камбаната не съм била/ и по тая причина никога не съм оставала без пари в джоба. Така, че мога да си позволя необходимите неща за един нормален живот, не повече.
Останалото, което мога да ви кажа, ви го е казал 19–ти. Само ще добавя, че в една демократична държава с добро управление, хората имат право на избор, а и имат какво да избират–от работа, до дрехи, храна, пътувания, ваканции, достоен живот и т.н. Явно при нас тези неща са привилегия, но не на тия които трябва, а на хора, които са "скарани" с морал и закони!!!

Анонимен каза...

Жалко за тези хора, които се просълзяват припомняйки си комунистическото робство. Да, именно-робство. Защото това робство беше многократно по-лошо от турското. Нашите прадеди преди 1878 година с едно турско тескере (паспорт) са пътували и търгували с цяла Европа и империята е поощрявала това. По време на комунистическото робство бяхме като в затвор. Партията решаваше какво да правим, колко и кога да го правим.Какво да имаме, колко да имаме, кога да го имаме ( за един москвич, който днес трудно бих нарекъл кола, чакахме по 15 години, докато червената аристокрация караха коли от "гнилия Запад". Всичко беше за подигравка към хората. Една от най-тъмните и гнусни личности от онова време беше троянчанина Милко Калев Балев. Неговият син веднъж (по време на Перестройката, след поредната си екскурзия на Запад,) му казал. "Тате, не пускайте народа на Запад, защото като види как живеят хората там, ще се върнат и ще ви избият като кучета ! Въпросната директорка 100% е била комунистическа подлога, иначе просто нямало да бъде директорка. Партията издигаше не кадърните, а верните си "кучета" . Да точно "кучета"-хора които трябваше да лаят, хапят и душат като кучета. Тази престъпна партия, комунистическата, вместо да бъде заклеймена, а такива нейни стари кадри-низвергнати-ето, другарката кметица ги награждава Те затова целият свят ни се смее ...

Анонимен каза...

Моите уважения за коментаpите Ви: № 20 и 21

Анонимен каза...

Гледам я тази жалка старица, която дори на тази достолепна взраст гледа отвисоко сякаш иска да каже, колко добре е било по нейно време и колко зле са в момента нещата. Тази женица, която е била директор в ония тъмни, робски времена е насаждала фалшиви идеали, тровила е децата с човеконенавистна(и престъпна) идеология. Лъжела е убедително, колко "гнил" е цивилизования Запад и колко цъфнали и вързали сме ние под червения болшевишки ботуш. Сигурно е дебнела дали децата случайно не ходят на църква и строго е наказвала тези, които са опитвали от "опиума на народите", както е казваледин от най-големите главорези и престъпници в историята на човечеството, Улянов-Ленин. Същото бабе на младини е допринасяло за разрушаването на вековните добродетели на българския народ, за насашдането на едно порочно мислене, което вече десетилетия не може да изчезне. За тази смешница, всичко , което е вършела е е било добро и правилно, защото такива като нея никога няма да проумеят (а и не искат), че са били престъпници в една престъпна банда, наречена БКП. Нищо добро не чака нация, стакива "почетни граждани"...

Анонимен каза...

Въпреки че не съм съгласна с такава награда, и само от уважение към възрастта и, не съм съгласна с израза "жалка старица". Още повече че бях от поколението, което се следеше пред църквите, което се делеше на, деца на работници, деца на служители, деца на партийни деятели, деца на директори, деца на овчари, деца на избягали незаконно зад граница, деца на разведени родители, деца–отличници, слаби ученици, деца от село, деца от махала, незаконно родени деца и какви ли не простотии. Унижения, унижения, унижения. Как един такъв народ да вдигне глава и да има самочувствие? Никак, и никога. Стъпкани сме още от детските си години, а желанието ни за свобода, пречупено със стегнатия повой веднага след раждането!
Тази, както я наричате "жалка старица" не вярвам да може да осъзнае действията си от миналото/ако са били във вреда на някой/, просто е доста възрастна, за да го проумее. Ако е проумяла безумията, които са се вършили, то никога нямаше да приеме званието. Паричната награда дари на гимназията, и дано ги оползотворят разумно. И това не е малко.

Анонимен каза...

хареса ми 21,то аз по-добре не бих могъл да го напиша!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |